Timp de gândire

Întrebări retorice şi dezamăgiri personale

I-am reîntâlnit aseară pe manifestanţii cu care am reuşit să-mi creez nişte legături în urmă cu puţin timp când am fost aproape în fiecare seară alături de ei în piaţă. Mulţi dintre ei păreau să se bucure că, iată, au din nou un motiv să iasă din casă şi să vină să repete aproape obsesiv cuvântul „javră” şi să recite, cu patos, versuri fabricate ad-hoc de care apoi să se amuze.

În primul rând, vreau să vă spun că mă zgârie pe urechi cuvântul „javră”. El înseamnă, pe de-o parte, “câine slab şi prăpădit”, ceea ce mie personal îmi inspiră milă, iar pe de altă parte “om lipsit de caracter”. Asocierea cuvântului “javră” cu “ordinară” mi se pare că dă un monstru lingvistic, iar felul în care este rostită mă înfioară de-a dreptul, îmi dă senzaţia de răutate pură şi gratuită.

În al doilea rând, după o lungă perioadă în care nu m-am mai confruntat cu ea, deranjantă mi s-a părut şi ura de pe feţele oamenilor, foarte bine sesizată de cei care au privit fotografiile pe care le-am făcut aseară. Deşi au vârste la care ar merita să se gândească mai mult la lucruri frumoase, la viaţa veşnică, la împăcare şi mulţumire cu sine, mulţi dintre ei par să se hrănească numai cu venin. Poate că nici nu e de mirare că sunt atât de încrâncenaţi din moment ce, pensionari fiind majoritatea, îşi petrec zilele uitându-se nonstop la televizor, fără discernământ, de unde iau tot ce se spune ca fiind Adevărul! Numai că Adevărul este unul singur şi nu se află în posesia unui post de televiziune şi nici a oamenilor.

Dacă nu aş fi realizat la timp că nu are niciun sens (dar am realizat) aş fi mers în mijlocul lor să îi întreb pe fiecare în parte de ce cred cu atât de multă înverşunare că un singur om este vinovat pentru toate. Logic vorbind e posibil aşa ceva? Eu cred că nu. Chiar dacă Traian Băsescu se face vinovat pentru multe rele care s-au întâmplat în această ţară, el nu ar fi putut face nimic fără concursul direct al unor politicieni care au trădat partidele cu care au ajuns în Parlament. Sursa adevărată a răului sunt aceşti trădători care se mută dintr-o parte în alta după cum bate vântul. PDL a condus ţara cu trădătorii din UNPR, USL a răsturnat guvernarea cu alţi trădători de pe la PDL şi cu aportul direct al UNPR. Dacă ar exista o lege care să combată migraţia politică a parlamentarilor în sensul ca cel ce îşi părăseşte partidul să îşi piardă şi mandatul, nici Traian Băsescu, nici PDL, nici USL nu ar fi putut face nimic. S-ar fi întors la popor ca să-i dea suficiente voturi să poată conduce. Nu ar fi fost mai bine aşa?

Din păcate, niciunul dintre partide nu are niciun interes să promoveze o astfel de lege care să combată migraţia la nivelul Parlamentului. Când sunt în opoziţie, toţi politicienii vorbesc mult şi bine despre ea, dar când ajung la putere au alte priorităţi fiindcă îşi dau seama că nu pot guverna singuri. Nu pot guverna fiindcă nici unii, nici alţii, nu sunt în stare să ne convingă de faptul că, odată ajuşi la putere, vor sluji ţara şi nu se vor comporta ca nişte vechili. Istoria acestei ţări ne-a demonstrat că, indiferent cine a fost la putere, a făcut ţara praf şi pulbere concomitent cu umplerea conturilor, cu ridicarea vilelor, cu creşterea în aroganţă, cu nesimţirea şi dispreţul arătat omului de rând.

Traian Băsescu va fi probabil suspendat, iar această ţară aflată în criză, care nu are bani pentru bolnavi, drumuri şi bătrâni, va găsi resurse să ne cheme, din nou, la vot, să spunem dacă îl mai vrem sau nu. Când politicienii au interese directe, la televizoare nu mai plângem de grija bolnavilor de cancer, luptăm cu Răul absolut. Câtă iluzie, câtă manipulare!

Aş mai fi vrut să îi întreb pe manifestanţi cu ce s-a schimbat în bine viaţa lor de când a picat Boc şi ceilalţi. Au simţit vreo îmbunătăţire? Au scăzut preţurile, e mai ieftină benzina şi factura la întreţinere? Probabil că nici nu s-au gândit cu adevărat la aceste lucruri din moment ce la televizoare nu se mai vorbeşte de cât de rău trăim şi despre cât de puţine face Guvernul, ci despre lupta noastră, a tuturor, împotriva Răului absolut.

