Actualitate

188.329 de pubele pentru colectare selectivă vor ajunge în Bistrița-Năsăud

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a semnat contractul de finanțare prin fonduri europene pentru achiziționarea a 188.329 de pubele destinate colectării selective a deșeurilor în Bistrița-Năsăud.

Contractul de finanţare ”Recipiente de colectare a deşeurilor pentru dezvoltarea şi modernizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud” are o valoare totală de 47,48 milioane lei, din care 27,16 milioane lei reprezintă fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare, a precizat ministerul.

”Felicit Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și toate unitățile administrativ-teritoriale care s-au asociat pentru realizarea acestui proiect care va contribui la îmbunătățirea condițiilor de mediu și, în consecință, la creșterea calității vieții locuitorilor din acest județ. Mizăm pe eforturile fiecărui beneficiar în implementarea proiectelor mai ales acum, când ne apropiem de încheierea exercițiului financiar multianual 2014-2020. Vă reamintesc că din suma alocată pot fi decontate cheltuieli realizate până la sfârșitul acestui an, iar România trebuie să maximizeze rata de absorbție a fondurilor europene”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan a transmis: ”S-a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a 188.329 de pubele noi care vor ajunge în județul Bistrița-Năsăud. Un mediu curat este vital pentru o dezvoltare durabilă și indispensabil în dezvoltarea unei societăți crescute prin responsabilitatea de a colecta selectiv deșeurile. Este un proiect important pentru noi, proiect ce va susține creșterea ratei de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deșeurilor și va contribui semnificativ în atingerea țintei de reutilizare și reciclare a 50% din cantitatea de deşeuri reciclabile (hârtie, metal, plastic, sticlă și textile) până în 2025, de la nivelul întregului județ. Am găsit multă deschidere la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și vrem să continuăm relația de bună colaborare între autoritățile locale și centrale”.

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, a menționat:

”Investiții majore în infrastructura de colectare a deșeurilor din județul nostru! Aceste pubele vor fi distribuite gratuit fiecărei gospodării și vor asigura oamenilor din județul nostru condiții pentru o colectare selectivă mai facilă și mai eficientă a deșeurilor reciclabile.

Ne dorim ca într-un timp scurt să achiziționăm și să distribuim cetățenilor cele:

– 83.443 pubele albastre pentru colectarea hârtiei și cartonului

– 83.443 pubele verzi pentru colectarea sticlei

– 21.443 pubele galbene pentru colectarea plasticului și metalului

Dorim să asigurăm cetățenilor județului Bistrița-Năsăud servicii de salubritate de calitate prin care să creștem gradul de reciclare a deșeurilor colectate. Am pornit de la 11% procent de valorificare a deșeurilor reciclabile în anul 2020, iar prin măsura colectării de la poarta casei și efortul și implicarea cetățenilor am reușit să creștem acest procent la peste 30%. Suntem încrezători că prin această investiție acest procent va crește semnificativ, iar banii obținuți din valorificarea deșeurilor reciclabile se vor întoarce în toate comunitățile din județul Bistrița-Năsăud.

Mulțumim domnilor Radu Moldovan – președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Adrian Câciu – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Bogdan Ivan – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Daniel Suciu – vicepreședintele Camerei Deputaților și d-nei Monica Săsărman – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru sprijinul acordat în implementarea acestui proiect important pentru județul nostru. Mulțumim colegilor din Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, precum și colegilor din ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, implicați în elaborarea și accesarea acestui proiect!

Beneficiile colectării separate corecte a deșeurilor sunt semnificative: reducem poluarea mediului înconjurător prin reciclarea deșeurilor; dăm valoare deșeurilor reciclabile, iar banii obținuți din valorificare se întorc în comunitățile din județul nostru; ne bucurăm de o natură mai curată; lăsăm un viitor mai bun și mai sănătos generațiilor viitoare. Haideți să le punem pe toate la locul lor și să facem Bistrița-Năsăud un județ mai curat!”.

Ministrul Bogdan Ivan: ”Bistrițenii vor avea servicii de colectare a deșeurilor ca în occident! Fiecare casă din județ va avea pubele separate pentru fiecare categorie de deșeuri. Investiția este în valoare de 47.485.259 lei, bani ce vor fi alocați alocați pentru un județ mai curat și o colectare mai eficientă a deșeurilor. Românii au nevoie de un mediu mai curat pentru un trai mai bun și pentru o calitate superioară a vieții, iar pentru asta le punem la dispoziție posibilitatea de a colecta selectiv”.

Deputatul Daniel Suciu: ”Fiecare gospodărie din județul nostru va primi gratuit pubelele necesare colectării selective a deșeurilor, prin contractul semnat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cum s-a întâmplat: simplu, prin munca în echipa coordonată de Radu Moldovan!”.

19 comentarii

  • Cu pubelele îngropate ați terminat-o.
    Ați îngropat bani buni acolo, lucrare mare, fonduri, firme, etc. și acuma la gunoi cu ele.
    Nu răspunde nimeni ?
    N-aud nicio asumare de la cei (aceeași) care se lăudau cu ele.
    Ne credeți la fel de scurți de minte ca și voi ?
    Minciuna are picioare scurte , iar la anul sperăm să și le rupă !

    29
    2
    • Proiectul cu semi-ingropate a fost conceput si implementat de PDL-PNL in 2008. Cei din imagini nu erau la guvernare atunci.
      In rest ma intreb de ce nu e bine ca se iau pubele pe fonduri europene.

      3
      19
    • Se cumpara 188.000 de pubele pentru cetateni si tu spui ca nu se face nimic pentru noi. Tipic romaneste…

      2
      15
  • Să lăsăm răutățile la o parte! De pubele avem nevoie pentru că e mai ușor să colectăm selectiv, dacă avem totul la îndemână. Restul depinde doar de noi.

    7
    13
  • Măi seriosule , dacă în fiecare an cumpărăm noi pubele și alte afaceri păguboase (pentru bobor, desigur), chiar pe bani europeni, la un preț fără număr , de la firma lu cine trebuie, se cheamă că am făcut afacere bună ,
    că ”ne-au dat”, nu ?
    Fără bani , URA !
    Aste-s în locul găleții și a sticlei de ulei , pentru unii ca tine !

    15
    3
  • Foarte bine ca se impart pubele,pt fiecare fractie de deseu, pt ca saci se dau sí nu se dau. De ex pe strada noastra nu vine masina pana la capat ,vin doar ridica sacul de la poarta dar ba nu lasa,ba arunca la vecinu unde nu sta nimeni. Dar degeaba colecteaza cateva gospodarii sí unde este O cantitate mare nu se selecteaza. Exemplu azi 1.10.2023 pe centru se colecta deseul menajer, plin de pubele,dar mai multe erau saci névre. De stie CA centrul e plin de terase unde se aduna un mare volum de sticla, domnule Niculae, acestia nu trebuie sa selecteze deseul? Am numarat la O terasa mai spre mijloc 8 saci negre cu sticle care se arunca la menaj. Asa la toate terasele, nu exagerez dar cred ca, ín jur de 30-40 de saci de sticla sa aruncata ín masina de gunoi.poate sí ín pubele erau. Rasuna centrul de sticle sparte cum se arunca ín masina. Va luati de cetateni cotrobaiti prin pubelele noastre ,dar la agenti economici,horeca de ce nu trimiteti inspectori sa verifice ?

    11
    1
    • …bag in pubela!
      Banii europeni sunt banii nostri!!!
      Taxele noastre!!!
      Unde crezi ca se duc banii multinationalelor?
      Dar hartia igienica stwarsa de ramance in italia….franta, germania?
      Dar consumul din romania???
      Dar diferenta de salarii???

      5
      2
  • Tovarasi, calmati-va! Uniunea Europeana a dat banii, ei au cumparat pentru ca de aceea ii platim; daca fac ceva nu trebuie sa-i lingem in dos, pentru ca sunt platiti cu zeci de mii de lei pe luna plus cotele din achizitii, lucrari, executari de lucrari. Ei trebuie sa raporteze ce au facut pentru ca nu fac nimic pe banii lor, nu va fac ei cadou, nu, tovarasi, ei cheltuiesc banul public si pe cel public european dat cu generozitate si fara folos. Iar Daniel Suciu trebuie sa stie ca „s-a intamplat” pentru ca UE a dat banii!

    8
    2
  • Pare-se că sunt și dintre cei care nu înțeleg că banii ăștia europeni nu pică din cer și o parte dintre ei sunt bani românești..
    Adică și România contribuie la bugetul UE…
    Sau poate cred că , spre exemplu francejii 🙂 , portughejii 🙂 sau italienii ne dau bani moka doar pentru că suntem frații lor de gintă latină..

    7
    2
  • Chiar așa Valerico să lăsăm răutățile la o parte:
    1. cum spunea cineva, multe firme (n-aș zice majoritatea, dar sunt prea multe) nu selectează și unele dintre ele nici nu au contracte și aruncă reciclabilele în pubelele blocurilor, iar ADI deșeuri doarme!
    2. toate drumurile, văile și apele sunt pline de reciclabile, iar ADI deșeuri doarme (de fapt au dat 10 amenzi într-un an)!
    3. cu ce-i ajută pubelele pe oamenii care adună într-o lună 1kg de carton sau 10 sticle (și ăștia sunt foarte mulți)? (oare cu banii dați aiurea pe pubele nu se puteau iniția niște proiecte pt compostarea gunoiului menajer care ar produce multe lucruri bune?)
    4. cei care au case pe 2-3 ari n-au unde pune atâtea pubele decât în fața caselor, în loc să fie niște ghivece cu flori și să arate frumos, multe case sunt urâțite de pubelele din față!
    5. cioflingarii ăia din poză sunt plătiți de cetățeni să care lectica boierului? ce treabă are digitalizarea sau aviația cu deșeurile? de fapt are … digitalizarea publică (deși firme din România se ocupă de aplicațiile unor firme/bănci dintre cele mai mari din lume) din România este un gunoi construită de gunoaie!

    7
    1
  • Puteti sa aduceti inca 200 milioane de pubele ca sunt numai bune de pus borhotul si de mers la cazan asa cum se mai face prin unele gospodarii.
    Daca nu luati masurile spuse de noi si nu amplasati camere de supraveghere in locurile batatorite care merg la vale in toate localitatile pe capetele lor , totul este o perceptie gresita a autoritatilor.
    Pescarii, eu personal cunoastem in amanunte tot ce misca pe ape, noi suntem in natura zi de zi si vedem si auzim cum vin carutele, tractoarele, remorcile care basculeaza pe maluri gunoaie felurite din constructii in special.
    Directorul ADI s-a convins de cateva ori ca am dreptate .
    Radu Moldovan si cei din poze deloc .
    Amintesc oficialilor si cititorilor ca jud. BN are peste 6.000 de mici sau mari depozite ilegale de gunoaie aruncate peste tot ,mai ales pe capetele localitatilor din judet.
    E strigator la cer ce este in natura iar administratia mai are chef de laude si comentarii laudaroase.
    Propunerile noastre nu au fost luate in serios deloc cu mici exceptii in care directorul ADI MARIUS CRISTIAN NICULAE a colaborat bine cu mine.
    Mentionez ca am dreptul de control fiind pescar legitimat AJVPS pe calitatea apelor din BN.

    7
    26
    • Bălane controloru cu orbu gainii, tu chiar nu ai văzut drenurile prin care își varsă căcatul în râul Bistrița cei ce și-au făcut case pe Valea Budacului, Zăvoaie, Ghinzii și Valea Ghinzii, Cocoșu și canalizarea ce se varsă direct în râu a blocurilor din Ștefan cel Mare. Bine că vă trebuie promenadă pe strada Codrișor să puteți admira în tihnă cu plutesc căcații pe râul prăjit,

      22
      1
  • Nu sunt pubele negre pt menajer si dl Cristian Niculae stie prea bine lucrul asta si evident ca nu face nimic.Din proprie experienta zic.

  • Sper sa nu ajungem sa puțim ca și Clujul de cinci 5 stele : „Clujenii care se plâng de mirosul insuportabil de gunoi” pe YouTube
    https://youtu.be/o4jb1SX08Qw?si=UuNCSCEHpklPYDXd

    În video auziți niste dne, drăguțe și responsabile, care triiaza, acasă sortează acasă , iar firma „serioasă ” de gunoi îl amesteca (menajer,carton, sticlă) în aceeași mașină:
    – „Noi îl colectam separat (triem) dar mașina de gunoi îl ridică pe tot la un-loc- în aceeași mașină! Deci?
    – „Gunoiul pleacă din locuință mea în pungi separate, apoi ajunge (,îl ridică ) în mașina pe toate la un loc !
    https://youtu.be/o4jb1SX08Qw?si=PazD4XRa4qOFr434

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS