„Eu am proprietatea vorbelor mele şi am de 20 de ani, de când fac politică, proprietatea, înţelesul şi responsabilitatea declaraţiilor mele. Decizia mea este luată, este una fermă, este una în conformitate cu toate principiile pe care am făcut şi fac politică, şi va fi anunţată în momentul potrivit„, a spus Crin Antonescu în această seară de la Cotroceni.
În codul onoarei, ar însemna că se va retrage din viaţa politică fiindcă el însuşi, partidul său, aliaţii acestuia nu au reuşit să convingă nici măcar jumătate din poporul român să voteze DA la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Onorabil ar fi ca toţi cei care au eşuat în acest demers, de la vârf până la bază, chiar dacă nu şi-au trâmbiţat demisiile de la tribuna Parlamentului, să-i urmeze exemplul fiindcă au cheltuit inutil bani mulţi din vistieria săracă a ţării pentru ca să afle, în final, că au făcut-o degeaba. De ce s-a întâmplat să eşueze e mai puţin important în acest moment. Nu interesează nici cine a fost campionul minciunilor, nici cine a boicotat sau furat mai mult. Un singur lucru interesează: ca un om care a spus ceva, să se ţină de cuvânt.
Vă reamintesc că, în 6 iulie, Crin Antonescu a declarat că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, atunci se va retrage definitiv din viaţa politică. „Drumurile mele şi ale dvs, domnule preşedinte Băsescu, oriunde v-aţi afla, se cam despart. Veţi fi sau nu suspendat astăzi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului român, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dacă veţi fi demis la referendum nu ştiu ce vă veţi face”, a spus Antonescu.
Mi-e greu să cred că, de la înălţimea funcţiei de preşedinte de partid şi de prezidenţiabil Crin Antonescu nu ştia după ce fel de lege va fi organizat referendumul şi că a aruncat, aşa, în vânt, nişte vorbe cu care să atragă simpatia poporului de partea sa. Dacă a făcut acest lucru, atunci nu am niciun fel de stimă faţă de el şi mi-e foarte greu să cred că mă va convinge vreodată să îl votez. Nu îmi doresc un preşedinte care spune una şi face alta, nu pot vota un iresponsabil. Ţara aceasta merită mai mult decât un alt Traian Băsescu pentru care o demisie anunţată a fi dată în cinci minute s-a evaporat ca şi cum nu a fost spusă niciodată.
Aşadar, în conformitate cu legea după care a fost organizat referendumul, acesta are toate şansele din univers să nu fie validat, iar Crin Antonescu va trebui să se retragă. Sper că nu vom avea de mâine încolo miliarde de dezbateri care să acopere această realitate. Legea în baza căreia a fost organizat referendumul spune că, dacă 50% plus unu din electorii înscrişi în liste (existente la acea dată şi acceptate de toată lumea) nu participă la vot, atunci scrutinul nu este validat. Aici punem punct fiindcă nu mai e nimic de zis. Legile nu se aplică retroactiv, regulile nu se schimbă în timpul jocului şi rezultatul nu poate fi şters cu buretele indiferent dacă ne convine sau nu.
După toate datele, referendumul nu va fi validat, iar Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni cu diverse lecţii învăţate, spune dânsul, mai răzbunător şi mai pus pe plătit poliţe, cred eu. Aşadar, referendumul nu numai că nu l-a clintit pe preşedinte, l-a învrăjbit şi mai mult şi abia aşteaptă să-şi facă praf şi pulbere adversarii.
Dacă preşedintele PNL Crin Antonescu se va retrage din viaţa politică ţinându-se de cuvânt va fi probabil trecut în analelele istoriei la capitolul „oameni de onoare”. Dacă nu se va ţine de cuvânt şi se va ascunde în spatele şmecheriilor (cu numărul de votanţi, cu 8 milioane care au votat împotriva lui Băsescu, cu ce mai găsesc unii şi alţii ca să îl salveze) va trage după el partidul în jos şi probabil că vom avea încă o formaţiune de care nu se va mai auzi nimic, precum nu s-a mai auzit de nefericitul PNŢCD. Ar fi trist şi nedrept pentru milioane de oameni care cred că PNL este singura formaţiune de dreapta autentică din România.
Sper că va face alegerea cea mai bună şi că exemplul lui va fi urmat de toţi cei pentru care onoarea este mai presus de interesul personal sau de grup şi chiar de interesul naţional.
Cristiana Sabău
Onoare , in politica ….pana-i hau si Bargauuuu’ . ..astia nu stiu ce e aia oanoare si daca lucrurile merg asa o sa stearga cuvantul asta din dictionar
Intrebarea se pune daca la data de 6 iulie cand a facut aceste declaratii, exista hotararea Curtii Constitutionale care specifica ca e nevoie de cvorum.
