Actualitate

Cum se vor ține cursurile la CN ”Liviu Rebreanu” Bistrița unde ar fi trebuit să înceapă lucrările la corpul A

(FOTO) Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, unde trebuia să intre în reabilitare corpul A, schelele fiind deja în curte, a amânat deschiderea șantierului pentru zona interioară a clădirii ca să poată lua toate măsurile de distanțare socială necesare pentru începerea noului an școlar în ”scenariul verde”.

Pregătirile au început în urmă cu trei săptămâni cu aranjarea băncilor astfel încât distanța între elevi să fie minim un metru. S-a reușit și pentru că școala este printre puținele care are mobilier mono-loc.

Directorul Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, profesor Susana Gălățan este în școală cât e ziua de lungă, face măsurători și calcule în așa fel încât toate regulile să fie respectate. Acolo unde nu s-a putut asigura distanța de un metru între toți elevii unei clase a decis să mute clasele respective în spații ale bibliotecii. În trei săli de aici vor funcționa clase cu 28 până la 31 de elevi din învățământul primar. Alte două clase au fost transferate în corpul B al CNLR, acolo învață elevii de gimnaziu.

”Vom face cursuri doar dimineața. Am solicitat constructorului să amâne începerea lucrărilor la corpul A ca să vedem cum ne putem organiza și, dacă lucrurile vor decurge normal, după ce vor începe lucrările vom intra cu clasele a IX- a, a X-a și a XI-a după-amiază. Constructorul a înțeles situația, a fost de acord și probabil că, în două luni, vor începe lucrările și la corpul A și atunci ne vom muta în Corpul B și la Bibliotecă. Suntem printre puținele școli cu 80% din mobilier bănci mono-loc și am reușit să le aranjăm în așa fel încât să asigurăm distanța între elevi. Am alocat laboratorul de fizică și cel de biologie pentru clasele a IX-a de științe ale naturii, astfel încât cei 28 de elevi care intră acum în liceu să aibă un spațiu foarte bine organizat din punct de vedere educațional. În acest an școlar, în laboratoare nu vor mai putea intra toți elevii. Laboratorul va fi destinat unei clase care va rămâne în aceeași sală. Avem personal didactic auxiliar, respectiv laborant pentru chimie-biologie și fizică care va pregătii tăvi pentru experimente. Acestea se vor derula doar la catedră, astfel încât elevii să nu interacționeze cu aceleași obiecte în timpul lecției”, a spus directorul CNLR Susana Gălățan.

O problemă destul de gravă va apărea dacă elevii de la matematică și informatică, respectiv de la științele naturii, nu vor putea utiliza laboratoarele de profil, știut fiind faptul că nu se poate face programare fără calculator.

”Avem în total, la liceu, opt clase de matematică-informatică, plus 12 de științe ale naturii. Acesta este cel mai mare semn de întrebare pe care îl avem în acest moment. Întrucât, conform ghidului care este în dezbatere publică, laboratoarele nu pot fi folosite, eu m-am gândit că am putea aloca acele săli ca săli fixe, dar, în felul acesta, dezavantajăm clasele care nu sunt repartizate în laborator. Să alocăm cele șase laboratoare de informatică pe care le avem pentru șase clase de mate-info? Cu celelalte două ce facem? Nu e normal. Vom solicita Direcției de Sănătate Publică să ne permită să intrăm în laborator – câte două sau trei ore, conform orarului – iar după ce se termină orele, sala va fi aerisită, mobilierul și calculatoarele dezinfectate”, a spus Susana Gălățan.

Ca să nu existe niciun pericol, școala s-a gândit la o soluție.

”Vom îmbrăca tastaturile și mouse-urile în folie, pentru fiecare clasă separat, astfel încât elevii să utilizeze aceeași tastatură în siguranță. Am experimentat și se poate lucra. În felul acesta, asigurăm o igienă a tastaturii și mouse-ului. Am solicitat și Primăriei Bistrița, dar, dacă nu ne vor asigura vom cumpăra noi, lămpi cu ultraviolete de putere mare. Cu o asemenea lampă în 15 minute se poate dezinfecta o sală, astfel ca după o oră să poată intra o altă clasă de elevi. Repet: vom proceda astfel doar dacă vom primi aprobare de la DSP în acest sens. În prim plan vom pune sănătatea elevilor și a profesorilor din școală, dar nu vom renunța nici la calitate pentru că elevii care vin la CNLR se așteaptă să găsească aici toate lucrurile bine pregătite, iar noi să fim bine organizați. Părinții pot să aibă încredere că vom face acest lucru și că nu vom coborî standardele. Vom face tot posibilul să asigurăm un învățământ de calitate în condiții de siguranță”, a mai spus Susana Gălățan.

În acest an școlar mai ales, profesorii de științe exacte vor face mai multe experimente virtuale cu condiția să aibă și aparatura necesară. Acum, școala are 11 săli de clasă în corpul B, toate sălile din învățământul primar, laboratoarele de informatică, fizică, chimie și biologie sunt dotate cu videoproiectoare, dar mai sunt și câteva mobile care vor fi transportate de la o sală la alta. Ar mai fi nevoie de încă 44 de laptopuri pentru a dota fiecare sală de clasă. Școala ar avea bani pentru o mică parte dintre ele, dar, potrivit legislației în vigoare, nu poate face achiziții de mijloace fixe care depășesc valoarea de 2500 de lei. Căutăm însă soluții ca toate catedrele să aibă laptop și videoproiector.

”Nu putem lucra doar cu cartea și caietul. La noi, de câțiva ani, se foloseau laboratoarele, profesorii îi așteptau acolo pe elevi și se derulau experimente. Am solicitat Primăriei Bistrița finanțare în acest sens. Deocamdată nu am primit răspuns, dar sperăm să primim și să fie unul favorabil. Și până acum, am solicitat pentru clasele cu manuale digitale și în fiecare an am primit dotări pentru 3-4 clase, depinde câte intrau în ciclul gimnazial. Anul acesta, Primăria Bistrița ne-a solicitat să transmitem printr-o adresă de ce avem nevoie. Am transmis că avem nevoie de 44 de laptopuri, dar și dezinfectanți, covorașe, termoscanere, noi având doar termometre digitale”, a spus Susana Gălățan.

Până când vremea va permite, orele de educație fizică se vor ține pe teren, în aer liber. Apoi, întrucât școala are o sală de sport mare, pot intra chiar și două clase. ”Avem trei săli în care se pot face ore de sport”, a spus Susana Gălățan.

În ce privește internatul și cantina, nu se știe dacă acestea vor putea fi deschise, situația nefiind reglementată la nivel național.

În eventualitatea în care se va face din nou școală online, inclusiv elevii de la CNLR riscă să aibă iar probleme să intre în legătură cu profesorii lor.

”Și la Liviu Rebreanu sunt elevi care nu au mijloace de conectare la internet. Am avut elevi care au declarat că ei au lucrat de pe telefonul mătușii. Și noi, ca orice altă unitate de învățământ, suntem școală de cartier pentru învățământul primar și gimnazial. Avem elevi care nu au posibilități materiale. Și la liceu sunt elevi care povin din mediu rural și chiar elevi din oraș foarte buni la învățătură, dar care nu au laptop acasă. Nu se pot face lecții la liceu cu telefonul. Este obligatoriu să fie un laptop sau în cel mai rău caz, un PC dotat cu cameră și căști. La secția matematică-informatică și științe ale naturii este recomandabil un laptop pentru școala online.”, a adăugat ea.

Întrebată care este cea mai mare temere a sa, a răspuns: ”Cea mai mare temere este legată de faptul că suntem foarte mulți, cu tot cu angajați suntem aproximativ 1950 de persoane. Probabilitatea să se îmbolnăvească trei persoane dintre aceștia este foarte mare. Ne-am gândit mult, am proiectat circuitele de intrare-ieșire în și din curte și clădiri, cu un orar bine stabilit care va fi comunicat profesorilor, elevilor și părinților acestora. Vom avea clase cu orar decalat. Învățământul primar va începe orele la 8.30. Elevii vor ieși în curtea școlii în pauze planificați pe niveluri de învățământ. Profităm de curtea generoasă și vom organiza unul-două spații unde se vor putea ține ore în aer liber și vom face tot posibilul să se respecte toate procedurile pentru prevenirea transmiterii virusului cum am făcut și în perioada de pregătire a examenelor naționale când nu s-a îmbolnăvit niciunul dintre elevii sau profesorii participanți”.

