Timp de gândire

PP-DD, o minune de partid/ partid de minune

Am asistat la lansarea pe orbită a candidaţilor Partidului Poporului-Dan Diaconescu şi trebuie să recunosc, m-am distrat de minune. Toată povestea s-a întâmplat într-o sală gătită ca de nuntă cu şerveţele mov, cu tavan sclipicios şi cu ditamai jilţurile printre care era greu să te strecori. Fiecare participant avea pe masă următoarea ofertă: o jumătate de pahar cu vin roşu, apă plată şi minerală la litru şi nişte sucuri la jumătate. Flămânzi, unii s-au apucat de mâncat chiar în timpul discursurilor.

Ocupată să-i fotografiez pe participanţi am dat, la un moment dat, peste nişte badoage cu vin puse lângă nişte scări. Am înţeles că erau pentru vinul vrac, turnat cu măsură în pahare pentru electoratul să nu fie afectat prea repede de beţia puterii. După un du-te vino agitat al candidatului de primar Lucian Adrian Ungur, care a stat locului doar în afişul de pe perete, după discuţii aprinse între Ştefan Todea şi Nelu Şomodean, în continuare nervos când e fotografiat în context politic (atitudine greu de înţeles), după chinuiala de a vedea printre scaune ce se întâmplă pe lângă afiş, a început lansarea cu îndemnul „să ne ridicăm în picioare pentru Imnul Naţional!”. Şi lumea s- ridicat pioasă, cu alune între dinţi, pregătită să asculte cele „n”-şpe strofe ale imnului. De la boxe s-a auzit doar una ca să poată fi ascultat, în tihnă, imnul partidului.

După momentul solemno-dănsăcios, secretarul general al PP-DD, Ramona Bugnar, costumată într-o rochiţă transparentă, a luat microfonul şi a început lansarea pe orbită a candidaţilor, nu înainte să o prezinte telespectatorilor OTV pe o doamnă Mirela nu ştiu mai cum care a povestit cum a fost ea de nenumărate ori la Bistriţa.  După ce şi-a încheiat povestea (bine că nu a ţinut până la ora 5 dimineaţa precum emisiunile DDD), a primit pupături peste pupături de la masa principală. Drept recompensă.

Prezentat drept viitor preşedinte conducător de jeep PCJ, Ştefan Todea a apucat, la rândul lui microfonul şi a bolborosit câteva lucruri citite de pe foaie. Nu s-a uitat în sală decât la final probabil convins că sabia nu taie captele plecate, ba la Gigi, ba la alţii.

După el a vorbit Lucian Adrian Ungur despre care am aflat că e jurist şi că, de va ajunge primar, la Bistriţa va curge lapte şi miere prin cantinele şcolare. Fie că au ce mânca, fie că nu, toţi elevii vor primi gratis o masă. Nu am înţeles obsesia domnului Ungur legată de mâncare nici până în zilele noastre. De ce trebuie oare să mâncăm cu toţii, gratis, tot ce ne dă dânsul de la pacheţele în grădiniţe la îngheţată pe stradă? Poate că unii suntem la dietă şi gusturile noastre culinare nu coincid. Am mai aflat că vrea şi dânsul un Wonderland mai mic, vecin cu Hotelul Cora unde s-a lansat în lupta electorală, posibil cu caracter de barter pentru masa oferită electoratului. Oricum, lectura domnului Ungur, sfătuit îndeaproape de liberalul Florin Găurean, a fost mult peste cea a lui Ştefan Todea. Başca s-a mai uitat şi în ochii oamenilor.

După ce „greii” partidului s-au lansat a venit şi rândul Ilenelor Cosânzene. Ramona Bugnar s-a autoprezentat drept jurnalistul în care preşedintele a avut cea mai mare încredere şi a numit-o prima pe lista de consilieri. A omis să spună că e prima după el, adică pe locul doi. Nu-i nimic. Ne-a convins şi pe noi că merită să devină ales când s-a repezit la un anume domn Simion Bagdasar, setat să vorbească cel puţin cât Dan Diaconescu. Ce-i drept, Ramona nu a reuşit singură să îl oprească, dar a făcut echipă bună cu Lucian Adrian Ungur, care, precum în Caragiale, l-a întrerupt de „cantidat” cu ropote de aplauze.

Şi apoi i-a venit rândul la vorbe lui Nelu Şomodean. Cred că a spus maxim două virgulă cinci. Nu-i nimic. Încă mai are MHC, deţine nişte maşini de teren şi mai deţine bani în conturi în ciuda crizei. Ce altceva să te recomande să fii politician?

