Timp de gândire

Câţi dintre noi muncim din plăcere?

E destul de greu să dăm un răspuns într-o societate profund nedreaptă în care efortul e răsplătit cu bani extrem de puţini, iar lipsa lui cu sume mari. Fie că ne place, fie că nu, acestea sunt vremurile pe care le trăim. Bunicii noştri au prins războaie, părinţii au trăit în comunism, noi suntem obligaţi să facem faţă unei lumi construite strâmb şi pe principii false în care ne conduc prea mulţi care adesea nu au muncit o zi în viaţa lor şi care nu vor pune preţ niciodată pe muncă.

Dacă m-a impresionat ceva, miercuri, la conferinţa de presă la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” a fost o frază a profesorului Constantin Gălăţan care l-a descris pe Rareş Buhai, campionul nostru triplu medaliat cu aur, ca fiind un copil căruia nu îi lipseşte plăcerea de a munci, „acea bucurie calmă a muncii, să rezolvi o problemă, să-ţi iasă, acele mici bucurii care, însumate la sfârşitul zilei, îţi dau curajul să începi o nouă zi de muncă”.

„Bucuria calmă a muncii” e expresia care mi-a rămas în minte fiindcă exprimă în cuvinte atât de simple ceea ce numim vocaţie, pasiune. Fireşte că Rareş e doar un copil la început de drum. Părinţii lui sunt cei care au grijă ca el să aibă unde dormi, ce mânca, cu ce se îmbrăca. El are, deocamdată, privilegiul să se bucure cu adevărat de ceea ce face şi fireşte că, după un efort atât de mare, e momentul ca şi noi, ca şi comunitate, să îl răsplătim pe măsura rezultatelor sale. A venit de la mondiale nu cu o medalie de bronz, ci cu una de aur şi mai are încă două la gât la fel de sclipitoare.  Merită cel puţin premiul în bani luat de halterofilul Răzvan Martin şi sper că îl va primi. Ar fi o ruşine fără margini pentru politicienii noştri să îl trateze cu altă unitate de măsură. Ce dacă e un copil? E un copil de aur şi momentul lui de glorie este acum. Fireşte că nu va avea pretenţii de niciun fel fiindcă aşa a fost educat de familie să fie modest. Dar, de îndată ce îi va primi, sunt convinsă că ai lui vor şti ce să facă cu banii. Îi vor fi de folos la un moment dat pentru studii, pentru ca să se stabilească într-o altă ţară în care inteligenţa lui sclipitoare şi munca din aceşti ani să fie apreciate la justa lor valoare. Nu cred că în timpul vieţii noastre un copil ca Rareş Buhai merită să rămână în România fiindcă e nedrept ca un om supradotat din punct de vedere intelectual să devină sclavul grijilor zilnice.

Aici, în ţara noastră, numai şmecherii, inculţii şi nesimţiţii fac bani şi trăiesc decent. Cei care încearcă să urce treaptă cu treaptă în carieră sunt copleşiţi de griji şi îşi pierd zi de zi bucuria de a munci. Plătiţi în batjocură, majoritatea înţeleg să facă lucrurile de mântuială şi cine i-ar putea condamna? Să ne mai mirăm de faptul că străzile nu sunt măturate bine, că în spitale nu ne bagă nimeni în seamă dacă nu dăm plicuri cu bani, că în şcoli rezultatele sunt proaste, că se construieşte în dorul lelii? E foarte greu să munceşti din plăcere şi să fii creativ când te copleşesc grijile. Nu văd nicio speranţă ca lucrurile să se schimbe în bine în anii care vor urma. La conducere se schimbă doar indivizii, mafia transpartinică e aceeaşi, cu toţii încearcă să facă bani din ce a mai rămas, combinate, fonduri europene, afaceri cu statul.

