Recomandări Timp de gândire

Când prietenii îţi sunt, de fapt, duşmani

Când Tribunalul Bistriţa-Năsăud l-a eliberat pe şoferul din Tîrlişua mi-am zis că a procedat corect pentru că e un tânăr fără prea multă minte în cap care, desigur, stă şi plânge în celulă, disperat după ce şi-a dat seama ce prostie a putut face şi cu ce consecinţe. Parcă îmi şi imaginam un om în pragul depresiei, măcinat de remuşcări, stând în faţa instanţei cu ochii plini de lacrimi, cu faţa schimonosită de durere, conştient că, din cauza lui, a murit un om. Desigur că nu ar fi vrut să se întâmple lucrul acesta, aşa cum îmi imaginez că niciun om cu mintea întreagă nu ar vrea.

Azi însă, la o săptămână de la tragedia de la Coldău mi-e dat să văd cu totul altceva. Găbiţă, cum îl alintă prietenii, e vesel nevoie mare, cu „prietenarii” alături la înfulecat de pizza în sufragerie, cu alţii sărind repede în ajutorul moralui său pe Facebook. Trei sute de iresponsabili îl consolează pe acest iresponsabil mai mare ca ei. Mai au puţin şi îl fac erou uitând că a omorât un om pentru că a urcat beat la volan.

Ce căinţă, ce regret, ce lecţie învăţată? Nimic din toate acestea. În opinia celor 300, printre care aleşi locali care iau decizii pentru comunitatea noastră cum e cazul doamnei Georgia Flueraş (consilier PSD la Bistriţa cu zero rezultate ca ales local) e în regulă să te urci la volanul unui jeep după ce te-ai îmbătat bine şi să te duci ca nebunul.  Maşina e mare, tare, nu ai ce păţi decât dacă ai ghinionul să te izbeşti de vreun TIR, în rest, dă-i bătaie, mergi înainte. De-aia ţi-ai luat bolid cu care mergi deasupra altora pe şosea ca să moară ei, nu tu. Bravo, măi Găbiţă, aşa se face!, mi se pare că au vrut să-i spună minunaţii lui prieteni.

Deduc din ultima postare a lui Găbiţă că nu are niciun prieten adevărat. Toţi îi sunt duşmani pentru că numai un duşman te-ar încuraja să nu percepi corect realitatea, să vezi binele, acolo unde de fapt e răul. Un prieten adevărat ţi-ar atrage atenţia că greşeşti, te-ar ajuta să înţelegi ce ai făcut şi să te îndrepţi.

Măcar din respect pentru pământul care nu s-a aşezat bine peste sicriul lui Claudiu Zegrean, pentru durerea acelei familii, pentru necazul care s-a abătut asupra lor, un prieten adevărat ţi-ar fi spus, măi Găbiţă, că nu se cade să postezi asemenea fotografii pe Facebook în care tu rânjeşti şi chefuieşti. Ai măcar atâta respect faţă de cei pe care i-ai nenorocit şi dispari o vreme din spaţiul public. Stai în casa ta, citeşte cărţi, roagă-te, meditează, dar nu te mai afişa în văzul lumii ca unul căruia nu îi pasă de ce a făcut. Poate că se vor găsi 300 care să-ţi dea like, dar numărul celor revoltaţi şi scârbiţi de unul ca tine şi de alţii ca ei e mult mai mare. Putem să ne prefacem că nu vă vedem, dar lucrul acesta nu ne va ajuta la nimic. Mâine alt beţiv va urca la volan şi va omorî alţi oameni nevinovaţi. Poimâine altul. Fără să luăm atitudine împotriva voastră nimic nu se va schimba în lumea asta plină de iresponsabili. Dacă nu putem face nimic altceva, măcar ne revoltăm şi ne rugăm să ne ferească Dumnezeu să ne ieşiţi în cale. Asta pentru că trăim într-o ţară unde Poliţia pândeşte şoferii pe centură ziua în amiaza mare, ca nu cumva să depăşească 60 de km la oră, iar magistraţii îi lasă liberi pe unii ca tine ca să-i reeduce familia, acea familie ce s-a dovedit incapabilă să te înveţe de la bun început ce e bine şi ce e rău.

Dacă pe tine nu te duce mintea, mă aşteptam ca măcar în ceasul al 12-lea să-ţi spună cineva din jur că nu e bine ce faci, să-ţi explice că, indiferent dacă ai vrut sau nu ai vrut, atunci când din vina ta moare un om se cuvine să jeleşti şi tu măcar puţin. Poate că îţi vei dovedi, prin chichiţe avocăţeşti aşa-zisa nevinovăţie, dar nu vei putea dovedi că erai treaz. Nu te-ar fi arestat nimeni pentru „ucidere din culpă”. Ai băut, ai urcat la volan ştiind că nu ai voie să conduci beat şi iată ce a ieşit: o tragedie. Învaţă ceva din asta, eşti un om tânăr şi e păcat să treci mai departe ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Dacă eram magistrat, nu te ţineam nici eu după gratii, dar te trimiteam într-un centru de reeducare. E limpede că nici familia ta, nici partidul din care faceţi parte nu sunt capabili să te ajute să înţelegi că ai făcut ceva rău. Am urmărit cazul tău fiindcă am vrut să văd dacă ne-am mai însănătoşit ca naţiune, dacă avem cât de cât puterea să ne vindecăm de bolile lipsei de civilizaţie, a lipsei de responsabilitate, de ipocrizie şi superficialitate. Mi-e teamă că nu. Ne îndreptăm tot mai mult spre dezastru.

34 comentarii

  • Frumos și adevărat scris. Oprobriul social sper să contribuie de-adevăratelea la schimbarea din temelii a legislației țării. E revoltător ce se vede în urma acestei tragedii.

  • Subscriu si va felicit pentru articol !
    Facebook e spatiu public, iar postarile si fotografiile pot fi aduse ca dovada a faptului ca inculpatul nu da dovada de remuscare si de parere de rau pentru ceea ce a facut. Prin urmare, pedeapsa ar trebui sa fie pe masura.
    Daca as fi magistrat, as tine cont de aceste fapte.

    • În mod sigur o să-mi atrag multe „dislik-uri”, dar pentru majoritatea facebook-ul nu e altceva decât un mod de a arăta ce bine o duc. Atâta timp cât postările sunt cu locuința, cu mâncarea ce se pune pe masă, cu nenumărați oameni care arăta normal ce pozează în diferite ipostaze urmate de un nenumarat sir de comentarii gen „frumosilor”, cu soția care îi spune La multi ani soțului pe facebook, de parcă nu s-au trezit in aceiasi casa, ….nu e surprinzătoare deloc poza cu mancaciosii de pizza. O să urmeze și alte ciudățenii. Credeti ca pizza aia are acelasi gust dacă nu vede nimeni ce mănânci?

  • Sunt de acord cu ceea ce spuneți in articol. Tineretul din ziua de azi nu are nici un pic de respect pentru nimic, iar părinții contribuie la aceasta lipsa de respect. Ar tb sa nu se dea peste cap ca la împlinirea vârstei de 18ani odraslele sa primească mașină. Sa muncească pt banii de școală si sa își cumpere o mașină. Atunci ar aprecia ce au si ar fi conștienți de valoarea lucrurilor. Așa când primesc pe tava tot cred ca totul li se cuvine. Altfel o sa mai asistăm la alte tragedii si raliuri prin orașe. Păcat de ambii tineri, si de victima si de autorul accidentului.

  • Traim in Romania , ca si aici si dincolo este la fel. Ca de altfel peste tot in lume.
    Nu traim ultimile clipe…..mai avem mult pina la final. Vom mai vedea si auzi multe.
    Succes.

  • artcol foarte bun
    pt raul adrian
    esti pe langa subiect ca de obicei….

    articol de pus unde credeti pe FACEBOOOK…acolo unde se pun toata lucrurile bune sau rele mai urmeaza sa scriem pe facebook si cand si la ce ora facem sex sau ne ducem la buda…

    ma bucur ca iarasi TIMP ONLINE e un ziar PREMIUM
    felicitari
    ikmbuibatii astia din politica nu stiu altceva….astia sunt ciocoii NOI

  • Indiferent ce spune oricine si oricâte comentarii negative am sa primesc nu sunt de acord cu cercetarea in libertate. Ce o sa urmeze? Un proces de doi bani care o sa dureze vreo trei ani si la sfarsitul căruia nimeni nu o sa-si mai aduca aminte ce s-a itamplat iar acest individ o sa primeasca o pedeapsa cu suspendare. Este cotect? Eu zic ca nu. Si tot ce se intampla din cauza acestor teribilisti care ajung să provoace astfel de accidente se intampla din cauza legislației proaste si ineficiente. Hai sa gandim altfel. Daca pentru acest omor acest individ ar primi douăzeci de ani de închisoare, si următorii care ar face asta ar primi pedepse la fel de mari cati ar mai avea curajul sa se urce băuți la volan?

    • Așa este. O persoana mediocra, ajunsă Consilier se știe cum, ori ca a plătit, ori ca e susținută de cineva, ca in rest nu știe nimeni sa aibă ceva realizări. Un „no name”, care susține situații din interes, din spirit de Gașca, cum bune ați spus. Ar trebui aleși si consilierii nominal, nu cum ii dorește Partidul. Sa știm cine ne reprezintă acolo in Consiliu Local, plătiți f bine din banii noștri. Altfel, iată ce se întâmpla. Stau la loc călduț si sprijină pe toți smecherii.

  • Bun articolul.Dl. Ovidiu are dreptate.Dar educatia-cei 7 ani ,din familie respectiv cei raspunzatori moral,cred ca nici nu-si dau seama ca e greseala lor.

  • Dați-i la @Maria asta de aici-care tot comentează aiurea- tratamentu’ pentru Nebunie!!!!…sau inchideti-o la „nebuni” in Beclean….

  • Mă bucură faptul că o sumedenie de cetățeni străini care vorbesc fluent limba română…sau o sumedenie de cetățeni fluenți care o vorbesc o limbă străină își dau cu părerea atât obiectiv cât și subiectiv, însă am o nelămurire: dacă victima v-ar fi fost frate , soț , fiu , verișor , la fel ați sări în apărarea acestui puștan criminal care din poza postată pe fb demonstrează cât de mult regretă fapta comisă și cât de mult îl ,,apasă” arestul domiciliar?
    Unul zice în celălalt articol că ,,a zugravit maicasa și nu a facut mancare”. Auzit-ați ? Nu-i de mirare că un presupus pedofil și popă pe deasupra își vede de viață ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, sau un altul condamnat pentru fraudă electorală este al 3- lea om in stat.
    Nu ne îndreptăm spre dezastru, doamna Cristiana , suntem in el. Până-n gât!

  • Doamna Sabău, felicitări pentru articol! Aveți perfectă dreptate în fiecare cuvânt. Din păcate însă, am văzut reacția unora atât la articolul de mai sus, cât şi la cel cu poza de pe fb şi mă cuprinde o stare de îngrijorare când văd reacția multor tineri, care pe lângă faptul că sunt analfabeți de-a dreptul, probabil majoritatea au permise de conducere. Mă întreb oare cum au reuşit să învețe legislația, cum au trecut testul psihologic, cum le-a fost permis unor asemenea exemplare să urce la volan? Îi vedem şi în trafic cum circulă, de parcă maşinile lor au o singură pedală, cea de accelerație, cum intră în depăşiri chiar dacă din față vin maşini sau în curbe fără vizibilitate, cum vorbesc la telefon sau trimit mesaje în mers şi mai ales cât tupeu şi aroganță au față de ceilalți participanți la trafic. Asta arată câtă prostie, incultură şi lipsă de discernământ au. Aceştia pot fi numiți cu adevărat ,,criminali pe patru roți”.

  • Pizza Hunt…la tarlisua cu prietenasii! Vreau si eu…din pacate nu imi ajunge la usa.Eu sunt sarac si sunt din opozitie!!! Dar ….am masina in curte si poate poate dau si eu peste cineva pe sosea k sunt si beat in seara asta! Merg sa vad…doamne ajuta si mie k si altora! Bravooo pt. articol!!!

  • FELICITARI pentru articol !!! – Condoleante familiei indurerate si Dumnezeu sa le dea minte si intelepciune tinerilor din ziua de azi.

  • Există interesul de a crea polemică, pentru a mări traficul şi există interesul pentru a afla adevărul. Gol-goluţ.
    Avem de-a face cu o moarte violentă, cauzată în circumstanţe particulare, condus cu facultăţile alterate de consumul de alcool precedent.
    Pentru specialiştii în drept, întrebarea se pune în alţi termeni decât pentru publicul larg.
    Omor calificat, omor din culpă sunt diferenţe care ţin seama de principii de drept.
    Accidentul a survenit pe seama consumului de alcool. Este favorizant şi agravant.
    Dar o anchetă juridică penală va lua în considerare toţi factorii circumstanţiali..pentru a explic accidentul.
    E foarte simplu să spui, un om a omorât pe un alt om.
    Consecinţa e gravă, cineva lipseşte din aceea secundă în familia cuiva, lasă un mare gol.
    Şi-a planificat acel om să omoare pe altul?
    Eu cred că răspunsul în cazul acelui accident e nu.
    Nu cred că un om care urcă la volan beat îşi propune să intre neapărat în coliziune cu altă maşină. Însă intoxicarea lui, creează condiţiile favorizante unor erori de condus.
    Aici urmează o altă discuţie, aceea eroare, să fie beat la volan e eroarea majoră care a condus la producerea accidentului(consumul de alcool alterează viteza de reacţie a unei persoane, reacţiile sunt mai lente, creierul procesează informaţia cu încetinitorul..etc)?
    Nici eu, nici dumneavoastră nici alţii pe aici , nu putem ştii…decât anchetatorii de pe teren care îşi fac meseria. Calculează distanţa de frânare, dacă au fost, unghiul de impact ..starea meteo legată de vizibilitate, ceaţă, utilizarea unor anumite faruri care pot afecta încadrarea unui conducător, absenţa..prezenţa unui MARCAJ…pe scurt sunt factori extrem de specifici care se iau în considerare pentru a considera autorul RESPONSABIL a unui accident. Nu doar după efecte, se iau în considerare cauzele, iar apoi se atribuie probabilităţi.
    Întrebarea care se pune în cazul acestui accident, este următoarea.
    Ar fi fost o diferenţă majoră de viaţă şi de moarte dacă G.R ar fi fost treaz la volan, la modul cum s-a încadrat , la viteza pe care o avea…??
    Eu nu ştiu răspunsul, lumea care comentează nu îl ştie.
    De ce?
    Nu avem toate detaliile anchetei.
    E simplu să facem Justiţie, oferind explicaţii simplistice. Beat la volan a omorât un om. Simplificat, asta este. Dar poate fi şi Beat la volan a supravieţuit unui alt om beat datorită maşinii. Sau, obosit la volan după 24 de ore de condus, a făcut o greşeală fatală. Etc.
    Să ne înţelegem.
    Nu avem toate detaliile.
    Să lăsăm experţii şi Justiţia să se pronunţe.

    Dacă tot suntem Justiţiari de o zi pe forum să folosim ocazia să ne informăm, să învăţăm.
    Care sunt statisticile UE privind tratamentul acuzaţiilor de omor din culpă, beţi la volan?
    E o practică cercetarea în libertate sau e o excepţie.

    Apoi să întrebăm un psiholog. Cum reacţionează oamenii la stress major? Care e personalitatea lor? Ar trebui să facă precum Iona din Biblie, să se schimonosească în video-uri sau fotografii. Corpul e o carcasă. Nimeni nu poate spune *ceea ce cu adevărat s-a produs în cazul lui G.R*
    Da, e o greşeală majoră de imagine să-şi posteze pozele în compania altor prieteni pe facebook. Mai ales când eşti în colimatorul opiniei publice, Acum este o greşeală umană să ai prieteni şi care să arate solidaritate în cele mai rele momente prin care treci? Uman , nu.

    Cristiana, cu părere de rău, opiniile ştii se creează. Luările de atitudine de asemeni, în faţa a ceea ce percepem injustiţii. Dar lasă experţii în subiecte delicate, să se pronunţe. E simplu de rostogolit un bulgăr de zăpadă care devine o avalanşă…să omoare oameni în sens figurativ.
    Rolul unui jurnalist e să se informeze şi să preia informaţia validată din surse diferite dacă se poate către public. În România, jurnaliştii s-au specializat în multe domenii, de bine de rău, toţi fac analiză şi toţi emit păreri …dar fără să aibă în toate cazurile studiile pregătirea necesară. E foarte bine că există o dezbatere vie.
    Dar trebuie oprite vânătorile de vrăjitoare.
    Dacă s-ar aplica legea talionului , s-ar ajunge din nou în Evul Mediu..cu noţiunea de crimă de onoare, viaţă pentru viaţă.
    Aşteptaţi procesul, aşteptaţi depoziţiile acuzării, apărării şi apoi emiteţi judecăţi..
    E trist că în chestiuni grave , lumea nu îşi foloseşte spiritul critic, nu are un metodologie de a analiza lucrurile dincolo de aparenţe şi prima vedere. Prezumţia de nevinovăţie se aplică ca regulă universală oricărui acuzat. Să lăsăm acuzarea să-şi facă meseria, să lăsăm Judecătorul să emită decizia pe baza Legilor şi a propriei interpretări.

    Să nu intrăm în pseudoanalize psihologice..când nu avem competenţa şi nici cunoştinţele necesare, de genul, poză pe Facebook egal sfidare a legii, a bunului simţ…
    În ultimul timp chiar s-a dezvoltat o serie de literatură de specialitate , care face studii pe postările de pe facebook , viralitate etc. Oamenii sunt narcisisti arată de multe ori mai fericiţi decât sunt, sau cred că alte cupluri au viaţă mai bună dacă au poze mai frumoase. Nu e aşa. Nu poţi să-ţi creezi o opinie obiectivă, după o fotografie. E o imagine, dintr-un lung lanţ de imagini, care e viaţa. Nu poţi să ştii , ce imagine a fost înainte, ce imagine este după.
    Dacă era manipulator şi apărea cu un video sfâşietor la fel se găseau câţiva pe aici să-i pună la îndoială sentimentele.
    Doar el ştie ceea ce trăieşte şi anturajul lui. La fel doar anturajul celui decedat ştie ce trăiesc ei.
    Opinia publică…bagă politica la mijloc , amestecă emoţiile cu propria lor preconcepţie despre vinovăţie(subiectiv-obiectiv).
    Dacă reprezentanţii PSD au o problemă cu abordarea temei justiţiei, nu-i mai votaţi la urne. Acolo se face politica. Dacă credeţi şi aţi fost martor la un act reprehensibil, că a fost o încercare de cumpărare a unui judecător, raportaţi la DNA. Dacă credeţi că familia lui Călin are nevoie de sprijin, oferiţi-l direct. Nu se găseşte un avocat…păi probabil trebuie strâns bani şi plătit unul adus de la Bucureşti. Credeţi că problema condusului beat la volan e una majoră. sau procedurile nu sunt juste…semnalaţi la Avocatul Poporului.
    Faceţi încredere în instituţii şi în oameni.
    Altfel, e întotdeauna câştigătoare vocea celui mai tare cu acces la microfon şi difuzor. Nu neapărat vocea cea mai aproape de adevăr. Vox populi egal adevăr în anumite condiţii. Dar poate fi şi o prezumţie falsă. Ororile colective sunt un exemplu. De la linşarea unor oameni pe baze pur inventate, la fenomene de crimă colectivă în care autorităţi şi populaţii întregi se credeau justiţiari de partea binelui. Şi astea revin şi revin.
    Îmi aduc aminte de introducerea la cursul în drept pe care am avut-o, era un caz teoretic…5 persoane sunt blocate într-o peşteră fără speranţe de supraviţuire imediate în câteva zeci de zile. La un moment dat, li se face foame şi apoi scenarii de canibalism şi de intrepretare în drept.Canibalism, acte reprehensibile, de altfel care a existat în cultura umană universală, desigur nu în educaţia religioasă.
    Este just dacă 4 votează democratic ca al 5 lea să fie devorat? Raport de forţe 4-1, fără ca cel luat în considerare să fie de acord.

    Sau, o femeie îşi ucide soţul după acesta o loveşte. Unii vor spune imediat, criminală a exagerat. Dar în micile amănunte stă diferenţa. Dacă a fost lovită de mai multe ori în mai multe episoade cu repetiţie..dacă în seara respectivă , pe lângă lovitură a fost strecurată scrâşnind printre dinţi o propoziţie de genul vă omor pe toţi..iar în trecut ameninţările de bătaie întotdeauna au fost finalizate…

    Suntem în alt timp în spaţiu şi timp, astăzi. Dezvoltat principii, care funcţionează pentru toţi, dezvoltat practici care ne protejează pe toţi. Există recurs, la o judecată..până la un anumit nivel, de aceea unele sentinţe din tribunalele inferioare sunt inversate…şi tribunalele pot să ajungă la concluzii greşite uneori.
    Lecţia colectivă ar trebui să fie nu câtă închisoare sau câtă multă suferinţă va avea acuzatul. Deşi asta se aşteaptă la nivel de imagine publică.
    Lecţia colectivă, e ce facem să evităm următoarele accidente.
    Hai să avertizăm(unii o facem) prietenii la băutură chercheliţi să nu conducă. Hai să ne oferim dacă nu am consumat, să-i conducem acasă. Hai să bem bere fără alcool. Să luăm un taxi, iar taximetriştii să aibă propriile norme în care să-şi respecte somnul, să nu consume etc.
    S-a ajuns prea departe.
    Şi eu doresc ca să se facă justiţie.
    Dar nu cu articole moralizatoare, polemizatoare ci acolo unde contează.
    În Tribunale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.