Actualitate

Sezon ”experimental și provocator” la Scenica. Proiectele toamnei

Ce cred că lipsește în munca cu copiii? Viziunea, racordarea la vremurile în care trăim, studierea atentă a tendințelor și evoluțiilor în educație și raportarea la acestea, ieșirea din zona comercială, din mode fără substanță și vedetism, proiectarea activităților educative în scopul formării abilităților de viață, necesare acum și în viitor, descoperirea fiecărui copill și dezvoltarea sa în funcție de personalitate și obiective realiste de evoluție personală. Bunul simț. Trăitul împreună. Eliminarea competiției inutile și perfide cultivate în diferite medii celor mici, din varii motive… Nu e simplu. Dar se impune a ne educa copiii cinstit și coerent, pentru a deveni responsabili, adaptabili, flexibili și creativi. Lumea e într-o mișcare amețitoare, iar distanța dintre ceea ce am trăit noi, cei mari și ceea ce vor trăi copiii noștri e în extindere vizibilă. Uneori, înspăimântătoare…

   

Deschidem un sezon experimental, oarecum provocator la Scenica, în această toamnă, analizând atent evoluția artelor, nevoile copiilor și părinților, observațiile și rezultatele noastre de până acum (și vorbim de niște ani, de niște zeci de proiecte și niște mii de copii cu care am colaborat, într-un fel sau altul…).

Pe partea de dans dezvoltăm în principal dansul contemporan. Consider că asta e formula optimă de (auto)cunoaștere și exprimare. Bună de stârnit și transmis emoții, de creat povești, de-ți spus ție și altora cine ești, la ce te gândești, cum vezi lumea, ce îți dorești. Nu cred că mai ajută atât de mult să devi un executant imitator al unor coregrafii/spectacole expuse deja, cât să ajungi tu creatorul. Propunem proiectul “Amintiri din viitor”, ce va fi coordonat de Mihaela Culda (coregraf, absolvent al facultății și masteratului de coregrafie din cadrul UNATC București), care vine la Bistrița din 18 septembrie și ne poftește, prin dans, la o introspecție a proiecțiilor pe care le avem/le-am avut fiecare în legătură cu viitorul personal și raportarea acestora la (posibile) împliniri. Simpatic!… Poftim aici, în premieră și părinți care să lucreze alături de copii, considerând că ar avea multe de spus într-un astfel de proiect, dar și cunoscând bucuria celor mici de a face ceva cu mama și cu tata. Până la urmă, e cel mai frumos dar pe care-l putem face copiilor noștri: timpul împreună.

Formăm de asemenea o echipă de dans contemporan pentru tineri, cu care vom crea proiecte separate, pornind de la aceeași idee, dar materializându-le în alte formule de spectacol și, sperăm, de film-dans.

La teatru am gândit 3 proiecte: „Tu ce-ai visat astă-noapte?” (pentru copii de 5-7 ani), „Cutia poștală” (pentru copii de 8-10 ani) și „Secretul” (pentru copii și adolescenți de 11-15 ani). Temele propuse explorează universul interior al diferitelor etape de viață, încercând să aducă la lumină spaime, nevoi, dorințe, temeri, bucurii, vise, singurătăți, planuri ale copiilor, prilej excelent de a le identifica, analiza, exprima și controla. Alunecăm fin înspre autocunoaștere și descoperirea celuilalt, înspre comunicarea sinceră și relaționare. Aici se va lucra pe etape: în primul rând vor fi cursuri de comunicare și scriere creativă, pentru a dezvolta scenariul, împreună cu copiii. Apoi, vor urma repetiții pentru a pregăti spectacolele de teatru-film (si animație la pitici), formulă în care am prezentat deja, în vară „Laboratorul Dr. Suflet” (un spectacol ghiduș despre emoții). Pe partea de mișcare scenică ne va ajuta tot Mihaela (ea fiind colaborator în trecut la Teatrului de Comedie, al Teatrului Mignon, al Teatrului Bulandra, al Teatrului Foarte Mic, al Teatrului Educațíonal Replika), iar consultantul drag al proiectelor va fi actorul și regizorul arădean Ioan Peter, cu care am mai colaborat în două proiecte minunate („StudioAct” și „The fools”). De asemenea, participanții la atelierele de teatru vor contribui la realizarea decorurilor, a elementelor de sunet, la crearea costumelor, la organizarea spectacolelor, considerând că o astfel de implicare îi va ajuta să înțeleagă (și eventual, în viitor, să proiecteze) demersul integral al unui proiect de teatru… și nu numai.

Pentru pictură am pregătit o mulțime de materiale și formule de lucru. Vom lucra în acrilic, tuș, pastel, cărbune, acuarelă. O să dăruim publicului, în această toamnă și găndurile noastre colorate din ultimul an, într-o manieră ce rămâne, deocamdată, surpriză…Lucrez și aici la două proiecte dragi și aștept confirmarea unei colaborări, cel puțin interesante. Oricum, va urma…

Dora Baba

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS