Actualitate

Bistrițenii, din nou pe drumul pe care și-au câștigat libertatea în urmă cu 30 de ani

(FOTO-VIDEO) Membrii Asociației 22 Decembrie 1989 Bistrița, dar și simpli cetățeni, au refăcut duminică, la ora 8.00, drumul pe care l-au parcurs din zona industrială până în Piața Petru Rareș ca să-și câștige libertatea. Printre ei s-a numărat și Ioan Bența, fost președinte al organizației, unul dintre cei ”șapte magnifici” care a scos Bistrița în stradă.

”Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat sănătate să ajung la Bistrița, aici, de unde am plecat. Am ieșit atunci de pe poarta aceasta o mână de oameni și ne-am oprit pe podeț de teamă că eram prea puțini și strigam cât puteam da de mai vine cineva. Cum credeți că ne-am simțit când am văzut directorul la poartă cu pistoletul în toc, când ni s-a spus să nu ieșim că pun furtunele de apă pe noi? Dar noi eram deciși să ieșim, să încercăm marea cu degetul. Toată lumea zicea că Bistrița nu va ieși fiind un oraș mic. După 30 de ani regăsesc Bistrița mult schimbată în bine. Cred că se vede diferența între ce era atunci și ce e acum, chiar dacă unii nostalgici spun că era mai bine atunci, eu aș vrea să le spun să-și aducă aminte doar de butelii, cum trebuia să le cărăm”, a spus Ioan Bența.

Dragoș Danci: ”Sunt unul dintre cei 7 care am scos oameni în stradă. În data de 22 decembrie 1989, la 7.15, am ieșit din Mecanica câțiva oameni. Eu speram să iasă 400, eu și cu Neluțu Bența, dar inițial au ieșit numai 20 și tovarășul director Fiscutean ne-a închis și porțile. Am făcut traseul pe care azi încercăm să-l rememorăm, iar când am ajuns pe pasarelă erau 3000 în spatele nostru. Când am ajuns în Piața Petru Rareș cred că erau 7000-8000. Ziua de 22 Decembrie, indiferent de an, a rămas o zi lipită de sufletul meu. Cu ea am rămas și cu ea o să mor. Mă deranjează să nu reușim să punem o dată capăt speculațiilor, să ne recunoaștem greșelile și slăbiciunile ca nație. Până nu se va recunoaște că a murit un om, nu 700, eu nu voi fi liniștit în veci. Astăzi, lucrurile acestea deranjează. Eu muncesc la străini. Noi am ieșit în drum și pentru noi, și pentru ceilalți. A trebuit să plec pentru că, atunci când scriam în CV că sunt membru al Asociației 22 Decembrie 1989 nu mai găseam de lucru și atunci a trebuit să-mi întrețin familia. Mie nu mi-a plăcut să merg la cașul puterii, așa că acum lucrez în Spania”.

Iacob Brănișteanu, membru al Asociației 22 Decembrie 1989 Bistrița: ”Adrenalina ne-a făcut să ignorăm tot ce ni se putea întâmpla. Nu puteam sta deoparte după tot ce se întâmplase în Timișoara, în Cluj și în București. Să nu uităm că Bistrița a fost al cincilea oraș care s-a declarat liber de comunism înainte de fuga dictatorului. Mă bucur că au venit Nelu Bența, cel care a scos toată zona industrială, Dragoș Danci care a zburat de la Zaragoza pentru marșul acesta. Asta spune mult despre ceea ce ne-a legat atunci. Atunci ne-am cunoscut unii cu alții în afară de nucleul care venea din fabrica Mecanică. Faptul că s-au adunat 10.000 de oameni acolo ne-a făcut să uităm de frică și să înțelegem că nu mai pot să continue lucrurile cum se întâmplau atunci. Bistrița a mai avut și un episod cu mult înainte de decembrie. La autogară, lumea s-a revoltat pentru că trebuia să circule ca animalele în autobuzele acelea infecte. Și a fosto mini-revoluție acolo”.

Ioan Ciascai: ”Sunt unul dintre cei mulți care a ieșit în stradă fiindcă a dorit să se schimbe lucrurile. Parțial dorințele mi s-au împlinit. Dacă atunci doream plecarea de la putere a lui Ceaușescu și instaurarea unui regim democratic, am avut și alte idealuri. Doream să vedem o altfel de societate, mult mai echitabilă, cu mult mai multă justiție și echilibru social. Încă din acest punct de vedere lucrurile sunt – să nu zicem departe – dar nu ne-am îndeplinit obiectivele. Ziua de azi e un moment extrem de important acum ca să ne amintim ce a fost în 1989 pentru că atunci în 22 decembrie 1989 a fost un act de curaj să-ți depășești frica să ieși în public, să-ți spui nemulțumirile și să te ridici împotriva unui dictator. Cred că azi e important ca cei tineri care nu știu ce s-a întâmplat măcar să ne vadă pe stradă și să se întrebe ce s-a îântâmplat în acele momente”.

Adrian Florin Chereji – președintele Asociației Bistrița Civică: ”În septembrie 1989, soția mi-a spus că a rămas însărcinată cu al doilea copil. iar eu i-am spus că se va naște în libertate, iar în 22 decembrie când am auzit că lumea iese în stradă, parcă am fost împins de la spate ca să lupt și eu pentru libertatea noastră, ca visul nașterii copilului în libertate să se împlinească. N-am mai ținut cont că s-ar putea să ne împuște, să ne aresteze, să ne schingiuiască, ideea era că trebuie să trăim demn, să fim liberi, să ne așezăm în rândul țărilor civilizate”.

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/530933770967796/?__xts__[0]=68.ARCCrP9RZEP56S2m3LSM6cGucYwsZONsp-gWrf6NyYuSXv3ovzifkpwRHMo73-eZaWwxSFl1mDxhKlbh2YHOKx9p-qlx6yJjLf59JWbFp7S2L_kN3qUJg3xM8sQ31j2p8bQjPgLBwqt4kHvg5JQd4YSP2tkJo1o1FxVdNClvOIdhwn2ESs4LZCkXgzHp5DjsvuNEun2W0w13NEeDSl0jprKHUPu4XpNeqPuXCd5_zH_7Rl2xG8UZ21ETVx0F2m3Ohp2UkuojtYnzc24gN4e4DtsDrbbTsSWnGKAoA0ZxusGAq6Q1c1Ay2WmORHqvhaysSRIhtFFQ5ukfQ6uPZi3YDZJZ1P5DeMh2C8k&__tn__=-R

31 comentarii

  • 1. Eroi sunt cei care au ramas in tara, cei care muncesc pentru tara asta.
    2. Cu sau fara oameni in strada, sistemul se schimba oricum…sa nu mai bravam atat pe tema revolutiei poporului…poporul a fost manipulat sa se creada el initiatorul acestei miscari…in fiecare tara fost comunista sistemul a fost schimbat in functie de psihologia poporului…totul bine studiat…la romani le-a placut dintotdeauna sa isi tradeze conducatorii chiar sa ii omoare…asta li s-a oferit….

  • Respect și decenta fata de cei care atunci au ieșit pe străzi și au continuat, ori de câte ori au fost derapaje de la democrație, mai ales in ultimii ani.
    Pentru restul, doar compasiune!
    Somnul națiunii naște monștrii!
    Nu va întrebați ce a făcut țara pentru voi, întrebați-va ce ați făcut voi pentru ea.
    Asta e valabil in primul rând pentru clasa politica!
    Adevarul trebuie cunoscut, chiar dacă au trecut 30 de ani, iar vinovații trebuie sa plătească!
    In rest, sa auzim numai de bine și sărbători in liniște și pace!

  • Imi aduc aminte ca la intersectia strazii Gral Gr Balan cu str care merge la Unitatea militara , erau tancuri , nu mai stiu cate , clar erau scoase acolo ca oamenii sa nu cumva sa plece spre unitatea militara , niciunul din ei nu cred ca se gandeau la asa ceva , si de acolo am plecat spre actuala prefectura din piata P.Rares, inima mea era cat un purice ,dar faptul ca acolo erau asa de multi oameni ,m-a linistit , m-am gandit la cei doi copii ai mei si ai tuturor de langa mine , O SA FIE BINE ……

    • Ane Maria vorbesti prosti…vene-am cu o caruta de mobila (atunci asa se transporta) eram in fata la farmacie cand soldatii cu pusca la piept erau in stanga si in fata pe fosta Armata Rosie erau manifestantii, panica, dar am trecut fara incidente printre manifestanti asta dupa ce armata a fraternizat cu manifestantii, poate tancuri erau in curtea unitatii militare dar alea nu se vedeau din bulevarde !!!

  • Era un camion cu militari undeva langa facultatea de geografie, alt camion pe Bistricioarei, altul in spatele prefecturii, pe posta mare era montata o mitraliera, erau pregatiti baietii.

    • Ce te supara asa de tare incat sa te faca atat de uracios chiar in pragul sarbatorilor?
      Cred ca tie trebuie sa ti se spuna „Sarbatori cu ura!” =))

  • De-om mere tot așa, iar acești domni or trăi până atunci, peste 20 de ani o să-i căutăm și să-i pedepsim pentru regimurile incompetente și corupte pe care le-au făcut posibile.
    Vino Doamne …!

