FOTO Ministrul-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, președintele Asociației ”Vasile Voiculescu”, Leonida Pop, care a susținut financiar proiectul ”Ajutor pentru copiii ajunși în restriște în Ucraina”, și primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, au participat la primirea și instalarea primei familii de refugiați din zona beligerantă Lugansk (Ucraina) într-o casă pusă la dispoziție gratuit de către un proprietar din Măgura Ilvei.
Andrej Tuchalin are 42 de ani și este inginer, iar soția sa, Svetllana Tuchalina, are 39 de ani și este de profesie psiholog. Ei au venit la Măgura Ilvei împreună cu șase din cei șapte copii ai lor: Viktor (2 ani), Warwara (5 ani), Maria (7 ani), Jana (9 ani), Anna (11 ani) și Andrej (19 ani). Cel de-al șaptelea copil, Igor (18 ani), ar putea veni ulterior în Bistrița-Năsăud.
Ei au fost întâmpinați cu pâine și sare la intrarea în noua casă, iar Svetllana Tuchalina a primit o icoană din partea președintelui CJ Radu Moldovan și un buchet de flori de la primarul din Măgura Ilvei, Valer Avram.
”Mulțumim pentru această primire călduroasă, suntem recunoscători. Suntem obosiți de pe drum și avem și emoții. Am simțit multă căldură în ochii celor care ne-au întâmpinat. Nu am crezut la început că vom putea ajunge aici, era incredibil, dar când am aflat am fost plăcut impresionați. Operațiunile militare din orașul nostru ne-au determinat să plecăm de acolo, am rămas fără casă, fără tot, iar copiii fără posibilitatea de a urma o școală. A trecut peste un an de când am plecat din casa noastră, în acest timp am locuit în diferite localități din Ucraina. Fiul nostru care a rămas acolo a rămas să decidă ce vrea să facă în continuare. Am presimțit că va veni pericolul, am intuit, și ne-am părăsit casa, un apartament cu trei camere în oraș, înainte de a fi bombardată. Copiii noștri sunt cei mai importanți, am plecat de acolo și am venit aici pentru a le salva viața. Am lăsat totul și am plecat. A plecat multă lume, rude, prieteni. Toată lumea suferă foarte mult, oamenii au rămas fără speranța de a mai avea un viitor bun. Cum am fost noi printre cei care am putut pleca și ajunge aici? Dumnezeu ne-a ajutat. Am făcut un drum lung, am plecat ieri seară la ora 21.00, am mers 17 ore fără întrerupere cu mașina. Copiii sunt încântați de aceste locuri, până acum nu văzuseră munți, sunt fericiți că văd o zonă muntoasă. Dorim să ne adaptăm la noile condiții și apoi vedem ce avem de făcut, dar suntem optimiști”, au spus Andrej și Svetllana.
”Sper ca acesta să fie doar un început, se poartă discuții cu mai mulți primari din județ, care și-au exprimat disponibilitatea de a găsi soluții pentru oamenii care în momentul de față nu au cele mai bune condiții de viață în Ucraina. Vom ajuta acești copii să meargă la școală, să se integreze. Avem această minimă obligație morală să fim alături de semenii noștri care trec prin momente grele. Cred că vom face față solicitărilor, sunt case multe libere în zona de câmpie. Leoni are peste 1.000 de locuri de muncă vacante, nu există problema găsirii unui loc de muncă pentru ei, pentru ca oamenii să ducă o viață normală, să se poată întreține singuri. Viața lor va putea fi ușurată prin piața muncii, care este foarte bună în județul nostru. Sigur, acum nu e cel mai potrivit moment, se suprapune cu criza refugiaților în UE, dar la noi lucrurile sunt puțin diferite. Sunt convins că la Măgura Ilvei comunitatea îi va ajuta să se integreze foarte bine. În perioada 7-14 septembrie, la Centrul Misionar pentru Tineret din Sîngeorz-Băi va fi o tabără specială pentru ucraineni, în total peste 50 de persoane. Este un proiect realizat împreună cu Mitropolia Clujului”, a afirmat președintele CJ Radu Moldovan.
”Ceea ce se întâmplă în această frumoasă comună de munte este un lucru de pionierat. România a mai primit răniți și copii din Ucraina în vacanță, dar este pentru prima dată când un grup de ucraineni vine pentru o perioadă îndelungată, chiar neprevăzut de îndelungată. Este un lucru nobil, benefic în situația de criză în care se află Ucraina. Ca să vă dați seama de amploarea și importanța gestului făcut de partea română pentru acești cetățeni ucraineni, am pierdut în ultimul an și jumătate de activități militare aproape 1.150 de militari, peste 8.000 de civili din zonele respective, plus câteva mii de răniți. la fiecare 24 de ore pierdem 5-7 milioane de dolari din cauza operațiunilor militare. Sunt trei milioane de refugiați. Intervenția și ajutorul românilor sunt binevenite. Sunt convins că familiile se vor simți bine în această zonă, mai ales că acolo nu există munți, iar aici este un loc minunat, o să le placă”, a precizat ministrul-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Teofil Rendiuk.
”Aceste proiect a demarat în luna mai, iată-ne în ziua când primim prima familie de ucraineni. Cetățenii din Măgura Ilvei sunt bine informați asupra a ceea ce se va întâmpla aici, vom încerca să umplem acele goluri cu care vin familiile din Ucraina, după ce nu au mai rămas cu nimic, și cu ospitalitatea și căldura care ne caracterizează să îi integrăm cât mai repede. Selecția este făcută în funcție de necesitățile pe care le au ei și de ceea ce putem pune noi la dispoziție. Această familie va locui la etajul I, tot în această casă va locui și a doua familie care va veni, poate și a treia, întrucât există și o anexă. Mai avem patru-cinci case luate în calcul. Vrem să se simtă bine aici, îi vom ajuta să se acomodeze și să mai facă amenajări dacă doresc, să fie parte a proiectului. Părinților le-am găsit și locuri de muncă, domnul va lucra la MIS Grup. În baza contractului de muncă, vor beneficia de prelungirea vizei de ședere. Casa pentru prima familie a fost oferită de domnul Emilian Horga, șeful Ocolului Silvic de la Feldru. Mai așteptăm o mamă cu șase copii, pentru care se fac demersurile legale necesare, documentele mai exact”, a spus primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram.
Președintele Asociației ”Vasile Voiculescu”, Leonida Pop, speră ca până la finalul lunii septembrie să vină la Măgura Ilvei 4-5 familii, iar până la sfârșitul anului să fie în total 10-15.
De la izbucnirea conflictului în estul Ucrainei, în aprilie 2014, Guvernul ucrainean controlează doar părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Peste 6.400 de persoane au fost ucise în confruntări, care au adus Ucraina aproape de colaps financiar. Estul Ucrainei s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o reintensificare a violenţelor sângeroase. Un militar a fost ucis, iar alţi patru răniţi în regiunea rebelă Lugansk.
Despre refugiatii din povestea asta, ce sa zici, sa nu fie nimeni in pielea lor si bine ca au avut noroc. Insa Radu Moldovan, sa nu-si faca din necazul lor capiatl politic, sunt multi locuitori ai judetului in nevoi reale pentru care nu a facut nimic.
Extraordinar! Pentru doi copii s-a dus preşedintele CJ cu o armată de ziarişti după el. Câtă ipocrizie, crede-ti că săracii copii au dorit să-l vadă pe ospătar ? Nu vă este frică de dumnezeu să cheltuiți banii publici pe astfel de deplasări inutile? Sunteți penibil domnule Radu Moldovan.
Ma,Ioane,tu nu vezi bine? Nu vezi citi copii sint? Tu esti penibil!.Sa vina”romanasii” nostrii,nu alte specii! Uitati-va cit sint de frumosi acesti copii! Sa le ajute Dumnezeu,sa aibe o viata linistita aici! Chiar daca a fost si putina politica ,nu conteaza!
Si Felicitari proprietarului casei din Magura Ilvei!