Economie

Topul salariilor din Bistrița-Năsăud. Domeniul în care se câștigă cel mai bine

Salariații din Bistrița-Năsăud au câștigat, de la un an la altul, tot mai mulți bani, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud care a întocmit și un top al salariilor pe domenii de activitate din care reiese că angajații statului au fost cel mai bine plătiți.

Salariul brut la nivel județean a fost de 5435 lei și de 3447 de lei net în cursul anului 2023, ultimul de referință.

Câştigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost mai mare cu aproape 500 lei comparativ cu anul 2022, iar bărbații au câștigat cu 8,44% mai mult decât femeile.

Cele mai mari salarii s-au câștigat în următoarele domenii:

  1. Administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public – 5618 lei net
  2. Intermedieri financiare și asigurări – 4485 lei
  3. Sănătate și asistență socială – 3980 lei
  4. Învățământ – 3941 lei
  5. Informații și comunicații – 3910 lei
  6. Construcții – 3818 lei
  7. Activități științifice și tehnice – 3798 lei
  8. Industrie – 3431 lei
  9. Agricultură – 3413 lei
  10. Spectacole culturale și recreative – 2929 lei

Cele mai mici salarii s-au câștigat în HoReCa (2263 lei), alte servicii administrative (2286 lei) și comerț (2759 lei).

Peste 100.000 de locuitori ai județului (47.000 de femei) făceau parte din categoria populație ocupată la 1 ianuarie 2024.

24 comentarii

  • Cele mai mari salarii le au judecătorii și procurorii! Ei au 16000-20000 net, asta înafara nenumăratelor privilegii și sporuri cum ar fi diurna, plata chiriei sau a ratei la casă, sistem de sănătate propriu și multe altele. Să nu mai pomenim de ce la mai „pică” judecătorilor când au spețe cu bogătani care câștigă in justiție întotdeauna.

    126
    10
    • Psi,s-a văzut la vot ca cei cu salarii mici și pensionarii amărâți vor o schimbare majora în aceasta tara nu ca cei cu salarii exorbitante care,sun sigur ca au votat tot cu aceiași guvernanti care ne-au condus deficitar și ne-au furat atâția ani de zile.Sper ca lumea sa se deștepte și sa nu mai creadă minciunile vehiculate pe la stiri.Sa se gândească cum le-a fost de greu în toti acești ani când au luat salarii minime pe economie și pensii de toată mizeria cu care nu se poate trai și cu care nu poți sa-ti ți copii la nici o facultate sau cu care nu poți nici o locuință sa-ti iei.Trebuie ca romanii sa-sui deschidă ochii.

      68
      21
    • Au și cel mai greu examen de admitere într-o profesie din România (vedeți bibliografia și durata unui concurs, de aproximativ 8 luni), un Instituit al Magistraturii de absolvit (care, cu tot cu stagiul obligatoriu, durează cam 4 ani), respectiv o medie de peste 1000 de dosare pe an de soluționat, în unele cazuri chiar 1500 (împărțiți la numărul de zile lucrătoare într-un an și vă va rezulta un număr de 4-6 hotărâri judecătorești de redactat pe zi, inclusiv în zilele în care un judecător are ședința de judecată). Salariile pe care dvs. le menționați nu sunt nicidecum cele obișnuite la o judecătorie, ci este vorba de veniturile unor magistrați cu ani de experiență și grad de Tribunal sau Curte de Apel. Fără a lua apărarea nimănui, întrucât există în orice profesie atât profesioniști, cât și oameni care nu îi fac cinste, trebuie să vă gândiți că sunt numeroase motive pentru care magistrații sunt remunerați bine în orice țară de pe acest Pământ, printre care și garantarea independenței lor și dificultatea profesiei. Dvs. vă considerați nedreptățit/ă, dar nimic nu v-a împiedicat să faceți aceleași eforturi și să urmați aceleași studii precum acei oameni care au ajuns în final magistrați. Ce spuneți, ați fi reușit?
      Afirmați că “judecătorilor le pică când au spețe cu bogătani”, dar această generalizare este susținută și de dovezi? Eu vă spun un caz concret, de anul trecut, când o judecătoare de la Cluj a denunțat familia fostului primar din Baia Mare pentru încercarea de a-i da mită, deși suma oferită era deschisă negocierii și tindea în concret la infinit.
      Ar fi minunat dacă am înceta să mai fim ipocriți și dacă am înțelege că anumite profesii vor avea întotdeauna o importanță aparte în societate. Puteți să continuați să vă mințiți singur/ă sau puteți căuta adevărații bugetari ale căror venituri nu au nicio justificare. Vă dau doar câteva exemple: secretarii de stat numiți cu duiumul, sutele de funcționari și consilieri de miniștri, nenumărații membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat, ș.a.m.d. Veți vedea că toți aceia au legătură cu mediul politic.

      9
      24
  • Și de ce prăpastia aceasta salariala între cei de la stat și cei de la privat care in orașul Bistrita,în majoritate sunt de minim pe economie?Trebuie sa ne cumpărăm și noi cateva diplome și sa facem rost de pile și bani grei ca sa intram și noi în rândul celor de la stat?Foarte greu de intrat acolo,șansele sunt chiar nule dacă nu ai banii și pilele.Noi tragem pe minim pe economie ca ei sa aibă salariile astea
    De aceea nu se pot da salarii mai mari la privat.Patronatul tot prospere și se extinde dacă da salarii de mizerie.Dar e8 spun ca nu au de unde.Ultimele măriri salariale sunt ca și inexistente dacă chiar după au urmat scumpriri peste tot.Parca batem pasul pe loc.Cu toate scumpirile ,cei de la stat mai rămân cu ceva bănuți în buzunar,în schimb cei de la privat ,cu nimic.Si întreb din nou.De ce aceasta diferenta mare de salariu?Ar cam trebui sa mai bata pasul pe loc și cei de la stat,cel puțin pana îi ajungem și noi din privat cu salariile.Va ajunge zic eu.Se vede după casele care le aveți,mașinile și vacantele exotice.Stop.Sa va fie rușine.Datorita celora ca voi și instituțiilor în care lucrați a ajuns tara asta cu bugetul la pământ și suntem la mila UE și celora care ne tot împrumută și apoi așteaptă sa le dam ce nu mai este vândut în aceasta tara.Nu mai dați vina pe alegeri.Dati vina pe cei care ne-au guvernat ani de zile și pe deciziile luate de ei.Ei sunt cei care ne-au adus în acest colaps.

    86
    10
    • Ai dreptate, este ceva diferență. Ar trebui că privații să se gândească, că în Elveția de exemplu, 2 părți merg la angajat și o parte la angajator, pe când la noi este exact invers: o parte la angajat și 2 la angajator. Dacă ar fi ca în Elveția cu siguranță cei din privat ar avea venituri mai mari că cei de la stat.

      12
      21
    • Toate aceste creșteri nejustificate de salari bugetare nejustificate economic şi toate aceste investiții neprofitabile au mers toate în inflaţie deoarece bugetarii nu produc nimic numai consumă enorm . Inflația a dus la diminuarea nivelului de trai a tuturor excepţia făcând toţi directoraşi , secretari de stat etc a căror venituri sunt corelate procentual cu salariu minim numai că în cazul bugetarilor de lux suma rezultată din acelaşi procent este imensă.
      Încă nu descoperit perpetum mobile totuşi cineva mai trebuie să muncească şi să producă ceva nu numai hârti fără valoare.

      15
      1
    • Deasemenea inflaţia galopantă a redus şi posibilitatea de economisire a populaţiei şi posibilitarea de achitare a ratelor la bancă după care să-ţi mai rămână ceva pentru zile negre.

      13
    • Total GREȘIT!!! Salariile la stat nu sunt prea mari (cu excepția justiției unde sunt nesimțite), salariile în particular sunt prea mici !!!! din cauza patronilor care exploatează în mod sălbatic forța de muncă. După care tot acești patroni lacomi se plâng că nu au muncitori și specialiști buni. Acești patroni sunt cauza exodului forței de muncă în străinătate și nu politicienii.

      14
      18
  • Cele mai mici s-au înregistrat în Horeca. Nu da de bănuit nimănui?

    Va spun in calitatea de fost lucrător Horeca, unde aveam salariul minim le economie și diferența la negru, sau chiar cu 4h, 2h(când încă se putea și eu habar nu aveam că sunt angajat așa).
    A fost ok pe moment, câțiva ani buni.

    Acum realizez că ce bine era de aveam toți banii declarați, aveam o cotizație ok pt pensie, aveam mai mulți bani la pilonul 2, și tot așa…dar asta e, macar m-am trezit și de câțiva ani verific online din când în cand la Casa de pensii cat am cotizat. Pentru a nu avea din nou surprize .

    Statul nu se sesizează deși se știe tehnica asta de când lumea. Chit că și în Horeca salariile sunt de minim 3000-3500 lei net, exceptând bacșișul .

    Apropo, și în alte domenii, acum pt a evita plata taxelor ești i trebat daca nu cumva ai un PFA pt a evita unele taxe, când am fost întrebat așa ceva nici nu am mai stat la discuții cu acel ‘angajator’

    31
    6
  • Rușine statul e pe primul loc la câștiguri sclavi lucrează pentru puturoși, asta-i Romania, o țară a rahatului

    73
    9
    • Domnule Munteanu S,nu poți afirma așa ceva…..Sunt de acord….nu totdeauna s-au găsit oameni potriviți pentru ministere…Asta nu înseamnă că nu se vor găsi de aici, încolo!Să ne păstrăm parcursul european firesc,să învățăm să accesăm bani mai mulți și cu toții vom trăi mai bine!Să păstrăm în societate echilibrul necesar,fără extremiste și infatuări,fără aroganță și fără diverși indivizi cu dosare penale grele cu pretenții la funcții importante……

      17
      49
  • În HoReCa salariul este doar pentru a jutifica prezenta lucrătorilor în unitate…. nimeni nu munceste pentru 2000 de lei…statistic atât castiga, în realitate bacșișul și completarea la negru fac câștigul în HoReCa poate sa fie chiar în fruntea listei….

    35
    5
  • La privat salarii mici? Din cauza patronilor nu din cauza statului! Nu vedeți că toți patronii au mașini de lux și vile luxoase iar tu că muncitor la patron câștigi minimul pe economie? Dacă îți dă salariu mai mare trebuie să plătească taxe mai mari și nu le convin! La Horeca ce sa mai vorbim,sunt niste nesimțiți! Ei mai mult muncesc pentru bacșiș! Mie nu-mi da nimeni bacșiș! Și mai spui că-i rău în ROMANIA!!!

    34
    47
    • Tu, Piky esti psd-ist(a). Numai un psd-ist(a) poate avea o gandire atat de rudimentara. Salariile in privat sunt mici pentru ca este fiscalitatea prea mare si statul psdnl-ist face tot posibilul sa elimine firmele private. Tu stii ca daca un patron plateste salarii si nu-i ajung banii de impozite il baga in puscarie? Tu stii ca un patron trebuie sa realizeze venituri mai intai ca sa poata plati salarii pentru ca altfel nu are de unde? Stii ca statul ii ia totul, in mod abuziv? Stii ca angajatii sunt parsivi, lucreaza prost, lenevesc si fura cum intorci spatele? Veti vedea ce bine va fi cand toti angajatii vor deveni asistati social si vor multumi din inima partidului facand coada la cantina sociala (ca sa nu zic a saracilor).

      45
      13
    • Piky, sportul national in Romania nu mai este oina,ci “furatul caciulii unii altlora”.

      26
      2
    • @vocearatiuni… despre ce vorbești? tu realizezi ce gândire puerila ai? Părinți tăi știu ca citești știri pe internet?

      1
      24
    • Fiind psd-ist, Piky, esti de buna seama si bugetar ca orice membru de partid are dubla calitate. Din cauza asta, saracu’ de tine, nu stii cum se traieste in mediul privat si nu ai habar despre jaful pe care il face statul criminal care te plateste. Asa fiind lucrurile, este bine si decent sa bagi capul in nisip si sa taci bucurandu-te zi de zi de cei doua mii de euro pe luna pe care ii capeti de pomana tocmai din truda celor pe care ai nerusinarea sa-i critici.

      21
      5
    • Băi vocea NARA-țiunii! Tu ești un pârlit de patron evazionist tragi de cei 2-3 angajați ai tăi să producă pentru amanta ta grasă, îți înșeli partenerii de afaceri, ești plin de datorii, dar o arzi rasă superioară halești propagandă USR și jignești pe oricine are altă părere.

      5
      15
    • @ Pentru, Nu toţi patroni au tăiat şi furat pădurile din judeţ şi din jurul Bistriţei fiind în mafia PSD iar acum primesc toate contratele supraevaluate din judeţ pentru a face lucruri anapoda.
      Uni patroni muncesc cinstit.

      18
  • Sincer cred ca sunt reduse salariile de către cei care au comandat acest studiu, anume pentru ca să le arate angajaților ce salarii mici sunt și sa le închidă gura celor care emit pretenții.
    Totuși Salariile bugetarilor sa fie de 2 ori mai mari ca și cele din Industrie și mediul privat?!?! Nu știu dacă în Europa mai vedeți asa ceva …
    Sincer, sa lucrezi în industrie ca și calificat și sa mergi la familie după o luna de trudă și sudoare cu 3431 lei?!? Și când ii vine factura românului de la electrica, prețul kW-ului în România e de 2 ori mai mare ca și prețul kW-ului în Italia, pentru italian.
    Și culmea România e mare producător de energie , și culmea Italia e condusa de o patrioată ca Meloni.
    Numai manipulare în România asta
    Nici în studii nu putem avea incredere…

    52
    4
  • Piky – mamă !
    Fă-te privat, neică.
    E simplu, e ieftin, nu durează mult.
    Și dai salarii babane la toți angajații, ce-ți pasă .
    De ce să fie doar unii patroni, cu viloaie și căsoaie ?
    Să fim toți, că doar și noi știm da ordine și învârti afaceri necurate.
    Sug sângele poporului și noi, proștii , îi răbdăm.
    Dar vorba unuia din puținii oameni realiști din zonă:
    ”Banii nu se fac așe,
    stând în cârciumă ș-a be;
    Banii se fac la pădure,
    din topor și din săcure!”.

    Dar toporul și săcurea-s grele.
    Ușor de zis, greu de făcut!.

    34
    3
  • Ca un om care am muncit peste 20 ani în străinătate, fără calificare, și am venit acasă, pentru a rămâne mi se pune în față un salariu de aproximativ 3.000 lei(necalificat,sau calificat)la privat (la stat nu am șanse fără PCR,,pile cunoștințe și relații “)cum aș putea să rămân, când jumătate trebuie dat pe impozite,taxe, asigurări,vignete și altele,iar cu cealaltă jumătate abia îți ajunge pentru mâncare și benzină să mergi la serviciu?

    41
    2
  • Drepturile copilului cu dizabilități unde Sint că nu le ajunge de tratament Sint ce mai chinuiți și badjocuriti salariu de nimic și alocați nici de o pereche de papuci rușinos suntem văi samar de țara noastră suntem ultimi omeni nu va gândiți că trăiesc omeni dela o zi la alta toate le-ați scumpit Sint copilaș care n-au ce mînca cum Sava mai voteze poporul român cînd va bateți joc de noi

    5
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.