  • Azi 22 decembrie am sufletul amar,am fost la ora 14 la consiliul judetean si vazand cine tinea u discursuri despre revolutie si revolutionari ,am avut un sentiment de greata ,in minte i mi reveneau discursurile din vremea comunismului,.Am participat la revolutie ,am daramat poarta NETEX impreuna cu alti colegi,nu sunt membru al niciunei asociatii de revolutionari,membri revolutionarilor ,consider ca ar trebui sa fie tot poporul Roman.M am intors astazi acasa din piata Petru Rares si imi venea sa plang ,atunci aveam 24 de ani,baiatul meu de un an jumate ,ma tinea de pantalon si imi spunea ,,tati nu duce ca pusca,, bineinteles erau vorbele sotiei mele,astazi daca as mai fi intr o situatie similara va jur ca nu as mai iesii.

    • Sunt sigur ca mai amar va era sufletul daca ati fi vazut cum baiatul unui fost ofiter de securitate, care nu a participat la revolutie si care monentan este premier, alaturi de un sas dubios si controversat, care nici el nu a participat la revolutie, desi amanndoi erau in orase in care au fost revolte puternice si sangeroase si erau si la varsta la care puteau sa participe, de fapt erau obligati sa participe, dar ei au preferat sa stea in pat si sa se uite la televizor. Probabil au anticipat faptul ca dupa 30 de ani ei vor fi cei ovationati la comemorarea revolutiei, iar participantii din primele randuri vor fi huiduiti si haituiti. De ceva vreme incoace, acesti doi neparticipanti instiga populatia la ura impotriva celor care au participat. Mie asta mi se pare mult mai trist si mai gretos decat orice altceva.
      Nu mai amintesc faptul ca inaintea lor, cel care avea dreptul sa vorbeasca despre revolutie era Petrov, si el neparticipant la revolutie, a zis ca a stat acasa la televizor in timpul revolutiei. Tot ei i-au invatat pe oameni sa spuna ca a fost o lovitura de stat, exact cu spunea Ceausescu.
      Sunt aproape sigur ca daca venea in multime tortionarul lui Iulius Filip, si el era ovationat.

  • Au ramas si nostalgicii revolutionari cati muncitori mai exista astazi in zona industriala, trist foarte trist, din pacate totul a fost bine coordonat din afara, revolutia a fost confiscata de cei din esalonul 2 o parte din fostii securisti si informatori astazi sunt patroni de frunte iar lasii au luat calea pribegiei cu tot cu odrasle alcatuind astazi asa zisa „diaspora” (cca. 4 milioane). Ma intreb cum o sa se simta un roman de rand ramas in tara dupa 89 cand nu o sa aibe loc in spitalele pline de cei care si-au parasit tara si-au rupt oasele muncind la straini iar la batranete se intorc acasa ei cotizand tarilor respective si avand aceleasi pretentii de la statul roman cu cei ramasi acasa. Parca-i dau dreptate lui Rus de la Cluj, de regretatul Petre Tutea care in anul 1991 a spus: „Am facut treisprezece ani de puscarie pentru un popor de idioti”ce sa mai vorbim?

  • Ca ne-au placut, ca nu ne-au placut, revolutionarii care au iesit in fata, indiferent in ce localitate, sunt cei care trebuie apreciati (cu bunele si relele lor). Pentru ca daca totul s-ar fi intors, ei erau cei care ar fi platit, aia 10 veleitari, nu cei 10 mii. Nu conteaza ca a fost Saporro sau orice alt personaj mai mult sau mai putin controversat, iesind in fata si-au asumat toate riscurile. Si cei din strada si-au asumat riscuri mult mai mari decat Petrov, Orban si Werner care erau in fata televizorului, dar care acum au confiscat revolutia si ei sunt vocile revolutiei de atunci, exponentii acelei revolutii.
    Deci haideti sa nu le taiem din merite in functie de nume si de cnp, in functie de faptul ca ne plac sau nu, toti cei care au iesit in fata au contribuit la caderea regimului, evident ca alaturi de cei din strad, iar in ultimul rand meritul celor care au stat la televizor. In cazul meu datorita faptului ca eram intr-o localitate mica, unde nu a fost decat un mic grup care s-a dus la primarie, iar eu eram cu cerneala inca proaspata pe primul buletin.
    Imi amintesc de parca ieri s-ar fi intamplat, trairile au fost la o asa de mare intensitate incat amintirile sunt foarte detaliate si foarte puternice. Eram foarte stresat sa nu pateasca ceva cei care erau arestati la domiciliu, cum era Dinescu si Doina Cornea, nestiind ca santinela Doinei Cornea din acea perioada va fi speranta tinerikir si va va ajunge si comisar european si prim ministru, fiind iubit de catre cei care comemoreaza revolutia. Stiu ca nu avea de ales, doar unchiul sau, seful Militiei Mun. Cluj Napoca, i-a pus o pila si nu avea cum renunte la ea, deci el nu avea nicio vina.

