Actualitate

21,9 ha de teren de la Liceul Agricol trec în domeniul privat al municipiului. Care sunt motivele

Consiliul Local Bistrița a aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii din domeniul public în domeniul privat al municipiului Bistriţa a unor terenuri situate în intravilanul municipiului, ca urmare a încetării uzului și interesului public.

În expunerea de motive se arătă că:

”Municipiul Bistrița deține în proprietate publică terenul în suprafață de 38 ha aflat în administrarea Liceului Tehnologic Agricol Bistrița.

Clădirile administrative ale Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, anexele și terenul din jurul acestora sunt situate pe suprafața de 64.199 mp din care doar 3 ha sunt ocupate de construcții, diferența de suprafață putând fi folosită în scop didactic și pregătire a elevilor.

O suprafață de 100.000 mp din CF Bistrița a fost obținută prin efectuarea unei dezlipirii în vederea asigurării suprafeței necesare constituirii lotului didactic experimental, prevăzut în completările aduse Legii educației naționale, conform căreia liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha, în echivalent arabil, în acest scop.

Până în anul 2000 aceaste suprafețe de teren și construcțiile erau proprietate a Statului Român, în administrarea Ministerului Învățământului, perioadă în care nu a existat nici un interes de a fi valorificat, nefiind întreprinse demersuri pentru investiții în interes didactic, nu au fost demarate proiecte compatibile cu profilul de activitate a liceului. În anul 2000, la data modificării Legii învățământului și trecerea imobilelor aferente unităților de învățământ în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale și administrarea consiliilor locale, terenul era neîngrijit, aproape împădurit, nefiind utilizat în scop didactic de către liceu. Astfel, Consiliul Local, cu acordul unității de învățământ a aprobat valorificarea lui prin închiriere prin licitație publică, către asociațiile crescătorilor de animale din municipiul Bistrița, iar în sarcina acestora s-a prevăzut în contract executarea unor lucrări de cosire și defrișare, astfel încât terenul să fie îngrijit și să se împădurească treptat.     Neexistând niciun interes pentru acest teren, în ultimii 30 de ani acesta nu a fost valorificat decât prin închiriere.

Având în vedere faptul că terenul este proprietate publică a Municipiului Bistrița aflat în administrarea Consiliului Local, că acesta nu este valorificat la potențial maxim, că Municipiul Bistrița a construit și urmează să construiască locuințe pentru tineri prin programe ale ANL și blocuri de locuințe sociale doar pe terenuri achiziționate de pe piața liberă, neavând în proprietate terenuri care să corespundă unor asemenea obiective, considerăm că o parte din acest teren, respectiv suprafața de 21,9 ha, care nu mai este și nici nu a fost de uz și interes public în ultimii 30 de ani, poate fi trecută în proprietatea privată a municipiului Bistrița și valorificată conform prevederilor legale.

În vederea acestui demers a fost solicitat acordul Consiliilor de administrație ale Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud și al Liceului Tehnologic Agricol Bistrița privind trecerea suprafeței de 21,9 ha teren din domeniul public în domeniul privat, acorduri comunicate prin adresele înregistrate la Primăria municipiului Bistrița, motivat de faptul că terenul nu a mai fost utilizat în scop didactic în ultimii 30 de ani, iar suprafața de 16,42 ha care rămâne în administrarea unității de învățământ este suficientă pentru derularea activităților educative și de învățământ în condiții optime.

Menționăm faptul că s-au avut în vedere modificările aduse Legii educației naționale nr. 1/2011, prin Legea nr. 57/2019, conform căreia liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental, la care se mai adaugă cele aprox. 3 ha teren agricol care nu este afectat de construcții, astfel că în proprietatea publică a Municipiului Bistrița și în administrarea unității de învățământ vor rămâne 16,42 ha teren și construcțiile existente.

Datorită faptului că suprafața de teren figurează în baza materială a Liceului Tehnologic Agricol Bistrița propunem ca hotărârea să fie transmisă Ministerului Educației Naționale în vederea obținerii unui aviz cu privire la cele aprobate”.

3 comentarii

  • Motto:
    „Fereşte-mă Doamne de cei ce-mi vor binele
    de băieţii simpatici
    dispuşi oricînd la o turnătorie voioasă
    de preotul cu magnetofonul sub sutană
    de plapuma sub care nu poţi intra
    fără să dai bună-seara
    de dictatorii încurcaţi în strunele harfei
    de cei supăraţi pe propriile lor popoare
    acum cînd se apropie iarna
    şi n-avem nici ziduri înalte
    nici gîşte pe Capitoliu
    doar mari provizii de îngăduinţă şi spaimă.”
    Viceprimarul Niculae alias Wannabe, a pus gând rău terenului Liceului Tehnologic Agricol, una din cele mai vechi scoli de profil din Ardeal, după ce in anii trecuti colegul său de partid Cretu a lăsat Statiunea Pomicola Bistriţa fără obiectul muncii, prin decimarea câmpurile cu livezile experimentale. Oamenii acestia ori nu au nimic in cap ori sunt rău intentionati, cu atât mai mult cu cât Legea nr.57/2019, Art. 312, precizează că Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental. Asta nu inseamna că intreaga suprafață de 32 hectare, aferentă Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, nu ar putea sa ramană in administrarea scolii pentru scopuri didactice, fiindcă legea stabileste că e vorba de MINIMUM 10 hectare, fara sa precizeze vre-un plafon maxim.
    In octombrie 1932, cu prilejul inaugurării Clădirii Laboratoarelor de la Academia de Agricultură din Cluj, Regele Carol II spunea în discursul său un mare adevăr valabil si astăzi: „Nu trebuie să uite nimeni – fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS