(FOTO) Numeroase spații comerciale din centrul istoric al Bistriței au, în loc de vitrine frumos decorate, anunțuri cu numere de telefon. Sunt goale, iar proprietarii lor ar vrea să le vândă sau să le închirieze chiar și la jumătate prețul comparativ cu perioada dinainte de începerea pandemiei.
Au plecat din perimetrul central magazine de îmbrăcăminte și încălțăminte, au tras obloanele și multe alte unități de prestări servicii, așa încât în prezent ar fi goale 15 spații, potrivit unei estimări făcută de Ioan Miclea, președintele Asociaţiei comercianţilor şi proprietarilor de spaţii comerciale din centrul vechi al Bistriţei, organizație care are 18 membri.
Conform acestuia, mulți proprietari de spații ar vrea să le vândă sau să le închirieze la jumătate prețul față de perioada dinainte de pandemie, dar nu prea au cui. Dacă în urmă cu câteva luni se plătea între două mii și trei mii de euro chirie pentru un spațiu de 40-50 de metri pătrați, acum se cer 1000 de euro pentru același spațiu, dar nu vine nimeni.
”Pandemia a dus la o cădere economică și comercială de 40-50%, în opinia mea. Spațiile comerciale din centru sunt libere, goale, pentru că parcări nu sunt, falicități nici atât, accesul dificil, plus fațadele care arată cum arată. Noi am dorit dintotdeauna o colaborare cu autoritățile locale pentru a putea reabilita fațadele și a da o altă imagine centrului, dar, în ultimii 12 ani, Primăria Bistrița ne-a abandonat. Chiar la o ședință de Consiliu Local, domnul primar Crețu a spus că nu îl interesează. Sperăm acum, după alegeri, să avem o șansă cu viitorul primar”, a spus Ioan Miclea.
Potrivit acestuia, pandemia a afectat foarte mult comerțul în zona pietonală. ”Eu cred că undeva la 50-60% din comerț a căzut. Dacă nu se intervine pentru a se aduce branduri, nu se va revigira această zonă. Putere de cumpărare există, la fel și interes. Eu când spun branduri nu mă refer la cele internaționale, ci la cele naționale. De exemplu, Denis, o firmă de încălțăminte românească este extraordinar de bună, Marelbo, la fel. Sunt firme de confecții în Satu Mare foarte bune care produc atât costume, cât și rochii de damă. Ar trebui atrase în această zonă și ar trebui scoase din acest perimetru magazinele second-hand, nu au ce căuta aici”.
În ce privește domeniul HoReCa, Ioan Miclea spune că perioada de vară a reprezentat pentru proprietarii de restaurante ”o gură de oxigen”, dar, dacă nu se face ceva urgent, va veni perioada când va fi rece și vor fi grav afectați”. ”Au mai fost și acele balansuri când Primăria a anunțat că le suspendă chiria sau o reduce la jumătate, dar nimic nu s-a întâmplat cu adevărat. Autoritățile ar trebui să ne înțeleagă în perioada aceasta și cu impozitul pe clădiri. Nu a scăzut absolut de loc. Din câte știu, teraselor li s-a promis reducerea cu 50%, dar nu s-a concretizat nimic”, a spus Ioan Miclea.
Zorin Diaconescu, care deține un restaurant în zona centrală, a spus că ”pietonalul este un barometru al stării economiei”.
”Dacă economia ar merge din plin, ar fi centre noi care s-ar face în afara orașului. Nu se întâmplă asta doar la Bistrița. dacă mergi la Cluj, vezi același lucru. E firesc. Dacă lumea este într-o stare de criză, nu vom face noi excepție. Ne putem închipui acest lucru, dar nu ne ajută foarte mult. Suntem în recesiune evidentă, deci nimeni nu va face pași înainte. Să vedem cum vom supraviețui. Centrului Bistriței i-ar lipsi o concepție unitară despre ce vrem să facem cu el. Unii îl vor zonă de locuit și atunci urăsc orice operațiune comercială, alții vor comerț, alții expoziții și cultură. Nu le poți face pe toate. Dacă vom reuși să ne hotărâm ce vrem să facem, vom avea o altă viață. Eu demult am spus că Bistrița are de toate, dar vrea să facă prea multe. Dacă s-ar fi focalizat pe un singur eveniment, ar fi fost mai bine, nju 10 care se concurează unul pe celălalt și își pun bețe în roate că atunci nu câștigă nimeni, pierdem toți”, a spus Zorin Diaconescu.
