Primarul comunei Lechința, Romeo Florian, și-a prezentat raportul de activitate din 2008 până în prezent, perioadă în care s-au făcut numeroase investiții în toate satele comunei pe care o conduce.
În satul Lechința, a fost construit un sediu nou pentru administrația locală, a fost modernizat căminul cultural, a fost edificată Grădița ”Maria” cu program prelungit, a fost modernizată Școala Generală Lechința, a fost construită o instalație termică nouă pentru Liceul Tehnologic Lechința, un loc de joacă pentru copii, un parc, s-au amenajat trotuare și baza sportivă, au fost asfaltate străzi, modernizată piața agroalimentară și iluminatul stradal. De asemenea, a fost construită subunitatea de pompieri Lechința, s-a făcut decolmatarea văii Lechința, canalizare și stație de epurare.
În mandatele primarului Florian, s-a făcut cadastrul general al comunei, s-au modernizat drumurile agricole, s-au construit poduri și a fost modernizat tronsonul DN 17A Herina-Lechința-Matei DJ172 E (cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud).
Totodată, a fost construit și dotat un cabinet stomatologic, au fost ajutate financiar bisericile din comună, s-au cumpărat utilaje pentru întreținerea spațiilor verzi și pentru deszăpezire.
La Chiraleș, a fost construit un cămin cultural, a fost modernizat DC 27A Chiraleș-Țigău, DJ 172 G Chiraleș – Sărățel – Arcalia (cu sprijinul CJ), s-a făcut cadastru, au fost modernizate drumuri agricole și iluminatul stradal.
În satul Bungard, a fost reabilitată biserica de lemn, a fost modernizat DC 16 Bungard – Sângeorzu Nou – Tonciu, s-a făcut cadastrul satului și a fost modernizat iluminatul stradal.
În Vermeș, au fost modernizate școala, căminul cultural, s-au construit o grădiniță, un loc de joacă pentru copii, o capelă mortuară, s-a lucrat la extinderea rețelelor de apă, la infrastructura agricolă și la iluminatul stradal, care a fost modernizat.
În Sângeorzu-Nou au fost reabilitate două monumente istorice: biserica ortodoxă și biserica din lemn, au fost sprijinite toate cultele și modernizat căminul cultural, școala generală, iluminatul stradal și străzile. De asemenea, a fost construită o grădiniță, o stație de epurare, s-a făcut canalizarea și a fost modernizat DC 16 Sângeorzu Nou – Tonciu.
În Sâniacob, a fost modernizat căminul cultural, iluminatul stradal, localitatea a fost racordată la rețeaua de apă, a fost modernizată școala și asfaltat DC 27 A de la intersecția DJ 151 până la capătul satului.
La Țigău, s-a făcut aducțiunea de apă, au fost asfaltate străzi, a fost reabilitată biserica de lemn și sprijinite celelalte culte, s-a asfaltat drumul agricol Țigău – Lechința – Țigău – Chiraleș, a fost reabilitată școala, modernizat iluminatul public și realizat cadastrul satului.
Primarul Romeo Florian candidează la un nou mandat la alegerile din 27 septembrie din partea Alianței pentru Bistrița-Năsăud.
Personal nu va cunosc insa am auzit lucruri faine de dumneavoastra de la un prieten comun si tin sa va felicit pentru efortul depus in dezvoltarea comunitati pe care o conduceti. FELICITARI
Am vrea sa ajungem si ziua cand la impartirea banilor trezorierul PSD ului sa se lupte pt egalitate intre comune.Atata timp cat Lechinta beneficiaza de sume ce acopera campia,sigur ca si poate beneficia de drumuri asfaltate printre vii si lacuri.Corect ar fi ca fiecare localitate sa primeasca dupa cat contribuie,nu dupa bunul plac al celor de la butoane.
Și totuși, se va asfalta vreodată drumul la Bungard? Va avea vreodată Bungardul trotuare?
Drumul „la” Bungard s-a cam asfaltat, mai putin vreo 150m, lol,
„In” Bungard s-a pietruit, ceea ce este de apreciat, in circumstantele actuale. Cu toate astea, inca ne umplem masinile de noroi pe vreme de iarna si umblam doar in cizme, altfel este imposibil.
Inca un efort de ca. 25-30% ca si cantitate de piatra, fata de ce s-a pietruit in primavara anului trecut, pentru a completa zona de intrare in sat si cateva portiuni pietruite nesatisfacator, ar rezolva in mare parte problema noroiului. Cu piatra sparta, concasata.
De asfaltat, cel mai probabil nu se va mai asfalta in viitorul apropiat, dar macar sa putem umbla in bocanci pe vreme rea si nu obligatoriu in cizme.
Iar trotuare aproape sigur ca nu va avea Bungardul, nu in timpul vietii noastre.
Putem spera la canalizare, retea de apa? NU.
Dar macar la un semnal decent pentru telefonul mobil am putea spera. Si la un cablu tv/internet.
A trecut aproape un sfert din secolul XXI.