Noul monument de la Prefectură – să mă ierte oricine, dar nu îi pot spune Palat Administrativ acestei relicve a comunismului – “Floarea Transilvaniei”, ar fi arătat minunat în Manhattan. Aici însă, biata, zici că a picat ca asteroidul din cer. Ca să înţelegeţi tabloul, în preajmă mai avem, în afară de edificiul comunist, o cruce din lemn dedicată eroilor Revoluţiei, un monument ca un par peste drum, două blocuri mov, o clădire a poştei veche şi sinistră plină de antene pe ea, un panou luminos al ATOP complet inutil şi strălucior ca un sidef şi, până ieri, un struţ. Probabil acum s-a ascuns cu capul pe sub vreo bordură, de jenă pentru cum arată toată această varză urbanistică.
Nu mă pricep la artă şi vă spun sincer că nici nu l-am ascultat pe criticul de artă Oliv Mircea când a ridicat-o în slăvi din simplul considerent că urăsc exprimarea domnei sale în neologisme pe care şi le inventează singur. În opinia mea, o lucrare valoroasă este cea care e atât de clară încât fiecare înţelege ceva când o priveşte. Dacă nu ştiam că artistul vrea să reprezinte o floare, m-aş fi gândit la cu totul altceva. Acum că ştiu, am impresia că nu mă mai pot gândi la nimic, nu mi se pare a fi floare, dar nici altceva. Oricum, nu-mi place nici culoarea aleasă, mi se pare una agresivă care dă ca nuca în perete cu faianţa albastră de la baza fântânii arteziene, una care-mi aduce aminte de bazinele de înot din vremea comunismului. Dacă ziua mai e cum e, seara e ghiveci total. Luminiţele care au devenit o temă obsedantă anul acesta la toate aşa-zisele fântâni din oraş, o fac să arate cu adevăr kitschos.
Dacă tot am ajuns aici, simt nevoia să spun că, dintre toate fântânile din oraş, o prefer pe cea de la Han. Mi se pare singura potrivită în context, chit că au făcut-o comuniştii. Vara simţi răcoarea apei, mai înveţi ceva uitându-te la ea în sensul că are scrise punctele cardinale. I-aş da o notă bună şi celei de lângă sediul BRD şi cam atât. Noile construcţii de pe pasaje nu se pot numi fântâni. Sunt nişte chestii din care curge apă, din câte am înţeles, după program. Nu ştiu cine a avut ideea asta, dar e bizară rău. Cum naiba să porneşti instalaţiile la 12 ziua şi să le închizi la 22 seara? Cea mai bizară dintre toate mi se pare cea de pe pietonal. Seamănă cu o troacă în care ţăranii din satul meu îşi adăpau vitele.
În schimb, toate au luminiţe ceea ce face ca peisajul să fie cu adevărat unul monoton şi aproape greu de îngurgitat. Imaginaţi-vă o femeie frumoasă, îmbrăcată într-o rochie să-i zicem decentă, dar care îşi dă pe la ochi cu mult sidef. Ce vă sare în ochi mai întâi? Frumuseţea ei, rochia decentă sau sideful odios? Mie îmi sare în ochi ceea ce nu se potriveşte cu restul tabloului şi cred că la fel li se întâmplă tuturor, chiar şi celor care nu recunosc.
Nu fac parte din categoria celor care nu vor să se facă nimic şi care consideră că nimic nu e bine. Cred însă că ce e prea mult devine obositor şi enervant. Sunt prea mulţi struţi în oraş – am tot sperat că îi va duce cineva într-o bună zi în locurile de joacă şi vom scăpa de ei, însă degeaba – prea multe mere de plastic, prea multe luminiţe şi prea multe jgheaburi din care curge apă la care unii le zic fântâni.
De asemenea, sunt prea multe lucrări de artă nepotrivite trântite în tot soiul de locuri şi, peste toate, prea mult prost gust. Devine agasant să circuli pe străzile oraşului printre blocuri roz, mov, negre, reabilitate de la jumătate în sus, cu lucrări făcute pe jumătate. Din câte ştiu eu, acasă, când ne apucăm să facem curăţenie, aspirăm, ştergem praful, spălăm, lăsăm lună şi bec în spatele nostru. În oraş, dacă se face reabilitarea termică a unui bloc, parterul rămâne de izbelişte, zona din jur praf şi pulbere, nu se duce “curăţenia” până la capăt. Reabilitarea în sine nu e rea, dar ar trebui ca, acolo unde s-au modernizat blocuri, să se intervină mai departe în ambientul zonei, la spaţiile verzi, să rămână armonie, un loc din oraş în care ţi-e drag să mergi.
Tot aşa şi cu lucrările astea de artă. Ele în sine sunt frumoase, dar nu e de ajuns. Dacă nu le pui într-un context arată ca şi cum ar fi căzut din cer. În ce priveşte floarea de la Prefectură, eu m-aş fi aşteptat ca toată zona aceea să fie modernizată şi armonizată cumva cu ceea ce există acolo. Când ai în preajmă Hotelul Coroana de Aur, un exponent al Mitului Dracula, un magnet pentru turiştii din lumea întreagă, trebuie să găseşti o soluţie în armonie cu această poveste, nu care să se bată cap în cap cu ea.
Oricât de onorant este pentru un oraş faptul că un artist vrea să-şi doneze o lucrare, totuşi nu cred că trebuie acceptată orice donaţie, doar acelea care se potrivesc în contextul actual sau cu ceea ce se doreşte să se facă.Personal nu am văzut până acum niciun concept clar pentru Piaţa Petru Rareş. Fiecare primar a făcut ce l-a dus capul. Vasile Moldovan a amplasat o cruce din lemn într-un colţ, Ovidiu Creţu o floare în alt colţ şi un struţ la mijloc.
Să dai jos crucea pare să sune azi o blasfemie, să o ţii e bizar rău. Toate acestea pentru că nu a existat nicio viziune pentru locul respectiv aşa cum nu există nici pentru alte zone din oraş. Nici nu ştiu dacă merită să sperăm că va exista vreodată. Am tot mai mult convingerea că dezastrul va continua.
Punctat la fix!
fara introducere ca nu merita….vizionati asta! https://www.youtube.com/watch?v=Lw8rr2WX6Io&feature=youtu.be apoi asta http://www.ziardebistrita.ro/imn-comunist-palatul-culturii/
Primarului Cretu i s-ar putea adresa urmatoarea intrebare,parafrazand un vers din cunoscutul cantec popular MARIE SI MARIOARA: „Fântâna ai refacut, dar cu pomii ce-ai avut”.
Încă de acum câteva săptămâni, cand în faţa Prefecturii s-a deschis un şantier, pentru reabilitarea vechii fântâne arteziane, s-a tăiat şi vegetaţia din squarul alatutat. Mai exact, molizii şi arbuştii ornamentali au dispărut cu totul şi a rămas doar o bucată de pământ goală, pe care s-au asezat glii inierbate si cateva banci in plin soare. În loc sa pastreze macar ceva din vegetatia existenta care sa asigure umbra si izolarea fata de zgomotul si noxele strazii Cretu si-a mai satisfacut odata placerea diabolica de taierea copacilor şi distrugerea vegetatiei.
Aversiunea maladiva a primarului Cretu fata de natura se intoarce ca un bumerang impotriva sa. Stridenta „floare de crin” din fata prefecturii , ar fi aratat mai bine pe fondul vegetatiei care a fost distrusa.
Vezi: http://patrickmateescu.com/flowers/love_flower_1.html
„Fiecare primar a făcut ce l-a dus capul. Vasile Moldovan a amplasat o cruce din lemn într-un colţ, Ovidiu Creţu o floare în alt colţ şi un struţ la mijloc.”
Exista comisie de urbanism? Exista architect sef?
Ce comisie? Ce urbanism? Ce arhitect sef? Nimic din astea nu exista la Bistrita.
Doar dezastru si o inginera pusa de Vasile Moldovan pe post a arhitect sef si intretinuta de Cretu.
Cand ai un primar care se pricepe la toate, un arhitect sef inginer constructor și o listă de consilieri care au o singură calitate, ridică mâna la comandă și aprobă toate aberațiile marelui, unicului și atoateștiutorului, să ne mirăm că nu ne-am umplut de staniol pe la intersecții și hârtie creponată în copaci și polițiștii locali îmbrăcați în dragoni.
Oare ce au astia- TOTI!- cu vietile noastre???!!!
Chiar vor sa ne omoare de atata amaraciune pe care ne-o infig in suflete cu atatea ineptii pe care le „cladesc” din banul public, adica AL NOSTRU!?
Oare nu exista nici o posibilitate de limitare?
Lamentarile noastre, sau luarile noastre de atitudine, se pare ca nu ajung la urechile cui trebuie!
Pacat, mare pacat ca unii…”älesii nostri?!”… calca in picioare si ce a mai ramas din bunul simt si respectul fata de noi, vietuitorii acestei urbe…europene???!!!
Cu tot respectul doamna Cristiana dar locurile unde beau apa animalele la tara se numesc halăuri,animalele mărhăi iar jgheaburile cu apă cum le-ati numit șiurloaie. Propun ca fantana de pe pietonal sa ia denumirea de halău lu Costan, iar la cea inaugurată ieri La șiurloi ce ziceti?:(:(:(
Piaţa „Petru Rareş”, fara Petru Rareş. Restul e kitsch. Nebunia a inceput in primul mandat a lui Cretu, dupa mutarea statuii lui Petru Rares pentru a face loc controversatului monument in forma de „SULA” taman langa PREFECTURA. Mai precis, in anul 2009 acest primar incult care crede ca lumea a inceput cu el a mutat fara nici o noima statuia lui Petru Rares din piata care-i poarta numele, vrand parca sa asocieze „Sula cu Prefectura”, ceea ce a starnit numeroase comentarii si reactii din partea locuitorilor orasului si nu numai. Astfel ca in cadrul seminarului academic de istorie „Petru Rareș și Bistrițenii”, organizat la sfarsitul lunii noiembrie 2015 la Bistrita sub egida Consiliului Județean, academicianul Ioan Aurel Pop a arătat ca „retragerea statuii lui Petru Rareş din centrul Bistriţei este un lucru de neînţeles, fiind vorba despre un domn român într-un oraş românesc”. Ba mai mult, Bistrita este singurul oras din Ardeal care are o legatura istorica directa cu domnitorul Petru Rares, iar statuia acestuia trebuie sa stea in centrul orasului, in piata cu acelasi nume si nu ascunsa intre blocuri pe strazi laturalnice.
Istoria adevarata spune ca Petru Rares a dat foc orasului Bistrita de doua ori,suparat fiind ca bistritenii il cam amanau cu plata taxei de protectie.La a doua incendiere(petrecuta dupa a doua inscaunare) a pretins taxa retroactiv si pe perioada cand sultanul il „suspendase”din functia de domnitor al Moldovei( Otto Dahinten „Istoria orasului Bistrita”)!Prin urmare omul chiar merita statuie,in curte la Pompieri!
Pai Piata Petru Rares e fara Petru Rares si Cuza ce cauta la capatul pietonalului Liviu Rebreanu? Si daca Petru Rares are legatura cu Bistrita (asa macar cum spui ca incendiator) dar nu exista , Cuza care exista nu are nici o legatura cu Bistrita si nici cu Unirea de la 1918, cea care are legatura cu Transilvania. Incurcata rau! Ori schimbam denumirile, ori statuile ca sa se dea un pic de coerenta.
Cuza a dat in 1860 o lege de organizare a Politiei, de-aia are statuie in fata la Militie.
asta ………daca mai cistiga primaria inca 4 ani , am pus-o . eu ma mut in Venezuela, ma duc dupa Condurache. nu o sa mai am ce face aici.
Condrea , pardon. i dau un miel la Pastele viitoare cind ne intilnim.
Amice, esti idiot! (cum ar spune Caragiale). Păi tocmai Cretu, este cel care demoleaza tot ce-au facut cei dinaintea lui si sufoca orasul cu tembelisme precum struti, mere de plastic si flori energetice. Demolarea vechii fantani arteziene din fata prefecturii a fost o prostie ca atatea altele. In primul rand,la vechea fantană arteziană erau reproduse elemente arhitecturale din sala mare de sedinte a Consiliului Judetean. Este vorba de acele ornamente curbate situate deasupra usilor salii mari, care se regaseau sub forma de aripi la acea pasare stilizata care se afla in centrul fantanii arteziene. Dar, ce știe țăranul, la ce-i bun șofranul.
