FOTO Primarul Ovidiu Crețu a predat constructorilor, firmele SC Kranz Eurocenter SRL și SC Elcompet SRL în asociere, amplasamentul pentru începerea lucrărilor la pârtia de schi, inclusiv utilități, în Dealul Cocoșului din Unirea, zona poligonului, acolo unde municipalitatea dorește să ridice Complexul sportiv polivalent Wonderland. Crețu a semnat totdată și ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea contractului de execuție și furnizare echipamente este de 19.526.712 lei (peste 4 milioane de euro).
”Este unul dintre obiectivele foarte mult discutate în ultimii șapte ani, un obiectiv blocat foarte mult timp în toate zonele în care s-a putut. Este o chestiune politică, a fost unul dintre punctele principale ale campaniei mele din 2008. Nerealizarea lui putea să aibă consecințe electroale. Discutăm acum de un proiect cu o valoare în jurul a 4 milioane de euro. Eu spun că este un obiectiv extrem de important pentru că el practic deschide zona Wonderland, unde avem prevăzute mai multe obiective: Aqua Park, sală de sport și altele. Într-un termen de 12 luni trebuie să realizeze obiectivul contractat, asta înseamnă că în iarna 2016-2017 vom schia în această zonă. Fac invitația pentru prima zăpadă din 2016, deci undeva în luna decembrie, după prima ninsoare sau după primele două zile în care temperatura scade sub 5 grade punem tunurile pe pârtie și schiem. Avem și solicitarea ca o firmă privată să amenajeze în paralel cu pârtia de schi o pârtie pe șină pentru a utiliza scaunul pe timpul verii. Sunt câteva poteci pe care le vom amenaja, de tip pădure-parc, pentru biclicliști. Bobul care se va realiza va completa în mod fericit completarea scaunului”, a spus edilul.
Ovidiu Crețu a adăugat: ”Se va realiza un telescaun fix cu patru locuri, cu scaunele fixate pe cablu. Am fi dorit unul debraiabil, dar costurile ar fi fost mult mai mari. Pârtia de schi va avea o lățime mai mare, unde este posibilitatea să se facă o pârtie suplimentară pentru începători. Instalația de producere a zăpezii artificiale va avea patru turnui, care pot ocupa 15 poziții de-a lungul pârtiei, cu un rezervor de 5.000 mc, cu o conductă de aducțiune de la râul Bistrița, cu stație de pompe. Clădirea anexă a stației de plecare va avea toate funcțiunile de care are nevoie un telescaun. Va fi amenajată o parcare pentru 150 de autoturisme, dar cu timpul lucrurile vor evolua pentru că va trebui să avem și locuri pentru autobuze, autocare. Pârtia va avea instalație de nocturnă. Utilitățile pentru tot complexul, care sunt proiectate, le vom realiza pe un proiect cu finanțare europeană”.
Primarul Bistriței i-a transmis reprezentantului constructorului că municipalitatea va urmări ca lucrarea să se realizeze conform contractului. ”Vreau să tratați lucrurile cu extremă seriozitate, știu că firma Kranz este capabilă de așa ceva, aveți și cel mai important furnizor de echipament din lume. Este un obiectiv de suflet a 80.000 de bistrițeni”.
În 20 august 2015 s-a semnat contractul de execuție a pârtiei, lucrările urmând să fie realizate de asocierea SC Kranz Eurocenter SRL – SC Elcompet SRL. Echipamentele vor fi asigurate de Doppelmayr (Austria), unul dintre marii producători de instalații de transport pe cablu. Termenul de finalizare a pârtiei este iunie 2016, pentru a se putea schia în iarna 2016-2017. Se dorește ca în acest an să se realizeze drumul, parcarea, pârtia, lacul pentru apa necesară zăpezii artificiale și aducțiunea de apă, iar utilajele și echipamentele să fie montate anul viitor. Pârtia va avea și dotări de vară: instalație de săniuș pe șine.
Ce se va construi în Wonderland
1. Telescaun fix cu 4 locuri
Se va monta un teleferic monocablu tip telescaun fix cu 4 locuri, alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Antrenarea si comanda instalaţiei se vor realiza din staţia inferioară. Întinderea cablului se va realiza cu un sistem hidraulic amplasat tot in staţia inferioară. Staţia inferioară, la care se va face îmbarcarea schiorilor, va fi amplasată la altitudinea de 457,57 m, iar staţia superioară, de coborîre a schiorilor, la altitudinea de 676,03 m. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 987,06 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.
2. Amenajare pârtie de schi
Cota inferioară a pîrtiei va fi + 457,57 m. Cota cea mai înaltă a pîrtiei (staţia de sosire a telescaunului) se va situa la +676,03 m. A fost proiectată o pârtie de categorie medie (spre uşoară) cu o lungime de aprox. 1.083,56 m şi o diferenţă de nivel de 218,46 m. Pîrtia are punctul de plecare situat la altitudinea de 676.03 m, lîngă staţia superioară a telescaunului ce o va deservi. Lăţimea de amenajat propusă pentru această pârtie este de 60 m. Pârtiile de schi vor fi dotate cu marcaje, semne convenţionale şi plase de protecţie . Cu circa 370 m înainte de sosire este propusă încă o variantă de coborîre cu o panta medie de 17%, care poate fi folosită pentru iniţierea începătorilor. Pârtiile nou create acoperă o suprafaţă de 8,291 ha, cu pante mici, sub 20%, care permit practicarea schiului de agrement.
3. Instalația pentru producerea zăpezii artificiale
Instalaţia cuprinde: o staţie de pompe de înaltă presiune, o rezervă de apă sub forma unui lac artificial cu volumul de 5.000 mc, alimentat din rîul Bistriţa (malul stîng), o reţea de conducte de înaltă presiune, îngropată, şi utilajele propriu zise de producere a zăpezii artificiale, respectiv tunurile de zăpadă (4 bucăţi) ce se vor putea monta pe cei 15 hidranţi pentru alimentarea tunurilor de zăpadă branşaţi la reţeaua de apă de înaltă presiune. Durata de înzăpezire utilizînd 4 tunuri de zăpadă cu un debit de 6,7 l/sec va fi de 2 zile. Cu 4 tunuri se pot produce cca. 231.552 m3 zăpadă/h, ce acoperă cca. 771.84 m2/h suprafaţă schiabilă.
4. Alimentare cu energie electrică
Se va realiza un post de transformare amplasat în zona staţiei inferioare a teleschiului proiectat, racordat pe partea de medie tensiune la reţele de medie tensiune din zonă. Racordarea consumatorilor (statie de antrenare telescaun, staţiile de pompe ale instalației de producere a zăpezii artificiale, clădire anexă stația de plecare, iluminatul nocturn al pârtiei) la postul de transformare 20/04kw (ce se va executa în vecinătatea stației de acționare a teleschiului), se va face prin reţele subterane.
5. Clădire anexă stația de plecare a telescaunului
Funcţiunile tehnologice sunt legate de spaţiile aferente cabinei de observare-supraveghere, iar cele de servicii publice cuprind următoarele: centru de închiriere echipament sportiv, centru salvamont, grup sanitar pentru turişti, punct de informare si vânzare tichete.
6. Drum de acces și parcare
Este prevazută realizarea unui drum de acces cu două benzi de circulaţie avînd lungimea de 2.440 m şi o lăţime de 7 m (benzi carosabile de 3 m și 2 acostamente de 0,5 m) cu îmbrăcăminte din macadam. De asemenea, se propune executarea unei parcări pe o suprafaţă de 4.160 mp ce permite parcarea a 150 de autoturisme şi drum de acces în parcare de 6 m lăţime tot cu îmbrăcăminte din macadam. Va fi totodată și o stație pentru microbuze în apropierea stației de plecare a telescaunului.
7. Bileterie, iluminat pârtie
Se va realiza un sistem electronic modern de tichetare, care va permite un control fără lacune al turiştilor care vor utiliza instalaţiile de transport pe cablu. Prin centralizarea electronică a datelor se pot obţine mai multe beneficii pentru întreprinzători, inclusiv posibilitatea de conectare cu alte sisteme cum ar fi administrarea locurilor de parcare, închirieri de echipament sportiv, taxe de intrare în centre sportive. Pentru gestionarea şi normalizarea accesului pe pârtii se va folosi un sistem de ticketing integrat, care va asigura un acces controlat al turiştilor la pârtii şi instalaţia de transport pe cablu. Ținând cont de faptul că în sezonul de iarnă se întunecă începând cu ora 16.00, iar programul de funcționare favorabil majorității schiorilor în perioadele de sfârșit de săptămână și de sărbători poate fi extins până la ora 22.00, pârtia de schi va fi iluminată nocturn. Stîlpii de iluminat se vor amplasa pe marginile laterale ale pîrtiei de schi şi se echipează cu reflectoare de minim 400 W fiecare. Aceştia vor avea o înălţime de 11 metri şi vor fi astfel dispuşi încât să asigure o iluminare cât mai uniformă a întregii suprafeţe schiabile, între 50 și 100 de lucși.
Exact asta ne lipsea: pârtie de schi. Este nebunie curată să arunci cu milioanele de euro pe o pârtie de schi artificială când ai la aprox. 50 de km distanță de Bistrița (Tihuța) o zonă extraordinară pentru asemenea activități sportive și de agrement… Poate facem și un lac de acumulare artificial dacă tot avem bani de aruncat…
De suflet???? Poate a edilului!!!!!!!!!!!
Pârtia de schi din Wonderland, la care viseaza primarul Cretu, inca din 2008 va fi nefunctionala dintr-un motiv extrem de simplu. Trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare putea fi luata in considerare. De aceea, suma de 4 milioane € din creditul bancar de 40 de milioane lei contractat de Primăria Bistriţa, prevazuta pentru demararea execuţiei la pârtia de schi din Wonderland, ar trebui utilizata pentru realizarea unor obiective folositoare locuitorilor orasului .
Este un obiectiv foarte folositor, pentru asta l-am votat pe Cretu si-l vom sustine la viitoarele alegeri daca, cu adevarat, partia se va face. Dece trebuie sa ne ducem copiii , iarna, in diverse localitati, sa platim cazari si benzina, daca Bistrita ne poate oferi aceasta oportunitate?
Credeti ca la Cavnic, Suior etc. sunt temperaturi mai scazute decat la Bistrita? Dimpotriva ! Si acolo se schiaza toata iarna.
Dupa parerea unora, bistritenii nu merita nimic, asa-i???
pt cheltuieli aiuria trebuie sa plateasca el, nu noi din taxe si impozite….
,,,,,,cu rulmenti 4×4 ????
Doar atat!!Cat ?
Depinde cate 4×4 sunt in 4160mp !!!!
Cei ce va impotriviti acum poate ca a-ti avut aceeasi opinie si despre investitia primarului din Beclean de la Figa. Cat se poate merge la baie la figa? Poate 3 luni… Si totusi are succes mare. Dar dupa opinia voastra Bistrita e ca la Oradea, mai mult cald… Cate luni poate fi iarna la Bistrita? Poate din octombrie ( Doamne fereste…) pana in martie. Este drept ca nu oricine schiaza, dar au pentru ce veni oamenii in Bistrita. Altfel, pentru ce isi propune administratia sa atraga turisti la Bistrita, pentru fantani si turnul sasilor, pentru sugalete si supermarketuri. Fiti seriosi… un astfel de obiectiv nu ni se adreseaza numai noua, si de aceea nu trebuie gandit atat de egoist, ca numai pentru bistriteni trebuie facute lucrurile…de parca bistritenii nu se duc la Vatra Dornei, la Felix, la sovata sau la Praid. Ce…acolo ne ducem sa vedem orasul sau mergi pentru o atractie turitica. E o idee buna dar trebuie executata cum s-a facut parcul, nu ca si pasajele.
Gura pacatosului adevar graieste:
1.”Nerealizarea lui putea să aibă consecințe electroale. ” – Nu putea, va avea clar consecinte electorale. Lumea te va trimite la plimbare sa bati campii prin Wonderland pana-ti rupi papucii si schiurile.
2.”avem prevăzute mai multe obiective: Aqua Park, sală de sport și altele” – Doua sunt multe? Care altele?
3.”Fac invitația pentru prima zăpadă din 2016″ – Pai nenea primar, prima zapada din 2016 o sa fie cu putin noroc prin ianuarie/februarie 2016. In decembrie o sa fie printre ultimele zapezi din 2016.
4.”Bobul care se va realiza va completa în mod fericit completarea scaunului” – asta-i cea mai tare completare la completare. Da daca bobul o fi nefericit si n-o sa completeze scaunul?
5.”Este un obiectiv de suflet a 80.000 de bistrițeni”. – asta-i inducere in eroare pe fata. In 2012 nenea primaru a castigat cu vreo 16000 de voturi. Deci, de unde diferenta de suflete?
Lasa ca a fost mai bine pe vremea lui papura voda Moldovan care nu a facut nimic.
Era mai bine cand bagau banii in buzunarele lor sparte.Oricum platim taxe peste taxe si impozite cat incape.
A fi bine sau nu,asteptam sa o vedem gata,numa sa faca ceva.
Papura Voda Moldovan a facut un credit de 30 de milioane de lei pentru drumuri din care s-au platit pana acum 30 de milioane dobanzi si mai sunt de platit 50 de milioane dobanzi + principal. Drumurile din Bistrita reparate din creditul luat de Moldovan sunt, dupa cum stim, sita de matase. Din credit au mai iesit in plus pe laga drumuri: vila in Bistrita pt fostul primar, apartamente pentru copii si biserica pentru ginere, basca bani de campanie. Cum n-a facut nimic? Răule!
Sa nu ne grabim. Stati sa vedeti ce o sa descopere DNA-ul in vremea lui Cretu voda si-a lui ceata. Oprescu e mic copil.
Asteapta sa vezi ce o sa descopere DNA-ul in vremea lui Cretu voda si a lui ceata. Oprescu e mic copil.
Corect,mai bine decat sa se fure banul public ,ne -am invatat sa fim mereu cu opozitia …..
V-au bagat internet la sectia 9 agitati? E proiectul de suflet al bistritenilor, pentru ca asta a fost proiectul cu care a castigat alegerile si in 2008 si in 2012 si probabil le va castiga si in 2016. Adica majoritatea bistritenilor l-au votat sa le faca Wonderland, cu tot cu partia de schi.
Oare vom avea singura partie functionala a o altitudine de mai putin de 700m?-vom fi cei mai tari.
30-40 zile/an,pt ski sau jumatati sau sferturi de zile.
Investitia se va recupera in 100-120 de ani,daca vom avea niste preturi care ne vor alunga de pe partieeeeeeeee!!
Daca partia ar fi gandita si pt. timp de vara(teflon sau alte tehnologii) cred ca deja am avea foarte muti invidiosi.
Tov. trolengorg, esti irecuperabil.