Noi, ca ţară, nu producem mai nimic. Uitaţi-vă în jur şi spuneţi-mi ce produce Bistriţa în afară de cablurile de la Leoni şi poate bateriile Rombat? Pur şi simplu, trăim într-un oraş în care lumea umblă bezmetică pe străzi şi face cozi la bănci când intră ajutorul de şomaj. Zi de zi e plin de oameni care mişună pe stradă 24 de ore din 24. Printre ei veţi găsi generaţia poliţiştilor, militarilor şi securiştilor care a ieşit la pensie la 40 de ani şi încasează lunar zeci de milioane de lei vechi. Sunt tineri, încă în putere, iau bani mulţi, îşi permit să umble brambura pe străzi şi să plece în concedii. Statul le-a dat locuinţe pe gratis, au dus-o bine în comunism, o duc şi acum.

Nu au avut aceste privilegii cei din generaţia care acum are 35-40 de ani. Dacă nu au avut pe nimeni în spate, nu au avut nici casă. Cine nu a lucrat cu statul şi nici nu s-a angajat la stat optând pentru mici afaceri, adesea nerentabile, vă garantez că nu şi-a plătit sieşi salariu de 4000 de lei. Ar trebui să fii nebun să plăteşti încă 2000 de lei statului. Cu ce să mai trăieşti?

În mediul privat actual salariile sunt extrem de mici, mai mici ca la stat. Banii nu ajung pentru plata utilităţilor, toate s-au scumpit, iar la fondul de pensii nu se mai gândeşte nimeni. Cufundaţi până peste cap în rate, obligaţi să punem benzină cu peste 6 lei litrul, luptăm să trăim de pe o zi pe alta dacă nu ştim face afaceri cu statul şi nu suntem progenituri de securişti care au trişat toată viaţa.

„Bucuria calmă a muncii” e atât de rară în cazul generaţiei noastre încât mi-e teamă că nici nu vom mai reuşi vreodată să o trăim. Tocmai de aceea, eu cred că un copil genial cum e Rareş Buhai merită să o trăiască în fiecare zi, iar dacă acest lucru ne costă o sută de mii de lei de la buget, atunci să nu ezităm şi să-i dăm acestui copil ceea ce merită. Să fie darul nostru pentru cel care munceşte cu bucurie.

Cristiana Sabău

14 comentarii

  • Ma bucur sincer ca Rares Buhai este apreciat si i se recunoaste atat capacitatea de a munci cat si calitatea acestei munci. Mai trebuie si rasplata.. pe masura, asa cum s-a propus.. Parca e mai greu sa castigi cu ajutorul mintii decat sa tragi de fiare, ca altii… Aratati ca societatea noastra poate fi si dreapta, rascumparati intr-un fel greseala facuta fata de acest minunat elev cand la Evaluarea Nationala a fost al 23-lea pe judet (dupa ce a facut contestatie…!!!), primii fiind de la Rodna, Maieru, Ilva, etc..(un moment care putea sa-l marcheze, bine ca a avut puterea sa treaca peste el si sa nu urasca invatamantul romanesc..!!!).. Votez pentru rasplata de 100.000 lei pentru Rares Buhai.. hai si voi cu votul…

  • Dna Cristiana , eu muncesc din placere si din dorinta de a fi cel mai bun. Munca ma face sa pot trai , sa pot visa si sa fiu ceea ce sint acum. nu zic ca fara munca asi muri ..dar mi-ar fi enorm de greu , cu toti banii si actiunile si tot ce am acumulat eu. lucrez pe un ssalar de sub 900 lei , dar nu acesta e motivul ptr. care ma duc la lucru. De 28 de ani in care lucrez doar intr-un singur loc mi-am vazut de treaba mea , am lucrat , sint un om corect , drept si cinstit , nu ma uit in stinga si-n dreapta , imi stiu calea mea si unde trebuie sa ajung . sint un om fericit [cu toate ca viata mea de pina acum este un roman inca deschis] , enumar doar citeva exemple : am pierdut de 2 ori tot in viata [insemnind prin pierdut tot ] casa , bani, familia . de doua ori .[deci am fost casatorit de doua ori ] am pierdut intr-un accident si ceva din corpul meu , am adoptat un copil [care nu este al meu ] dar am vrut sa ajut, sint doar citeva mari evenimente . cele marunte …………….!!!! dar am speranta , sint sanatos , sint bine MUNCESC , economisesc si investesc foarte mult !!!! si sper ca sa pot sa ajut cum pot oamenii care au nevoie .
    Dar inca odata spun ca sa revin la subiect si accentuez asta : fara munca nu puteam face nimic , nu puteam sa ma ridic de jos, de unde eram trintit de viata !! nu puteam !!! oamenii trebuie sa inteleaga asta. daca vor sa ajunga sus / ati spune ca este greu , ca cu un salar nu faci nimic …..etc…..dar asa am fost si eu , poate si mai rau . deci se poate , dar iti trebuie ambitie , curaj, daruire , cinste si rabdare . Lucruri care romanii nostrii le-au uitat . invatati aceste lucruri , iubiti munca , respectati locul de munca ,[ala care este], pretuiti banii [atita citi sint] si ajutati oamenii . va asigur ca va fi bine . daca nu………….asta e !!! va doresc o zi buna !!!!

  • stimez pe acest baiat , ca nu urmareste cistigurile materiale [care il asigur ca vor veni ] !!! il stimez si ma aplec in fata lui . Felicitari !!!!

  • Felicitari pentru articol Cristiana Sabau!, ai perfecta dreptate. Apreciez cele scrise de domnul de mai sus (Raul Adrian), nu inteleg totusi cum din mai putin de 900 de lei, cat castiga pe luna reuseste sa „economiseasca si sa investeasca foarte mult” precum scrie? Cand cu totii stim cam care sunt cheltuielile intr-o luna ca sa poti supravietui, daramite sa mai poti economisi.

  • Sint foarte multi si cei care traiesc decent si nu sint asa vizibili si in presa fiecare ziua si nu sint hoti.

    Sint multe firma mici de familie sau pana la 5 angajati, care poate nu duc usor, dar decent si cu optimism mai departe si cu sucess.

    Sint nevoiti sa lucreaza toti mai mult ca sa mentine pozitia cu tot mai putin bani. Iata, reusim si asta. La noi de exepmlu cifra afacere in ultimi 3 ani a ajuns sa fie mai putin de cit jumatate de cit eram obisnuit. Ne am reorientat, lucram pe o nisa si mentinem nivelul de trai cu tot ca in 2010 ne am trezit intro dimineata cu atelierul aproape complet distrus prin foc. Neasigurat.
    Am avut ajutor, nu de assigurare ci de omeni care traiesc decent si care nu o consider hoti, doar din cauza ca au bani.

    Ce, daca gastig eu la loto sau mostenesc ceva, in al doila zi sunt hoti?
    Ce daca halterofilul care gastigase o medalie la olimpiada, acum dupa ce primea o suma importanta si traieste decent, acum este si el un hoti?
    Cum poti sa catalogezi pe toti care traiesc decent fiind cel putin hoti?

    Noi, cu firmele mici, existam si noi, platim impozite, noi producem pentru export, alti fac servici sau comert. Iar toti au un lucru comun. Nu stiu ce va fi luna viitoare, care comenzi o sa vina sau nu o sa vina. In schimb sintem optimist ca nu ne poate opri nimeni sa depunem efort si passiune in munca noastra.

    Intr-o societate santoasa sa vorbeste mai mult despre clasa de mijloc de cit mie imi sa pare sa vorbeste aici. Sint multi care nu sa afiseaza in public, traiesc decent, cinstit si corect. Trebuie luat exemplu lor si auzit si vocea lor, nu doar celar care striga tare in piata…”hoti”

    Scuze de interventie iar ma simteam atacat de asta:
    „Aici, în ţara noastră, numai şmecherii, inculţii şi nesimţiţii fac bani şi trăiesc decent”
    Poate aici trebuia scris ce adica decent, unde incepe.

    Majoritate de omeni care eu conosc sint omeni verticali si corecti. Probabil ar trebui doar sa dam mai putin importanta celoralti si a celor care nu sint asa, si am si aici exemple concrete, doar nu doresc sa fac vedete din ei. Aici este vorba de valori gresite care le face sa fie afisate in public intens, cea ce de adevarat si mie imi provoaca greata si dispret si uneori personaje respective si strica nu numai imagina lor, ci dau si o imagina perturbata a Romaniei…asa generalizind 🙂

    Ah, am uitat sa spun. Eu lucrez cu mare placere chiar uneori fara bani si doar pentru un rezultat mai frumos sau pentru un proiect care merite. Si conosc alti care fac si simt asa….multi.

  • Câtă dreptate ai! Aproape nu te recunosc. Asa este, valoarea nu mai contează. Totuși atunci când un om valoros a ajuns să conducă prin calitățile și munca lui (e drept că mai rar se întâmplă) presa l-a atacat prin toate metodele, pe care tu le cunoști bine, dacă nu făcea parte din echipa politică pe care cu dăruire o servea. Pentru că de cele mai multe ori nu ai slujit adevărul, ai contribuit din plin la actuala stare de fapt, pe care sunt surprins că o constați. Dar cine știe poate în viitor vei deveni și tu un om obiectiv al adevăratei prese. Pe Rareș Buhai îl felicit, dar mai ales îl felicit pe profesorul lui Constantin Gălătan. Toată stima pentru amândoi. Se va găsi cineva care să-i terfelească pe nedrept, dacă nu cumva profesorul Gălătan a și trecut prin astfel de „aprecieri”.

    • @corecta. Impresia mea este ca sunteti unul dintre cei care ” a ajuns sa conduca prin calitatile si munca lui” iar „presa l-a atacat prin toate metodele”…..e un pic exagerat ceea ce spuneti. Poate o fi asa, dar impusul, dupa 1990, a fost politic fara indoiala si daca in momentul numirii s-ar fi facut o triere reala, ar mai fi aparut inca 1000 la fel de buni si poate unii mult mai competenti. Si pentru ca cei 1000 n-au avut sansa, jurnalistul speculeaza si valorifica orice, altfel nu-i jurnalism ceea ce face! Cred ca nu ati depasit etapa care, probabil v-a marcat serios existenta si este firesc sa fie asa, ati facut sacrificii si ati incercat sa fiti echidistant si poate ati reusit performante in institutia pe care ati condus-o. Insa trebuie sa depasiti momentul si sa nu proiectati asupra jurnalistilor un lucru de care trebuie sa fie constient fiecare om care paseste in varful ierarhiei unei institutii, vremelnicia data de apartenenta politica sau macar orientarea care a determinat numirea. Profesorul Constantin Galatean, nu ma indoiesc ca are lucruri mult mai bune de facut decat sa aplece urechea la „aprecieri”, iar Rares Buhai e un copil de aur, parintii lui au fost binecuvantati si mai cred ca bucuria calma a muncii lor a inspirat acest copil. E un model autentic al muncii facuta din placere!

    • Esti în eroare! Era vorba de societate. Dacă asta-i societatea care-ți place mergi înainte! Acum peste 2000 de ani un filozof spunea: „Dacă nu te implici în politică riști să fii condus de inferiori” Așa au făcut mulți români și uite cu ce s-au ales. Eu sunt o simplă observatoare. Toată stima pentru cei doi. Cât despre „presă”… E clar că ești din aceeași tagmă.

