Mai mulţi primari din judeţ, inclusiv Ovidiu Creţu, edilul Bistriţei, i-au atras atenţia inspectorului şcolar general Vasile Marc de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi prefectului Cristian Florian să informeze Ministerul Educaţiei în legătură cu această situaţie fiindcă toate aceste investiţii, dacă nu sunt finalizate, vor ajunge gropi negre în care s-au aruncat bani degeaba.
„Înţelegem că ISJ nu dispune de bani şi că nu poate face nimic din acest punct de vedere, dar poate informa ministerul de resort în legătură cu stadiul lucrărilor care nu pot rămâne aşa. Dacă rămân, se vor distruge şi tot ce s-a investit acolo va deveni ruină. Trebuie făcut un grafic de alocare a banilor ca să ştim şi noi, primarii, pe ce ne putem baza”, a declarat Ovidiu Creţu.
În replică, Vasile Marc a spus că, din cele 96 de şantiere deschise între anii 2006-2008, au mai rămas 80 în acelaşi stadiu.
„Vom vedea ce putem face. Unele investiţii nu mai au rost, nu le putem continua fiindcă nu sunt nici bani, nici copii”, a declarat inspectorul şcolar general.
În perioada menţionată a fost demarată şi construcţia a patru campusuri şcolare la Bistriţa, Beclean, Teaca şi Lechinţa, însă niciunul dintre acestea nu au fost finalizate. De exemplu, la Teaca, firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia campusului a primit doar 200.000 de lei pentru prestaţia sa, deşi a făcut lucrări de un milion de lei.
Reprezentanţii firmei au demolat vechea şcoală, au început apoi să lucreze în corpul în care funcţionează Liceul „Constantin Romanu Vivu”, o parte din clădire nefiind nici până acum racordată la reţeaua de electricitate.
Pentru toate cele patru campusuri era nevoia de o investiţie de peste 10 milioane de lei.
Se stie ca nu sunt locuri suficiente in gradinite pentru toti copii, iar in zona Petre Ispirescu este o gradinita in care mare parte din spatiu este ocupat de birourile Spitalului Judetean. Acum cand s-au inchis o parte din spitale nu s-ar putea elibera acel spatiu in favoarea copiilor?