Actualitate

Bugetul orașului Bistrița, mai mic cu 150.000 de euro în 2021. Cu cât vor crește taxele și impozitele locale

Impozitele și taxele locale vor fi cu 3,8% mai mari în 2021 la Bistrița, majorarea fiind echivalentă cu rata inflaţiei, a stabilit Consiliul Local în ultima ședință în care PSD și PNL au avut dispute intense pe marginea reducerilor de taxe care ar urma să fie aplicate pentru mediul de afaceri. Chiar și așa, se vor încasa cu circa 150.000 de euro mai puțin față de alți ani.

Procentul de 3,8% reprezintă rata inflației comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a motivat administrația liberală.

Ca să vină în sprijinul antreprenorilor, primarul Bistriței, Ioan Turc, a propus să fie redusă de la 1,3% la 1,25% cota de impozitare ȋn cazul stabilirii impozitului pe clădiri cu destinaţie nerezidenţială, proprietatea persoanelor juridice și cu propunerea de stabilire a cuantumului taxei pentru ocuparea temporară a unor suprafeţe de teren, proprietate publică a municipiului Bistriţa, pentru amplasarea de terase la un nivel cu 50% mai mic faţă de taxa stabilită pentru anul 2020.

Consilierul PSD Cristian Niculae a cerut reduceri și mai consistente.

”La impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice în anul 2021, propun să se aplice cota de 1% (față de 1,25% propusă de Primăria Bistrița – n.r.) asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale și respectiv a cotei de 0,06% (față de cota de 0,08% propusă de Primăria Bistrița – n.r.) asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale deținute de persoanele juridice. Mai propun ca taxa de amplasare pe terasele de pe pietonalul Liviu Rebreanu la 7 lei/mp/lună, nu 13 lei/mp/lună, o reducere cu peste 70% a vechii taxe de 25 de lei/mp/lună pe care au plătit-o antreprenorii vara aceasta, deși suntem în plină criză, iar sectorul HoReCa este cel mai afectat. Taxa pentru amplasare terase în centrul istoric al municipiului Bistrița în alte zone decât pietonalul să fie de 7 lei/mp/lună, nu 10 lei/mp/lună, iar taxa pentru amplasarea de terase pe domeniul public la 5lei/mp/lună, nu 15 lei/mp/lună ca până acum”, a spus Cristian Niculae.

În opinia lui, dacă autoritățile locale nu sunt alături de antreprenori și nu le dau posibilitatea să-și mențină afacerile, există riscul ca în 2022 să nu mai aibă de la cine încasa taxe și impozite.

Primarul Bistriței, Ioan Turc i-a răspuns: ”În ce privește propunerile făcute de domnul consilier Niculae, impactul asupra bugetului printr-o scădere de la 1,3% la 1% este de aproximativ 4 milioane de lei. O scădere de la 1,3% la 1,25% are un impact de peste 600.000 de lei. Cred că aceste cifre vorbesc de la sine. De asemenea, diminuarea procentului de 0,06% față de 0,08% – propusă de domnul Niculae – nu poate fi susținută legal. Codul Fiscal prevede că, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08 și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirilor. Așadar, ceea ce solicită domnul consilier Niculae este imposibil din punct de vedere legal. În ce privește taxele pentru amplasarea teraselor, se vede foarte bine că venim cu propuneri de înjumătățire. Vrem să-i ajutăm pe cei care au întâmpinat dificultăți de natură economică în acest an, dar trebuie să ținem cont și de faptul că bugetul municipiului Bistrița este grevat și de o serie de datorii – obligația de a plăti peste 2 milioane de lei comunei Șieu Măgheruș, avem proiecte de investiții în față”.

Consilierii PNL Cristian Munthiu, Florin Urîte și Ioan Peteleu au criticat populismul PSD, acuzându-i pe social-democrați că vor să bage Primăria Bistrița în faliment. Ioan Peteleu a reamintit că administrația PSD a ”aruncat cu bani în ultimii 12 ani în stânga și în dreapta, chiar și pe plimbări în alte țări plătite din banii bistrițenilor”.

”Este primul an în ultimii 12 în care se fac reduceri la impozite și taxe pentru persoane juridice atât cât se poate în acest an delicat în care ne aflăm. Filosofia bugetară care stă la baza administrării orașului ține absolut de actuala administrație și categoric că o vom vedea pusă în aplicare în anii următori. Să nu uităm că în acest an actuala administrație și-a început mandatul doar cu 2 luni în urmă. Cred că trebuie să rămânem într-un cadru care să ne permită realizarea investițiilor pe care dumneavoastră le-ați inițiat, unele dintre ele fără să vă gândiți la ce ar trebui făcut ca să le puneți în aplicare fără să răsturnăm acest oraș cu susul în jos”, a spus Ioan Peteleu, președinte de ședință.

Pe de altă parte, începând cu anul 2021, se va plăti o taxa specială pentru soluționarea ȋn regim de urgenţă a declarațiilor fiscale privind dobândirea sau înstrăinarea mijloacelor de transport ȋn sumă de 100 lei/declaraţie și o taxă specială pentru eliberarea extraselor din Amenajamentul pastoral pentru pajiștile permanente situate în extravilanul UAT municipiului Bistriţa pentru perioada 2019-2029.

Secretarul general al municipiului, Floare Gaftone, a atras atenția că, în 2021, se vor încasa mai puțini bani la bugetul local față de alți ani.

”Diminuarea este cu 750.000 de lei, ceea ce echivalează cu 150.000 de euro. Sper ca pentru 2022 să aprobați o altă filosofie a fundamentării taxelor și impozitelor locale până în 30 aprilie 2021. De circa 5 ani, articolul 49 din Codul Fiscal permite Consiliului Local să supraimpoziteze clădirile și terenurile neîngrijite. Avem terenuri în zone care au toate utilitățile și sunt proprietari care trăiesc probabil în alte țări, nu își îngrijesc terenul, sunt pline de bălării, iar impozitul conform formulei stabilite de CL vine la 11,6 lei/ar/an. Dacă nu vom lua măsuri, cetățenii uită că au teren în municipiuul Bistrița față de care au niște responsabilități și în relația cu autoritatea locală și, de ce nu, poate mai calmăm și prețurile de pe piață. Aștept să analizăm lucrurile conform Codului Fiscal”, a spus Floare Gaftone.

Taxele și impozitele locale în varianta propusă de primarul Ioan Turc – pe care o puteți consulta AICI – au fost aprobate cu 14 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 5 abțineri.

Etichete

7 comentarii

  • Primaria are prea multi angajati si tot felul de consilieri, reduceti si de acolo taiati si din salarile astronomice nu mariti doar taxele si voi intretineti fara rost taietorii de frunze, degustatorii de cafele si pe multi altii care sunt platiti 8 ore si muncesc maxim 2 ore si alea cu scarba.

  • Cand aveti de gand sa renuntati cu totii la populisme ieftine.Stiti destul de bine ca fara imopzite nu se poate.Anul trecut erau necesare,acum nu? Peste cativa ani sa vina pnl istii cu aceeasi farsa?Va rugam puneti-va serios la masa si lucrati pt binele oamenilor.Sau la care vi-i greu,lasati pe altii!

  • Propunere. Astept diminuarea cu 50% a indemnizatiilor EDILILOR din CL si Primarie pe tot anul 2021. Mai putine chirmase si festivaluri gen Zilele Bistritei . Fara focuri de artificii si mese vestive. Astept si o revizuire a intregului aparat administrativ. Iata cum se pot aduce euroii inapoi pt. oras.

  • Este important sa se utilizeze banii in mod judicios , sa se chiverniseasca bine orice banut si sa nu se risipeasca in vant.Niciodata nu sunt bani de-ajuns. Dumnezeu le da unora bani cu nemiluita dar nu le da si darul de a sti ce sa faca cu ei (vezi , vlastarul familiei Micula din Bihor). La altii le da mai putini dar le da minte sa se descurce cu cati au.Stiu familii cu 3 sau 4 copii care desi nu dispuneau de resurse au reusit cu sacrificii sa-i indrume astfel incat au facut toti studii superioare.Important este sa se rezolve cu adevarat lucrurile importante pentru oras.Daca banii , atati cat sunt , se vor imparti intr-o multime de asa zise „capitole de cheltuieli” ajungand putini , in multe locuri nu cred ca va fi bine.Nu trebuie sa schimbam culorile dupa moda anului…Este mai bine sa folosim culorile clasice care vor fi „la moda” si in anii urmatori.Aerul schimbarii e bun pana la un punct.Trebuie lucrat la atitudine , trebuie lucrat in profunzime…Ura si actele voit revansarde nu-si mai au locul.Alegerile au trecut , ar trebui sa urmeze constructia si reconstructia.Nu va atingeti de lucrurile bune facute de altii.Sunt destule si se vad .Daca va pricepeti faceti lucruri mai bune decat au facut ei.Iar domnii consilieri trebuie sa constientizeze ca fac parte din acel „sfat al inteleptilor” chiar daca nu stim despre dansii ce IQ are fiecare…Fiti harnici si intelepti. Cu procedura sau fara !

  • Bălăriile sunt ecologice, asigură biodiversitate. Na.
    Pe de altă parte acei oameni care au bălării, parte din ei îmi imaginez că au aplicat pentru o autorizație de construcție …dar nu se poate din cauza planului de urbanism ( absenței lui).
    Jocul politic a samsarilor pare a fi de a forța proprietarii prin suprataxare sã le vândă la cine trebuie.
    Bineînțeles local.
    Retrocedările , cadastrul nu s-au finalizat după ani de la Revoluție …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.