Timp de gândire

CL Bistriţa. La trecutu-ţi mare, mare viitor…

Consiliul Local Bistriţa s-a întrunit, joi, în prima şedinţă de lucru din acest mandat. A fost prima ocazie în care am putut afla că mulţi politicieni una spun înainte de a fi aleşi şi alta fac după ce se văd în fotolii. Consecvenţa e o pasăre atât de rară încât se pare că nu ne este dat să o întâlnim prea des pe meleagurile noastre.

Consiliul Local Bistriţa este alcătuit din consilieri aflaţi la primul mandat şi din veterani. Ce-i drept, şi unii şi alţii sunt egali în drepturi, adică au intrat în acest for datorită votului unor cetăţeni. Un preşedinte de şedinţă nu are niciun drept în plus faţă de un consilier oarecare.

Punerile la punct ale lui Gheorghe Tuţă (PDL) de către Camelia Tabără (PSD) din postura de preşedinte de şedinţă nu mi s-au părut deloc amuzante chiar dacă, se ştie, nu sunt un fan al celui dintâi. Dimpotrivă, aş putea spune. În fond, USL, chiar dacă are majoritate cu concursul celor doi consilieri PP-DD (care şi-au arătat devotamentul faţă de PSD şi PNL votând cei doi viceprimari, iar prin arătat vă rog să înţelegeţi exact ce am scris, au arătat voturile), nu are dreptul să se poarte arogant la adresa opoziţiei. Nu se cuvin remarci de genul „vă spun eu cum e în Consiliul Local…” chiar dacă cel care le face ştie foarte bine ce spune.

Nu, vă spun eu, ca cetăţean de rând, că niciunul nu sunteţi mai ales decât alt ales. Cu toţii aţi ajuns în Consiliul Local fiindcă v-a votat cineva, iar în spatele unui vot este un om şi fiecare om merită respectul celor care astăzi faceţi parte din Consiliul Local Bistriţa, fie că sunteţi la putere, fie în opoziţie. Aşadar, contrele Tuţă – Tabără nu mi-au plăcut absolut deloc.

În schimb, mi-a făcut o impresie foarte bună Alexandru Toniuc (PER) care a venit bine pregătit la şedinţă şi a exprimat un punct de vedere pertinent în legătură cu alocarea de bani către Gloria Bistriţa. Întâmplarea face că am avut ocazia să discut cu mai mulţi aleşi actuali pe vremea când doar aspirau la aceste funcţii. Într-o proporţie covârşitoare, mi-au spus că nu sunt de acord cu datul banilor de la buget către Gloria fără ca municipiul să ştie efectiv ce se întâmplă cu ei, fără ca CL să aibă reprezentare în structurile de conducere ale Gloriei. Astăzi, i-am văzut votând într-o veselie fără să ridice nici măcar o jumătate dintr-un semn de întrebare. Mi-a displăcut total această lipsă totală de consecvenţă, motiv pentru care voi fi mult mai atentă în viitor în materie de încredere în oameni. Faptul că Alexandru Toniuc s-a abţinut să voteze acest proiect mi s-a părut o atitudine onestă. Şi-a dat seama că nu se poate schimba mai nimic la un contract aflat în derulare, nu a fost de acord cu aruncarea banilor într-o gaură neagră, dar nici nu s-a putut declara ferm împotriva susţinerii unui club care atrage la Bistriţa suporteri, populează hotelurile cu echipe, animă atmosfera la stadion. Mi-a plăcut sincer poziţia lui şi cred că va fi un partener de dialog demn de luat în serios.

La capitolul „Aşa nu!!”, l-aş trece astăzi pe Sorin Hangan (PNL) de la care aştept mai mult decât reacţii de tipul „haideţi să nu mai vorbim atât de mult ca să ne audă presa!”. E firesc până la urmă ca oamenii politici să ţină cont de presă şi să exprime poziţii demne de a fi consemnate, iar acest lucru ar trebui să-l ştie mai ales dânsul care a fondat o televiziune locală. Pe mine nu mă deranjează vorbitul nimănui (în fond, pot să ascult sau nu, să stau în sală sau să ies), mă deranjează mai mult lipsa opiniilor personale şi obsesia „să facem cum a zis partidul”, în loc de „să facem cum ne dictează conştiinţa”. Cum Sorin Hangan s-a exprimat pentru prima oară ca şi ales local, şi cum a mărturisit că are emoţii, îi acord circumstanţe atenunate, însă doar pentru această dată.

Tot la „Aşa nu!” l-aş trece şi pe viceprimarul George Avram (PSD) care nu are scuza începătorului. Săritul de pe scaun şi somarea publică a fostului primar Vasile Moldovan (PDL) să se abţină de la vot fiindcă ginerele lui e preot şi biserica păstorită de acesta primeşte bani de la Consiliul Local a fost o gafă impardonabilă. Dacă tot îl bântuia această nelinişte, se putea consulta cu secretarul municipiului sau cu alţi jurişti ai Primăriei Bistriţa. De la nivelul acestei funcţii nu ai voie să faci astfel de gafe.

Dincolo de toate acestea, actualul Consiliu Local nu mi se pare nici mai bun, nici mai rău decât precedentul. A câştigat, poate, o voce în persoana lui Alexandru Toniuc, dar a pierdut mult din cauza veteranilor care şi-au dat în petec. Părerea mea este că atât vechii aleşi, cât şi cei noi pot mai mult. Poate data viitoare.

Cristiana Sabău

5 comentarii

  • Valoarea consilierilor era si este indoielnica, una dintre diferente fata de mandatul trecut este insa Toniuc care ne arata cum ar trebui sa fie un consilier.

    De la Tabara si Tuta nu am altfel de asteptari, ca doar ei nu-s acolo pentru cetateni ci pentru ca i-a pus partidul. In ceea ce priveste pepededeii… aceia sunt acolo din greseala. Nu vor conta deloc ca si consilieri, dar nici nu cred ca ii preocupa foarte mult acest fapt.

  • asta am votat,asta avem,problema este ca nu am avut de ales….doar astia fusera …..bani la gloria si la biserici,ca vorba lui bula,pe toate le-avem…pe cand o cruce mai imensa decat cea care a papat o avere a judetului/ nu de alta,dar trebuie sa se umple si alte buzunare…sau sunt tot aia?

  • Acu’, domnul asta, Tuta, are un stil tare inervant in modul cum pune problemele si cand le pune ( nu ma refer la continut). Uneori iti vine sa-l compari cu o cuscra ocosa care le stie pe toate si se baga in seama peste tot.

  • Multi alesi in functii publice, la diferite niveluri, nu se pot desprinde de sanul mamei numit PARTID. Platiti regeste din banul public ei uita un lucru elementar: intr-un consiliu local, cum este cazul nostru, reprezinti pe cetateni si nu partidul-mama din care faci parte. Actiunile dansilor ar trebui sa fie mai responsabile si mai adecvate rezolvarii problemelor decat „impunsaturile” reciproce. Cand dezbati si decizi intr-o problema trebuie sa fi tu insuti, cu constiinta curata si sincera, cu dorinta de a da o rezolvare corecta problemei respective, pentru binele cetatenilor contribuabili. Intr-un consiliu local, indiferent pe cine reprezinti, nu ar trebui sa se manifeste nici o POZITIE ideologica de partid, personala sau de barfa, ci una constructiva, unitara si benefica, in ansamblu, marelui public.

  • TOTI SUNT O APA SI UN PAMANT ,DACA PRINTRE EI MAI SCAPA CATE UNUL CARE AR INTENTIONA SA VOTEZE IN CL.IN FAVOAREA CELOR CARE L-AU VOTAT IMEDIAT SUNT EXECUTATI . UN EXEMPLU GRAITOR SUN CEI DIN PP-DD CARE AU AJUNS CONSILIERI NU DIN GRESEALA CI PRIN TRADARE . PUTINI STIU CA INAINTE CU O ZI DE CONSTITUIREA CONSILIULUI LOCAL CEI DOI PP-DD-ISTI UNGUR SI OLTEAN CARE AU CASTIGAT IN REALITATE MANDATELE DE CONSILIERI AU FOST CONVOCATI DE MARTALOGUL DIN BUCURESTI CARE BEA SI F…. PE BANII LUI SOMODEAN IN BIROUL LUI CRETU SI AU FOST INTREBATI DACA VOR VOTAT FARA NICI O IMPOTRIVIRE TOATE PROIECTELE .DACA ACESTIA NU AU FOST DE ACORD AU FOST EXCLUSI DIN PARTID CU 8 MINUTE INAINTE DE SEDINTA CL. AU FOST PUSI IN FOTOLILE 2 PP-DD-ISTI ANGAJATI AI LUI SOMODEAN ,EL URMEAZA SA PRIMEASCA PT VOTURILE FAVORABILE ACORDATE DE CEI DOI LUI CRETU UN POST INTR-O COMISIE PT IUBITA LUI DE LA REALITATTEA SI LUCRARI DE CONSTRUCTIE PRIN RADU M.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.