Actualitate

Ziua Victoriei, Ziua Europei și Ziua Independenței, celebrate la Bistrița (VIDEO)

De Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Ziua Uniunii Europene şi Ziua Independenţei de Stat a României, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal Bistrița a avut loc un ceremonial militar-religios pentru a marca această zi, 9 Mai, cu triplă semnificație.

Solemnitatea a început cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, a continuat cu oficierea serviciului religios și depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor și s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

3 comentarii

  • Oficialitatile au marcat si in acest an Ziua Victoriei Sovietice. Toata Europa sarbatoreste Ziua Victoriei in Europa in data de 8 Mai inca din 1945. Doar tarile din orbita Moscovei sarbatoresc Victoria in data de 9 Mai impusa de Stalin. De altfel, la prima paradă de 9 Mai (1945) unul dintre cele două batalioane care au defilat prin faţa Regelui și a Comisiei Aliate de Control aparţinea NKVD. Acum, ce mi-e Stalin ce mi-e Putin. Traiasca prietenia romano-sovietică!
    Dintre tarile Uniunii Europene singura care marcheaza ziua victoriei in 9 Mai este Bulgaria care inca din 1963 vroia sa devina a 16 republica sovietica. Dupa 1990 tarile care si-au dorit sa scape din orbita Moscovei: Polonia, Cehia, Slovacia, Tarile Baltice, Ungaria au abandonat celebrarea comunista. Pana si Republica Moldova a marcat anul trecut Ziua Victoriei in Europa pe 8 Mai. Doar Romania si Bulgaria au ramas neclintite. Bulgaria din interes, Romania din inertie si prostie.

  • Ziua Independentei ar fi totusi 10 mai, dupa Neagu Djuvara.

    „Eu ştiu de ce nu s-a păstrat. Fiindcă domnii deputaţi din 1990 şi 1991 s-au temut de întoarcerea Regelui pe tron. Şi ei asociază ziua de 10 mai cu familia regală. (Nu este aşa?) Nu e adevărat. Este o coincidenţă că cu 11 ani înainte de declararea Independenţei noastre, în mai 1877, cu 11 ani înainte. Întâmplarea face că într-o zi de 10 Mai a sosit principele Carol de Hohenzollern care va deveni regele României. Dar e o coincidenţă, deci să nu confundăm lucrurile. Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877. Şi este foarte frumos ca sărbătoarea naţională a unei ţări să fie ziua când a devenit această ţară independentă, adică a început să facă parte din concertul european”, spune istoricul Neagu Djuvara.

    • Eu zic că nu e o concidență. Kogalniceanu, om politic de mare anvergură a ținut seama de asta când a ales data citirii in Parlament a proclamatiei, tocmai pentru a da prilej regelui sa dea putere de lege Declaratiei de Independenta chiar de Ziua Regelui și Ziua oficiala a Romaniei. In mod similar armata romana a eliberat in 1945 „ultima brazda de pamant romanesc” in 25 octombrie ziua de naştere a Regelui Mihai I devenita apoi Ziua Armatei Romane.
      Valahia și apoi Principatele Unite erau vasale Porții de sute de ani. Revolta in Balcani impotriva turcilor a inceput in 1876 si conferintele internationale privind conflictul au esuat in ianuarie 1877. In aprilie 1877 Romania acorda libera trecere trupelor rusesti pe teritoriul Romaniei, incalcand astfel neutralitatea si manifestandu-se de partea adversarilor Imperiului Otoman. Nu, alegerea datei nu a fost întamplatoare si data Independentei este data la care actul a intrat in vigoare legal.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS