Câți dintre noi nu se bucură de multiplele posibilități de petrecere a timpului liber, de antrenament, pe care Stadionul Municipal Bistrița le oferă într-o locație frumoasă liniștită și oxigenată de Parcul Mare și de râul Bistrița din apropierea acestuia?
În momentul în care intri pe poartă nu cred că trebuie să fi fost sportiv pentru a simți acea vibrație unică pe care au lăsat-o generațiile de sportivi care au trecut pe aici și care au lăsat în urmă raze de lumină și speranță, momente de înfrângeri sau de glorie.
Avem posibilitatea, noi cei care iubim sportul sau cei care apreciază sportivii, să ne bucurăm de toată splendoarea zonei și de modalitățile de pregătire fizică în aer liber pe care le oferă locația.
În fiecare zi poți vedea sportivii de performanță antrenându-se indiferent de vreme, iar seara după ora 19.00 îi poți admira pe toți cei care doresc să contribuie prin sport la sănătatea și starea de bine personală.
E o mare bucurie să vezi oamenii alergând asemenea sportivilor de performantă, e o mare plăcere să vezi pistele încărcate, arenele pline, sălile aburinde de efortul depus și să trăiești emoția rezultatelor alături de ei, alături de cei care iubesc sportul.
Frumusețea locului atrage însă și persoane care consideră că stadionul poate deveni în timp și loc pentru resturile menajere ale unora care prin atitudinea lor denigrează calitatea de ființă umană.
Îmi amintesc cu drag atitudinea unor sportivi pe care i-am găzduit cu ceva timp în urmă, aceștia intrau în sala de sport doar în echipament adecvat și… atenție, se închinau, o formă de salut din artele marțiale. I-am întrebat ce fac iar răspunsul acestora a fost pe cât de simplu pe atât de emoționant. ”Respectăm spațiul de lucru, saltelele, obiectele și tot ce înseamnă zonă de antrenament”, avea să fie răspunsul, iar acesta m-a emoționat la maxim.
Eu cred că acest gen de persoane nu doar că își exprimă un nivel superior al conditiei ființei umane, dar îl și manifestă într-un mod normal și apreciabil.
Bravo lor, bravo tuturor celor care au grijă ca zonele de agrement, spațiile de antrenament sau locațiile publice să nu devină zone murdare, asemenea celor care probabil nu se respectă nici pe ei, nicidecum stadionul.
Prof. Virgil R. Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului
Adaugă comentariu