”Elevii vor trebui să respecte regulile pe care le vom aproba prin procedură internă. Dacă acele reguli vor fi respectate, eu am convingerea că vom putea veni la școală în maximă siguranță. Cred că ar trebui să nu ne lăsăm cupinși de frică, nici noi profesorii, dar nici elevii sau părinții acestora. Să respectăm regullile sanitare, dar să ne focalizam atenția asupra educației propriu-zise, astfel încât educația elevilor să nu aibă de suferit”, a transmis Susana Gălățan.

10 comentarii

  • Ce poti sa spui cand vezi asa ceva? Nimic altceva, decat ca avem un guvern/conducere iresponsabil/a si incompetent/a si care nu a fost in stare sa organizeze scolile pentru invatamantul online. Riscul este enorm atat pentru cadrele didactice, cat si pentru elevi si familiile lor. Dragi parinti si cadre didactice, treziti-va pana nu este prea tarziu!

    • De ce sa invete acasa, on-line? De ce sa nu ii invatam sa se spele pe maini, sa poarte masca? De ce nu ii invatam, noi parintii, sa nu puna mana pe balustrade pt ca sunt tineri si isi pot tine echilibrul? De ce nu ii invatam, noi parintii, sa stranute in pliul mainii si sa nu stea in ceafa colegului, sa nu se imbratiseze si sa nu ii sufle in fata? De ce nu ii invatam noi ca un cadru didactic are pregatire de specialitate si stie cel mai bine sa il invete, pe cand noi, parintii, oricat de smart ne credem, nu suntem in masura sa ii pregatim, sa le explicam, sa ii ajutam sa inteleaga! Copiii trebuie sa mearga la scoala si parintii la servici, parintii trebuie sa ii invete sa pastreze normele de igiena si sa poarte masca, profii/invatatorii sa ii invete mate, stiinte etc!

  • Este un mare semn de întrebare pentru părinți deși încă nu au apărut reglementările legale pentru începerea scolii.La scoli precum CNLR se tine cont ca sunt și elevi din alte localități? Cum se stabilesc scenariile în acest caz?Un metru distanțare sociala (felicitări cadrelor și conducerii),elevii din clasele 1-4 ce vor face în pauze, Cine ii va supraveghea astfel încât sa nu se apropie unul de altul?Sunt multe intrebari;1950 de persoane intra și ies pe aceeași poarta?Folosesc aceleași grupuri sociale,scări,balustrade?Copii merg la „școală „sau la scoala privatiza de libertate și. a.m.d.Cred ca un sistem mixt cu prezenta controlata în școală pentru evaluări 2,3 zile pe săptămână ar fi mai corect.

  • Daca la 20000 de teste apar în jur de 1000 de pozitivi sa se calculeze folosind regula de trei simpla cam câte persoane pot fi pozitive din 1950 de elevi si cadre didactice.
    Câteva zeci sau sa rotunjim la o suta?

  • Cei din clasa 0 și clasa I , care trebuie dusi de părinti la școală, ce o sa facă?
    Părintii, mă gandesc ,ca incep serviciul de la 8.00.

  • De 6 luni stă școala goală. În orice altă țară era măcar jumătate renovată. La noi acum s-au gândit cum ar fi și cursuri și șantier. Rușine mare, primăriei, lui Cristi vicele și direcțiunii. Din februarie s-a făcut planificarea pentru modul de funcționare a orelor. A fost ședință unde s-a stabilit că cel puțin clasa în care este fica mea să facă de la 7.00 dimineața. Deci erau programate lucrări. De ce le-au abandonat? Voturile noastre nu circulă???

    • pt. ca firma care se ocupa de renovat acum asfalteaza, cand vine vremea rea, face bani din interioare! 😉

  • Nu era mai bine sa intre la cursuri de la 8 copii de primara care trebuie insotiti, iar de la 8:30 cei mai mari care vin singuri?…asta pt ca majoritatea programelor de munca incep la ora 8!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.