Actualitate

Profesorii care au învățat cum să utilizeze înțelept resursele au intrat în posesia diplomelor (FOTO)

Economia circulară este diferită de modelul economic tradițional care urmează o singură tendință cumpăr-consum-arunc. Chiar dacă pare că un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele componente ar trebui să fie păstrate în cadrul economiei de cât mai multe ori cu putință.

Acestea pot deveni materii prime, fiind refolosite și având o nouă valoare, au învățat 23 de profesori din județ care au învățat mai multe deespre economia circulară în cadrul unui curs gratuit care a avut loc la Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, curs organizat în partenerait cu Casa Corpului Didactic. Aici au aflat că schimbarea către o economie circulară are numai beneficii cum ar fi: reducerea presiunii asupra mediului, protejarea și creșterea cantității de materii prime, creșterea concurenței, încurajarea inovării creșterea numărului de locuri de muncă.

Marți au intrat în posesia certificatelor de absolvire.

Misiunea lor va fi să transmită mai departe elevilor ce au învățat, le-a spus Monica Mureșan, secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie.

”Una dintre politicile importante ale noii Comisii Europene este legată de mediu. Acest pact ecologic european va veni cu strategii la nivelul fiecărui stat membru și sunt foarte sigură că inclusiv Ministerul Educației Naționale va solicita școlilor, în următoarea etapă, să facă ceva în acest domeniu pentru că este extrem de importantă utilizarea înțeleaptă a resurselor, nu mai discutăm de bioxidul de carbon și aerul pe care îl respirăm. Prin urmare, dumneavoastră veți fi pregătiți să faceți față acestei provocări pe care, cu siguranță, o veți avea. Chiar dacă acest curs a fost gratuit, prețul pe care va trebui să îl plătiți este că va trebui să ne ajutați în campania pe care o avem în școli pentru că ținta noastră nu ați fost dumneavoastră, ci elevii și vrem ca prin dumneavoastră să ajungem la elevi și să-i învățăm ce înseamnă să recicleze, să reutilizeze, să repare. Aceste deprinderi ne-au cam ieșit din vocabular. Totdeauna vrem un lucru nou și am zis de ce să purtăm haina de la bunica? O aruncăm! De ce să punem în casă dulapul de la bunica? Îl aruncăm pentru că unul nou, de azi, e mai bun, ceea ce nu întotdeauna este adevărat. Dar acest lucru înseamnă că trebuie să avem cu toții altă optică și sperăm că acest curs v-a deschis o nouă perspectivă. Sigur că nu am devenit peste noapte cu toții specialiști în economie circulară, dar măcar ni s-a deschis o nouă perspectivă și cred că vă este utilă în orice domeniu vă desfășurați activitatea”, a spus Monica Mureșan.

Ea a mai anunțat că Centrul Europe Direct vrea să mai aplice și pentru un proiect pe Erasmus Plus pe zona de circultaritate a hranei.

”Până la urmă, cu toții aruncăm foarte mult. Acest lucru trebuie să înceteze și nu poate înceta decât dacă fiecare dintre noi este conștient de acest lucru și face ceva în direcția asta, iar lucrurile acestea putem să le învățăm, să utilizăm tot felul de resturi care ne rămân în casă și, până la urmă, să producem zero deșeuri”, a spus Monica Mureșan.

Conform Parlamentului European, reutilizarea deșeurilor ar putea aduce economii de 600 de miliarde de euro în companiile din UE — echivalentul a 8% din cifra de afaceri anuală.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.