Actualitate

Dr. Mircea Gelu Buta, „creatorul primului spital modern din Bistriţa, „Omul Anului 2017”

(FOTO) Profesorul universitar doctor Mircea Gelu Buta a primit titlul de „Omul Anului 2017” din partea Clubului Rotary Bistriţa, al cărui prim preşedinte a fost, votul în unanimitate obţinut din partea colegilor săi de club fiind în special pentru faptul că este „creatorul primului spital modern din Bistriţa”.

Laudatio a fost prezentat de părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În discursul său, prof. Chirilă a pus accentul pe capacitatea dr. Buta de a-şi crea tot timpul prieteni care l-au sprijinit în toate proiectele sale.

„Primul lucru pe care aş vrea să-l remarc este mediul frumuseţii pe care a ştiut să şi-l creeze în jurul său şi mă refer la frumoasa familie pe care am avut privilegiul să o cunosc. În frumuseţea relaţiei lor, în această familie, am simţit că există o pornire efectivă spre zona aceasta a atingerii unor noi targeturi în ce priveşte profesionalismul fiecăruia. Cei doi doctori Buta au lucrat mult împreună şi sunt autori a multe cercetări în zona medicală. (…) După ce a trecut prin stagiile îndătinate lumii medicale, care te trimitea şi pe la ţară, dr. Buta a ajuns la Bistriţa şi s-a implicat în viaţa medicală de aici. După 90, când s-au deschis alte perspective în aplicarea de proiecte şi obţinerea de fonduri, în zona activităţii manageriale, Mircea Gelu Buta cred că aş putea spune că a făcut minuni. A alcătuit vreo 17 proiecte de peste 60 de milioane de lei, bani investiţi în proiecte cu care el a vrut să dea o nouă faţă spitalului bistriţean. S-a realizat. M-am bucurat de condiţiile în care colegii medici din Bistriţa lucrează, de ceea ce înconjoară spitalul, nişte monumente de artă, dar şi de biserică şi asta datorită faptului că a ştiut să-şi creeze prietenii. El poate spune care sunt costurile creării unor prietenii. A ştiut să interacţioneze cu personalităţi marcante, indiferent de mediul lor de provenienţă, fie că au fost din mediul echeziastic, Mitropolitul Bartolomeu, dar şi Prea Sfinţitul Florentin, a ştiut să interacţioneze cu oameni din lumea academică şi din lumea creaţiei. Prin acţiunile acestea şi-a creat nişte prietenii care nu s-au răsfrânt ca roade la existenţa sa personală, ci în comunitate, în obştea cetăţii Bistriţa fiindcă aşa le-a fost gândită anvergura. Sunt nişte realizări care trebuie observate şi remarcate pentru că ele pot să se constituie în punct de start pentru generaţiile care vin după noi sau pot să ne înveţe cum să facem timpul în care trăim ca să fie într-adevăr un timp al împărăţiei prieteniei”, a spus prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

 

Universitarul clujean a amintit şi de numeroasele lucrări ştiinţifice pe care le-a scris dr. Buta de unul singur sau în colaborare cu alţi autori.

„Sunt însă şi roade ale prieteniilor culturale şi intelectuale. Sunt 48 de cărţi. 16 volume au fost publicate numai datorită întâlnirilor Medicină şi Teologie, volume care au început sfios ca să ajungă la 600-700 de pagini într-un volum. De ce sunt importante aceste scrieri? Pentru că acest fiu al Bistriţei s-a dedicat readucerii în prim plan a istoriei acestei cetăţi. Numai pe segmentul arhivelor a ştiut să-şi găsească prieteni, colaboratori cu care a reuşit să ne prezinte mai multe volume despre istoria acestei cetăţi. Între timp a devenit şi membru al Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj fiindcă a avut şi preocupări de creare a textului literar. Aş aminti de Tabloul de absolvire doar, un text interesant, având un caracter mixt, complex, zonă de memorie, amintiri, interacţiune comunicativă. Sunt mai multe chestiuni acolo. Toate acestea mi-au adus în minte că o societate poate într-adevăr să se schimbe atunci când poţi să-l priveşti pe cel de lângă tine cu plăcere, cu dragoste, să nu-l vezi ca pe un concurent. El vorbea acolo despre destine ale colegilor, dacă s-au împlinit sau nu s-au împlinit, şi parcă nimic nu era concurenţial, ci totul creştea natural, normal. Aşa se întâmplă când îl poţi privi pe celălalt cu ochii prietenului care ştie să preţuiască valoarea”, a spus prof. Chirilă.

Nu în ultimul rând, universitarul clujean a amintit de colaborările dr. Buta cu mediul universitar unde a creat adevărate zone de cercetare academică.

„Este un susţinător al cercetării în zona bioeticii şi aceasta datorită unor prietenii conjuncturale cu Astărăstoae şi cei de la Iaşi, întrucât doar Iaşiul avea competenţă. A contribuit în mod substanţial la realizarea calităţii în mediul universitar, iar pentru asta am datoria să-i mulţumesc în numele UBB şi să-l asigur că, atât timp cât vom putea comunica în ale prieteniei, colaborarea noastră va continua. Dincolo de toate, e un efort al lui pentru care trebuie să-l lăudăm şi să-l apreciem: putea să stea liniştit pe fotoliul de director de la Spitalul Judeţean şi să nu se forţeze să intre în concurs de conferenţiar, de profesor universitar. Nu a făcut aşa. A dorit să acceadă şi în zona academică şi este pe cea mai înaltă treaptă, fiind profesor universitar la UBB”, a spus prof. Chirilă, care a apreciat şi deschiderea dr. Buta faţă de tineri şi dorinţa sa de a-i promova şi l-a felicitat pentru tot ce a făcut, inclusiv pentru faptul că a contribuit la crearea „clubismului” în România.

În discursul ţinut în faţa audienţei, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a mulţumit colegilor rotarieni care l-au ajutat, încă după Revoluţie, să modernizeze Spitalul Judeţean de Urgenţă şi l-au onorat cu acest titlu.

„Primii parteneri pe care i-am avut au fost cei din patronatul Bistriţa care se organizau sub denumirea de UGIR 1903, iar preşedinte era atunci Dorin Stioan, director al Comelf. La acest proiect ambiţios s-a alăturat Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului prin IPS Bartolomeu Anania şi apropiaţii săi. Primele investiţii au fost făcute de Emanoil Viciu care, împreună cu Florin Urîte, prin Teraplast, au schimbat geamurile de la prima faţă a spitalului. Au mai ajutat colegii noştri Paul Ilieş, Dorin Stoian, Gavril Mureşan şi regretatul Alexa Ciolpan, el fiind cel care a înşurubat proiectele în Guvernul României, proiecte care se derulează şi azi”, a spus dr. Buta.

Apoi, a vorbit despre valoarea care crede domnia sa că nu ar trebui să lipsească nici unui rotarian: entuziasmul: „Entuziasmul e o manifestare a harului care îţi umple pânzele sufletului. Fără entuziasm nu poţi mişca cu folos nici măcar o surcea. Entuziasmul nu este al omului, ci vine de la Dumnezeu, cum spune Sorin Dumitrescu. El spune că nu îţi stă în putere decât un singur lucru: să-l aştepţi şi să-i deprinzi tehnicile de aşteptare, să ai răbdare, să te rogi tot timpul să-ţi vină entuziasmul, prietenia, iar dacă vine trebuie să fii pregătit. O minte sănătoasă, temperată, ghidată, cu echilibru şi cunoaştere reprezintă calea împărătească pe care Sfânta Scriptură ne îndeamnă să umblăm. La 100 de ani de la Marea Unire, să nu uităm că aceasta este ţara noastră. Toţi ceilalţi au venit din alte părţi. Noi suntem aici şi avem în continuare datoria să clădim această ţară şi să o facem mai frumoasă. Ca să putem face asta este nevoie să luptăm pentru adevăr, să nu ne fie frică, să ne batem pur şi simplu”.

21 comentarii

  • Auzi „Medicina si Teologie”… Medicina inseamna stiinta pura, modernitate, insa la ortodocsii primitivi (pleonasm) se amesteca toate.. mai lasati-ne cu biserica, ati indobotocit oamenii milenii intregi, statul trebuie sa fie laic.. e destul.. recunoasteti meritele cercetatorilor si oamenilor de stiinta!

  • Dacă a realiza primul spital modern înseamnă a schimba ferestrele de pe frontul de pe o parte (cea dinspre intrarea în spital) , şi aceasta prin contribuţia numai a domnului director Buta, înseamnă că nu se ştie ce înseamnă modernizarea unui spital. Sarcina principală a celor care lucrează într-un spital este modernizarea diagnosticării şi a tratamentului bolilor ce se manifestă la pacienţii spitalului. Aş fi înţeles că au fost introduse „utilaje” moderne de diagnosticare şi tratament ale bolilor şi nu scrierea unor „bilete de trimitere” la clinicile din Cluj sau Târgu Mureş, ceea ce se întâmplă şi azi, după 30 de ani de la „modernizare”. Tratamentele cu radiaţii, şi astăzi se pot efectua doar la aceste clinici din judeţele amintite. În aceasta constă modernizarea spitalului din Bistriţa?

  • De cand il cunoasteti pe Dl doctor ? de 10, 20 , 30 sau poate 40 de ani ??????Sa mai scurtam din elogii ….sunt destui care sunt uitati pe margine si care merita de asemenea LAUDATIO

  • BRAVO ANEMARIE! Dr. David, dr.Maxim, dr.Jianu, dr.Albu,dr Farcas si alti medici f.f.buni. imi cer scuze daca nu i am pomenit. MERITA DIN PLIN LAUDATIO. FELICITARI SI VA MULTUMIM. Pacat ca nu avem altfel de ocazii.

  • Am avut ocazia să-l văd la lucru pe popa-director Buta făcându-și “prieteni”…..pe când era director…pe holurile Spitalului Județean ….urla ca nebunu’ la un șofer de ambulantă (care era chiar din comunal unde sa născut țăranul ajuns director) ; șofer care a îndrăznit să-l corecteze la o batjocura adresată șoferilor de ambulantă……ie bun popa Buta cât timp nu-l calci pe coada și stai plecat înaintea lui ca înaintea regilor pe vremuri sau dacă ești o persoana importantă ca el…..o uitat țăranul ca se trage din Sieu……

  • Am fost operat in spital pe vremea domniei lui Buta (acum 10 ani) … am dat spaga ca altfel nu te operai si nu te baga nimeni in seama…. in bai nu erau becuri, robineri defecti de la chiuvete… o mizerie de spital, si acum il laudam pe popa buta pt ce??? au fost banii lui cu care s-a facut modernizarea???

  • Stimati comentatori anonimi, de ce sunteti invidiosi pe Dr. Buta? De ce incercati sa fiti rauvoitori? De ce nu incercati sa vedeti partea plina a paharului? Fiecare dintre noi, doreste cred, sa faca ceva bine in jurul sau si chiar uneori , reuseste! ! Sa fii perseverent, consecvent, tenace , curajos si te insotesti cu oameni de calitate! Iata reteta succesului! Nu este deloc usor ceea ce si-a pus in gand MGButa in urma cu multi ani… A reusit, in mare parte… Personal, il felicit si doresc sa aiba parte doar de prieteni adevarati ! Cu respect, Dr.MN Pop

  • Cu 70 de milioane de euro cat s-a bagat in spitalul ala se putea demola si construi un spital nou si modern si utilat cu tot ce trebuie! Ne place sa ne laudam si sa ne omagiem de parca cine stie ce am facut! La Oradea vor sa construiasca un spital nou si costa 16 milioane euro! Despre ce vorbim?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.