  • Voi sunteti adevaratii derbedei ai acestei natii. Voi cu aceste comentarii de doi bani, fara verticalitate si care traiti in frica. Atata timp cat nu aveti un nume cat curajul verticalitatii si asumarii a ce va iese din gura nu il aveti, cu adevarat nu sunteti LIBERI. Pt. voi sacrificiul celor peste 1100 de romani in 89 a fost degeaba. Nu sunt din categoria voastra si multumesc DOMNULUI pt. cadoul imens care mi la dat. Stiu sa ma bucur si de putin, si de lucruri extrem de marunte. Am invatat sa spun lucrurilor pe nume si in urmatorul minut sa iert tot prostul care are treaba cu mine. Eu in 89 m-am reprezentat singur fara frica la marea revolta populara din B-ta . Sunt mandru pt asta dar trist cand vad cata nepasare, comoditate si uitare aveti in voi. SARBATORI FRUMOASE !

    • Dl. Balan, daca nu pricepi sau te faci ca nu pricepi , am sa-ți spun de ce s-a creat aceasta prăpastie intre “revoluționarii “ cu certificat si restul lumii .
      Eu , prietene , nu pot sta nici acum , dupa 30 de ani, alături de cei care m- au amenințat in acea dimineata , alături de cei care lingeau zilnic clanța la “partid “ si la securitate ,iar acum sunt mari revoluționari !
      Nu pot sta alături de cei care , deși au merite incontestabile pentru ceea ce real au facut , s-au folosit de fals adăugându-si fapte ireale ! Si toate astea pentru ce ? Pentru niste bani in plus ?Pentru un certificat de “mare erou “ ?
      Si atunci cine-i cel cu adevarat liber ?
      Eu ,sau cel care trăiește de 30 de ani cu minciuna in suflet ?
      Neamțul are o vorba : “ein gutes Gewissen ist ein gutes Ruhekiessen “ ! ( tradus aproximativ – o conștiința curată este cea mai odihnitoare perna !)
      Si crede-ma ca de 30 de ani dorm linistit !
      Întreabă-i si pe unii din colegii tai daca pot afirma acelasi lucru !
      Sarbatori fericite !

  • Nu am nici un certificat am fost unul din cei 10.000 de bistriteni cu un stegulet in mana si am urlat din toti rarunchii. Nu am nevoie de nimic de la Statul Roman ca nu este instare nici pe el sa se poarte. Nu esti un OM liber pe deplin fara curajul asumarii numelui . Eu inteleg foarte bine ce vrei sa imi spui, dar nu are nimic revolutia cu ce a urmat de vreo doi ani in urma. Aservirea justitiei, oronanta 13, recursul compensatoriu si PENALI in FUNCTII PUBLICE si in PARLAMENT. Aici mai ai ceva de adaugat fata de prezenta foarte slaba a bistritenilor nostrii ? Oare nu s-a creat foarte recent o prapastie intre politucii pesedeului si restul lumii. Dar de pensiile speciale si legile cu dedicatie ce sa mai vorbim. Sper ca Presedintele IOHANNIS si guverul ORBAN sa faca dreptate si randuiala. Am fost prezent la absolut toate aceste mitinguri de nemultumire ale romanilor, desi teoretic am tot ce imi trebuie si ar trebui numai sa ma plimb si sa ma distrez. Ei, nu se poate asta, sunt facut din alt aluat. SARBATORI FRUMOASE si Linistite fratele meu !

  • Cititorule ; zici bine si primuii care sa stea capra la picioare in cur sa fie Raul adrian si cititorul cel care a si fatat aceasta idee. Ce zici de propunere ?

  • Observ cu si mai multa greata si nu am nevoie de emetiral sa il inghit cu jinars ca si tine cat poti fi de cretin sa pui botul la propaganda, stat paralel si ciuma neagra. Negru esti tu pe mate si in cerul gurii !

  • Poate 5kg. 🙂

    Sa incheiem cu niste sugestii de lozinci revolutionare actuale:

    Orban si poporul dus (diaspora), libertate ne-a adus!
    (e „ne-a” si nu „ne-au” pentru ca asa se vorbeste la poporul dus)

    cred ca anul viitor o sa updatam:

    Orban si poporul dus, multe taxe ne-a adus!

  • Da ; ALAN- DALA ! Prezent !…..vezi daca ai zis ca ma cunosti din vechime iti raspund. Eu tin la amicii vechi . Seara buna !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS