(FOTO) Pe Dealul Budacului din Bistrița, zonă de unde terenul o ia la vale, doi investitori care intenționează să ridice opt case pe partea dinspre DJ 173C, au săpat pe panta cu grad de înclinare de 20 de grade și au reușit să determine o alunecare de teren care afectează deja proprietățile a două familii care au case în cartierul RAAL. Este vorba de familiile Banu și Borș.
”Eu stau pe Dealul Budacului, în cartierul RAAL, chiar în vârful dealului. În luna august a anului trecut, niște așa-ziși investitori imobiliari au venit și au excavat în partea dinspre drum, spre Budac, au făcu terase de jos până sus pentru a construi opt case. M-am interesat și nu aveau autorizație de construcție, nu aveau nimic, așa că m-am adresat Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) și Primăriei Bistrița, cărora le-am sesizat situația. ISC a pasat rapid problema către Primărie, nu a făcut nimic, deși are atribuții în acest sens, iar Primăria Bistrița mi-a răspuns abia în luna ianuarie 2021 că respectivii au sistat lucrările – care erau sistate de demult – și că trebuie să intre în legalitate. Cei doi nu au avut actele aferente pentru a face acele lucrări și ar trebui să aducă terenul la starea inițială, ceea ce nu se mai poate face pentru că săpăturile au 6 metri adâncime. Și mai grav este că duminică, din cauza acestor săpături pe care le-au făcut ei, a alunecat terenul, iar gardul de casa mea s-a dus cu totul. Mi-e teamă să nu nu fie afectată și casa pentru că de la ea până la terenul pe care l-au săpat ei sunt circa 15 metri, iar alunecarea de teren înaintează. Am sunat și la Primărie, dar mi-au spus că nu știu ce să facă”, ne-a relatat Silviu Banu, care a atașat și câteva fotografii.
Alunecarea de teren, inițial pe 15 metri, s-a produs după precipitațiile abundente din lunile ianuarie și februarie, precum și din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț. Văzând că cei de la ISC Bistrița nu au reacționat în niciun fel, Silviu Banu a sesizat și Inspectoratul Regional în Construcții. Tăcere a primit și de aici. Nici Primăria Bistrița nu a făcut mare lucru: i-a dat doar o amendă proprietarului terenului respectiv și nu s-a mai îngrijit să aducă terenul la starea inițială.
”Din punct de vedere legal, ar trebui să se facă o expertiză, iar proprietarul terenului să facă un zid de sprijin. Dea semenea, ar trebui să aducă și gardul, și terenul, la starea inițială, numai că acest lucru este de durată și a lunecarea de teren s-ar putea să-mi afecteze casa. O să mă adresez și unui avocat ca să-l dau în judecată”, a spus Silviu Ban.
El adaugă faptul că acesta nu a făcut ”o simplă parcelare, ci o amenajare a terenului”.
”Conform Legii Amenajării Teritoriului și Urbanismului, se impunea efectuarea unor verificări de către reprezentanții Inspectoratului Județean în Construcții Bistrița-Năsăud, cu atât mai mult cu cât acțiunile respective pot afecta grav, pe lângă imobilele din vecinătăți inclusiv structura DJ 173C. În sesizările pe care le-am depus, am menționat că în zonă a fost întocmit un Raport de Epertiza Geotehnică de către prof. dr. ing. Augustin Popa și dr. ing. Marius Călin Gherman din cadrul Universității Tehnice Cluj-Npoca, la solicitarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, din care a rezultat că terenul din zonă este pretabil la alunecări de teren. Studiul a fost realizat cu prilejul reabilitării DJ 173C, pentru o suprafață de teren situată la km 3+300-3+500 (zonă aflată chiar în proximitatea suprafeței excavate) ca urmare a faptului că în martie, 2020, a avut loc o alunecare de teren, motiv pentru care s-a decis ca Îndemânarea SRL Bistrița – firmă care a adjudecat/efectuat lucrarea de reabilitare a DJ 173C -să realizeze un zid de sprijin pentru stabilizarea terenului limitrof DJ173C.”, a mai spus el.
Dealurile Bistritei sunt alcatuite din structuri sedimentare monoclinale si cute diapire dezvoltate pe invelisuri neozoice inclinate. Aceste dealuri sunt predispuse alunecarii de teren, proces care consta in deplasarea unei mase se pamant aflata in panta, ca urmare a umectarii puternice . Alunecarile de teren sunt asociate cu fenomenele de eroziune. Dupa cum se stie, padurea prin vegetatia lemnoasa protejeaza solul impotriva eroziunii si reduce riscul alunecarilor de teren. Acolo unde se defriseaza padurea sunt necesare lucrari complexe de consolidare impotriva alunecarilor de teren care sunt foarte costisitoare.
Orice manual de „Imbunatatiri Funciare” subliniaza faptul ca defrisarea padurii favorizeaza alunecarile de teren si recomanda impadurirea ca masura de prevenire a fenomenelor de alunecare.
Chiar si in cazul unor lucrari de consolidare impotriva alunecarilor de teren cu ziduri de sprijin din beton, acestea nu au facut fata stoparii fenomenului. De aceea se recomanda ca si astfel de lucrari sa fie asociate cu impaduriri.
te si inteleg habotnicii )))
Absolut de acord, doar ca la ANIF Bistrita nu stiu cine a citit un manual de ‘Imbunatatiri funciare’ – vezi ultimele numiri si angajari.
O solutie ar fi sa inchiriati o masina si doua buldoexcavatoare pe o perioada mai lunga de timp. Unul sa stea jos la baza si unul sus. Jos se incarca cand vine lunecarea si sus se niveleaza la loc.
Eu detin acele utilaje. Va las din pret. Pot face contractul pe doi ani cu posibilitate de a prelungi pe alti patru cu facilitatea a primi un aparat de comunicare gratis pentru cele doua utilaje.
https://www.emag.ro/set-2-statii-radio-emisie-receptie-cobra-raza-de-actiune-5km-am245/pd/D8WD3DBBM/?cmpid=87017&gclid=EAIaIQobChMIqtjhg9SU7wIVlB4YCh0fMAvoEAQYASABEgKU7fD_BwE
Hai ca ți-ai făcut putina reclama. Ai și clienți mulți de ai ajuns sa te milogești aici.
Am uitat sa spun ca sunt proaspat numit la ANIIF director si doar atat stiu. Cel mai mult mi-au placut cele doua statii de emisie receptie, daca se pun acumulatori tine mai mult si se poate incarca cu un panou fotovoltaic. Asta am facut azi toata ziua la servici. Va multumesc pentru interesul acordat.
Maine voi incerca sa va caut paoul fotovoltaic ca sa va tine acuulatorii vreo 3 ani cat va lucra alunecare pamantului din zona
@fery. „Cu toate aceste uni mai „înceți la minte” au construit în perimetru cunoscut ca RAAL, Zăvoie, Valea Jelnei,” Bine ca esti tu destept si iute la minte si ti-ai construit casa langa Biserica Evanghelica.
Sub conducerea incompetentului inspector sef Hada aceasta institutie numita Inspectoratul in Constructii nu-si mai face demult treaba sau si atunci cand o face o face foarte prost si chiar nu stiu de ce mai sunt platiti acei oameni.
Sa ridice case si blocuri si pe LUNA ! Are cine-i prosti. Avem investitori cu nemiluita in constructii. Hai pe Bobeica , pe Cighir si chiar in Codrisor, loc excelent daca taiati tata padurea. Numai atentie sa nu va treziti ca faceti baie in raul Bistrita. Doamne feri !
Dar cei care au construit în zonă inclusiv cartierul RAAL cum au reușit? Nu a fost zonă cu alunecări de teren?
Fery esti dus cu pluta. Du-te pana in DEJ si vei vedea cum pe dealul Florilor s-a construit consecvent si se construieste blocuri multe inainte de 89 si in prezent case cu duiumul. Amintesc ca zona respectiva seamana leit si morfologic cu dealurile bistritei. Acolo la DEJ nimeni nu o ia la vale. Documenteza-te baiete. Concluzia. Dealurile Cighir si Bobeica numai bune pentru cartiere noi de blocuri. Daca le faci ca lumea nu e nici un bai. Du-te si la CLUJ pe dealul FELEACULUI si vei vedea o stare buna a imobilelor. Doar unde se fura din ciment nu este bine.