Sănătate

Virgil Rus: ”Trilogia supleţei” (III)

”De câte ori aţi auzit pe cineva să spună ”eu merg la sală pentru că îmi îmbunătăţesc eleganţa, mobilitatea, estetica, echilibrul, orientarea în spaţiu sau… supleţea? Aşa e, foarte rar sau mai degrabă, niciodată. Activitatea sportivă de întreţinere trebuie să fie, şi poate fi, parte din viaţa ta, a fiecăruia, iar dominanta alegerilor de acum se va reflecta în starea ta de peste timp”.

 ”Trilogia supleţei”, partea a III-a

Revenind la subiectul trilogiei…continuăm „călătoria” noastră, azi, ajungând la supleţe, cuvântul magic. Ce înseamnă aceasta atunci când vorbim despre sport?

În dex cuvântul „supleţe” provine de la însuşirea de a fi „suplu”. Înseamnă a avea mişcări graţioase, mlădioase, elastice sau a fi flexibil, adaptabil, acomodabil, servil. Când vorbim însă de sport, supleţea nu doar că vine în completarea celor descrise mai sus însă devine o caracteristică de bază, o „capacitate care garantează adaptarea mişcărilor la regimul de amplitudine (…) şi care conferă comportamentului motor atribute calitative precum plasticitate, fluiditate şi agilitate.” (Sabina Macovei).

AMPLITUDINEA (în sport) – aspect preponderent de natură cantitativă, se exprimă prin forma mişcării, manifestându-se prin mobilitatea articulară.

PLASTICITATEA (în sport) – aspect preponderent de natură calitativă oferă corpului capacitatea de a evoca, de a transmite, de a sugera ceva. Influenţează expresivitatea şi limbajul corpului.

FLUIDITATEA (în sport) – aspect preponderent calitativ, oferă corpului capacitatea de a executa flexibil, curgător, lin, mişcările corpului sau ale diferitelor segmente ale acestuia.

AGILITATEA (în sport) – aspect preponderent calitativ, oferă corpului capacitatea de a efectua mişcări cu usurinţă, cu viteză, cu voiciune, sprinten.

Este corect a se afirma că lovitura unui luptător a avut supleţe? Dar pasul alergător al unui atlet poate avea supleţe? Aruncarea unei mingi sau a unei suliţe? Bineînteles că se poate afirma, mai ales când acestea au amplitudine, sunt expresive, flexibile şi cu o viteză specifică.

Nu mai vorbim că supleţea este prin excelenţă o calitate care însoţeşte sporturile artistice (gimnastica, săriturile în apă, patinajul şi multe altele) dar contribuie semnificativ la completarea, atât calitativ cât şi cantitativ, a tuturor celorlalte calităţi pe care le menţionam în articolele anterioare.

Supleţea adesea este asociată şi prin forma corpului de clepsidră, în cazul persoanelor de sex feminin, sau prin uniformitatea dezvoltării muşchilor, în cazul persoanelor de sex masculin.

Când vorbim de „sportul pentru toţi” este important să-ţi planifici cum vrei să te simţi, cum vrei să arăţi, şi cât de sănătos vrei să fii, peste 3-5-10-30 ani iar acest aspect poate fi influenţat în mod direct de timpul afectat activităţilor tale fizice şi de dominanta antrenamentelor din prezent, de conţinutul, forma şi calitatea mişcării (cuprind acestea amelioarea întregului „pachet” de calităţi?).

Confuziile sau carenţele „în” şi „din” programele sportive de recreere sau întreţinere, de timp liber în general, pot fi evitate printr-o abordare ştiinţifică a acestora şi o pregătire pe măsură, necesară în conditiile în care se lucrează cu omul. Certificările care se obţin (unele) într-un timp foarte rapid şi pe bandă rulandă pot fi completate de o pregătire judicioasă, de lungă durată (ex. facultate de specialitate din cadrul UBB – Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Extensia Bistriţa unde se mai pot depune de altfel dosare, pentru cele câteva locuri libere, în 5 respectiv 6 septembrie la secretariatul facultăţii). Cunoaşterea, pasiunea, pregătirea şi experienţa sunt aspecte care însoţesc succesul şi dau calitate programelor sportive de timp liber.

Privind aceste programe, începe un nou sezon, cel de toamnă. Altfel spus, întâi septembrie este şi poate fi pentru oricine o zi a startului. În mediul privat, începe un nou ciclu de pregătire ( septembrie 2014 – iulie 2015). În cadrul multitudinii de pachete se conturează un nou program cu denumirea NewArt of BodyGym. Acesta este bazat pe mijloace care aparţin gimnasticii, atletismului, artelor marţiale, baletului, yoga ş.a., cunoştinţe, deprinderi şi priceperi acumulate într-un repertoriu de peste 35 de ani de practicare a sportului, actualizate continuu şi în raport cu cerinţele, tendinţele dar cel mai important, adaptate în raport cu particularităţile practicantului. Gimnastica a fost prezentă dintotdeauna, şi este introdusă din ce în ce mai mult, în toate programele de întreţinere, fără exagerare putem spune la nivel mondial, un aspect cât se poate de normal de altfel datorită efectelor sanogenezice pe care le au aceste exerciţii asupra corpului, atunci când acestea sunt predate de către specialişti în domeniu (studii de lungă durată) şi nu de amatori unde principiul este cel al loteriei.

Programul “NewArt of BodyGym” va fi expresia unor cunoştinţe acumulate în timp prin formare şi experienţă şi va încerca pe parcursul următorului ciclu de pregătire (1 an) să reflecte elocvent, echilibrul corporal, puterea si supleţea prin prezenţa unei game complete de obiective – atât în antrenamentele de clasă cât şi în cele private optimizând atât somatic cât şi funcţional organismul uman. Altfel spus antrenamentele vor fi axate atât pe ameliorarea forţei, rezistenţei, eleganţei şi esteticii corporale cât şi pe îmbunătăţirea abilităţilor motrice, pe ameliorarea supleţei şi atitudinii corporale, toate, ajustate într-o notă echilibrată în cadrul orelor de grup (clasă) şi adecvată pentru fiecare în parte în regimul orelor de antrenament private.

Viteza va însoţi lovitura de atac sau decizia alegerii unei opţiuni, forţa şi/sau rezistenţa se vor manifesta când vom „muta munţii din loc” iar graţia, puterea şi supleţea vor completa, în acest nou ciclu de antrenamente (2014-2015), toate capacităţile motrice care vor genera calitatea în mai toate formele ei, şi, în raport cu relaţia noastră în dimensiunile în care ne manifestăm.

Activitatea sportivă de întreţinere trebuie să fie, şi poate fi, parte din viaţa fiecăruia iar dominanta alegerilor de acum se va reflecta în starea şi forma ta de peste timp.

Prof. Virgil R. Rus, dr. Sţiinţa Educaţiei Fizice şi Sport

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.