Actualitate

Monumentul Revoluției, dezvelit la Bistrița. Ceremonial de Ziua Libertății. ”Să nu uităm niciodată!” (FOTO-VIDEO)

La 30 de ani de la căderea comunismului, în Piața Petru Rareș din Bistrița, în fața Palatului Administrativ, a avut loc un ceremonial militar-religios pentru a marca Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății. La eveniment au participat oficialitățile locale, foști revoluționari, comanda Brigăzii 81 Mecanizată.

Cu această ocazie, a fost dezvelit Monumentul Revoluției în părculețul din fața Prefecturii. De asemenea, a fost inaugurată o placă comemorativă în balconul Prefecturii, de acolo de unde în urmă cu 30 de ani liderii revoluționarilor bistrițeni s-au adresat mulțimii adunate în piață.

Ceremonia a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, slujbă oficiată de arhimandritul Benedict Vesa (secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului) și defilarea gărzii de onoare.

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/810075252798805/?__xts__[0]=68.ARAVW66gDjxwZ8yDkNmTA3bhcm_FiIrHqAwAvBdMCGaFLqlwHnRjeu5S9jfr9ZT-lPSh4obOiV_DjHJIIaI9_CVa3wDgKS_PQonbez1qbw26CdfCPdJnrW2WeVocl1e2ZYeilzhFtJekJ3tja_82bC6JgILkJ_XKyfC_7nXUhfIZ2fSjbIrr8X_2EaNJWiTXN1NBU64ZxFtjyldcgYFK-52AzChG5tdR444-Oue_UJ0CuSCJ7W-TaZBnxi4B4da8A25rcj9vthFcG1mafJ7HL0el-AA2V6Ci9jZjQE9PQgwFRcZKBEKG3RINjPg3pHZQagcF4RHiuHn9p2NaHxT2xUmbd0Wr0Yfl3iQ&__tn__=-R

În aceeași zi, a fost depusă o coroană la Troița Eroilor Revoluției și jerbe de flori la mormântul Eroului Martir Cristian Remus Bucur din Cimitirul Municipal. Reamintim că, la finalul anului trecut, troița închinată eroilor Revoluției a fost mutată din Piața Petru Rareș, unde fusese amplasată în anul 2007, în Cimitirul Eroilor.

În discursul său, prefectul Stelian Dolha a spus că ”se împlinesc 30 de ani de când românii s-au revoltat în întreaga țară împotriva dictaturii comuniste”: ”În marile orașe, în 22 decembrie, tineri și vârstnici, bărbați, femei și chiar copii revoltați de represiunea sălbatică de la Timișoara, sătui de opresiunea regimului comunist au cerut ”Jos dictatorul”, ”Jos comunismul”. În 22 decembrie, toate orașele erau în stradă iar Bistrița n-a făcut excepție. O țară întreagă a arătat atunci lumii că nu mai suportă tirania și că, indiferent de consecințe, va merge până la capăt”.

”L-am comemorat ieri la Brăteni pe Ioan Sabău. Ieșise în stradă la Cluj, alături de alți tineri, studenți și muncitori, pentru libertate. Glonțul i-a curmat destinul. Astăzi, la Cimitirul Eroilor l-am omagiat pe Remus Cristian Bucur, bistrițeanul student la Academia Militară care a pierit în 22 decembrie împușcat în cap în fața Ministerului Apărării. Nici acum părinții lui nu știu cine l-a omorât. Așa cum nu știu rudele celor mai mulți dintre cei 1.166 de oameni minunați care au pus dragostea de libertate mai presus de viață. Avem responsabilitatea ca flacăra pe care au aprins-o ei, acești martiri ai libertății, să nu o lăsăm să se stingă, avem obligația să nu lăsăm uitarea să se aștearnă peste memoria lor și mai ales ca întreg adevărul despre ce s-a întâmplat acum 30 de ani să iasă la lumină, iar vinovații să plătească”, a mai spus prefectul de Bistrița-Năsăud.

Stelian Dolha a afirmat că ”avem datoria ca țară, pentru cei care și-au dat viața, să fie așa cum au dorit-o, cu oameni liberi, cu valori așezate la locul lor, cu instituții care să-i slujească pe cetățeni și nu invers. Lecția lor nu trebuie să o uităm niciodată, pentru că poporul care uită lecțile istoriei e condamnat să le repete”. ”Traversăm de trei decenii o tranziție interminabilă, cu suișuri și coborâșuri, cu pași înapoi. A venit timpul ca această țară să se așeze astfel încât derapajele de la parcursul democratic să nu mai fie posibile, iar România să-și exprime adevăratul potențial uman și instituțional. Le-o datorăm lor, celor care s-au jertifit acum trei decenii pentru o țară cu adevărat liberă. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească, Dumnezeu să binecuvinteze județul nostru și România”.

https://www.facebook.com/TimpOnline/posts/2599662476786567?__xts__[0]=68.ARCJsm_Q6nv-UIDoyni4EW-eI51WqIQqtyAW_0U-roH93yR5CjRd77JL48Zaotye9oSc8iDs5Jk_gy6kpQPNzCvF2lAEgxGF__3WWBX-__fz01pZOFR7Di7KlnAsySdvVrhGwQ5iNR0eqPn7va9uadrX2apizHN8k69HNXOVNArSHEbMwjTIl6_3GLttm3Wt7b1bL94iU3OBdXFSIGrfsMTa_qlfj2sEVrKLo88EmkI1HSuRFO6LMaite1rehxNxNy9LWcZqCvxgURAj4cKniTToIJL-J1IiqgPlkG44fyWmsxlLouEMHB6hmORNqlsP_2LeyOx5enAmWmoI64IvcfXHohmabwWCkVz9d9wfaxpL__u2yCth2xEN66Ogi_vrb4ZJTXqoFPpgL0fghAz74Weyum6ZjLRFCEX2baesGNp7qiEPw1s46MI3PGgyp7fSHEVOSJNnDeuiKeWkK9D4&__tn__=-R

Bistriţa s-a numărat printre ultimele oraşe în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au efectuat vizite de lucru în 1989. În 16 octombrie, cei doi au participat la un miting popular care a avut loc în faţa Comitetului Judeţean de Partid. În 22 decembrie, la Bistriţa, coloane de muncitori din zona industrială au mărşăluit până în faţa actualului Palat Administrativ, unde s-au strâns mii de oameni. Liderii demonstranţilor au urcat în balcon şi au adresat mesaje mulţimii strânse în stradă. Din fericire, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime. Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Remus Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea. 

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2424599767669499?__xts__[0]=68.ARCgqGcOjxUt0e5P_OdRa529PqQvhRptY5VYkmYz0eHX42lenKlMzH5GJqLUW00E5fYDPYDPNADQpwGaieHnvucs7X_AH-JYotrqdOhFsFZMe2reCYPGvKvaGzKDZXxQZYNH8EFL3eEGjNk9La2nrN73m2y-ouSo1hogxjqImCnjJlR4NjhqzK5__w_C2sJJ3o-CAvgqiTFl39MBL0Qj2VEtu1vXh417lBaqXInL498LHOXAPJZxelPeTbDqfaZqaw9pjXbT7DXpi1fvxSHTmZSJhxJ3D9LPswdESW-P8r0u3aRdsZQKlKPgrAHZE_8PpxyJSL2GYRs52w7XT1mcO2ilHg&__tn__=-R

9 comentarii

  • O, sfântă, mare nerușinare! Comuniștii au scos crucea Eroilor și un pus in loc un pietroi(meteorit). In ce țara trăim, cred că ne-am tâmpit de tot.

  • Troița care ani de zile a fost acolo s-a încadrat în peisaj. Făcută cu mare simplitate și cu multă atenție a fost mutată că să facă loc la un bolovan. Fântâna arteziană a fost și aia stimonosita. Înțeleg că nu putem avea pretenții de la ospătar….dar asta nu îi dă dreptul deloc sa ne „zgârie retina” cu ale sale artistice elucubrații

  • https://pressone.ro/istoricul-madalin-hodor-in-1989-a-avut-loc-o-diversiune-militara-executata-de-armata-secreta-a-partidului
    Bun, dacă ipoteza a e valabilă, sărbătoririle sunt din categoria Panem et circenses.
    Nimeni nu vrea adevărul stabilit.
    Au fost multe evenimente post-revoluționare care au dat impresia aceluiași Modus Operandi ideologic, structuri statale care s-au împotrivit unei schimbări cu origini populare ce nu conveneau Puterii.
    – Mineriadele din Piața Revoluției
    – Personalități bruiate , discreditate prin comandă centrală: Ion Rațiu, Coposu, Regele Mihai ..
    -Evenimentele de la Târgu Mureș, prin care comunitatea maghiară era chemată la locul rezervat imaginat de mai marii Puterii…
    -10 august 2018 prin care Diaspora era pedepsită pentru libertatea de a comenta împotriva Partidului Stat.
    Sunt aceleași personaje prin manifestări, normal, reprezintă în timp continuitatea rețelelor de putere locale și centrale. Biserica și Armata le asigură perenitatea.
    Deși în logică economică sunt printre cei mai mari consumatori de bugete, mult mai mari decât Educație. Singurul domeniu logic prin care ar putea avansa o țară.
    Dar nu.
    Se vor oițe loiale, stagnarea într-o formă de organizare socială statală convenabilă unora.
    În epoca inteligenței artificiale, e cam depășită. Dacă unii mai au încă avantajul democrației, mișcările inteligente ale altora gen implicarea inteligenței artificiale în educație le propulsează în viteză maximă spre noile economii și puteri incontestabile.
    Pe la noi mai funcționează paradigma câte cepe vindem în piață, și câte roșii, lemne(materie primă) transportăm cu tirurile multe (vai s-a ieftinit prețul benzinei).
    Alții gândesc cu mașini electrice, producții agricole prin data open source farm, ferme urbane, etc.
    La noi, se merge pe Dne Ajută, nu mai sunt bani publici pentru terminarea Catedralei da nici pentru încălzire termică…
    Sărbătoririle astea au mai degrabă aspectul , în fiecare an suntem mai puțini și mai întunecați…

    • Nu e ironic că tinerii nu știu nici măcar că a fost revoluție.
      Iar la aniversarea libertății, par mai multe forțe de ordine prezente (uniforme peste tot) decât participanți liberi.

  • 3 ore de vizionare.
    Excelente poveștile.
    De fapt secvențele din 1996-1998 și 2012 par să se reproducă .
    PNL-ul a preluat puterea mai mult prin aranjamente parlamentare fără a fi trecut scrutinul popular. USR-ul marea speranță a ultimilor ani, face implozie organizațională, nu au înțeles cum să gestioneze vocile periferice-cel mai bine e să-i ignori..PSD-ul după secvența 2012-2019 ani de îmbogățire personală pentru unii și mită mascată electorală pentru categoriile sociale care îi votează(pensii alea alea) a realizat că situația economică e insutenabilă, ei niciodată nu au fost specializați în economie liberă, sunt obișnuiți cu control macrofinanciar(Cursuri de schimb)..pe termen ..acum vine austeritatea forțată.
    Costurile electorale desigur în detrimentul opoziției..
    Educația, tot cenușăreasă.
    Documentarule e foarte bun , pentru că dă posibilitatea fiecărui actor să-și exprime vizunea..dar în opinia mea personală e oarecum incomplet, pentru că ignoră pozițiile de forță externă(se alocă actorilor interni prea multă putere decizională față de realitatea deciziilor. multe au fost decise la presiunea partenerilor externi fapt incontestabil) explică evoluția prin exprimarea punctelor de vedere interne.
    Pe dl Meleșcanu l-am văzut în primele imagini de prin anii 90 , îl văd și azi în 2019 cam prin aceleași coridoare și aceleași ipostaze. De Putere.
    Apoi punctele de vedere sunt uneori subiective, adevărurile unora nu sunt adevărurile altora.
    Îl recomand oricui dintre cunoscuți.

  • Impostura unor comentaci este foarte mare. In afara de faptul ca pt acestia s-a murit degeaba ei nu vor intelege cum au mers lucrurile pt ca au devenit analfabeti functionali si se afla printre acei 40 la suta depistati cu acest sindrom. Cei mai multi nu au citit o carte in afara de TIMP ONLINE unde au ocazia sa isi arate neputinta si prostia ascunzandu-si numele de frica de groaza Dumnezeu stie. In tot cazul acesti trepadusi care se hranesc cu likuri nu sunt liberi cu adevarat nici dupa 30 de ani. Aduceti aici tot felul de false argumente cum ca nu e bine in tara. Acuma daca ar fi trait tovarasa dr, acad. Elena Ceausecu ar fi zis; ( uita-te Nicule la viermii estia cat sunt de obezi, uite ce case si-au trantit si cum mor ca prostii in masini 4×4, uite ca sunt pline strazile de masini de se ciocnesc ca popicele si creapa 2500 de romanasi pe an in ele, Sambata si Duminica sunt pline parcarile pe la pensiuni si nu mai gasesti un loc liber , sunt pline containerele si natura de gunoaie si mancare, arunca estia tot ce le sta in mana ! )Sa fim seriosi domnilor trepadusi, falsi cu voi insusi. Bunicii si parintii multor din voi nici nu au visat la toate astea. La Revolutie am avut 33 de ani si duceam lipsa din plin de toate acestea. Saltul calitativ din viata mea este imens, fara sa fur fara sa fi avut accse la bani publici. Romania este super frumoasa cu de toate . Este adevarat ca mai e de lucru la infrastructura si sanatate. La invatamant din pacate nu se prinde de natiune, asta este dar totusi sunt copii buni si studenti si mai buni. Vaicareala a luat locul muncii din pacate .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.