Actualitate

2015, proclamat Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii în Biserica Ortodoxă Română

În prima zi a anului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2015 ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii în Patriarhia Română.

În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a arătat că, întrucât anul acesta se împlinesc 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, misiunea pastorală a Bisericii noastre trebuie intensificată, arată Basilica, agenţia de presă a BOR.

Parohia, a explicat, Preafericirea Sa, este marea familie spirituală a familiilor conjugale: „Din punct de vedere spiritual parohia este comunitatea în care se mântuiesc cei ce prin Botez, Mirungere şi Euharistie au devenit creştin ortodocşi. În parohie, la fel ca în familie, învăţăm să ne rugăm împreună, să ne bucurăm împreună şi să avem compasiune faţă de cei care trec prin suferinţă sau prin tristeţea pierderii celor dragi. Parohia este marea familie spirituală a familiilor conjugale. Prin cultul pomenirii morţilor în parohie se cultivă legătura între generaţii. Credincioşii din parohii cultivă o înţelegere profundă a sensului sfânt al vieţii şi al morţii prin trăirea Liturghiei Euharistice şi a vieţii duhovniceşti. Parohiile ortodoxe româneşti au învăţat o mulţime de tineri să iubească valorile spirituale, morale şi culturale ale Ortodoxiei şi ale culturii româneşti”.

Preafericirea Sa a arătat şi lucrarea misionară a monahismului românesc: „Prima lucrare misionară a monahismului este rugăciunea. În pofida tuturor dificultăţilor din trecut şi de astăzi mănăstirile prin experienţa duhovnicească acumulată, consemnată mai ales în paginile Patericului şi ale Filocaliei şi păstrată vie în comunităţile zidite pe ascultare, asumarea sărăciei personale şi a curăţiei trupeşti şi sufleteşti sunt repere luminoase şi izvor de putere spirituală pentru misiunea Bisericii în societate”.

Printre marii păstori de suflete, un loc aparte îl ocupa Sfântul Ioan Gură de Aur. În acelaşi timp, însă, anul acesta Biserica noastră îi va cinsti în mod deosebit şi pe sfinţii români care s-au remarcat printr-o frumoasă activitate pastorală, a căror viaţă constituie model pentru credincioşii de astăzi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2015 să fie declarat Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii în şedinţele de lucru din 29 octombrie 2013 şi 29 septembrie 2014.

18 comentarii

  • Fiecare om vede prin ochii lui…prin vorbe ce au in mintea lor…
    Uni vad frumusetea naturii,florile inflorind,pasarile zburand,….
    …alti vad mercedesuri,euro,gunoaie,…
    Oameni sunt precum insectele…unele albine,altele muste…dar fiecare isi indreapta privirea spre ce o atrage,albinele aleg florile…iar mustele aleg gunoaiele…

  • Acesta trebuie sa fie un punct important pt BOR, imvatarea ortodocsilor sa se roage, cum sa-si faca cruce, de ce sa puna ambi genunchi la pamant la rugaciune, de ce sa mearga la biserica in tinuta decenta pt a nu ispitii(altfel poate nu castiga , cat pierd sufleteste), de ce femeia sa fie cu capul acoperit cu basma, sa inteleage ce se intampla la liturghie (ce inseamna acele rugaciuni) ce inseamna Biserica Ortodoxa si ORTODOXIA, …etc. Nu adunarea de fonduri si constructiile sunt principala parte a misiunii…Fac si ele parte din biserica alaturi de credinciosi, rugaciune, istorie, pamantul natal, stramosi, milostenie, sfinte taine…etc. Biserica Ortodoxa trebuie sa creeze un echilibru in societate si trebuie ajutata de credinciosi. Zic si eu ca unul care nu prea stie mare lucru.

