Bărbatul din comuna Feldru care a tăiat 183 de arbori din zona de protecţie a râului Someşul Mare este obligat să-i planteze la loc, anunţă Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud care a dispus o măsură în acest sens.
„Am primit o sesizare de la preotul Rus din Nepos care ne-a spus că au fost defrişaţi arbori din Sit Natura 2000. Se verifică parţial această sesizare fiind foarte mulţi arbori, doar o parte dintre ei erau în Sit Natura 2000, iar o parte pe terenul acelui proprietar. Noi vom recomanda organului de control, în speţă Garda Naţională de Mediu, să impună în actul de sancţionare inclusiv refacerea perdelei vegetale de către acel cetăţean care a produs această defrişare. S-a înaintat Procuraturii un dosar de urmărire penală. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă şi apoi vom continua procedurile”, a declarat pentru Timp Online directorul APM, Sever Roman.
Potrivit acestuia, cetăţeanul din comuna Feldru va trebui să planteze arbori de mărimea celor pe care i-a tăiat, fiind „problema lui de unde îi procură”. „Întrucât această arie protejată nu are custode, noi, APM, suntem obligaţi prin legislaţie să asigurăm un set minim de conservare a acestui sit. Nu ai voie să defrişezişi să faci intervenţii într-o arie protejată fără acceptul APM. În cazul celorlalte arii protejate care au custode, obligatoriu orice fel de intervenţie, ori economică, ori de altă natură, nu se poate realiza decât cu avizul custodelui. Nu poate oricine să facă orice fel de lucrare fără o apropare prealabilă. Oamenii nu sunt informaţi. Nu cred că această persoană a folosit lemnul să îşi facă mobilă sau nu pot crede aşa ceva. Pur şi simplu din inconştinţă a acţionat în felul acesta fără să consulte pe nimeni, dar necunoaşterea legii nu te absolvă de vină”, a mai spus Sever Roman.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae, a declarat pentru Timp Online că s-a comis o infracțiune prin tăierea a 183 de arbori pe malul râului Someșul Mare, între Feldru și Nepos.
”Fapta de tăiere de arbori, arbuști, tufe, tăiere de vegetație din zona de protecție a unui râu este contravenție și se pedepsește conform Legii apelor cu amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei în cazul persoanelor fizice. Garda de Mediu Bistrița-Năsăud s-a sesizat în urma articolelor apărute în presă cu privire la tăierea de arbori pe malul râului Someșul Mare. În calitate de comisar șef, am trimis o echipă la fața locului, am solicitat și sprijinul Gărzii Forestiere știind că este vorba de tăiere de arbori. Echipa a constatat că un cetățean din comuna Feldru a tăiat 183 de arbori, din speciile salcie și arin, o parte fiind tăiați din zona de protecție a râului Someșul Mare, o parte fiind proprietatea acestui cetățean. Se întrunesc elementele unei infrațiuni: număr mare de arbori, volum de aproximativ 39 mc, cu o valoare estimată de peste 9.000 de lei. Am decis împreună cu Garda Forestieră să redactăm un act comun de control și să facem o sesizare penală către Procuratură”, a spus Cristian Niculae.
”La data de 3 martie a.c., poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada februarie-martie 2016, un bărbat în vârstă de 53 de ani, din comuna Feldru, ar fi tăiat, fără drept, 183 de arbori, în volum de 39 mc, de pe terenul proprietate personală, aflat în vecinătatea malului râului Someşul Mare, situat în extravilanul localităţii Nepos, cauzând un prejudiciu de 9.198 de lei. Faţă de acesta sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere fără drept de arbori”, a anunțat și Inspectoratul de Poliție Județean.
Președintele Asociației Pescar Sportiv Bistrița-Năsăud, ecologistul Marius Rus, care a sesizat situația, a scris pe Facebook că felicită Garda de Mediu și Garda Forestieră: ”Lovitură de teatru! Pe aria protejată Sit Natura 2000, între localitățile Feldru și Nepos, Garda de Mediu și Garda Forestieră au identificat un număr de aproximativ 180 de cioate ca urmare a defrișărilor ilegale, a aliniamentului de arbori pe o rază de aproximativ 1 km pe cursul râului Someșul Mare. Ca urmare a verificărilor, s-a aplicat conform legii apelor amendă contravențională de 70.000 lei persoanelor juridice și 15.000 lei celor fizice. Felicitări Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere! Aviz amatorilor. Intervenția defrișării arborilor de aliniament a fost barbară. Consider că aceste defrișări neavizate au adus un mare prejudiciu habitatului piscicol, faunei cinegetice și ornitologice. Din păcate, situația creată periclitează siguranța comunității din Nepos în zona inundabilă”.
Foarte bine! Padurile sunt adevarata noastra comoara! Batalia pentru oxigen si stabilitatea solului trebuie sustinuta cu orice pret! Sa auzim numai de bine, Cu respect, MNP
În ziua de 1 martie domnul primar Țiolan Grigore îi numea pe Radio Someș pe cei 15 cetățeni din Nepos care au sesizat această abatere mincinoși și îi acuza că dezinformează.Domnia sa susținea că s-au tăiat câțiva arbori în grădina unui cetățean care își igieniza astfel proprietatea.Îl rog pe domnul primar să își ceară scuze public pentru dezinformarea pe care a făcut-o și pentru ofensa adusă cetățenilor din Nepos.Doamna Sabău ați primit din partea mea pe email o notă de constatare făcută la fața locului în ziua de 1 martie de doi angajați ai S.G.A Bistrița care scriu în această notă:”nu s-a tăiat nici un arbore pe malul rîului Someș iar malul nu a fost afectat’’.Nota este semnată de cei doi angajați de la S.G.A,de domnul primar Țiolan Grigore și de făptaș,Ștefan Svinți.Iată că A.P.M Bistrița spune adevărul faptul că a fost devastat și malul rîului Someș într-o arie naturală protejată prin lege.Am depus adrese care să clarifice acest lucru și către Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și către Ministerul Mediului. Nu știu cum se vor justifica cei doi angajați de la S.G.A Bistrița care în nota lor de constatare susțin că nu s-a tăiat nici un arbore pe malul rîului Someș iar malul apei nu a fost afectat…or fi fost orbi sau au vrut să îl apere pe făptaș.Terenul în cauză aparține o parte Statului Român fiind aria de protecție de 15 metri a rîului Someș ,restul terenului este în proprietatea a 15 familii din Nepos care dețin acte de proprietate,extrase de carte funciară și titluri de proprietate.Aceștia au depus la parchetul din Năsăud o plângere penală pentru tulburare în posesie,întrucât domnul Svinți Ștefan are doar un contract de vânzare-cumpărare de mână care nu se bazează pe nici un act de proprietate ci pe un proces verbal din 1998 în care Grivase Emil,vânzătorul,a cumpărat de la primăria Feldru un imobil fix ,o moară veche și nicidecum terenurile oamenilor din Nepos care dețin actele de proprietate.O să vă ținem la curent cu finalul acestei triste întâmplări.
oare de ce mai slujiti in biserica daca aveti cu totul alte preocupari,?oricum am inteles ca participa foarte putina lume la slujba ,ar trebui sa va puneti cateva intrebari in privinta asta,nu sa va amestecati in orice care nu tine de d-voastra.
Sa vedem daca sunteti instare sa nu avizati pozitiv asa zisul proiect de modernizare a PIETEI CENTRALE, prin cara consilierii si primarul Cretu vreau sa nimiceasca 104 arbori de aliniament, sa scoata iarba si florile. Ce ziceti APM ? Impuneti legea au ba ? O sa-i puneti pe domnii din administratie sa replanteze altii, in caz ca administratia nu va baga-n seama nici pe voi ?
Atrag atentia ca si pe malul Sieului se taie in draci copaci de mal. La intrare in sat pe partea dreapta la prima casa sunt puse la uscat o gramada de rachiti taiate pt. foc. Ce faci Serban de la ppol Odorhei si primarelul Sfintean, i-a mereti pana acolo in control ,ca sun la Garda de mediu.
SERBAN SI SFINTE4AN doua n… una in politie si alta in primarie…..
Nu il intelg pe preotul de la Nepos ce are cu aceea person ca ataiat din gresala de pe langa apa .nici in postul Pastelui atata rautate are in el nici oameni nu mai merg la biserica din cauza lui.Dac te ti asa tare in …Ce nu mergi sa faci reclamati la Iugan Emil sau la Frasanul care tau toate padurile in Judetul Bistrita Nasaud si sa le planteze nu ca aia au relati .dar il tot necajesti pe betul om ..
Neposene ; ce nu intelegi legile acestei tari ? Citeste comunicatul APM -ului si te lamuresti. Referitor la Preotul RUS VASILE , care este un preot model de mileniu 3 , un mare iubitor al NATURII, al CREATIEI in fond si mi-as dori ca toti preotii din Romania sa ea exemplul dansului. Doar asa se poate recastiga increderea in BISERICA ORTODOXA care din pacate in ultima vreme scade ingrijorator. Parintele stie sa lucreze si pe acest aspect. Sa TRAIESTI PARINTE DRAGA !!! Ca ECOLOGIST va multumesc mult pentru ceea ce faceti pt. comunitate si NATURA si va sustin cu putere.
MARIUS esti de la municipiu de multi ani dinsului nu este un pronume de politete deoarece moldovenii spun dinsului si …..
Povesti de popa beat la derectorul asta de la APM BN…Ce treaba are o agentie de mediu cu aplicarea de sanctiuni, unii chiar nu pot sa-si inteleaga penibilitatea „severa” a gesturilor lor? Intr-o zi ne facem poza cu containerul pentru ulei uzat, in alta zi ne umflam muschii ca un fecior de la tara care iese in fata bufetului satesc, ca vezi Doamne ce putere am aeu ca derectoras politic , temporar la o agentie de mediu!
asta deja i-a luat fata lui…bujorel!
multa m ie la popa din nepos!