  • dl Manu ,va mulţumesc ptr. faptul ca apreciaţi ce am scris. stiu ca pare puţin de necrezut felul in care traiesc si muncesc. dar e adevarat. daca vreţi intradevar sa va ajut \dar mai ales sa va ajutaţi voi/ , si mai ales sa inţelegeţi ce sa faceţi si cum sa va descurcaţi in aceste vremuri tulburi , va rog sa intraţi pe Bistritanews , iar la rubrica Economie-finanţe am numeroase articole Puterea Banilor scrise de mine Raul Adrian ,pentru voi. aici de la primul articol scris acum2ani ,veţi citi si veţi inţelege cea ce am fact si fac in continuare. ar fi o mare bucurie sa stiu ca va veţi descurca si veţi evolua financiar , ptr . ca va lipseşte cunoasterea si puterea exemplului . aceşti guvernanţi vor sa ne menţina asa ,in acest stadiu de dezvoltare , nu au nici o intenţie sa evoluam. de ce ? pentru ca raminind saraci, neştiutori , raminem o masa de manevra extrem de ieftina. trebuie sa ieşim din acest joc . eu am facut-o deja demult, si va aştept sa faceţi acelaşi lucru, ptr. voi si copii voştrii. va doresc succes !!!! . şi apropo sa ştii ca adevarata bogaţie este atunci cind reuşeşti sa cheltuieşti mai puţin decit produci ,acest lucru inseamna ca din salar daca iţi ramin 50 sau 100 \de ex. / trebuie sa-i economiseşti ,iar intr-un timp de nluni sau ani ai o suma care trebuie s-o investeşti . ma inţelegi ? asa am facut si eu , asta e formula ,asta e drumul pe care am mers. nu poţi sa speri ca peste noapte ……….!!!! cum am spus ,trebuie rabdare, respect faţa de lucru si bani , iubire de oameni.

  • In orase ca Bistrita, cei ce muncesc au agatat de picior salariul minim pe economie. Cata vreme acesta ramane la acest nivel scazut si impozitele vor ramane la acest procentaj mare, angajatorii nu vor putea plati mai mult. Ne incapatanam sa pastram acest slariu minim pe economie care nu ajunge nici pentru aer, incercand probabil prin asta sa-i atragem pe investitorii straini, care nu mai vin. O reducere a fiscalitatii ar duce, stie toata lumea, la creearea de locuri de munca si ar scoate la lumina o mare parte din evaziune.Ca nu se face, te duce cu gandul la teoria conspiratiei. Toate veniturile sunt prea mici pentru preturile mult prea mari la produsele, 80% straine, ce se consuma pe piata romaneasca. Poate nu stiti, in Bistrita se mai face pe langa cabluri si baterii, export masiv in industria grea, prelucratoare. Si va asigur ca o fac oameni devotati. Castigurile nu sunt uriase. Cine lucreaza aici, duce cu foarte mare efort o viata decenta. Nu se imbogateste nimeni fabulos ca in contractele cu statul. Cu foarte mari eforturi au reusit sa-si aduca si tehnologiile la un nivel acceptabil. Problema ramane insa forta de munca. Daca impozitele ar fi mai mici, muncitorii ar putea fi platiti mai bine, ar fi mai motivati si productivitatea ar putea creste.Piata de desfacere inca exista. Toata problema este lipsa de motivatie a muncitorului, pe care il inteleg perfect.

  • Cristiana felicitari pentru articol .
    nu fi asa pesimista
    Sunt multe produse care se fac in judetul nost
    Suntem multi multi oameni care muncim din pasiune si nu pentru salariu minim
    Munca cu pasiune are ca efect colateral benificii finaciare (si nu numai) mari

  • Numarul de masini- peste 32.000 in mun. Bistrita. Case construite peste tot, cabane(vile) de odihna la Colibita, Piatra Fantinele etc, masini de fite, cluburi full,
    circulatie auto – dimineata ,,taranii” vin la oras stau la o terasa, plimbareti toata ziua etc. Mergeti intr-un oras echivalent din Ungaria si vedeti cum se desfasoara activitatile cotidiene – circulatie auto la limita, pietoni… nem. In Ungaria se simte criza, evaziunea fiscala isi spune cuvantul… La noi toti se plang dar o duc bine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS