Actualitate

250 de ani de la martiriul Sf. Mărturisitori Năsăudeni: Slujbă şi sfinţire oficiate de Mitropolitul Andrei

În ziua pomenirii Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă solemnă la Bichigiu, a sfinţit la Năsăud locul din parc unde va fi amplasat un monument în cinstea celor patru martiri şi a participat, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, la colocviul ”Martiriu şi sfinţenie”. (FOTO)

Cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la martiriul Sfinţilor Mărturisitori Năsăudeni, la Bichigiu a avut loc o slujbă oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de preoţi în funte cu protopopii Bistriţei, Becleanului şi Năsăudului, Alexandru Vidican, Doru Zinveliu respectiv Ioan Dâmbu, iar la Năsăud a fost sfinţit locul (Parcul Central din Piaţa Unirii) unde va fi ridicat un monument ”Martirii Năsăudeni” (Atanasie din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu). Până acum a fost construită fundaţia, urmând ca în primăvara anului viitor să fie ridicat întreg ansamblul statuar.

La Muzeul Grăniceresc Năsăudean s-a desfăşurat apoi un colocviu intitulat ”Martiriu şi sfinţenie – 250”. Au conferenţiat Mitropolitul Andrei, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prof. univ. dr. Vasile Stanciu, conf. univ. dr. Vasile Man, conf. univ. dr. Flore Pop, dr. Vasile Tutula. Corul de cameră ”Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Cluj-Napoca a susţinut un mic concert şi au fost lansate volumele ”Istoria Transilvaniei” – acad. Ioan Aurel Pop şi dr. Ioan Bolovan, ”250 de ani de la martiriul Sfinţilor Mărturisitori Năsăudeni 1763-2013” (coordonatori pr. dr. Dorel Man şi dr. Flore Pop), ”Fluierul de oţel. Dramă istorică” – dr. Paşcu Balaci. Moderatorii colocviului au fost pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene, şi pr. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB Cluj-Napoca.

În 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul sfinţilor a Martirilor şi Mărturisitorilor Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Oichi din Telciu, Grigorie Mani din Zagra şi Vasile Dumitru din Mocod, cu ziua de pomenire în 12 noiembrie. Pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la confesiunea ortodoxă pentru a adera la Biserica Unită cu Roma, Atanasie Todoran a fost condamnat la moarte prin frângerea cu roata. Alături de el au fost executaţi, la 12 noiembrie 1763, şi ceilalţi sfinţi pomeniţi astăzi, iar alţi 19 ţărani au fost supuşi supliciilor.

1 marturisitori 2 marturisitori 3 marturisitori 4 marturisitori 5 marturisitori 6 marturisitori 7 marturisitori 8 marturisitori 9 marturisitori 10 marturisitori 11 marturisitori 12 marturisitori 13 marturisitori 14 marturisitori 15 marturisitori 16 marturisitori

2 comentarii

  • După ce s-a dat citire jurământului militar, în faţa trupelor a ieşit grănicerul Tănase Todoran, în vârstă de 104 ani. El a protestat împotriva obligaţiei de a depune jurământul faţă de împărăteasă, pentru că, spunea el, nu li s-au acordat drepturile promise ca grăniceri. El a afirmat că grănicerii români sunt trataţi în continuare ca iobagi, plătesc dări ca iobagii şi prestează munci ca şi aceştia, în loc să se bucure de drepturile oamenilor liberi, aşa cum ar fi trebuit să fie grănicerii.
    ….
    Trupele au aruncat armele, vociferând şi cerându-şi drepturile. Ofiţerii au încercat să îi potolească, fără succes, pe grăniceri. Generalul Bucow a cerut intervenţia unor subunităţi militare, aduse din altă parte, pentru calmarea grănicerilor, dar fără succes.

    http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Revolta_de_la_Salva

    Aloo Ionica, la dumneata in unitate daca l-ati fi fugarit cu arma in mana pe generalul Nicolae Ceausescu se chema ca erati sfinti sau act de nesupunere militara ?

    e adevarat ca martirului Todoran i-au bagat pe gat in actul de acuzare si faptul ca:

    Fiul său fiind pe moarte, trebuia să primească ultima împărtăşanie, dar pentru că în sat nu mai exista preot ortodox, aceasta urma să fie făcută de preotul greco-catolic.
    Tănase Todoran a refuzat serviciile acestuia, din cauza ataşamentului pe care îl avea pentru credinţa sa ortodoxă.
    http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/T%C4%83nase_Todoran

    dar asta asa ca supliment pentru ca ce-i durea pe ei atunci era stergerea darilor iobagesti promise de imparateasa. Si asta, cu orodoxia, era oricum mai mult o nazarire a unei catane batrane cu care s-a intors din Moldova unde a sezut vreme de 60 de ani. In timpul cat a lipsit el unirea se facuse, cel putin la nivelul capilor bisericii asa de bine ca nu mai existau popi ortodocsi prin zona. Tot din motive de scapare din iobagie.

    Daca de maine se dau drepturi si salarii mai mari pentru securistii si „martori” trece poporul la martorii lui Secu cu presedinte de CJ cu primar si cu vladica de-o sa para cu adevarat minune de martiriu si sfintenie populara. Hai liberare!

  • maaaaaaaa.. da mai poate imputitul asta de ospatar care isi spune politician, radu muldovan, mai poate sa mai mearga la sfintiri???????/ De ce pi_da mami lui nu s-o facut popa daca ii place sa stea tot agatat de pulpana securistului ionica???????? De aia il platim pe el si toata gasca lui si masinile lor 4×4 sa mearga la cate 3 sfintiri, dineuri si hramuri pe zi????? Oameni buni, sunteti niste fraieri prosti ce dormiti incaltati in timp ce ospatarul si securistul isi fac nevoile pe voi…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS