Social

Preparatul cu care chef Nina Rus i-a cucerit pe bistriţeni. A învăţat reţeta la o mănăstire (FOTO)

Chef Nina Rus de la Păstrăvăria Rin Romuli a venit zilele acestea cu toată familia la târgul de produse locale de la Bistriţa şi nu oricum, ci îmbrăcaţi în costume populare vechi. S-a stat la coadă la standul lor pentru păstrăv afumat, salată de icre şi zacuscă cu păstrăv. Mulţi au făcut precomandă şi au venit doar să ridice marfa pe care o aşteptau deja de o săptămână. Şi nici nu e de mirare. Icrele şi zacusca au fost aduse la târg în borcane cu etichetă, frumos ambalate, semn că Nina Rus a evoluat de la o ediţie la alta a târgului pe care îl onorează deja cu prezenţa de câteva săptămâni bune.

„S-a schimbat oferta noastră în ultima vreme şi sper să se îmbunătăţească şi mai mult. M-am alăturat Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud şi am început să punem etichete fiindcă oamenii trebuie să ştie ce cumpără, că sunt produse naturale, fără conservanţi. De aceea, nici nu au un termen de valabilitate foarte mare. Zacusca are două luni, iar salata de icre două zile pentru. Nu pun deloc conservanţi. Sunt foarte mulţumită de ceea ce spune lumea din judeţ despre produsele noastre. Îmi doresc să fie cât mai multă lume care să ajungă să guste din ele. Nu vreau să ajung să lucrăm mecanizat. Vreau să lucrez manual. Din ce văd că se întâmplă la acest târg, cred că există o şansă mare pentru micii producători, nu doar pentru noi cei din Romuli, şi pentru ceilalţi”, a spus Nina Rus.

Întrucât toată lumea care se oprea la standul ei nu pleca fără un borcan cu zacuscă, am întrebat-o pe Nina Rus reţeta acestui produs. A zâmbit şi ne-a spus: „Nu o pot da. Într-adevăr, zacusca cu păstrăv afumat este cel mai căutat produs. Am învăţat reţeta de la nişte măicuţe, dar am adaptat-o după zona noastră. Sunt mulţumită de gustul ei, nu voi schimba nimic la reţetă”.

În viitor, Nina Rus se gândeşte că ar putea să îşi pună numele pe borcanele cu preparatul delicios, dar în acelaşi timp mai are în minte câteva reţete din păstrăv cu care, până de Crăciun, speră să ne poată uimi.

Sâmbătă, ajutoare de nădejde pentru Nina Rus au fost soţul ei, Gabi, cel care pregăteşte, de altfel păstrăvul afumat, dar şi cei doi copii, Gabriela şi Bogdan.

Elevă la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Gabriela o ajută pe mama ei de câte ori este acasă, la Romuli. De când mama ei a devenit vedetă, mulţi dintre colegii ei o imită pe Nina repetând o expresie pe care ea a spus-o la preselecţii: „Tulai, Doamne!”. În ce priveşte preparatele care ies din mâna mamei, Gabriela adoră dulciurile, ca toţi copiii,

Bogdan tocmai a absolvit clasa a XII-a, iar zilele acestea se pregăteşte de examenul de final de liceu. E foarte mândru de mama lui, dar spune că nu îi va călca pe urme. Vrea să urmeze Medicina. Rămâne însă un fan al sarmalelor pe care le face mama lui, „geniale”, cum spune chiar el. Dintre dulciuri adoră prăjitura cu mere şi, de fapt, toate deserturile sofisticate cărora nu le ştie numele, dar despre care poate spune că sunt grozave.

A cumpărat zacuscă cu păstrăv afumat de la Nina Rus şi Loredana Niculae, soţia viceprimarului Bistriţei, Cristian Niculae. Şi-a comandat încă de săptămâna trecută zece borcane.

„Zacusca e foarte bună. Şi cea cu păstrăv afumat, şi cea cu păstrăv proaspăt, iar eu i-am scris doamnei că vreau 10 borcane de zacuscă. Am venit acum să le iau. Şi salata de icre e minunată. Faptul că există această piaţă e o şansă pentru producătorii locali. Dacă toată lumea vine în sprijinul lor, inclusiv autorităţile, eu cred că vor fi din ce în ce mai apreciaţi şi mai căutaţi”, a spus Loredana Niculae.

Pe Nina Rus, ca de altfel şi pe ceilalţi producători locali, o găsiţi şi azi în zona Piaţa Morii la târgul organizat cu ocazia Serbărilor Bistriţei Medievale.

3 comentarii

  • Asa si este….si eu si sotul meu suntem fani zacusca…de aceea eu pregatesc in fiecare an zeci de borcane de zacusca…Dar ca aceasta-care este minunata-nu am mai gustat niciodata. Felicitari gospodinei!!!

  • Zacusca are un gust minunat.Iau cate un singur borcan,ca am manca fara oprire in familie!Felicitari si succes.Ideea a fost oportunitatea,Produs in Bistrita Nasaud facilitatea,iar mentinerea calitatii si diversificarea ar fi strategia!Mult succes!

  • Zacusca cu pastrav sau cu pastrav afumat contin toate CONSERVANTI!!!! Sa nu mai spuna „doamna” Nina Rus ca zacusca ei este produs natural fara CONSERVANTI!!! Cand puneti plicuri de conservanti la zacusca ce spuneti „doamna” Nina Rus? Va spun din punctul unei persoane care a trecut pragul bucatariei si mai mult! Produs natural fara CONSERVANTI, nu? Ma faceti sa rad!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.