Actualitate Cultură

Care este cel mai atractiv loc de vizitat în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Atenţie însă la avalanşe!

Minivacanţa de sărbători este abia la început, aşa că multă lume profită de zilele libere ca să iasă la o plimbare. Biologul Claudiu Iuşan de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei vine cu o idee pentru amatorii de călătorii de o zi, dar avertizează totodată asupra pericolelor privind avalanşele.

„Parcul Naţional Munţii Rodnei este o arie protejată axată pe conservarea biodiversităţii. Asta înseamnă că aici sunt plante rare, endemice, pe care nu le găseşti în altă parte. Tocmai de aceea, nu ne dorim să avem turism de masă. E un Claudiu Iusanturism concentrat pe trasee, pe obiective turistice cum e Cascada Cailor. Aici avem, în fiecare an, mai ales vara, peste o mie de vizitatori în fiecare zi. E cel mai căutat loc din Munţii Rodnei. Iarna, muntele e destul de dificil de frecventat, ai nevoie de echipament special, şi mai e şi problema avalanşelor. Din cauza schimbărilor de temperatură, când ridicate, când scăzute, zăpada e foarte fragilă şi se produc destul de multe avalanşe. Şi iarna, Casacda Cailor e foarte frumoasă. Acolo e şi o pârtie de schi la bază, cascada e îngheţată şi arată splendid. Pe creastă nu le recomand decât celor antrenaţi să meargă”, a spus Claudiu Iuşan pentru Timp Online.

Biologul a adăugat că, la fel de atractive pot fi şi peşterile accesate de unii turişti pentru a vedea coloniile de lilieci.

„Văile, în schimb, sunt pline de zăpadă încât pentru masa de turişti turismul de inaccesibil. Noi avem servicii de ghidaj turistic în Munţii Rodnei, dar şi la jandarmii montani. Mai sunt ONG-uri în zonă care ghidează turişti în peşteri şi pe creasta munţilor, dar eu recomand ca turismul să se facă sub coordonarea unor oameni care sunt deja antrenaţi, a adăugat Claudiu Iuşan.

Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din Cascada Cailor 1primăvară până în toamnă herghelii întregi de cai. Însă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când, ursul încerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de căi de pe munte. Însă, într-un loc deschis şansele ursului erau slabe. Aşa că ursul de obicei încerca să încolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascadă a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Ύntr-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goană, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat, dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-şi după spusele localnicilor cu vreo 15 căi. De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să folosească numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar pârâul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor.

Pentru a ajunge la cascadă cailor trebuie să mergeţi în centrul staţiunii Borşa vis-a-vis de biserică de lemn Borşa, iar de aici să luaţi telescaunul care duce până aproape de cascadă. Programul de funcţionare al telescaunului este zilnic între 9 – 17. El are o capacitate de transport 400 persoane pe oră, iar drumul durează 17 minute. De aici urmează un drum forestier accesibil pentru fiecare. Drumul spre cascadă este unul în coborâre, după circa 20 de minute lejere începe să se observe cascada în toată splendoarea ei.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS