De Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Ziua Uniunii Europene şi Ziua Independenţei de Stat a României, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal Bistrița a avut loc un ceremonial militar-religios pentru a marca această zi, 9 Mai, cu triplă semnificație.
Solemnitatea a început cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, a continuat cu oficierea serviciului religios și depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor și s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
Oficialitatile au marcat si in acest an Ziua Victoriei Sovietice. Toata Europa sarbatoreste Ziua Victoriei in Europa in data de 8 Mai inca din 1945. Doar tarile din orbita Moscovei sarbatoresc Victoria in data de 9 Mai impusa de Stalin. De altfel, la prima paradă de 9 Mai (1945) unul dintre cele două batalioane care au defilat prin faţa Regelui și a Comisiei Aliate de Control aparţinea NKVD. Acum, ce mi-e Stalin ce mi-e Putin. Traiasca prietenia romano-sovietică!
Dintre tarile Uniunii Europene singura care marcheaza ziua victoriei in 9 Mai este Bulgaria care inca din 1963 vroia sa devina a 16 republica sovietica. Dupa 1990 tarile care si-au dorit sa scape din orbita Moscovei: Polonia, Cehia, Slovacia, Tarile Baltice, Ungaria au abandonat celebrarea comunista. Pana si Republica Moldova a marcat anul trecut Ziua Victoriei in Europa pe 8 Mai. Doar Romania si Bulgaria au ramas neclintite. Bulgaria din interes, Romania din inertie si prostie.
Ziua Independentei ar fi totusi 10 mai, dupa Neagu Djuvara.
„Eu ştiu de ce nu s-a păstrat. Fiindcă domnii deputaţi din 1990 şi 1991 s-au temut de întoarcerea Regelui pe tron. Şi ei asociază ziua de 10 mai cu familia regală. (Nu este aşa?) Nu e adevărat. Este o coincidenţă că cu 11 ani înainte de declararea Independenţei noastre, în mai 1877, cu 11 ani înainte. Întâmplarea face că într-o zi de 10 Mai a sosit principele Carol de Hohenzollern care va deveni regele României. Dar e o coincidenţă, deci să nu confundăm lucrurile. Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877. Şi este foarte frumos ca sărbătoarea naţională a unei ţări să fie ziua când a devenit această ţară independentă, adică a început să facă parte din concertul european”, spune istoricul Neagu Djuvara.
Eu zic că nu e o concidență. Kogalniceanu, om politic de mare anvergură a ținut seama de asta când a ales data citirii in Parlament a proclamatiei, tocmai pentru a da prilej regelui sa dea putere de lege Declaratiei de Independenta chiar de Ziua Regelui și Ziua oficiala a Romaniei. In mod similar armata romana a eliberat in 1945 „ultima brazda de pamant romanesc” in 25 octombrie ziua de naştere a Regelui Mihai I devenita apoi Ziua Armatei Romane.
Valahia și apoi Principatele Unite erau vasale Porții de sute de ani. Revolta in Balcani impotriva turcilor a inceput in 1876 si conferintele internationale privind conflictul au esuat in ianuarie 1877. In aprilie 1877 Romania acorda libera trecere trupelor rusesti pe teritoriul Romaniei, incalcand astfel neutralitatea si manifestandu-se de partea adversarilor Imperiului Otoman. Nu, alegerea datei nu a fost întamplatoare si data Independentei este data la care actul a intrat in vigoare legal.