Actualitate

Cum arată buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare și referendum

Duminică 26 mai, între orele 7.00 și 21.00, se desfășoară alegerile pentru Parlamentul European, dar și referendumul național inițiat de președintele României Klaus Iohannis.

Alegeri europarlamentare

23 de partide și 7 independenți și-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Potrivit deciziilor BEC, au rămas definitive candidaturile depuse de 13 partide şi 3 persoane fizice.

Pe liste sunt și reprezentanți ai organizațiilor din Bistrița-Năsăud: deputatul PSD Doina Pană pe locul 15, secretarul de stat în ministerul Agriculturii Sorin Roșu Mareș (ALDE) pe locul 16, secretarul general al PMP BN Silvia Galben pe locul 14, președintele UDMR BN Decsei Atilla pe locul 21, deputatul USR Cristina Iurișniți pe locul 39.

Așa arată buletinul de vot:

Referendum național

Președintele României Klaus Iohannis a inițiat un referendum național prin care cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente.

Buletinul de vot nr. 1:

Buletinul de vot nr. 2:

Aici afli care este secția ta de votare.

Sursă foto buletine de vot: Biroul Electoral Central

13 comentarii

 • Referitor la întrebarea nr.1 din Referendum:
  1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
  * Dacă un cetăţean doreşte să voteze DA pentru amnistie şi NU pentru graţiere, unde va trebuisă pună ştampila pe Buletinul de vot?
  Pe DA, pe NU- sau pe AMBELE variante-?

  • mai bine nu luati formularele pentru referendum!!! aveti acest drept! ca sa nu gresiti!!!Oricum este degeaba, fiindca este la noaptea mintii ca nimeni nu ar vrea sa fie rau!!!! Dar Iohannis avea nevoie de o sclipire sa nu uite lumea de el, si de nerealizarile sale in 5 ani!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Iată un articol de informare a publicului, clar, corect și complet. Chem pe toți cititorii să lămurească electoratul cu principala problemă, pentru ce se face acest scrutin, că oamenii fiind informați corect, participând la vot, exercitând dreptul și obligația cetățenească de a alege sau să fie ales, de fapt contribuie la schimbarea raportului de forță în reprezentarea propriilor interese și ale României în ”corul” națiunilor pentru a contribui la viitorul Europei, și al României, iar prin prezentarea în număr cât mai mare la referendum, la asigurarea succesului schimbării preconizate în repunerea în drepturi a legislației, care să nu mai permită modificări ale acesteia după bunul plac al majorității, în interesul unor indivizi certați cu legea, și nu al fiecărui cetățean al țării. Fac chemare pentru o prezență numeroasă la vot, fiecare elector să voteze pe cine crede că-i va reprezenta cinstit interesele sale și ale întregii societăți românești, și să fie convins că alegerea sa este cunoscută numai de el, că acesta rămâne secret, și nu poate suporta nici-o consecință, de care se simte amenințat, eventual doar mustrarea propriei conștiințe, în cazul în care rezultatele scrutinului nu vor fi conforme voinței sale, exprimate prin vot. Cu cât suntem mai mulți care ne exercităm acest drept constituțional, cu atât vom fi mai satisfăcuți de faptul că , ne-am făcut datoria față de noi înșine și semenii noștri, cu care împreună vom suporta consecințele deciziei noastre!!!

 • O să fie un număr uriaș de voturi anulate la referendum. Casetele cu Da și Nu trebuia să fie mult mai mari (cât jumătate de pagină) și întrebarea trebuia tipărită pe pagina din stânga care e oricum goală. Prostie, incompetență și golăneală românească combinate cu meșteșug ca să servească, încă o dată, interesului prioritar al penalilor. Armate întregi de juriști și „specialiști” de la stat, bine remunerați, sunt implicați în porcăreala asta.

  • Răspuns lui Radu,
   Domnul A.M. Toniuc s-a referit la ”golăneala” înfăptuită de către cei care au avut sarcina organizării ”plebiscitului”, care se pare că este ministrul de interne și nu Președintele Klaus Werner Iohannis!!!

  • Bine zis domnule Toniuc. Un referndum facut de usr si sasu. Mama lor de golani. TOTI ateii si cei cu interese obscure au imbratisat usr ul….dupa cum am zis si cei de la plus cu yoghinul lor in frunte vor sa ajunga parlamentari. Or merge in curu gol prin parlament ca cica se poarta prin parlamentul european sa scapi sapunul

 • E foarte interesant de observat că discursul antieuropean propsd si prorusesc foloseste si retorica putinistă. La fel ca in Ucraina, pro-europenii sunt calificați drept fasciști. Nu m-ar mira ca comentariul de mai sus sa fie al unui troll platit direct de Russia Today.

 • Comentcacacilor nu mai va insemnati. Ce este asa de greu. Sunt doua intrebari la Referendum unde oamenii normali si curati trebuie sa puna stampila pe patratica DA. Pe cel de la Europarlamentare este simplu. Orice votati mai putin ciuma rosie care boicoteaza Referendumul din cauza intereslor proprii si a spaimei de puscarie. Are si sustinatori in voi comentacii virusati la cerebel.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.