Traian Băsescu m-a dezamăgit şi pe mine fiindcă a ţinut, în jurul lui, o clică nesimţită care s-a îmbogăţit în vremuri grele, pentru că a promovat oameni de tipul Udrea, Anastase, Ritzi, pentru că ne-a cerut să facem sacrificii când ai lui au profitat din plin de criză, pentru că în timp ce era preşedinte înfloreau „fabricile de diplome” care au dat doctori pe bandă rulantă în primul rând din PDL-ul lui (apropo, ştiaţi că şi Ioan Oltean e doctor, nu?), pentru că s-a plâns mereu în ultimii ani ca şi cum ar fi fost în opoziţie, deşi toate pârghiile puterii erau la el şi putea face orice ca să mai taie din elanul găştilor mafiote, dar nu a făcut. Nu i-a deranjat pe „băieţii deştepţi” din energie, nici pe vameşii mari, i-a săltat doar pe cei care luau mărunţiş. M-a dezamăgit pentru aroganţă, pentru cuvintele răutăcioase spuse sinistraţilor, pentru că nu a făcut nimic să-i ajute pe oamenii bătrâni şi săraci care şi azi îşi lucrează pământul cu sapa în timp ce şmecherii de la PDL iau degeaba sute de milioane de euro de la APIA. M-a dezamăgit ca om, ca preşedinte, atât el cât şi partidul lui care acum face manifestaţii într-o nesimţire greu de tolerat!

Sunt dezamăgită de Traian Băsescu, dar nu cred că este singurul vinovat pentru tot răul din această ţară condusă nu de un partid sau altul, ci de o mafie transpartinică având interese economice mai presus de puterea mea de înţelegere.

Cristiana Sabău

21 comentarii

  • Aveti din nou dreptate, doamna Cristiana! Si eu astept sa se termine cu migratia parlamentarilor, sa existe raspundere ministeriala, sa existe o reala separatie a puterilor in stat, justitia sa fie apolitica si onesta etc. Sper, sa se ajunga la punctul 0 si sa nu mai gresim startul !

  • si inca ceva vreau sa va spun :problema este ca trebuie sa ne gandim la noi si nu la ei [la oamenii obisnuiti , la noi muncitorii ]oricat de buna sau grea a fost pana in acel moment viata, trezeste-te dimineata si fii multumit ca traiesti. Cineva, undeva se lupta cu disperare sa traiasca. In loc sa te gandesti la ceea ce iti lipseste, gandeste-te la ceea ce ai tu si le lipseste altora.

    Viata este prea scurta pentru a o petrece cu oameni care nu merita. Daca cineva te vrea in viata lui, iti va face loc in ea, nu trebuie sa te bati tu pentru un loc acolo. Nu incerca sa te bagi cu forta in sufletul cuiva care trece cu vederea valoarea pe care o ai.

    Aminteste-ti mereu ca prieteni adevarati nu-ti sunt cei care sunt langa tine cand esti fericit, ci cei care iti sunt aproape cand ti-e cel mai greu! Se bat pt ciolan trecand peste cadavre
    Voi prin aceste manifestari faceti ceva total gresit . oricum eu va doresc [daca pot sa va doresc ] succes !! si daca il dati jos pe Marinar ce ati facut ??? trebuie sa ne adunam si sa ne gindim cum sa putem munci mai mult si mai bine , cum sa fim eficienti , cum sa ne organizam NOI oamenii obisnuiti , fara politicieni . ma intelegeti ???
    inainte de a cere ceva Romaniei noastre , hai sa ne gindim cum o ajutam pe ea [care e ……..pe marginea prapastiei] . daca pica Base , am scapat de pericole ???? va doresc succes !!! o sa va treziti odata din acest somn.

  • Omeni au voie sa se schimbe parerea si idei, nu o poti ingradi prin legislatie sa aiba pareri diferite astazi sau peste 2 ani , 2 luni sau 2 zile. Tine de libertatea si dreptulurile omului.

    Iar sa poate codnamna moral opportunism politic, sigur. Iar ca sa dispare fenomenul aceasta in primul rind trebuie educatie…multa si in ale culturi si in ale democratiei.

    Democratia romaneasca este plin de omeni care au pareri diferite de fundamentul democratiei. Ieri discutasem tematica asta pe un forum romanesc in limba germana si am ajuns rapid la un Konsens ca doar timpul va rezolva problema si educatia va face sa dispare traseism care nu este altceva de cit evitare de conflict si incapabilitate de consens sau compromis.

    structurile politice sint intrun fel asa de ferm si strict, chiar si dictatorial organizate ca nu lasa loc pentru alta opinie de cit cel a liderului, ceva ramas din sistem facisto.comunist de inainte.

    Cind va fi educatie, va fi si toleranta si perseverenta la scopuri. Acum scopuri sa vind la cel care dea mai mult. Sa schimba partid pentru ar atinge un anumit scop si dupa ce asta a fost atins, sa schimba din nou.

    Cind vom incepe sa pricepem ca nu totul sa obtine intsantaneu su pe loc ci prin insistenta si efort de a convinge prin argumente, nu prin santaje, atunci Romania va fi un stat stabil si democratic.

    Ponta a avut sansa si a pierdut, va pierde, din cauza ca nu a inteles baza democratiei.

  • Pentru DUMNEZEU, domnule Born, Ponta este la guvern de 5 ! saptamani ! Despre Boc nu aveti nimic de spus sau sunteti prea „tolerant” ?

    • daca e de 5 [cinci] saptamini la Guvernare , va rog sa-mi spuneti 1[una] masura economica luata de Ponta .[din cele 15 promise , si care a spus ca sint urgente ptr. tara ] . nu va cer [3 trei] . doar 1[una]. va rog. sau cit mai trebuie sa astaptam ?????? 5 luni ????

    • In doar cinci saptamani a dovedit incapabilitate, incompetenta, incaptinare, incompatibilitate si insistenta si pe alocuri si ignoranta. Trebuie sa asteptam pana instaureaza si izolarea Romaniei pe plan international?

      Editorial a fost extrem de bun scris, in afara de chestie aia cu reglementarea regretabila care am incercat sa adaug. Iar daca guvernul s-ar tine la regulile democratiei si a bunului simt, nu am nimic importiva socialistiilor.

      Pur si simplu mie mi ar fi placut omeni sa iasa in strada pentru democratia, pentru o Romania europeana, ci nu unul izolat si inchis la minte.

      Exista si alte partide nu doar cele doua. Eu am suportat si votat PER pentru cine nu a sezisat inca. Si stiti ceva? Dini cauza ca eu le am sustinut in fata vechinilor din cartier, au primit chiar si de 50 de ori mai multe voturi fata de alta data la alegeri locale. Eu sunt convins ca macar in zona mea, omeni gindesc similar ca si mine.

    • Un doctor în Constitiţia României, ajuns prim ministru, scotea la foc automat ordonanţe de urgenţă neconstiţionale, demis democratic de Parlament, repus în fucţie după modificarea nedemocratică a majorităţii. Poate ar trebui să uităm toate aceste, dar este foarte greu, sunt multe rele ce nu pot fi uitate.

  • eu in 5 saptamini cu aceasta majoritate parlamentara , asi fi facut din Romania pina acum un Rai. asa cum fac si in viata mea de zi cu zi . din nimic !!!

  • Romania este pe cale de a atrage opinia internationala mai ales cea bancara si financiara , o downgradare este oportuna acum nu uitati prima data inainte de ratingul unui tari se analizeaza corporatiile importante toate au fost downgradate deci Romania se va imprumuta la dobanzi record in toamna.Ratele se apropie in august , septembrie si sunt destul de consistente iar Romania are 3 sedinte consecutive de vot locale , referendum , parlamentare.
    si voi manifestati ……ok. !! mult succes in continuare dl. ,,doctor,, !!!

  • Ok, domnule Born si eu imi doresc ca Bistrita si Romania sa arate ca o gradina ! Poate ca nu stiti , programul USL intra propriu-zis „in functie” doar dupa alegerile din noiembrie ! Acum, pe Bugetul si pe alte”legi” foarte „bune” ale PD-L , se pot asigura stabilitatea si echilibrul tarii ! Domnule Raul va sugerez sa cititi ” Octavian Paler-dialoguri cu Daniel S !

    • Cum, nu inteleg, faza asta cu programul USL care nu intre in functie dupa noiembrie?

      Adica sint la guvernare acum sau nu? impresia mea este ca s-au bagat prea rapid, nu au avut rapdare si nici idea din ce cauaz vor la guvern acum. Si prin actionarea sau neactionarea de acum au numai de pierdut.

      Mi sa pare ca au vrut doar „Jos basescu” si asta este tot program. dupa ce au reusit, cu methode discutabile ca sa folosesc cuvinte mai diplomatice, au folosit toate glontele politice si nu exsita acel „program USL” fabulos care intre in functiune doar atunci si care nu putem afla cauze de ce nu sa poate acum?