Ăia au modificat distanța dintre șine pentru ca, în cazul unei invazii, să facă aproape imposibilă sau, cel puțin, foarte dificilă, folosirea trenurilor de către atacator, deci au fost foarte prevăzători, au putut gândii pe termen lung ceea ce nu se poate spune despre actualul și încă primarul Transilvaniei, a orașului european, a former german city…
Fiecare om isi alege ziaristii care gandesc ca si ei.Acesta este motivul pentru care va citesc articolele . Asa este asa zisa opera se apropie mai mult de kitsc decit altceva.Din pacate nu avem in oras nici un monument de care sa fii mindru.In fata casei de cultura au amplasat un fierar de care iti inspira mila asa de mic si amarit la au facut. Toate monumentele sant lipsite de grandoare parca sintem blestemati sa suportam rusine si nu mandrie cum ar trebui sa inspire aceste monumente. Poate ne meritam soarta daca votam tot felul de nulitati.
Imi place fântâna, imi place floarea. Colorează zona. Era cam gri. Felicitări!
Asta se întâmpla când ai critic de arta care a terminat literele ! Doamna Sabau nu va pricepeți si la motoare ? Nu de alta dar mi stricata mașina !
Închegarea societății civile și sancționarea derapajelor personajelor politice care vremelnic poposesc la cârma orașului și a județului ar fi singura soluție. Din păcate, cetățenii vor sancționa însă pe cei care ar putea îndrăzni să ridice capul din mulţime.
Din păcate aveți dreptate. Atunci când societatea civilă bistrițeană -așa incipientă cum e -reacționează împotriva politicienilor e luată în derâdere din spatele tastaturii sau”la mișto „, sport specific românesc.
Foarte faina lectura!
Floarea e frumoasa,imi place.Doar ca nu-si avea locul in fantana aia urata cu faianta albastra.Pacat ca au stricat totul cu amplasamentul acela stupid.
DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM, cum ar spune latinul. Si totusi, in Bistrita ultimilor ani a fost intrecuta orice masura in materie de gusturi indoielnice. Astfel, incepand din 2009 a fost mutata statuia lui Petru Rares din piata cu acelasi nume, pentru a face loc monumentului controversat in forma de SULA langa PREFECTURA. Apoi, in 2011, in Piata Mihai Eminescu, in zona unde este amplasat bustul poetului a aparut un monument la fel de controversat, executat de artistul plastic Maxim Dumitras, intitulat „Prietenia” si care seamana cu o aglomerare de obiecte sanitare aruncate de la etaj de cineva care si-a renovat baia.
Iata ca acum, la Prefectura in locul vechii fantane arteziene a aparut „Floarea de Crin”, alcatuita din elemente care seamana cu niste olane cazute parca de pe acoperisul cladirii consiliului judetean. Si pentru ca totul sa de armonizeze cu gusturile indoielnice ale primarului Cretu in materie de culori, aceste „olane” au fost vopsite intr-o nuanta stridenta de rosu aprins, contrastand cu mov-ul la fel de strident al blocurilor din apropiere, de pe strada Crinilor.
Lectura mi-a mers la suflet! Daca ar merge si la mintea celor responsabili cu arhitectura urbei ar fi si mai bine! Ma bucur sa constat ca nu numai mie mi se par lipsite de imaginatie si bun gust noile fantani arteziene.
Iar Floarea de crin se potriveste langa „Sula” de minune…ce sa mai zicem…loc de mai rau este intotdeauna…oare ce care au ales tematica s-au gandit ce reprezenta floarea de crin in evul mediu? sau tocmai de aia sa o fi pus acolo????
No bravo herr primar…numai monumente europene ne-ati tras…
Există un proverb binecunoscut în rândul celor care conduc lumea sau măcar un oraș de provincie , care spune : ,,Cele mai bune afaceri sunt făcute cu banii altora și lucrurile altora”.
Așa că, în locul florii de cabanos- cum o denumește un comentator, putea fi orice altă formă, creeație, sau chiar struțul care păștea pe locația fântânii cu ceva timp în urmă. Ar fi cât se poate de util ca această invazie de fake-uri plastice să fie oprită și să angajeze un arhitect profesionist pentru ,,mobilarea” sau ,,înnobilarea” orașului.
