Actualitate

Zile libere în 2015. Calendarul sărbătorilor legale

Românii au 13 zile libere în 2015, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dar numai opt sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în week-end. De anul acesta, data de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române este zi de sărbătoare naţională, iar autorităţile administraţiei publice pot organiza şi/sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

Primele zile libere din 2015 sunt 1 şi 2 ianuarie (joi şi vineri), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (sâmbătă) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 12 şi 13 aprilie (duminică şi luni).

În 2015, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) va fi vineri.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2015, în zilele de 8 şi 9 iunie (luni şi marţi), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de sâmbătă.

Angajaţii vor mai avea un week-end prelungit, pentru că Sfântul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de luni.

În schimb, ultima lună a anului 2015 va veni cu doar două zile libere, faţă de trei în acest an, pentru că doar Ziua Naţională a României (1 decembrie) şi prima zi de Crăciun vor fi în timpul săptămânii, respectiv marţi şi vineri, în timp ce a doua zi de Crăciun va fi într-o zi de sâmbătă.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

1 comentariu

  • astea sunt pentru bugetari. privatul te cheama la lucru in toate aceste zile. cat despre compensatii in bani sau libere ulterioare, la calendele grecesti. totusi , nimeni nu ia nici o masura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS