Primarii aflați în fruntea comunităților traversate de Someșul Mare au primit termen, până în 20 aprilie, să curețe albia de gunoaie, iar după această dată, dacă râul nu va fi ca lacrima, riscă amenzi drastice.
Întrebat într-o conferință de presă dacă va pune umărul la curățarea albiei râului, primarul comunei Maieru, Vasile Borș (PSD), a răspuns: ”Eu pun prima dată o întrebare: în administrarea cui sunt albiile râurilor? Și vă răspund: în a Sistemului de Gospodărire a Apelor. Tot ce valorificat, nisip, balast, tot ce e pe albii este a SGA. Și gunoaiele? Ale noastre ale primarilor. Haideți să vedem ce eforturi au făcut primăriile împreună cu ADI Deșeuri pentru a pune la dispoziție pubele și tot ce presupune colectare, toate cu cheltuieli foarte mari. Dacă nu vom fi sprijiniți în aceste acțiuni de SGA și de Garda de Mediu e zadarnic. Eu sunt administratorul curții mele, iar în curtea mea vine un cetățean și-mi aruncă 2 saci cu gunoaie. Cine îl ia la rost? Eu că sunt administratorul curții mele. Trebuie să ajungem la o înțelegere. Pandemia este a primarilor, gunoaiele sunt ale primarilor. Eu știu că, în zona Văii Someșului, SGA are câțiva angajați. Eu sunt curios cu ce se ocupă. Ei pot să-și facă slujba stând la filaj, pe Someș, pe lângă apă, pe Ilve, făcând fotografii cu cetățeanul pe care l-a prins și să dea contravenții. Eu nu pot aplica contravenții dacă nu am Poliție Locală, nici eu ca primar, nici alt funcționar nu pot da amenzi aici. Avem voie pe urbanism și pe alte spețe, dar nu aici dacă nu avem Poliție Locală. Și în acest sens, pentru comunitățile locale mai mari, și acolo unde ne confruntăm cu astfel de probleme, Prefectura să ne aprobe în organigramă măcar un post de polițist local. Noi ne dorim să sprijinim, dar trebuie să avem și cu cine, și prin cine. Am ceruit anul trecut două posturi și nu s-au aprobat”.
Vasile Borș a spus că de două ori pe an igienizează cursurile de apă, însă curățenia se poate păstra doar dacă se implică și celelalte instituții responsabile de ape și mediu.
”Ultima strigare. Vom face împreună o curățenie generală, iar după, acolo unde sunt mizerii, vă rog să aplicați amenzi usturătoare administrațiilor locale, iar cetățenii să plătească!”, a scris pe Facebook primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, care crede că trebuie acționat pe toate fronturile pentru a scăpa de blestemul gunoaielor aruncate pe Someș:
”Am încredere deplină în prefectul județului, domnul Stelian Dolha, că a înțeles pe deplin ceea ce trebuie făcut pentru a eradica acest fenomen inadmisibil, adică să-și facă datoria în adevăratul sens al cuvântului. E timpul să ne punem pe treabă cu adevărat, vremea diplomației a trecut! Trebuie acționat pe toate fronturile sau vom plăti cu toții, simplu. Nu acesta este viitorul nostru, turismul cu siguranță! Cu vorba bună nici într-o sută de ani… Fac apel la cetățenii văii, să facem front comun împotriva acestui blestem de care trebuie să scăpăm pentru totdeauna, altfel ne va costa foarte scump! Vă mulțumesc tuturor pentru implicare! Împreună pentru ape curate!”.
Contactat de Timp Online, primarul Traian Ogâgău a spus că, pentru ultima dată, s-a convenit cu Garda de Mediu și cu celelalte autorități responsabile, ca, până în 20 aprilie, să fie curățată albia râului Someș, după care, dacă pe raza unei localități se mai găsesc mizerii, primarii vor fi amendați.
”Râul e în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor, dar e la mine în casă și trebuie să am grijă de el. Până nu se aplică amenzi, nu se va schimba nimic. Astfel, cetățenii vor plăti chiar ei fiindcă din banii lor, plătiți la buget, sunt achitate aceste amenzi. Așa trebuie făcut, lună de lună să ne amendeze până luăm măsuri. Eu am luat măsuri, dar îmi vin gunoaiele din amonte. Eu, ca primar, cer să fiu amendat eu sau orice primar din țara asta care nu are grijă de apele care curg pe raza localității lor. Cei de Apele Române și Garda de Mediu nu pot fi peste tot. Dacă ai un fir de apă pe raza localității, ai grijă de ei. De toți românii depinde să fie curat. Trebuie să ne implicăm cu toții. Ca să faci turism trebuie să ai curățenie și fiecare primar să răspundă pentru ce face în localitatea lui. Trebuie să înțeleagă că trebuie să se implice mai mult. Cei din amonte să plătească amenzi, inclusiv eu dacă nu sunt în stare să-mi întrețin curățenia. Altă soluție nu am”, a spus Traian Ogâgău pentru Timp Online.
Domnul Primar poate ca nu stie ca Statul a dat liber prin lege la CONFISCAREA mijloacelor de transport inclusiv caruta cu care cei certati cu legea si fara bun simt, arunca gunoaiele unde-i taie capul. Astfel ei trebuie identificati mai intai prin supraveghere VIDEO si dupa confiscare Primariile au dreptul sa scoata la licitatie aceste mijloace. Banii raman in comunitate la Primarie. Iata ca nu numai SGA-ul poate sa faca bani. Insa la Primari exista o mare problema de politruci incapabili de ordine si ce este cel mai important este faptul ca pentru VOTURI nimeni nu doreste sa se puna rau cu cetatenii nici macar cu nesimtitii. Calculul este gresit , deoarece cei mai multi ar aprecia o astfel de masura justificata, si cred ca majoritatea nu le este indiferent sa traiasca printre gunoaie. Studiile au aratat ca acolo unde exista gunoaie in natura , posibilitatea izbucnirii de PANDEMII este mult crescuta. Asa trebuie pusa problema pe timp de PANDEMIE. Este periclitata o intreaga comunitate. Deci la treaba tovarasi !Si Directia de Sanatate Publica trebuie sa amendeze drastic . Numai asa mai merge intr-o tara in care totul este bolnav.
Nu vad cum pana in 20 apr. sa dispara miliardele de pungi si carpe agatate de 30 de ani in crengile arborilor de pe maluri. Dupa ce se incalzeste bine afara si apa este calda doar cu o comunitate intreaga sau cu Penitenciarul cu mainile goale din albie trebuie intervenit pt. a despacheta de pe crengi aceste deseuri . Altfel nu se poate si termenul este dat aiurea. Aici tot anul 2021 trebuie intervenit, deoarece cantitatile sunt istorice depuse in straturi succesive.Inclusiv pt. prima data trebuie gandita o toaletare atenta a primelor ramuri de la nivelul malurilor unde se retine mizeriile plutitoare. Totul este de mare anvergura si daca se vrea ceva ca lumea nu in viteza atunci trebuie insistat pe calitatea interventiei nu pe fusareala.
Dreptate cred că are d-nul Vasile Borș,Ogâgău i-a pus o minge la fileu lui Dolha așa ca să vadă tot electorul că nu-i degeaba…dar problema e că tot degeaba,amu că e sau că i-a pus-o…degeaba timpul ne va da și răspunsul,propun tuturor factorilor decizionali o soluție,la fiecare kilogram de plăsticărăi o tonă de balastru,o să vedeți cum toate firmele de casă care oricum ele fac legea pe someș o să găsească muncitori ptr.așa zisa curățenie,ce ziceți de propunere d-nilor de la ape,primari și în mod special d-nul Bălan?coborâți în arenă?
Aceeași poveste eterna :pasarea de responsabilitate intre cele trei instituții care încasează salarii grase de pe urma protecției mediului: Garda de Mediu,SGA, primării.Nu se schimbă nimic în viitorul apropiat.De ce sa faci acțiuni civice și să aduni gunoaiele aruncate de nesimțiții care au conștiință ZERO?
Stimați Domni, încercați să scoateți pe tovarășii de la birouri, adică garda de mediu, apele române, poliție locală, și trimiteți să adune ei toate gunoaiele, nu numai de pe Somes, și din tot județul, la ce salarii de bugetari au își permit. Nu poți acuza o comunitate întreagă pt câțiva nesimțiți. Singura vină a primăriei, cel puțin la Bistrita este că sunt foarte multe persoane care nu au contract cu firma de salubrizare, și culmea este că ei aruncă cel mai mult.