Aceasta „floare” umple deja paharul. Sunt mâhnit, dezamăgit,dezarmat de sentimentul de greață generală care ma încearcă . Am impresia ca cei mediocri si cu mușchi din clasa aXa ,au învățat in sfârșit sa citească ,iar acum ,grețos si agresiv , fac regula cu toată lumea , inclusiv cu profesorii! Se laudă, si fac regula mediocri! Am regresat mult in anii libertății tocmai din aceasta cauza. Mediocri nu au cum sa tragă după ei pe nimeni , cu atât mai mult o societate! Meritam tot ce ni se întâmpla . Am ales numai mediocri, necalificați si „șmecheri” ! Tot ce sa întâmpla in Bistrița sta sub semnul lucrului mărunt ,fără valoare,fără viitor,de la lipituri ,spoieli si pâna la subcultura .Standardul descoperit ,agreat si impus de mediocri, este de fapt viața noastră ,a bistrițenilor ,agresați si furați de acești semeni autointitulați deștepți ! Da , greață este sentimentul care ma încearcă !
Domana Sabau………..doamna Sabau. nu mai spuneti asa , ca asta se apuca si face la fiecare fintina arteziana cite o floare de asta, si atunci sa vezi………….cu mai multe flori……………
Incet si sigur piesele din poliester din tot orasul, STRUTI, MERE , OUA si acuma FLORI in mijlocul fantanilor, manelizeaza Bistrita, si alunga sarmul boem de altadata. La o fantana arteziana nu se pot adauga elemente de plastic, fibra , poliester etc. La un joc de ape este nelipsita piatra dura, bazaltul, cremenea, marmora. Cel putin asta am vazut in tot OCCIDENTUL, care respecta valorile arhitecturale. Administratia noastra alege voit modele dezgustatoare , care nu au nimic traditional in ele, si pe care le plaseaza neinspirat. Toate aceste piese ar trebui sa fie duse in curtile gradinitelor.Ma intreb totusi; pe cand un audit la CURTEA de CONTURI, sa vedem cine raspunde de banii publici ? Pe cand administratia va da socoteala de aceste abuzuri repetate ?
pai domnule draga eu pun pariu ca plasticul, fibra si poliesterul au fost facturate la pret de basalt, cremene, marmura.
cine se incumeta sa verifice?
Nu-mi place monumentul proaspat inaugurat, nu pare a fi ceva bine definit ci mai degraba o „gaselnita” a unui artist care vrea sa se remarce prin ceva de neinteles publicului larg.
Pare mai degraba un tobogan pe care se pot lansa la apa veveritele d-lui primar Cretu.
Sugerez primariei sa mute acolo veveritele din parc si va iesi un monument cum nimeni n-a mai vazut. Sa fie adusi acolo si strutii si niste mere mai mici( a caror confectionare va fi o buna oportunitate pentru sifonaj electoral) sa pluteasca in bazin.
Cam asa vad eu ingramadeala din fata prefecturii, ceva strident colorat intr-o zona terna( cea dinspre prefectura).
Alta data poate sefii orasului vor cere si parerea cetatenilor iar arhitectul sef ar trebui sa-si caute un job necreativ.
Ce are SULA CU PREFECTURA ? Păi are.Amplasament în aceeaşi piaţă.
Acuma propune să se mute Piaţa RUŞILOR de pe Calea Moldovei în Piaţa Petru Rareş că totu-i asortat.
Se pot face balciuri, la moşi, ringhispiruri, etc. Ca la tară, în anii 60.
Că avem cu cine, domle, avem cu cine, ca la noi la nimene !
Oare chiar nu mai nasc oameni gospodari, vizionari, care să traseze o direcţie de măcar 25-30 de ani. Totul pare improvizaţie şi prostirea boborului.
Care, lasă că şi el, nu se omoară să deschidă ochii !
Sunteti de groaza. Nimic nu va place.
Este chestiune de bun simt, de educatie si formare: nu, nu poate sa placa tuturor chiar orice „nasc” neuronii unora… pe banii (si ai) mei!
Cred ca ar fi fost 1001 de ADEVARATE si VITALE prioritati inaintea acestui gen de idei…no comment!
Nu moldovan a puso arhitecta sefa atunci era sefa de serviciu, dl cretu are mare incredere in ea, e cel mai important om din primarie. Sta de vorba cu cine vrea ia, niciodata nu raspunde la telefonul decserviciu sau iese cand e chemata si stam ca prosti sa binevoiasca doamna sa ne bsge in seama. Am uitst acuma e foarte amabila, primeste lumea in birou desi am auxit ca este interzis sa intri in birouri la urbanisti asa a hotarat doamna si primarul. Nu mai spun de atitudinea fata de subalterni ei cum ii place doamnei.am avut unele ocazii sa vad acest lucru. Dar dl primar are incredere in ea si mai sunt cativa care le tremura nadragii.