În ce privește locurile de parcare insuficiente din zonă reclamate de alții, el a spus că nicăieri în lume, ”pietonalul nu e un loc de parcat și de venit cu mașina până în ușa prăvăliei, dar s-ar fi putut face locuri de parcare în spatele caselor cu acces pentru marfă și public de acolo”.
Întrebat cum crede că ar trebui gospodărit centrul unui oraș medieval cum este și Bistrița, Zorin Diaconescu a spus că acesta ar trebui să aibă un administrator unic: ”Exemplul cel mai bun este Lüneburg din Germania, un oraș clădit pe o mină de sare care era să se prăbușească. Din acest motiv, Consiliul Local a interzis accesul mașinilor în oraș. Toate casele sunt monumente istorice, au 300-400 de ani cel puțin, sunt recondiționate și intrarea în oraș costă 10 euro, plus că toate sunt mult mai scumpe pentru că este un loc deosebit pe care îl vizitezi. E plin de turiști tot anul, dar asta nu s-a putut face până când primăria din Lüneburg a preluat integral proprietatea. Dacă ai o mie de proprietari, ai o mie de păreri și fiecare vrea altceva. Primăria poate deveni un agent economic, poate cumpăra tot ce ceste pe pietonal la prețuri rezonabile și poate reamenaja unitar. Așa, fiecare proprietar își amenajează după ideile lui și după interesele lui și atunci avem un ghiveci, nu un pietonal unitar”.
Pe cele trei străzi din zona centrală sunt circa 155 de spații comerciale distribuite astfel: pe Liviu Rebreanu – 40, în Piața Centrală – 40, pe Dornei – 40 și 35 pe Nicolae Titulescu.
CITEȘTE ȘI:
Asta este rezultatul a 12 ani de ciuma comunista.
Oamenii se îmbraca si încalta de la second pentru ca nu au bani de haine si încaltaminte de firma.
Iar poze digitale nu-si mai face decât vicele, ala venit din padure.
Cand incasau 2000-3000 € pe luna atunci nu era nici o problema pentru proprietari acum se plang… 3000 euro in bistrita????? Faliment fratilor roata se mai invarte.
În centrul istoric încă trebuie lămuriți proprietatea imobilelor. Majoritatea au fost cumpărate de chiriași la legea 12 fără drept de a le vinde.Au fost vandute însă fără contract de vânzare cumpărare cu ajutorul unui tertip notarial care din cate știu nu dădea drept de transfer legal a proprietății. În faza următoare la legea 10 a parte au fost retrocedate foștilor proprietari având deja tripla proprietate:cumpărător fost chiriaș,cumpărător cu act notarial ,fost proprietar beneficiar al prevederilor la legea 10.Mai exista o categorie de posibili doritori de proprietate,cei care nu au primit fostele imobile la legea 10 în calitate de foști proprietari sau moștenitori ai acestora și care au deschis procese în instanta pentru a le redobândi. Primaria mai deține probabil 20 -30 de încăperi în diferite imobile.Pentru a rezolva problema o asociație a proprietarilor reali sub îndrumarea și cu ajutorul tehnic și financiar al primăriei (deducere de cheltuieli,scutire de diferite taxe)ar putea trece la treabă. Ar fi culmea ca primaria din impozitele și taxele tuturor bistritenilor sa cumpere aceste „proprietăți ” la „preturi rezonabile”dupa ce au fost vandute pe nimic la legea 12 și apoi revândut la fel.
La fel au facut si cu stadionul : l-au dat gratis lui Pădureanu iar acum vor sa-l răscumpere pe bani grei , bani platiti din impozitele bistrițenilor ! Ca sa nu mai zic de terenuri si spații “donate “ de consiliul local lordului si revândute de acesta ulterior .
Macar foștii chiriași (actuali proprietari) , au platit primariei sume frumoase ( e drept in rate ) pentru spațiile de pe pietonal .
No problem.
În economia de piață (originală) scapă cine poate.
Cine rezistă concurenței, merge mai departe. Cine nu, falimentul.
Nu-i treaba primăriei dacă firmele de pe centru fac profit. Și nici a mea.
Rolul primăriei este să asigure un aspect civilizat, funcțional în raport cu scopul , să impună respectarea regulilor de urbanism, renovare, întreținere, etc. (ceea ne nu prea face).
În rest, piața reglează ce merge și ce nu.
Nu cumva chiria corectă este cea de 1000 euro/lună și nu cea de 3-4000 ? Cine garantează că nu ? Piața.
De cei de la lamă sau big cui îi pasă ? ei nu sunt tot comercianți ?
Relocați-vă, dacă credeți că în altă parte curge lapte și miere.
Noi vrem un capitalism original. Ca democrația.
Sictir !
Pretindeți chirii, de mii de euro și așteptați ca primăria sa va refacă fațadele!!! Sa va fie rușine! Am semnalat ,de mai multe ori , faptul ca sunt multe fațade neintretinute aparținând tocmai agenților economici! A se vedea pasajul de pe Strada Dornei nr 41! Profit la maxim, implicare ZERO
Situatia nu-i asa simpla cum o vezi dumneata. In majoritatea cazurilor la parter este un proprietar , la etaj altii . Pentru a repara fatada si acoperisul trebuie sa fie toti de acord si sa mai puna si banul ! Apoi aprobarile si autorizatiile pentru zona istorica sunt multe ,complexe si necesita timp si alti bani . Presupunand ca cineva se inhama la toata aceasta corvoada , stii ce-l asteapta ? Iti spun eu : ori vine cretu (sau urmasul lui ) si isi pune cortul / scena in fata cladirii tale proaspat renovate , ori inchide strada Dornei pentru circulatie , sau cel mai probabil se apuca de pavat spatiul verde din jurul bisericii , adica santier trei ani de zile !
In aceste conditii potrivnice afacerii tale , tu ti-ai baga banii intr-un viitor incert ?
Cu tot respectul,stimabile domn,as vrea sa va dau dreptate,dar nu pot;doar parțial! Paradoxul aici este:ca tocmai agentul economic ,care are spațiul la parter nu se implica în rezolvarea problemelor de bun comun! Partea de fatada a locatarilor care locuiesc deasupra este renovata! Când vine vorba de lucrări la acoperis pe unii nu ii interesează sa contribuie, ca doar pe ei nu ii ploua! Dar, când vinde spațiul comercial îl prezintă ca fiind poziționat într-un imobil cu acoperișul refăcut ! Sunt de acord cu dumneavoastră referitor la lipsa de viziune pe termen lung al primăriei! De ce nu luam modelul altor state care fac lucrări de renovare și consolidare prin intermediul asociațiilor de locatari? Asociația de locatari,în străinătate ,are statut juridic și poate contracta lucrări de renovare cu plata pe termen lung și sa înscrie în CF a creanțelor; atunci când vei vrea sa vinzi ,cumpărătorul va ști ce cumpara și ce datorii are imobilul sau vânzătorul achita integral creanțele pentru a putea vinde! Și în străinătate sunt persoane care nu își permit sa achite cu banii jos,dar pentru asta imobilul nu rămâne în degradare continua! Sunt convins ca a-ți prins ideea! O zi bună!
Proprietatea, nene, costă.
Ea nu aduce numai venituri ci trebuie să investești în întreținerea și menținerea ei.
Au doară bine era pe vremea tov. Ceașcă când (!) stăteam toți cu chirie, neavând grijă cine repară, întreține blocul, spațiul verde, etc.
Acuma ,că suntem uniți în asociații de proprietari, să ne vedem cum ne manifestăm dreptul de a ne îndeplini obligațiile.
Mâna-n pungă, fraților !
Centrul Bistriței sa mutat demult La Soare numai cei de pe pietonal și din primărie nu au aflat încă. Sorry
Comunismnul (conducerea socialista) isi spune cuvantul.
Rolul primariei nu e de a amenaja ea fatadele, desi poate intinde o mana de ajutor. Vezi Sibiu, Oradea, Cluj ce proiecte are primaria.
Primaria poate avea grija sa transhumeze romii din buricul orasului care te scuipa si cersesc intr-o zona mai linistita.
Statul merge datorita mediului privat, 80% din veniturile tarii le produc ei, ajutati privatul si statul va inflori. Biciuti micile afaceri si se duce pe pl tara.
Astept urmatoarele anunturi …ASTEPT PANA SE VINDE PRIMARIA CA SA O CUMPAR CU 50 DE EURO…sa vedeti atunci ce DITAMAI PRIMAR VOI FI…fara nici o campanie electorala si fara alegeri… asa cum vor unii acum sa ajunga!