În urmă cu aproape 15 ani am avut onoarea de a-l cunoaşte pe Laurenţiu Ulici, la vremea aceea preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Mai mult, m-am putut deplasa în maşina domniei sale de la Năsăud până la Bistriţa unde urma să se întâlnească cu scriitorimea bistriţeană. Pe drum, regretatul Laurenţiu Ulici mi-a povestit despre cartea sa ”Nobel contra Nobel” şi despre nominalizarea lui Lucian Blaga la mult râvnitul premiu literar.
Cu tristeţe am aflat atunci că nominalizarea lui Blaga venise de altundeva din Europa, din Germania, Italia şi Franţa, şi că, autorităţile de atunci din România nu l-au susţinut pe filosoful şi literatul român. Ba mai mult, aşa cum astăzi se povesteşte, spre ruşinea istoriei noastre, comuniştii l-ar fi trimis pe preşedintele USR de atunci, Zaharia Stancu, la Stockholm să descurajeze premierea lui Blaga.
Rămas fără premiu, după o nominalizare şi ea astăzi îndoielnică, într-o ţară cenuşie şi înfricată, Blaga şi-a găsit sfârşitul obsedat de teama de a fi ridicat de securişti şi dus la închisoare. E numai unul din destinele nedrepte ale marilor români.
Făcând doar această legătură, nu mă mai miră gestul românilor contra români de la Bruxelles. Pot să înţeleg şi faptul, de acum cunoscut, că i-am îngrozit inclusiv pe partenerii noştri europeni. Exportăm astăzi disputele endemice interne în Parlamentul European, cu nimic diferite de comportamentele nesolidare ale noastre cu noi pe care, iată, le aveam şi în urmă cu 50 de ani, şi cu un secol, şi aşa mai departe.
De aici de la Bistriţa, interpretate politic sau nu, faptele acestea dor sau ar trebui să doară. În felul acesta, vom continua cu toţii, sau măcar prin reprezentanţii noştri aleşi în Parlamentul European, să ne confirmăm istoria şi, mai mult, să ne reconfirmăm un destin tragic, aşa cum bietul Lucian Blaga îl sublinia acum o jumătate de secol în filosofia sa. Iar filosofia sa era în fapt, filosofia noastră. Era aceeaşi filosofie ce l-a nedreptăţit şi pe el.
Dorin Dobra
Forțată comparație. O lamentare ieftină, pozăm în victime cu speranța venirii salvatorului.
Leonard Orban a fost nominalizat de Pimul Ministru Ponta în locul vicepreședintelui Curții de Conturi, Mircea Vasile Popescu pentru Curtea Europeană de Audit, asumat de precedentul guvern. Orban e un tehnocrat recunoscut, dar mai puțin în audit financiar.
Să stăm strâmb dar să judecăm drept domnule profesor.
Foarte de acord cu D-l Safriuc – este fortata comparatia, eu as indrazni s-o numesc deplasata chiar.
Oricat ne vom stradui sa ascundem gunoiul sub pres, in anul 2012 este imposibil. Politicienii nu au cum se purta altfel la Bruxelles decat se comporta in tara. Iar lucreurile acestea nu pot fi tainuite, informatia acum circula extrem de rapid si este analizata pe taote fetele, fie ca ne convine au ba.
Domnul Leonard Orban, ex-comisar european, o fi el un mare tehnocrat, dar chiar pe toate nu are cum sa le stie. Judecati si din aceasta perspectiva lucrurile.
Razboiul romano-roman exista doar in capurile betege ale politicienilor. I-a incercati sa va debarasati de partizanatul politic, iesiti din chingile lui si abordati oamenii simpli si cu scaun la cap, sa vedeti cum percep ei sitatia.
Veti fi surprins sa aflati cat de mult s-a departat politicul de realitate si ce prapastie s-a cascat intre interesele celor multi versus cei ce-si inchipuie ca-s mari politicieni.
S-a trezit (…) prrrrrrrmmmmm-pim-pim-prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrmmmmm!! comentariu editat
Mulțumesc pentru r uitat, dar tu ai rămas fără, ești prea darnic.
Suntem o tara trista , plina de … omor