Ce a cuvântat restul nu am reuşit să reţin, ba din cauza jilţurilor, ba a aplauzelor cu care au fost întrerupţi pe alocuri ca să pună punct. Am părăsit „nunta” PP-DD imediat după hora triumfală din spatele mesei principale (cu echipa) şi pupăturile de rigoare cu restul echipei, cea neeligibilă. Am înţeles că după acest ritual războinic a fost valabilă spusa: la sarmale înainte. Unii au adaptat-o şi au spus: sarmale pentru osanale! Vom trăi şi vom vota.

Cristiana Sabău

24 comentarii

    • Doamne feresetene de postaci de serviciu a ( FSN-ului PSD,PNL,PD-L) care au nenoricit tara asta timp de 22 de ani .

  • Foarte bun, ironie fina, ceea ce ma duce cu gandul la catica colegi de breasla de la cotidiene centrale …..putini da buni pe care ii citesc….dar hai sa va spun ceva: ceilalti oare nu tot asa fac? Promit, vorbesc fara sa judece, ca, fac metrou….ioi……..si alte bazaconii ceea ce poate orice copil de minim cls 4 sa spuna! Si ei viseaza rachete…. etc! Personajul Ungur a pornit de undeva a facute ceva avere, si ramane de vazut daca a facut afaceri cu statul? Daca nu e de felicitat? Nu credeti? Altii au facut ceva averi din afaceri cu statul! Si mai vreau…..alte contracte! Ca se prezinta lamentabil e pacat…dara daca omul nu a citit, nu are inteligenta nativa..doar smechereala de BURG…ce poti face! Dvs doamna, ati citit, invatat, parinti care v-au indrumat, ajutat, sfatuit…..Plus aveti inteligenta nativa, ironie fina pe care nu toti o inteleg (a se citi privitorii la Taraf tv, kakatos etc)! Una peste alta articol foarte reusit, lume buna care astepta sa manance (apropo chestia cu mancarea nu o are numai Ungur in minte), nu vedeti ca multi dau mancare ca pomeni electorale! Ideile lui Ungur sunt macar pertinente pe langa a lui Cretu de la care aveam multe asteptari (il vad ca pe un elitist) sa spuna de Metrou de a ras presa nationala in acea zi…………………………Nu spun cu cine voi vota dar cu alde Moldovan zombi, Cretu metrou, Ungur cantine, ………….poate voi merge spre Toniuc! Mai vedem………..

    • Stimate domn, sunt de acord în mare parte cu dvs. şi înţeleg că vă revoltă anumite lucruri pe care le-aţi aflat tot din presă, din păcate articole scrise cu titluri care să atragă şi cu informaţie extrasă eronat din strategia de dezvoltare pe 30 de ani ca şi cum ar fi aplicabilă azi. În respectiva strategie scrie aşa: „metrou de suprafaţă” în Bistriţa anului 2030. Pe atunci, cred că mulţi vom fi ţărână.
      Pe de altă parte, cei care au făcut această strategie nu îşi puteau propune ca, peste trei decenii, să circulăm în căruţă, nu credeţi? Trebuie să avem nişte orizonturi. În ţările civilizate, astfel de mijloace de transport sunt deja piese de muzeu. Nu ne putem propune la nesfârşit să tot astupăm gropi, sper că sunteţi de acord cu mine.
      Personal, nu cred în nicio promisiune de campanie. Slavă Domnului, am auzit tone de discursuri în ultimele zece campanii şi nu ştiu să se fi transformat vreuna în faptă. Aşa că nu le voi comenta pe cele pe care le-aţi amintit dvs.
      Mulţumesc pentru aprecieri!

  • Este bine ca incepeti sa va documentati si sa scrieti despre acest nou partid. PP – DD este o alta formula tragico-comica de Romania Mare, inferior sau superior (la alegere!), care, mai mult ca probabil va intra in consiliile locale si in Parlament, in procente de 15-20%. Dl DD prin comportamentul dansului (propaganda, promisiuni imposibile sau fanteziste, circ televizat etc.) si-a atras multi cetateni care ii seamana aproape perfect. PP reprezinta oamenii bolnavi ai societatii romanesti care inca nu au fost tratati sau nu vor sa se trateze, dar si alte specimene, acum greu de distins.

    Inca nu putem prevedea ACUM modul de manifestare a ideologiei PP in politica curenta a tarii. Dar, in mod sigur, acest partid-plaga a societatii actuale va incurca prin blocaj sau opozitie o serie de politici benefice in plan local sau central. USL (PSD+PNL) si PDL pregatiti-va psihologic sa infruntati un opozant sau un aliat deosebit de periculos, cu multe necunoscute in manifestarile lui in societatea romaneasca.

    • Auzi la Alexa :)))….ca impostorii din PP-DD vor bloca proictele marete a USL si PD-L , esti penibila rau de tot bai baiatule . Auzi bai Alexa (sau postacule de serviciu), voi FSN-isti de 22 ani ati furat in acesta tara , ati pacalit cu buna stiinta acest popor si voi nenorocitiilor i-ati adus in starea de mizerie pe saracii romani , si va mirati ca a inceput omul simplu sa faca politica, lasa-i sa faca si sa va bage in puscarii ca asta meritati.

  • Da doamna Cristiana am 17 masini pentru care platesc taxe si citiva bani in cont daca chiar vrei sa sti cit am pot sa-ti spun fara jena 1.750.000 ron intrun singur cont si mai am ceva fata de alti sa nu defaimez imaginea unora pe care sint obligat prin benefici din alta parte sa-i fac de cacaoa intrun ziar online ,diferenta ca eu am cistigat bani in afaceri private nu cu statul nu ma platit nici un partid de la putere sa ma uit sub scari sa urmaresc cit vin si cite sarmale maninca fiecare om sarac care in vremea cind uni traiau bine altii nu aveau ce sa manince , sau poate ca tu ca ziarist si pina la acest articol am crezut ca esti un om care ai fost sau vei ramine impartial, m-am inselat si lumea care iti citeste ziarul isi va da seama ca ceea ce ai scris aici nu da dovada de un ziarist independent ci de unul intretinut de vreun partid …MULTUMESC oricum ca ai scris citeva lucruri neadevarate ,si cind vrei ti -le voi spune aici unde poate sa le vada si cititori pentru-ca avem si casete video de la lansarea candidatilor unde pot sa dovedesc ca criticele care le aduci aici nu sint adevarate …. Nelu Somodean

    • Vai, domnule Şomodean, sunteţi foarte sensibil şi destul de irascibil. În politica în care aţi intrat trebuie să aveţi nervii mai tari ca să rezistaţi. Altfel, va fi greu cu echilibrul pe motocicletă, părerea mea 🙂

    • D-le Somodean, actuala presa in mare parte este aservita FSN-ului , celor care au distrus acesta tara din 1945 incoace si dupa 89, atacuri dure vor mai fii la adresa celor din PPDD , deoarece, ei fsn-istii, nu accepta ca lumea simpla sa tenteze la scaunele si pozitiile lor in administratia tari.Ati mai vazut-o pe d-na Sabau sau pe alti reprezentanti ai presei locale sa critice cu atata virulenta vre-un partid FSN-ist cum a facut cu PPDD, eu cred ca nu.Eu va urez succes d-le Somodean si voi vota PPDD , dar nu pt case sau pt cei 20000 de euro , ci pt simplu fapt ca trebuie sa scap tara de acest cancer politic numit FSN(PD-L,PNL,PSD).

  • In principiu imi place articol din cauza stilului si a limbi romane care cum sa vede poate fi folosit si mai subtil. Multumesc!

    Iar din alta privinta am dubii daca inainteaza societatea romaneasca daca nu sintem in stare sa analizam mai serios problemele cu care ne confruntam, de cit cu mistocariala, denigrare sau atac verbal, chiar daca este ambalat subtil si in satira sau caricatura. Sa ve si in reactia lui Somo ca nu a inteles stilul satiric si reactia lui nu este pe altceas masura.

    Mie imi lipseste discursul politic pe tematici si nu deasupra persoanelor. Ar fi binevenit o analiza deasupra cauzelor care au condus la crearea de partide indepartate vizibil de la realitate si gasirea de methode de educarea omenilor sa nu sa pierde voturile lor pe partidele care eventual nu au solutii adevarate ci doar promisiuni irreale. ( eu nu am gasit solutii de finantare la PPDD pentru cadourile de altfel frumoase, care vor sa faca)

    Eu unul am respect si pentru cei care acum apar ratacite. De ce? Pentru ca macar ei exprima ce vor,  arata activitatea mai mare de cit noi care stam aici pe online si indiferent de iluzii care distribuie, dau speranta la cei care mai au credinta in minuni. Nimic rau cu asta.

    In primul rind este de apreciat initiativa, fiind ea si cit de neprofi sau nepotrivit problemelor societatii. 

    Singura problema care vad eu este ca partidele „mai serioase” sint incapabile sa convinge o mare parte din popor in asa fel ca practic este vina lor aparitia miscari politice de genul care vedem aici si care probabil chiar nu o sa rezolva nimic altfel de cit sa trezeasca ultima rezerva de votanti. Mai mare problema insa este ca sa pare partidele mari nici nu au remarcat ca exista si alte opinie valabile de cit ale lor si o data votati nu au inteles ca sint votat pentru toata societate, nu doar pentru votanti lor.

    In cel mai bun caz o sa se trezeasca si partidele mari, sa revina din cer inapoi la baza grijelor poporului  in loc de urmarire de proiecte fanteziste.  Iar daca asta se va intimpla, tot din cauza omenilor care acum par ratacite, a celor care au tras alarma prin voturi absurde pentru partide fara legatura la realitate.

    Asa ca va rog frumos, stopati jignirile personale, chiar daca a devenit un sport si prin comentari, ci in loc incepeti sa discutati, sa analizati cauzele care ne au condus aici.

    Poate pe urma veti vedea unde de adevarat ar trebui votat. Poate la cei care nu toata ziua apar in ziare cu poze de lideri sau scandaluri sau proiecte nerealiste sau cu banchet?

    • Subscriu si eu la parerea d-lui Walter privinnd seriozitatea in abordare,respectul fata de cei despre care relatati,obiectivitate, si, daca este posibil distanta in aprecieri.Doamna Cristiana, am fost si eu invitat la aceasta lansare,in caltatea mea de candidat PP DD la Primaria orasului Nasaud.Relatarea d-vs este corecta dar prin omisiunile,cred voite, pe care le faceci dati o nota de ras evenimentului.Ma refer aici la oamenii simpli ,care erau prezenti si care reprezentau pe altii ca ei,adica o parte din electoratul necajit ,oameni pe care din 90 incoace toti i-au folosit in scopuri murdare,aducand judetul,tara ,oamenii in mizeria de azi si lipsa de perspectiva.Cred ca sunteti de acord ca cei prezenti nu au ajuns acolo pentru sarmale ,vin sau dans .Speranta ca vor fi auziti,ca se vor lua decizii tinand cont de nevoile lor reale si nu se lanseaza doar slogane era motivul.Nu toti inteleg acest lucru.Poporul a ajuns la „Asa nu se mai poate!”.Oare e asa de greu ca presa, politicienii si guvernantii sa inteleaga acest lucru!.Coborati din Turnul de fildes si veti intelege ca PP este doar inceputul.Oamenii necajiti nu mai suporta minciuna.De aici incepe totul si PP nu exclude dialogul si ordinea de drept dar ofera o alternativa la obtiune celor fara speranta si asta nu poate fi terfelit pentru ca se va razbuna.In orice prostie exista un sambure de adevar.
      Cremene Vasile

  • Ironie nu tocmai fina, text destul de rautacios, specialitatea doamnei Sabau. Exprimare usor mahalagista, cuvinte de strada (badoage – oare al carui cuvant ii este pluralul?, dansacios… etc), virgule lipsa in text, unele cacofonii, expresia du-te-vino se scrie cu cratima. O adevarata doamna ar fi mult mai demna cand ar intocmi un articol.

    • Marea noastră şansă e rafinamentul PP-DD. Şi tona de intelectuali pe metru pătrat. Şi gulaşul, şi îngheţata. Şi cred că, în final, marmota totuşi învelea ciocolată.

  • avem noi romanii o mandrie de a fi prost!!!si credeti-ma nu vreau sa supar pe nimeni!de ce sa incercam sa gasim fatete pozitive ale unor partide sau candidati care nu au mai fost la guvernare cand la fel,poate chiar mai usor,putem sa le gasim bube in cap…iar in acest oras mizerabil din punct de vedere moral,poate si din punct de vedere economic,cine stie?,preocuparea zilnica a oamenilor e sa se barfeasca unii pe altii!! oricum tot strutii vor ramane pe trotuare,tot parcarea din fata prefecturii se va mai asfalta de vre n-spe ori si tot noi astia din Bistrita,din comoditate sau prostie, vom pune inca o data stampila(de data asta asa cum vor PDL-istii) pe alianta USL….care daca stam si o analizam mai bine este formata,nu in numar mic,national vorbind,de oameni PLECATI DIN PDL….asa ca votati cu ei ca tot pe „ei” o sa-i votati…..fraerilor

  • Doamna Cristiana Sabau,
    Candidez pentru functia de Primar al orasului Nasaud si am fost si eu invitat la acest eveniment ,la care pe langa cei enumerati de d-vs au participat si foarte multe persoane”ANONIME”printre care ma numaram si eupana cand am fost deranjat de zeflemeaua pe care si-o permit politicienii actuali in raport cu cei nevoiasi,model pecare ,din pacate si d-vs i-l savurati si faceti risipa de subtilitati pentru a demonstra ce?.O totala neantelegere a disperarii de care sunt cuprinsi cei multi precum si nevoia lor de afi ascultati si reprezentati de cineva.Nu aveti nici o scuza ca sunteti asa subtila in exprimare dar lipsita de intelegere.
    ing.Cremene Vasile

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.