contact@timponline.ro
  • Prima pagină
  • Știri din Bistrița
  • Știri din județ
  • Timp de gândire
  • Dezvăluiri

TimpOnline.ro

Prima pagină   »   Știri din județ   »   Mihai Muresan despre inchiderea scolii din Alunis: In acest ...

Mihai Mureșan despre închiderea școlii din Aluniș: În acest moment, nu se poate schimba nimic


03 martie 2021 de Cristiana Sabău   7 comentarii

trehos.ro

Copiii din satul Aluniș vor face naveta din anul școlar viitor, iar în acest moment nu există nicio șansă să se schimbe în vreun fel situația. ”Știu că părinții nu sunt de acord, știu că ar fi mai bine altfel, numai că, neavând sursa de finanțare, nu avem cum să mergem pe altă idee”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Mureșan.

”Conform finanțării pe componenta de bază, Școala Gimnazială Zagra a avut un buget de 2,054 milioale de lei și a încheiat anul financiar 2020 cu un buget de 2,8 milioane de lei, adică cu o depășire de 76.157 de lei, însemnând 38%. Ei au fost în toamnă, prin august-septembrie, la doamna ministru Anisie care i-a înțeles și a făcut rost de suma respectivă și a fost posibilă plătirea salariilor. Încadrările pe care le facem acum sunt pentru anul școlar 2021-2022 când ei, pe același efectiv de elevi, din nou vor avea același buget. Cine le dă diferența de aproape un milion de lei? NU are cine. Ei trebuie atunci să-și rezolve problemele la nivelul comunei de așa manieră încât să se înscrie în aceste sume pentru că altfel va trebui să mergem iar pe ideea redistribuirii acestor sume, dar nu știu de unde”, a spus Mureșan.

Șeful ISJ a precizat că la Zagra a avut loc un consiliu profesoral și altul de e administrație cu participarea Primăriei și a reprezentantului părinților.

”Au stabilit ce au de făcut și au venit cu acest proiect de plan de încadrare la ISJ cu care se apropie de numărul de norme care le este alocat ca să poată să reziste financiar. Știu că părinții nu sunt de acord, știu că ar fi mai bine altfel, numai că, neavând sursa de finanțare, nu avem cum să mergem pe altă idee. Trebuie luate lucrurile în contextul în care suntem în acest moment. Dacă la nivel de comună ar fi efectiv mai mare de elevi, nimeni nu ar fi împotrivă, și eu dori să se lucreze cu clase de câte 15 elevi în toate ciclurile pentru că asta ar aduce surplus de calitate. Avem însă acte normative pe care trebuie să le respectăm și nu avem ce face. În acest moment nu se poate schimba nimic, însă nu putem ști ce se poate modifica la nivel de proiect de plan de școlarizare care vine de la vară încolo. Noi trebuie să proiectăm acum pe ceea ce avem în acest moment, apoi vom mai vedea”, a spus Mureșan.

Pentru că nu este ”rentabilă”, școala din satul Aluniș, modernizată în urmă cu 5 ani, va fi închisă începând cu anul școlar viitor, iar 13 elevi de ciclu primar vor fi nevoiți să facă naveta cu microbuzul la Zagra. Statul consideră că este mai ieftin așa decât să plătească salariul unui cadru didactic, iar această situație îi revoltă pe localnici, dar și pe primar.

Copii de 6 ani din Aluniș, obligați să facă naveta pentru că statul nu vrea să plătească o învățătoare
  • Despre
  • Ultimele Postari
Cristiana Sabău
Cristiana Sabău
A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău
Ultimele postari ale lui Cristiana Sabău (vezi toate)
  • Târgurile de miei, de domeniul trecutului. Cât va costa carnea și de unde o vom putea cumpăra - 20 aprilie 2021
  • La Chintelnic se face o fabrică de procesare a deșeurilor din mase plastice - 20 aprilie 2021
  • Ouăle pe care le găsim în magazine provin și de la ferme din județ, patru la număr - 20 aprilie 2021

Categoria:  Știri din județ   Etichete:  Mihai Mureşan, Școala Aluniș
7 comentarii  Vizualizări: 1.270

GA – sub articol -responsive

Comentarii

  1. Leo

    03 martie 2021 la ora 07:29

    Asa au disparut gari , statii CFR , linii ferate , flota tarii , minele de aur si argint , minele de plumb si de cupru , fabricile si combinatele tarii , indiferent de domeniul de activitate , pentru ca cineva la un moment dat a spus ca ” nu sunt rentabile”. Ca industria romaneasca e „un morman de fiare vechi” a spus Petre Roman , ca liniile ferate nu sunt rentabile a spus eminentul Basescu . Asa au disparut toate liniile de „mocanita” si o mare parte din liniile CFR , aflate pe trasee secundare . D-le inspector sef , invatamantul si cultura niciodata nu sunt rentabile in sens direct . Dar sunt necesare ! Un popor cu stiinta de carte nu va fi infrant niciodata. Dar guvernul D-vs. nu are niciun interes pentru aceste aspecte ale vietii sociale. Asta este situatia , din pacate. La inceputul desteptarii nationale , fiecare sat facea ce putea dar isi tinea un popa si un invatator. In epoca moderna statul a preluat aceste cheltuieli si se vede clar cum o face. Decat o invatatoare intr-un sat mai bine toti copii pusi pe drumuri. Ce se intampla daca banii alocati pentru transportul elevilor se aloca transportului invatatoarei , care oricum trebuie platita (ca-si face treaba in Alunis sau in Zagra) iar daca totusi nu ajung , restul nu-i poate da Primaria comunei Zagra ? Sau chiar parintii copiilor.Calculul nu poate fi greu de facut …Nu puneti pe drumuri copii asa mici !

    23

    Răspunde
  2. ROMANIA EDUCATA

    03 martie 2021 la ora 08:28

    ,,Stiu ca parintii nu sunt de acord , stiu ca AR FI MAI BINE ALTFEL dar…. nu exista surse de finantare !! ROMANIA EDUCATA !

    11

    Răspunde
  3. dottore

    03 martie 2021 la ora 08:47

    Scoala din Alunis avea un rost ,feudalule.matale nu ai nici un rost si consumi resurse degeaba,impreuna cu toti taraie brau din inspectorat.renuntati la masinile de la inspectorat,la soferi,la secretare ,ciocoilor si asigurati copiilor conditii sa invete.invatamantul in romania a devenit o sinecura pentru propagandisti si stapani feudali.pentru saraki nu mai e gratuit.

    21

    Răspunde
  4. Tatar G.

    03 martie 2021 la ora 09:07

    E adevarat ca satele noastre sunt depopulate.Ceea ce era acum 50 de ani,astazi pare un vis.Erau 8 clase .fiecare avand 25 sau 30 de copii.Iar acum se inchid scolile ,copiii sunt pusi pe drumuri.Ne mor satele,ne mor traditiile …unde mai e vesnicia nascuta la sat.Se fac economii pt un amarat de salar de invatatoare,dar se dau la anumite firme zece salarii de dascalita.E o nebunie generalizata.S-au construit sau reparat anumite scoli si cand sa se dea in folosinta copiii au fost pusi in masini si dusi la centru de comuna.Se rupe legatura dintre copii si parinti,intre colegi.Copiii se simt instrinati.Dar …cui ii pasa?!

    14

    Răspunde
    • vasile

      03 martie 2021 la ora 11:40

      Deși ai dreptate că se dau bani nemeritați unor firme, mai corect spus e că se cere șpagă de la anumite firme, problema ridicată este una artificială:
      1. nu e doar salarul învățătorului, ci și al celor care se ocupă de curățenie, precum și întreținerea clădirii.
      2. șansa de a reuși în viață crește pt copiii care vor învăța împreună cu colegi de aceeași clasă și nu împreună cu colegi de clase diferite și de cele mai multe ori cu învățători slab pregătiți.
      3. „înstrăinarea” e de doar 10-15 minute per drum.
      4. nu ar trebui să existe astfel de școli cu clase paralele decât în cazuri extreme în zone foarte izolate. În ce țări dezvoltate ați văzut sau ați auzit de astfel de sistem?
      5. nu vreau să-i iau apărarea lui Mureșan are carențele (multe) lui atât ca manager, cât și ca profesor.
      Să curgă minusurile!

      2

  5. Gigi bistriteanul

    03 martie 2021 la ora 21:20

    Domnul Mureșan este un „gropar” al școlilor, nu știe doar sa închidă, la fel a făcut și în mandatul precedent, dacă ar exista o statistica dintre toți inspectorii care au trecut pe la conducerea ISJ BN Mureșan a închis cele mai multe scoli , „Bravo”

    2

    Răspunde
  6. Tinca

    04 martie 2021 la ora 00:51

    Care e RENRABILITATEA unei școli ? Se exprimă in bani, nu in educația copiilor ?! Cred ca trăiți intr-o mare confuzie.

    3

    Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reguli pentru comentarii. Click aici.

Cautare

KissFM

KissFM

Carliont

Carliont

GA – Vertical

Ultimele articole

  • Finanțări nerambursabile de la bugetul Bistriței
  • Câte locuri sunt disponibile la creșele din Bistrița și cum se fac înscrierile
  • ”Sprijin pentru persoanele vulnerabile”
  • ”Creşterea capacităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistrița de gestionare a crizei sanitare Covid-19”
  • Târgurile de miei, de domeniul trecutului. Cât va costa carnea și de unde o vom putea cumpăra
  • La Chintelnic se face o fabrică de procesare a deșeurilor din mase plastice
  • Ouăle pe care le găsim în magazine provin și de la ferme din județ, patru la număr

Cele mai citite

  • După 30 de ani, s-a pus lacătul pe Librăria ”George Coșbuc”. Vânzarea de carte a scăzut dramatic...
  • Primarul Nicolae Moldovan și senatorul Ioan Deneș, în doliu
  • Imagini dezolante. Zeci de pui de cioară morți pe trotuar după ce au fost toaletați platanii de pe I...
  • Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, în doliu
  • Percheziții în Bistrița-Năsăud într-un dosar de înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani...
  • Circulație interzisă de la 20 și magazine închise la 18 în Bistrița, Beclean și patru comune, în wee...

Cele mai comentate

  • După 30 de ani, s-a pus lacătul pe Librăria ”George Coșbuc”. Vânzarea de carte a scăzut dramatic...
  • Imagini dezolante. Zeci de pui de cioară morți pe trotuar după ce au fost toaletați platanii de pe I...
  • Primăria Bistrița vrea să cumpere fostul spital de pe Bd. Independenței pentru un campus educațional...
  • Care este condiția pentru ca drumul expres Bistrița-Cluj să fie realizat prin PNRR
  • Pe câți bani europeni mizează Primăria Bistrița. Turc: Avem o echipă performantă pe proiecte
  • Patinoar sintetic, pump track, bike park, dar și o dronă, pe lista de investiții a municipalității...

Info

  • Despre noi
  • Publicitate
  • Contact
  • Politica cookie
  • Politica de confidențialitate

Facebook -static

FB

Copyright © 2021 · TimpOnline.ro - Știri din Bistrița