Actualitate

Basm Festival: Evenimente, ore, locații, acces

A doua ediție a Festivalului Basm, organizat de Asociația Bistrița Civică în perioada 16-19 iulie, aduce concerte, filme, expoziții de artă și fotografie, graffiti. Concertele vor avea loc în Pădurea Schulerwald, unde accesul va fi liber, și la Hala Gala (Piața Mihai Eminescu nr. 1-4), unde intrarea este 20 de lei pe seară. Un abonament pentru toate serile de muzică de la Hala Gala costă 50 de lei.

CONCERTE 

Vineri 17 iulie

1 program ore muzica basm 15Pădurea Schulerwald – 19.00: Sky Swallows Challenger, 20.00: Brum, 21.30: CTC (Doc, Deliric1 & Dobrescu)

Hala Gala – 23.00: Nava Mamă, 00.30: Coma, 02.00: Ada Kaleh, 05.00: Ali Nasser. Sala Panorama – 22.00: The Real Experience, 01.00: Pavlov, 04.00: Seme, 07.00: Pavlov B2B Seme

Sâmbătă 18 iulie

Pădurea Schulerwald – 19.00: Loungerie II, 20.00: Theory of Mind, 21.30: Robin & The Backstabbers

2 program ore muzica basm 15Hala Gala – 00.00: Zagar, 01.30: Hijack, 03.30: Paul Popa, 07.00: Primărie. Sala Panorama – 22.00: Dannilov, 01.00: Miss I, 04.00: FLVN

Duminică 19 iulie

Pădurea Schulerwald – 19.00: Quantum Drive, 20.00: FUNKorporation, 21.30: Alexandrina

Hala Gala – 00.00: Șuie Paparude, 01.30: Wrong Time Wrong Planet. Sala Panorama – 22.00: Poliglot, 01.00: Kek & HighRoller

Zilnic în Pădurea Schulerwald: Warm up by Socol, 12.00: DJ Sets în pădure, 14.00: Ateliere de ilustrație pentru copii, 15.00: Jam Session de percuție Cercul Întreg, expoziții, pictură în aer liber

”Așa arată soundtrack-ul poveștii de anul acesta. Indie, jazz, gipsy jazz, alternative, pop, dreampop, electronic, techno, hip hop, experimental, chiar și hardcore ardelenesc – o culoare muzicală pentru ca fiecare să-și scrie povestea lui. Și-n plus, good mood, arts & something more”, au precizat organizatorii.

Bilete se găsesc deja online pe biletmaster.ro, aici: http://biletmaster.ro/ron/Event/47002377/Basm-Festival. Ele pot fi cumpărate și de la intrare.

afis filme basm 15FILME 

Casa de Cultură a Sindicatelor (str. Al. Odobescu)

Vineri 17 iulie – ora 15.00: Poarta Albă, ora 17.00: Best of Filmul de Piatra

Sâmbătă 18 iulie – ora 15.00: Bărbați mișto/The Stag, ora 17.00: Povești trăsnite/Wild Tales

Duminică 19 iulie – ora 15.00: Scurtmetraje românești, ora 17.00: Aliyah Dada

EXPOZIȚII DE FOTOGRAFIE, ARTĂ CONTEMPORANĂ ȘI GRAFFITI 

Joi 16 iulie, ora 17.00, Muzeul Județean BistrițaExpoziția de fotografie ”Challenging Boundaries – Minorități”. Expoziția este dedicată minorității rome din România, scopul fiind de a o prezenta într-o lumină pozitivă. Expoziția va prezenta lucrările fotografilor Sorin Onișor și Bogdan Comănescu. 

Joi 16 iulie, ora 17.00, Muzeul Județean Bistrița: Expoziția de artă contemporană ”Some Change”, prezentată de către galeria Lateral ArtSpace din Cluj-Napoca (parte a spațiului de artă Fabrica de Pensule) și curatoriată de Cristina Curcan și Lucian Indrei. Lateral ArtSpace a participat la unele din cele mai mari târguri independente de artă din Europa, cum ar fi Supermarket din Suedia și Ars Athina din Grecia.  

Începând de vineri 17 iulie, Pădurea Schulerwald: Proiectul foto ”România în culori”. Este un proiect foarte apreciat pe plan național și cu o largă expunere pe internet. Acesta a pornit de la imaginea negativă pe care o au oamenii despre România, și de la dorința inițiatorilor de a arăta acestora că țara are și părți pozitive și frumoase, dar care nu sunt atât de promovate și valorificate. Este o expoziție de grup care reunește fotografiile a peste 25 de fotografi români

Începând de vineri 17 iulie, în Pădurea Schulerwald vor avea loc o serie de sesiuni de desenat live, realizate de Irlo, artist cunoscut în România pentru activitatea artistică de graffiti/street art și Alina Bohoru, graficiană și ilustratoare a posterului Basm de anul acesta. Alina Bohoru va participa anul acesta și cu o expoziție individuală de grafică, care va putea fi văzută în Pădurea Schulerwald începând de vineri, 17 iulie. 

Pădurea Schulerwald, locație nouă

Organizatorii Basm Festival au mutat locația de la Muzeul Județean și au găsit o soluție de cazare pentru participanții din alte orașe. Pădurea Schulerwald – o locație răcoroasă, amenajată cu multe spații pentru activități pe timpul zilei, dar prielnică și pentru concerte live.

Deși organizatorii festivalului Basm anunțau că o parte dintre concertele live, ateliere și expoziții se vor ține într-o locație nouă – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, din motive obiective, care nu țin de organizatorii festivalului, dar nici de direcțiunea Muzeului Județean, locația a trebuit mutată. Casele tradiționale și biserica de lemn din curtea muzeului au fost înlocuite de potecile răcoroase și panourile de cățărat din Pădurea Parc Schulerwald, aflată la câțiva kilometri de centrul orașului.

Parcul dispune de 6 km de alei destinate promenadei, 5 terenuri de sport, un circuit de skateboard și role, un perete pentru cățărări, locuri de joacă pentru copii și locuri de popas cuprinzând bănci, foişoare și hrănitoare pentru animale, de care se leagă speranţa revenirii căprioarelor în acest habitat. Organizatorii au considerat că acest spațiu este primitor și potrivit atât activităților pe timpul zilei, datorită amenajării, dar prielnic și pentru concerte live, fiind un refugiu răcoros pentru soarele puternic de iulie.

Pentru a facilita accesul participanților la locație, organizatorii vor încerca să pună la dispoziție mijloace de transport, despre care vom oferi detalii pe parcursul zilelor următoare. Pentru participanții din afara orașului, este util de precizat că o cursă cu taxiul până la locație valorează în jurul sumei de 7 lei, așadar participanții se pot grupa pentru a ajunge la parc fără a cheltui mulți bani.

Căminul Liceului Sfânta Maria din Bistrița, soluție de cazare oferită de organizatori participanților sosiți din alte orașe

Pentru participanții veniți din afara orașului, organizatorii Basm Festival au pregătit o soluție de cazare la căminul Liceului Sfânta Maria din centrul Bistriței.

Căminul este situat pe B-dul Independenței nr. 23, oferind camere de cămin cu 6-9 paturi, la prețul de 15 lei/ persoană/ noapte, recomandarea organizatorilor fiind ca participanții să se organizeze în grupuri pentru a rezerva camerele. Liceul dispune de parcare păzită. pe care o puteți folosi pe parcursul șederii.

Pentru detalii și rezervări, sunați la 0263-233-220 sau 0747-125-009 – d-na Rogojan Dorina.

Basm Festival se pregătește de a doua ediție, îmbogățită cu artiști noi și spații inedite de desfășurare a evenimentelor

După succesul de anul trecut al primei ediții a festivalului, care a reușit să conecteze comunitatea bistrițeană cu pasionați de muzică și artă din toată țara, Bistrița Arts & Something More revine în perioada 16-19 iulie cu și mai multă energie și planuri pentru reactivarea orașului.

”Chiar dacă la prima vedere, festivalul pare să se adreseze tinerilor, prin diversitatea artiștilor și a activităților din program, cred că fiecare poate găsi ceva care să îl atragă. Tot mai multe organizații și festivaluri intră în rândul partenerilor Basm Festival, ceea ce mă face să cred că suntem pe drumul cel bun, iar dacă vom beneficia de sprijinul autorităților și a cât mai multor bistrițeni, festivalul poate deveni un eveniment internațional care să pună Bistrița pe harta evenimentelor și să valorifice potențialul turistic al zonei”, precizează Florin Chereji, directorul festivalului.

Din dorința de a extinde programul muzical, organizatorii festivalului au pregătit pentru această ediție o listă mai bogată de artiști invitați, Zagar, Alexandrina și Robin and the Backstabbers fiind câțiva din headlinerii ce vor urca pe scena Basm. Diversitatea mare de genuri muzicale din program este de asemenea o noutate, organizatorii pregătind un program colorat pentru toate gusturile – indie, jazz, gipsy jazz, pop, dreampop, electronic, techno și experimental.

Zagar este cea mai reprezentativă trupă a genului indie în Ungaria, încorporând în muzica lor eclectică nuanțe de jazz, electronic și psychedelic. Piesa de renume internațional ”Wings of love” a devenit, de la lansarea în 2007, una din piesele etalon ale colaborării comunității muzicale, fiind înregistrată împreună cu 6 dintre ”divele underground” ale muzicii maghiare.

Alexandrina este una dintre cele mai versatile soliste din România, originară din Republica Moldova, piesele ei fiind cântate în română, franceză și rusă. Stilul său muzical este divers, încadrându-se între pop acustic, rock contemporan, alternative, jazz și soul, cu elemente inovatoare la nivelul compoziției și versurilor. Alexandrina apare adesea pe scenă alături de o trupă de instrumentiști, dar uneori își susține recitalul în formulă voce-pian. La festivalul Basm de anul acesta, solista va veni însoțită de o trupă de instrumentiști.

Robin and the Backstabbers vor fi prezenți pe scena festivalului Basm pentru a doua oară, concertul lor de la prima ediție, cea de anul trecut, fiind un adevărat succes și reunind aproape 2000 de voci care au fredonat piesele lor. Trupa își descrie stilul ca fiind ”melodramatic pop”, muzica lor bucurându-se de popularitate în rândul pasionaților de muzică încă de la lansarea primului album, în 2011.

Basm – Bistrița Arts & Something More este primul festival interdisciplinar de cultură alternativă din Bistrița, iar ediția a doua are loc între 16-19 iulie. Festivalul Basm este inițiat de Asociația Bistrița Civică și face parte dintr-o serie de proiecte pentru dezvoltarea turismului local, diversificarea vieții culturale din Bistrița și îmbunatățirea imaginii orașului. Festivalul este organizat în luna iulie, când Bistrița împlinește un anumit număr de ani (anul acesta, 751) de la prima atestare documentară sub acest nume a orașului.

5 comentarii

  • Programul este pentru români sau englezi? Organizatorii chiar nu pot scrie un program în română? Să-l scrie în ungurește, atunci, ori în slavonă.

  • Alt eveniment pentru corupti de unde se alimenteaza cu bani si ofera prostilor circ fara paine.Dar si multe firimituri pentru unii.Altii nu-si permit nimic.
    Oare ce este basmul? Pentru cine e basmul si pentru cine festivalul?

    • tare sanziana
      oare o sa fie plin de PESEDEI si alti politruci?
      atunci o sa citesc o carte acasa si gata
      sau un film piratat si gata

  • Pana la urma Asociatia Bistrita Civica este mereu la datorie, prin organizarea de evenimente cultural-artistice, precum „Basm Festival”. Avand in vedere ca editia pilot de anul trecut a Basm Festival a avut loc între 18 şi 20 iulie, 2014, marcand astfel anul jubiliar în care Bistriţa a aniversat 750 de ani de la prima atestare documentară, evenimentul poate fi asimilat mai degraba cu „Zilele Bistritei” decat aiurelile primarului organizate in Targul de vite de la Viisoara. Poate nu intamplator anul acesta primarul Cretu propune ca „Zilele Bistriței” sa se transforme în „Târgul Mare de Vară”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.