  • Dacă Biserica Ortodoxă Română este „o grupare infracţională organizată de măscărici, şarlatani şi escroci” , noi, milioanele de români care mergem la ea, noi ce suntem? Tot „măscărici, şarlatani şi escroci” suntem? Eşti un mare pămpălău, Securistule, şi pe deasupra mai eşti şi prost!

  • In câțiva ani, Bor o sa ajungă sa nu aibă cu ce își plati curentul la zecile de mii de clădiri pe caree deține.
    Odată cu schimbarea generatiilor, si împuținarea pupătorilor de moaste, Bor devine inutila politicienilor, si o asteapta o decuplare se la finanțarea statului.
    Atunci o sa vedem cați adepti are Borde fapt, si cati sunt cei care ar fi de acord sa susțină financiar, din banii lor, zecile se mii de clădiri, si sutelw se mii de slusbasi ai Bor.
    Altfel, sunt de acord ca Bor este un ong constituit doar pt. propriile interese, care de in majoritatea cazurilor incalca legea.
    Este o organizatie total inutila României, ba chiar mai mult, atârnă ca o piatra de moara împotriva dezvoltării acestei tari.

  • Dragă Ioana,eu iau minusuri de la oameni neevoluaţi în primul rând privind educaţia! Sunt nişte frustraţi şi mulţi profită încercând să răbufnească aici. Desigur fiecare are dreptul la opinia personală, dar când le dai „La mulţi ani” şi ei răspund cu mârâituri, atunci crede-mă că astfel de indivizi sunt o pacoste pentru ţara aceasta. La mulţi ani, Ioana, sper să nu-mi dai minusuri, nu-m dai pentru că presimt că eşti deosebită. Mie nu-mi pasă de minusurile lor, însă privesc cu uimire mentalitatea lor expusă aici.

  • Marcel, de ce crezi că BOR „este o organizaţie total inutilă României…atârnă ca o piatră de moară împotriva dezvoltării acestei ţări”. Adică creştinismul, dacă ştii ce-nseamnă, este total inutil omenirii? Tocmai că fără Biserica Ortodoxă strămoşească neamul nostru românesc îşi pierdea demult identitatea, limba, tradiţiile, cultura. Ştii dumneata cât de greu se păstrează identitatea şi supraviţuirea unui popor? Care sunt pilonii de forţă care îl menţin la suprafaţă?Nu cu oameni ca dumneata, domnule Marcel, a supravieţuit neamul românesc!

  • Cititi WIKIPEDIA EMILIAN BIRDAS, o sa aflati mai multe despre marele caracter al lui ANDREICUT.Episcopul EMILIAN BIRDAS cica ar fi fost colaborator al SECURITATII si din aceasta cauza ar fi fost nevoit sa „demisioneze”. Dar ANDREICUT nu este colaborator dovedit al SECURITATII?El ce mai cauta in scaunul mitropolitan?

  • Citez din WIKIPEDIA EMILIAN BIRDAS:”Fara precedent in istoria recenta a bisericii, la 18 ianuarie 1990 P.S. EMILIAN BIRDAS a fost obligat sa demisioneze din scaunul de episcop de Alba-Iulia intr-un mod controversat, prin INCALCAREA CANOANELOR BISERICESTI, nedreptate care i-a cauzat si un ATAC CEREBRAL.Locul sau la Alba-Iulia a fost luat de ANDREI ANDREICUT, cel care a condus miscarea de inlaturare din scaunul eparhial a episcopului EMILIAN BIRDAS.”

  • Si asta in situatia in care episcopul de Alba-Iulia EMILIAN BIRDAS este cel care l-a promovat pe ANDREICUT din preot la Turda in preot la Alba-Iulia, apoi vicar administrativ si ulterior episcop vicar la Alba-Iulia.Mare caracter ANDREICUT.

  • Adică ce vrei să zici, securistule, că voi ateii şi sectanţii câştigaţi teren? Ţine minte, minte slabă, că Dumnezeu n-are cum să dispară, ca de altfel nici dobitocia din capul vostru!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS