Actualitate

Producție foarte bună în podgoriile ”Vie-Vin” Lechința

(FOTO) Culesul viei a ajuns la final. În podgoriile ”Vie-Vin” din Lechința, producția este ”foarte, foarte bună”, spune Adrian Botiș, proprietarul a peste 50 de hectare de viță de vie.

 

”Cam 10 tone pe hectar este producția de anul acesta, una foarte, foarte bună. Și calitatea vinurilor va fi una superioară. Strugurii au acumulat suficient zahăr”, a precizat el.

”Adrian Botiș și-a împlinit un vis și îl felicit. Este un alt mod de a pune județul Bistrița-Năsăud pe hartă. Pe harta vinurilor de foarte bună calitate. Primarul Romeo Florian îmi spune că suntem, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu viță de vie, peste ce a fost până în 1989 și este un lucru foarte bun. Și numărul cramelor este mult mai mare. Și în vie se face simțită problema forței de muncă, a resursei umane, una care preocupă întreg mediul economic și sistemul public”, spune președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

Adrian Botiș și-a propus să reînvie tradiția cultivării viței de vie în Lechința, în 2010 începând să cumpere terenurile pe care se obțineau odinioară vinurile premiate la concururile naționale și internaționale. În 2014 a început plantările, iar în 2016 a obținut prima producție de vin: ”Am investit ca să avem productivitate bună și un vin de calitate, drept dovadă din butașii plantați 99,99% dau rod”.

Astfel, a fost revigorat vinul specific Lechinței, Neuburger, vin alb sec cu o culoare galben-verzuie și aromă ușoară, primele tonuri fiind condimentate și florale, dezvoltate în arome de nucă. Din păcate, acest soi de struguri nu se mai cultivă pe un areal foarte mare, chiar dacă se produce din el un vin de foarte bună calitate, pentru că este predispus la boli precum făinarea și mana, fiind foarte sensibil la îngheț.

În podgoriile ”Vie-Vin” se cultivă 12 soiuri de struguri, baza fiind Fetească Regală, Neuburger, Sauvignon Blanc, Chardonnay, dar și Pinot Noir, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Riesling de Rhin sau Merlot.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.