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Constată că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi
desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la
referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale
permanente.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale
Parlamentului, precum şi primului – ministru şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea
I.
Dezbaterea a avut loc la data de 10 iulie 2012 şi la aceasta au participat: Augustin Zegrean,
preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia
Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskás Valentin Zoltán şi Tudorel Toader, judecători.
Oricum, daca totusi Crin ar hotari sa-si dea demisia, pentru mine si-ar spala toate pacatele (si are multe), in ciuda faptului ca daca Referendumul ar fi avut loc dupa legislatia valabila in 6 iulie, momentul declaratiei, Basecu tremura la ora asta la gandul dosarelor penale.
Ah, uitasem de faptul ca base a marsat hotarat pana cu 2-3 zile inainte de referendum pe participare, nu boicot, spunand ca nu vrea sa se intoarca la Cotroceni ca un presedinte las, castigand la masa verde.
Dar, repet, demisia lui antonescu ar face mult bine politicii romanesti.
Eu cred ca nu isi da demisia, nu va pleca din politica. Ceea ce a spus a fost un impuls de moment, si era convins la acea data ca vor castiga la referendum. Acum, ca nu este asa, eu zic ca totusi nu va pleca. Ar fi si pacat de altfel.
pacat? pacat de noi,probabil,sa ne conduca un om fara onoare….chiar nu meritam asta,ca popor ce munceste pt atati lenesi si conducatori care iau bani degeaba
Ai dreptate, monica, dar din pacate presedintele las se intoarce la Cotroceni.
Nu inteleg deloc argumentele, dar mai ales nu inteleg graba doamnei Cristiana Sabau de a induce in opinia publica ideea ca intregul univers s-ar prabusii daca Crin Antonescu nu-si da de indata demisia si nu se retrage din viata politica. Vreau sa spun urmatoarele lucruri:
1. La momentul cand Crin Antonescu a facut declaratia conform careia se retrage din viata politica daca Basescu revine la Cotroceni nu exista cretinismul legat de cvorumul de 50%+1 pt a fi validat referendumul.
2. Chiar si in acest context cu acest cvorum de 50%+1, tinand cont de dublul boicot cel al lui basescu si PDL pe de o parte dar si cel al guvernului maghiar pe de alta parte de a nu se prezenta cetatenii romani la referendum, deci o situatie de incalcare clara a oricarei reguli morale si de bun simt, Crin Antonescu nu mai poate fi legat de acele declaratii, pentru ca nu in aceste conditii a spus ca va pleca.
3. Daca ne bazam pe cifrele reale si nu inchipuite de unii sau altii, peste 51% dintre cei cu drept de vot s-au prezentat la referendumul din 29 iulie.
4. 7.400.000 de alegatori au zis ca basescu trebuie sa plece, fata de aprox. 1.000.000 care au zis ca trebuie sa ramana. Ultima oara cand m-am uitat democratia insemna vointa majoritatii
5. si nu in ultimul rand Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat si ca atare nu stim daca va fi sau nu validat referendumul, deci nu inteleg de ce atata graba la doamna Cristiana Sabau ca sa-si de-a demisia Crin Antonescu. Relaxati-va, nu va mai agitati atata domnul Crin Antonescu este o persoana atipica atat in politica cat si in societatea romaneasca, nu se va dezice niciodata de ce a spus s-au facut, sunt absolut convins ca daca basescu se reintoarce la cotroceni Crin se va retrage din viata politica si va fi ultimul gest nobil pe care il veti mai vedea si il vom mai vedea in viata noastra pe scena publica romaneasca. Daca basescu se reintoarce la cotroceni inseamna ca dorinta unei majoritati clare, evidente conteaza mai putin decat cea a unui om si gastii lui, deci nici vorba de democratie…
La fiecare alegeri revine ca un laitmotiv întrebarea – da cei car vor veni or fi mai buni? Acum putem avea raspunsul – niciodata nu vor fi mai buni, cei răi vor fi schimbaţi mereu de alţi mai răi. Oameni cu adevarat valoroşi dispar pe drum, grija tuturor e acum demisia lui Antonescu, nicidecum răul ce va perpetua.
cred ca daca basescu si crin antonescu spuneau inainte de acest referendum ca SUNT ORFANI DE LA 2 ANI…..si au suferit in tinerete datorita holocaustului erau mai credibili si acum aveam doi presedinti ….evrei orfani…
……itic si strul