Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul cu lista cuprinzând persoanele cărora li se acordă titlul de ”Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”.
Viceprimarul Bistriței, George Avram, se află pe lista celor 1.667 de revoluţionari. În anexa respectivă figurează și Ioan Bența, fostul președinte al Asociației ”22 Decembrie 1989” Bistrița, dar și Ioan Blaga, membru al asociației.
În urma primirii acestui titlu, ei vor încasa de la statul român indemnizaţii de revoluţionar, dar şi alte beneficii, precum dreptul la transport gratuit, scutiri de impozite sau o a două indemnizaţie acordată ca supliment la pensia pentru limita de vârstă.
Potrivit HG 99/2015, acest titlu se acordă revoluţionarilor care s-au remarcat prin fapte deosebite şi care, prin implicarea lor şi prin faptul că şi-au pus viaţa în pericol, se disting de ceilalţi manifestanţi, contribuind la declanşarea şi victoria Revoluţiei române: ”se acordă, în scopul de a face diferenţa, între categoria persoanelor care s-au remarcat prin fapte deosebite, desprinzându-se din rândul acestora, având un rol determinant prin contribuţia la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, remarcându-se prin fapte determinante, prin care şi-au pus viaţa în pericol apărând şi ocupând obiectivele care au avut o importanţă deosebită, decisivă pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.
Guvernul a stabilit anul trecut că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridicat baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele și pe baza căruia să primească indemnizații.
Aici lista celor 1.667 de revoluționari.
Chiar dacă in decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, o serie de manifestanti dețin certificate de revoluționari, care atestă „faptele de curaj” de care au dat dovadă în revolutia din 1989.Culmea e ca unii dintre ei aspira la titlul de ‘”Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”.
Asadar, revolutionarii de carton ai Bistritei, beneficiază de o serie de avantaje nemeritate. Si totusi, Bistrița are revolutionarii si chiar eroii ei în cadrul Revoluției din decembrie 1989.
Intre acestia se numara subprefectul Ovidiu Frenț revolutionarul care si-a riscat viata, in decembrie ’89, aflandu-se pe strazile din Timisoara.
De asemenea, nu trebuie uitati eroii: Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara.
Paul ..n-ai uitat nimic?
is curios unde ai invãtat despre asta ..dacã esti elev
iar dacã esti adult ..n-ai nici o scuzã
Iar dizidentii ,fostii puscariasi si luptatorii (care erau constituiti in grupuri de rezisyenta) care au luptat cu adevarat cu brutele comuniste dinainte de 89 , cei care au suferit cel mai mult in lupta impotriva comunismului , ce primesc ??? Aia…cea mai lunga.nu e corect.nu e corect.
Felicitari! Dupa razboi se gasesc multi viteji, doar cei cu mare curaj au condus multimi de muncitori si nu numai, in acele zile fierbinti spre Judeteana de Partid de la acea vreme, actualmente Palatul Administrativ. Felicitari d-le Avram !
Povestea cu oul lui Columb o stiti?
Dar nu se aminteste nimic de contribuabilii care se sacrifica zilnic spre si la locul de munca atat fizic cat si psihic pentru plata supradublaimpozitare si supradublataxarea muncii lor pentru ca PRESEDINTELE sa ofere in numele lui tot felul de diplome, premii, sponsorizari, salarii subalternilor!!! (schimbarea de regim programata de „mai’marii lumii” daca nu era in 1989 atunci era sigur mai tarziu odata cu ….primavara araba!!!!)
Și Saporo? El a fost primul în CC al PCR, în biroul primului secretar. Putea fi împușcat, dar el a dat dovadă de curaj și s-a aventurat în clădire, abia când a ieșit la fereastră și a început să arunce cu publicații comunistoide în stradă, și-au luat și alții inima în dinți și au intrat și ei. Nu e fabulație, e istorie, totuși Sapi nu apare în lista asta… nici statuie nu i s-a ridicat, nici măcar o amărâtă de stradă nu a primit numele lui. Măcar penitenciarul ar putea primi numele lui…
Nu intoxicati lumea, Sapporo a aparut la sediul judetenei de partid, actualul sediu al Prefecturii si CJ, pe la ora 17 in 22 decembrie.
Primul care a intrat in biroul primului secretar a fost Ioan Benta care a „negociat” cu conducerea de atunci sa intre in sediu o delegatie. Delegatia care a intrat in sediu a fost compusa din 7 bistriteni, majoritatea din zona industriala. Acest lucru s-a petrecut in jurul orei 9:30 in 22 Decembrie 1989 cand Ceausescu era inca conducatorul tarii. Bistrita a fost singurul oras din tara unde revolutionarii ( reprezentantii oamenilor care au iesit in strada impotriva regimului comunist) au fost in balconul sediului impreuna cu reprezentantii puterii comuniste si au exprimat doleantele/revendicarile cetatenilor.
Asa ca, Thinking Head, las-o mai moale cu „istoria”.
Mda se pare că ai dreptate, nu am informaţii atât de exacte, spun şi eu ce am auzit de la Sapo. Îmi cer scuze pt dezinformare şi treceţi postul meu la categoria „fun” 🙂
Oare exista vreunul din lista care sa spuna: NU VREAU SA FIU IN LISTA PENTRU CA NU AM FACUT NIMIC DIN CE SE SPUNE?
As avea o singură întrebare pentru domnul Benţa…as vrea sa stiu daca mai tine minte ,cine era cel cu care a dus pancarda cand a iesit pe poarta fabricii mecanice din Bistrita ?Cine a fost cel care a fost in primul rand ?Cred ca daca ar fi cinstit ,si nu ar fi interese la mijloc ,ar recunoaste si ar fi spus de cate ori s-a lăudat cu ce a facut , ca alături de el ,a fost nimeni altul decat Arman Ovidiu Maxim ,din cartierul Unirea .Daca se dorea cu adevarat sa se stie cine a partcipat activ se putea .Faptul ca fratele meu Ovidiu ,nu s-a dus si nu s-a inscris nu stiu unde ca revolutionar ,nu-l face mai putin revolutionar .Spun asta ,pentru ca eram acolo ,în fabrică ,la geam si i-am văzut cand au plecat .Nu stiu cum se dau drepturi si distinctii ,dar stiu ca nu toti sunt revolutionari ,si cei care chiar au facut ceva ,nu se văd ,sunt prea modești si fara nici un interes .Ar trebui facuta o ancheta ,ar trebui intrebati si intervievati si altii .Iar domnul Benta faca vrea cu adevarat si e cinstit ….poate spune adevarul ,pentru ca datorita si celor care cu adevarat au fost langa el ,a ajuns asa sus .