Actualitate

Bistrița sărbătorește Ziua Națională. Programul manifestărilor

Cu ocazia Zilei Naționale a României, vineri 1 decembrie sunt programate la Bistrița o serie de manifestări aniversare, de la ceremonial militar-religios și paradă militară la spectacol folcloric, aprinderea luminilor de sărbătoare în parcul din fața Palatului Administrativ și retragere cu torțe.

Ora 14.30, statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală: Ceremonial militar şi religios

– acordarea onorului militar, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depunere coroană de flori din partea tuturor instituţiilor din judeţ

Ora 15.00, str. Gheorghe Șincai – Dornei: Defilarea detașamentelor de onoare, a tehnicii și echipamentelor

Ora 15.30, pietonalul Liviu Rebreanu: Spectacol artistic

– Ansamblul profesionist „Dor Românesc”, Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someș”

Ora 17.45: Retragere cu torțe pe traseul Piața Unirii – pietonal Liviu Rebreanu – Piața Centrală – strada Gheorghe Șincai – strada Gării – Bulevardul Republicii – Bulevardul 1 Decembrie. Aprinderea torțelor se va face în curtea Protopopiatului Ortodox Bistrița.

Ora 18.00, Piața Petru Rareș: Festivitatea aprinderii iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă. Programul pentru copii debutează la ora 17.30.

Primăria Bistriţa aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că în data de vineri 1 decembrie, cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Naţională a României, circulaţia auto în anumite zone ale municipiului va fi restricţionată. Mai exact, între orele 13.00 – 19.00, pe străzile Dornei, Gheorghe Șincai și în perimetrul Pieței Centrale traficul auto va fi închis.

Participanţii la trafic şi riveranii sunt rugați să dea dovadă de înţelegere şi să folosească trasee alternative.

Primăria Bistriţa aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că în data de vineri 1 decembrie, cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Naţională a României, circulaţia auto în anumite zone ale municipiului va fi restricţionată. Mai exact, între orele 13.00 – 19.00, pe străzile Dornei, Gheorghe Șincai și în perimetrul Pieței Centrale traficul auto va fi închis.

Participanţii la trafic şi riveranii sunt rugați să dea dovadă de înţelegere şi să folosească trasee alternative.

7 comentarii

 • Cu toate ca incepand cu 1 Decembrie 2017, Romania intra in Anul Centenarului Marii Uniri, in mintea autoritatilor locale din Bistrita exista inca o mare confuzie in legatura cu acest eveniment la care bistritenii de acum 100 de ani au participat activ.
  Asa se explica faptul ca si acum de ziua nationala a Romaniei , inainte de parada militara este anuntat un un ceremonial militar-religios la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală, un loc fara nici o legatura cu evenimentul Marii Uniri.
  Si asta, in ciuda faptului ca la Bistrita, exista Piata Unirii care este locul cu cele mai profunde legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918. Numai ca aici din prostie sau rea-credinta totul a fost falsificat, incat astazi nimic nu mai aminteste de acest important eveniment . De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru ca ca in 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Asadar, Biserica de la Coroana a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei.
  Si totusi, in urma cu ceva timp a fost anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar reprezentativ în Piața Unirii din Bistrita, care sa aminteasca de Marea Unire din 1 Decembrie, 1918.
  Din pacate insa lucrurile nu s-au schimbat desi intram in anul centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.
  Vezi: http://www.timponline.ro/primaria-vrea-concurs-de-solutii-pentru-un-grup

  • Fasolea si carnatii e pentru pupincuristi si se serveste la partia omologata.

 • Din pacate de catva timp Caracalul a fost NET surclasat de „orasul european” Bistrita prin toate ineptiile „moderne” adoptate PE si DE banda! Putem privi cu „mandrie” spre contemporanii nostri care zi de zi, sub ochii nostri si pe orice cale, distrug trecutul frumos prin „constructii” care se inscriu intr-o istorie neagra. LA MULTI ANI, ROMANI! LA MULTI ANI, CINSTITI ROMANI!

 • Cam festiviști, fazi, răsuflați, un fel de a bifa to do list , n-așa ?
  Nu știu de ce am fi mândri că suntem români, adică ce merit avem noi, cei de azi, în asta.
  În schimb știu de ce ar trebui să ne fie rușine nouă, românilor de azi .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.