SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, operatorul serviciului de colectare şi transport al deşeurilor din judeţ, a prezentat joi oficialităţilor utilajele cu care, începând de luni, se va realiza această activitate. Toate bune şi frumoase până aici numai că e greu de înţeles cum vor fi scoase deşeurile din containere precum cele din cartierul Subcetate arătau, joi, exact cum vă prezentăm în fotografiile următoare.
Aşadar, oamenii, chiar şi cei bine intenţionaţi şi dornici să avem un oraş curat, nu vor avea de ales decât să arunce plasa cu gunoi în aceste găuri uriaşe. Pe niciun container nu scrie pentru ce va fi folosit, niciunul nu are sac, iar diverşi cetăţeni au avut deja grijă să deprindă capacele de pe containere, dovadă că nu e deloc dificil şi vom vedea des astfel de situaţii. Ca să nu mai vorbim de faptul că nimeni nu a mai astupat gropile săpate pentru montarea lor.
O altă problemă despre care nimeni nu scoate o vorbă este cea legată de preţuri. Firma Vitalia s-a lăudat că ne va costa mai puţin ridicatul şi transportul gunoaielor fără să menţioneze că, practic, a dublat preţul pentru agenţi economici. “Până acum, plăteam 41,10 lei la Urbana pentru metrul cub de gunoi ridicat, iar contractul pe care ni l-a transmis Vitalia este de 84,02 de lei. Dublu. E curată bătaie de joc! Ce au de gând? Să ne ducă la faliment?”, ne-au sesizat reprezentanţii unei companii.
De asemenea, nimeni nu scoate o vorbă despre faptul că multe contianere sunt amplasate în zone în care nu vor putea avea acces utilajele de ridicat gunoiul fiindcă deasupra lor sunt copaci sau fire de electricitate, iar macaraua cu care este prevăzut fiecare utilaj nu va putea acţiona fără să le distrugă.
În plus, este exclus ca lucrurile să funcţioneze ca la carte de luni, nu de alta, dar mulţi oameni nu şi-au încheiat contracte cu noul operator, primăriile nu ar vrea nici ele să-şi ia responsabilitatea colectării unei noi taxe, iar pubelele nu au fost împărţite oamenilor din tot judeţul. La toate aceste neconformităţi se mai adaugă faptul că staţiile de transfer din judeţ nu sunt conectate la reţeaua electrică şi că nu sunt prevăzute niciun fel de sancţiuni pentru cei care pun sticlă în containerul de hârtie şi deşeuri menajere în cel pentru plastic.
L-am întrebat pe şeful Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Dragomir Cîmpan cum vor fi rezolvate aceste probleme. „Staţiile de transfer sunt funcţionale, sunt predate operatorului, iar de luni, toate cele cinci staţii de transfer vor colecta deşeurile, acolo se compactează, se pun în containere de 32 mc, iar cu cele 13 autospeciale puse la dispoziţie de CJ se va face transportul la centrul de la Tărpiu ca să avem costurile cât mai mici. La Bistriţa, gunoaiele se vor duce la staţia de transfer de la Valea Boilor. Nu are curent de la reţea, dar am montat generatoare. Aici a fost o problemă tehnică, dar care, în timp, se va rezolva. Pe noi ne-a interesat să funcţioneze. E mai puţin important de unde luăm curentul. Deci totul e ok”, a spus Cîmpan.
În ce priveşte colectarea selectivă, el a spus că nu e cazul să se ia măsuri represive. „Noi vom informa populaţia şi mizăm, în special, pe bistriţeni care sunt civilizaţi. Din moment ce vine omul şi vede aceste containere frumoase, de ce să nu pună sticla la sticlă, PET-ul la PET, hârtia la hârtie. Omul trebuie să-şi selecteze gunoiul în casă. Aşa e prevăzut în proiect. UE pentru asta ne-a dat banii şi eu cred că oamenii vor face. Uitaţi-vă cum arată aceste containere faţă de cuşculiile în care se colecta până acum. Eu zic că arată civilizat. Sigur că vor fi situaţii în care omul nu va şti cum să le utilizeze, dar văzând inscripţionat, văzând ordine şi curăţenie, fiecare va face un efort minim să aducă mixtul la mixt, hârtia la hârtie şi plasticul la plastic. Noi, ADI, vom monitoriza tot sistemul, iar pe parcurs putem lua nişte măsuri. Vom discuta cu cetăţenii, vom face programe educative, iar în timp vom ajunge la rezultatul dorit”, a adăugat şeful ADI Deşeuri.
În privinţa preţurilor cerute agenţilor economici, vom reveni după ce vom avea un punct de vedere al operatorului.
Sunt inca bucuros ca s-a ajuns in faza asta dupa atata vreme, si sunt optimist ca dupa ce se va intra in rutina lucrurile se vor remedia. De asemenea, sunt convins ca si oamenii, in timp, se vor obisnui sa aiba acasa cei patru saci diferiti pentru deseuri. Marirea tarifelor este insa aberanta si deriva probabil din faptul ca, de regula, prestatorilor de servicii le este frica de nou, frica pe care o transpun bine-nteles in tarif. Sper ca, odata cu posibilitatea valorificarii cu adevarat al materiilor prime provenite din deseuri, intreg circuitul colectarii sa se greseze si sa se gliseze pe circuitul banilor. Sau viceversa.
in vecii -vecilor nu vom vedea oameni civilizati aici in oras. o sa vedeti ce mizerii vor fi de astazi . astia de la Vitallia viseaza frumos.
Noul sistem de gestionare a deşeurilor este bun, însă cere ca şi cetăţenii să fie educaţi în a-l folosi corect şi eficient. Cei care nu respectă regulile de igienă colectivă să fie depistaţi prin camere video şi pedepsiţi prin amenzi sau ore de muncă în folosul comunităţii. SC VITALIA trebuie să accelereze betonarea aleilor din jurul containerelor pentru ca accesul să fie lejer când încep ploile de toamnă.
Pe de altă parte, introducerea sistemului a creat şi neplăceri unor proprietari de autoturisme care şi-au pierdut locurile de parcare. Edilii trebuie să rezolve urgent problema şi acolo unde există spaţii să le reconstruiască. Un exemplu concret este situaţia din spatele Sălii de sport a Colegiului “A. Mureşanu” unde s-au desfiinţat trei locuri de parcare; soluţia este refacerea lor în stânga, lângă clădirea Centralei Termice.
Pana acum Urbana colecta si alte tipuri de deseuri de pe la containere, respectiv vase de WC si chiuvete sparte, mobila veche, haine, moloz din spargeri de ziduri, cutii de lemn, tocarie de geam, tevi de plastic si de fier etc, tot ce nu-i mai trebuia omului de la bloc si pe care le arunca langa container. Plus ca Urbana colecta gunoiul de la blocuri in fiecare zi.
Sunt curios daca cei de la Vitalia vor proceda la fel, sau vor lasa gunoiul menajer vre-o 3 zile sa cloceasca prin badoacele de plastic, ce miros va fi… Cel putin in containerele deschise de pana acuma aruncam gunoiul ca la baschet, de la distanta, acuma nici nu o sa te mai poti apropia de containere de cata mizerie se va strange pe langa ele…
A da, inca ceva, plasticul asta din care sunt facute containerele se topeste la foc? Si daca da, cum se vor inlocui, ca-s prinse beton? Ca precis tziganiada le va da foc cat de curand, suparata ca nu mai poate cauta prin ele.
VAND / CONFECTIONEZ MOBILA DE BUCATARIE CU PATRU COMPARTIMENTE PENTRU SELECTARE GUNOIULUI CU ACTIONARE MECANICA…. bonus ventilator de gunoi (DECI…SELECTAREA GUNOIULUI SE FACE PE BANII NOSTRI FARA MACAR CA EL SA FIE MAI IEFTIN…..) afacere pentru prosti sa se imbogateasca baietii destepti!!!
Cei care am platit la Urbana pentru tot anul,vom mai plati si la Vitalia ?
Cred ca ar fi deosebit de util ca cetatenii sa stie ce se intampla cu pubelele lor.Au fost ridicate cele3 vechi,dar cine pune altele in loc?
Pubelele vor sta fără capac! De fiecare data când arunci gunoiul trebuie sa pui mana pe 4 capace mizerabile??? Ganditi-va la costurile consumatorilor casnici, care nu vor sesiza mărirea preturilor la început, deoarece contractele le semnează administratorul, dar, în condițiile în care muuulta lume duce gunoiul direct în găleată, de acum trebuie sa cumpere câte 4 saci deodată!
Om trai și om vedea civilizatie!!!
E bun sistemul, dar nu la tarani!
D-na Sabau, de unde putem afla programul de ridicare a gunoiului in centrul orasului (de exemplu)? Daca nu am incheiat inca contractul cu Vitalia inseamna ca nu ne ridica gunoiul? Cand ne factureaza serviciul se ia in calcul ca inceput de contract data de 15.09.2014 chiar daca ei nu au prestat serviciul sau data la care inchei contractul? Venim de pe centura de unde au sediul, tragand dupa noi pubele prin oras?
Sunt doar niste intrebari, daca ne puteti ajuta, va multumim. Nu aveti nici o obligatie.