  • Hopa usor cu pianul pe scari ca apar citeva semne de intrebare , UNPR , cica se mai gandeste , cred ca ia scos dosarul “Generalului” Oprea , Base si la amenintat daca voteaza , puscaria al manica !!
    Tare s curios cum va evolua ziua de azi ???
    Circul si panarama sunt “asigurate” !!

  • intern Romania este intr-o situatie mai grava ca a grecilor , grecii indiferent de situatie au depozite de 2-3 ori mai mari decat datoriile tarii , la noi romanii au depozite de 20-30% din datoria Romaniei.
    toate guvernele s-au imprumutat “la greu” de pe piata interna, daca credeti ca sunt dobanzile asa de ridicate la banci cand vrei sa iei un credit si se dau asa greu creditele catre populatie, au deja un client serios si nu vor sa isi mai bata capul cu plevusca, fiindca plevusca sintem noi . Pai dale tu stat da o dobinda mai buna ca bancile , si sa vezi citi vin la tine cu banii , nu mai pun la socoteala ca-i mai si impozitezi pe profit la sfarsitul scadentei !! De ce trebuie sa fie Bancile straine intermediari , sa adune de la Romani , si sa dea ele la statul Ro , cind statul poate emite Bonduri si sa le vinda Romanilor direct la o dobinda accesibila !! Nu mai vorbim ca asa poti controla indirect dobinzile pe piatza , dupa ce ai acaparat capital cit ai nevoie , poti sa mai umbli si la dobinzile date , sa le mai scazi sau cresti in functie de Nevoie ! simplu , nu ???????

  • aste sint probkemele urgente ale tarii si trebuie luate unele masuri care nu asteapta aminare , pricepeti ???? dar voi sus-jos, sus-jos , vedeti doar ca sa nu ametiti ….cind va fi eur-leu 5 lei .

  • Ma bucura nespus starea de luciditate exprimata de dumneavoastra in articol.
    Dar, stiti mai bine decat mine cine a spus, citez. adica pun ghilimele( ptr. USL-asi): ” cata luciditate, atata drama!”

  • Oameni buni euro a ajuns la 4,52 lei, Moody’s a retrogradat ieri Transelectrica la „junk” pe românește spus „gunoi”. Se pare ca Hidroelectrica se va vinde în șase luni la preț de nimic. Nu-mi veniți cu teoria conspirației, cu abenții lui băsescu sau agenturile străine cu iudeo-masoneria universală. Moody’s a fost bună cu noi chiar și atunci când celelalte agenții ne-o „trăgeau”. Marius în noiembrie mâncăm frunze, dacă nu ne trezim. Germania abia așteaptă să umble la fondurile europene. Dacă EU acționează în lent, birocratic, economia reacționează instantaneu. Nu cred că trece săptămâna viitoare fără ca și ratingul de țară să se ducă la vale. Ce va însemna asta? Vor crește dobânzile, taxele, inflația, șomajul, etc. Vă spune Adi mai multe. Nu vă îmbătați cu apă rece că umblă cineva să ne fure cine știe ce, bogății, aer, apă, râul, ramul. Nu e nevoie, le ieftinim singuri, din incompetență, infantilism și în primul rând din multă, multă ură dar mai ales prostie. Există o vorbă în mediul economc global, „bate din aripi un fluture în Mexic și pică economia din Thailanda”. Asta este lumea în care trăim, și din păcate sau fericire, nu putem să ne mutăm pe luna.

  • Domnule RAUL traiesti in ALTA GALAXIE!
    Cand fetita mea a ajuns sa strige JOS BASESCU, si sa ma intrebe de ce ea are 42 lei ALOCATIE iar UDREA si EBA au posete de care poate n-or avea altii niciodata? Cand cartea de engleza mai zilele trecute a costat 60 lei ce sa ii spun? Cand vrea poate sa iasa la un suc si o pizza ce sa ii spun? Cine e de vina ca dupa ce ne platim darile ne raman atat de putin bani? AND MORE ……

    • dl. Pistruiatu, daca asi vrea asi putea trai in orice tara asi vrea . [in alta galaxie nu asi putea momentan] . dar imi doresc sa ramin aici si sa lupt cu adevarat cum pot si eu , si sa va ajut daca pot. ma intelegi ??? sa va ajut .vreau din tot sufletul asta . asi putea pleca , sa traiesc bine si sa uit de tot, dar ma trage tara , voi si stramosii mei si mormintul mamei mele. ma intelegi ????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.