Social

Parcul Național Munții Rodnei, în pericol. Cine spune că vor dispărea 40 de ha de pădure

Parcul Național Munții Rodnei riscă să fie sub amenințarea ”dinamitei și a buldozerelor”, atrage atenția activitstul de mediu, fost senator USR PLUS, Mihai Goțiu. „Aproape 40 de hectare de pădure din Munții Rodnei vor fi făcute rumeguș și praf și pulbere la propriu, dacă Guvernul adoptă o hotărâre (de extindere a carierei de marmură – n.r.). Cu cu un impact de mediu devastator – poluare fonică de la explozii și camioane grele, praf, posibile poluări accidentale cu combustibili, schimbare a microclimatului și a rețelei hidrografice, bulversarea traseelor diferitelor specii etc. – pe o suprafață de aproape zece ori mai mare decât cea a carierei propriu-zise. Afirmația că habitatele și ecosistemele protejate prin instituirea regimului de sit Natura 2000 nu vor fi afectate e, pur și simplu, hazardată”, a scris Mihai Goțiu.

Fostul senator a menționat că propunerea de hotărâre de guvern se bazează pe o lege cu dedicație pentru interesele industriei miniere.

„În 2018, mi-am convins colegii senatori din USR, precum și din PNL și PMP să semnăm sesizarea la CCR împotriva legii, pentru încălcarea dreptului la mediu sănătos (art. 35 din Constituție) și a directivelor europene de protecție a mediului. Acum, guvernarea PNL – USR PLUS (+ bonus UDMR) ar trebui să dea un HG care are la bază legea contestată la CCR! Extinderea carierei vizează o zonă care are și statut de sit Natura 2000 (atât sit de importanță comunitară, cât și sit de protecție specială avifaunistică).

Șmecheria prin care pretindem că dinamita, buldozerele și camioanele nu vor afecta speciile și habitatele protejate în zonă ne va trimite direct într-un procedură de infringement și, cel mai probabil, într-un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu final previzibil. Licența de exploatare pentru cariera de marmură din PN Munții Rodnei a fost eliberată în 1999, în anii ”de glorie” ai devalizării și înstrăinării resurselor minerale către diverși aventurieri și securiști, gen Tender, Timiș & Co. Ulterior, a fost transferată către firma lui Pavel Sângerozan. Doar că a expirat în 2019”, a menționat Mihai Goțiu.

Acesta se întreabă cum s-a ajuns ca deciziile privind caprele negre din Parcul Național Munții Rodnei să depindă de un profesor universitar care le împușcă. Mihai Goțiu a prezentat o fotografie în care deținătorul carierei de piatră, Pavel Sângeorzan, apare alături de profesorul Ioan Păcurar și o capră neagră ucisă.

„Mi-e absolut imposibil să înțeleg motivația împușcării (vânării) caprelor negre ori a ciocârliilor. Nu atacă oameni și nu distrug culturi agricole – pretexte pe care le auzim din partea celor care vor să transforme urșii în trofee pe pereții și podelele caselor lor de vacanță. Fotografia asta a fost făcută publică, în noiembrie 2019, pe propria pagină de Facebook, de Pavel Sângeorzan, deținătorul unei (foste) cariere de marmură în Parcul Național Munții Rodnei. E cel din dreapta, cu pălărie pe cap.

În stânga, cu pușca în mână și tare mândru de isprava lui ”sportivă”, e Ioan Păcurar, cadru universitar la USAMV Cluj și președintele Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei. Adică o persoană de a cărui decizie și semnătură atârna avizul ciuntirii parcului național, pentru ca Pavel Sângeorzan să-și poată continua și, atenție, EXTINDE exploatarea de marmură. Și asta în condițiile în care cariera de marmură nu se află doar în parcul național, ci și în rețeaua europeană de situri Natura 2000. Au fost influențate deciziile președintelui Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei de publicarea acestei fotografii de către afacerist? Mai are Pavel Sângeorzan și alte imagini/filmări cu Ioan Păcurar la vânat de capre negre? Habar nu am. Ulterior publicării fotografiei, Ioan Păcurar a afirmat că întâlnirea cu Pavel Sângeorzan la vânătoare de capre negre prin Vrancea a fost întâmplătoare și că acesta i-ar fi solicitat ”să se tragă în chip” împreună”, se întreabă Mihai Goțiu.

Activisitul afirmă că acest Consiliul Științific condus de Ioan Păcurar a luat decizii favorabile pentru hăcuirea parcului național din Munții Rodnei și pentru extinderea carierei de marmură.

https://www.facebook.com/gotiu.mihai/posts/3935930523120404
https://www.facebook.com/gotiu.mihai/posts/3948391571874299

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că supune spre consultare proiectul de Ordin al ministrului privind instituirea regimului de arie naturală protejată și declararea siturilor de importanță comunitară ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. Proiectul de Ordin propune, pentru județul Bistrița–Năsăud, modificări de limite la siturile Natura2000 ROSCI0051 Cușma, ROSCI0125 Munții Rodnei și ROSCI0193 Peștera Tăușoare.

ROSCI0125 Munții Rodnei. Propunerea este ca situl să se completeze cu suprafața aferentă propunerii de extindere a Parcului Național Munții Rodnei care face obiectul proiectului de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 230/2003 privind delimitarea rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi parcurilor naturale şi constituirea administraţiilor acestora, aflat în circuit de avizare.

CITEȘTE ȘI:

16 comentarii

  • Fac apel si eu ca in cele trei judete invecinate Masivului PIETROSUL ecologistii sa porneasca o petitie care sa fie semnata de toata tara. In Romania nimic nu este protejat, nici un SIT NATURA 2000. Mintim non-stop Europa pana ne vedem cu banii in caruta. Frumusetile patriei si toata tara noastra nu ne mai apartine. Nici mormintele nu mai sunt ale noastre , ce sa mai vorbim de munti, paduri, ape. Doar interesele miliardarilor aparate de politruci fara scoala, pregatire si dragoste de Romania sunt mai presus de orice. Nici CONSTITUTIA nu ne mai apara bunurile si tara. Este o ticalosie fara margini totul este organizat in stil mafiot. Daca nu oprim aceste jafuri, cu adevarat nu ne meritam frumusetile date de DUMNEZEU in aceasta tara secatuita prea mult.Domnule Senator GOTIU ! Pregatiti va rog PETITIA GENERALA !

  • Manevre cu dedicație! Dar interesele sunt dincolo de marmură. Crează premisele printre altele pt crearea de aprobări și pt alții în domeniul mineritului de metale prețioase. Legislația e făcută în liniște, aprobată în liniște și te trezești doar cu „ra…ul” in cap. Să nu uităm de compania finanțată de fonduri de investiți care vrea să se apuce de minerit la nivel mare în zona Carlibaba. Interesele sunt dincolo de legi și bun simț față de mediu și oamenii.

  • Dintr-o scurtă privire pe postarea d-lui jurnalist Goțiu și a comentariile a sute de persoane, reiese cât de ușor manipulabili suntem. Dl. Goțiu, în calitatea lui de jurnalist se pricepe bine la acest lucru, spune ce vrea, cât vrea și cum vrea, în stil România TV. Nu empatizez cu cei doi indivizi din poză și nici nu o să o fac vreodată, dar dintr-o minimă documentare pe net, reiese în mod clar ca animalele cu modificări genetice trebuie recoltate, asa spune legea, bună sau rea….Referitor la pericolul în care se afla parcul național muntii rodnei, afirmațiile d-lui Goțiu sunt, cu bună știință pe lângă. Modalitățile de exploatare sunt prevazute în legi, de asemenea și modificările acestora, acte publice, dar e mai ușor sa înghițim ce ni se servește. Din punctul meu de vedere, atât individul cu pălărie din poza, cat si dl. Ziarist, fost senator, sunt de aceasi calitate umana. Ambii își văd un interes. Dar, încă o data remarc, cât de ușor credem tot ce ni se servește pe rețelele sociale, asa ca nu ma mir ca poporul român are dor de OTV și e telespectator fidel România TV.

  • Sunt un sustinator ar mediului dar cand ma gandesc ca APA face acelasi lucru ce vrea sa faca si OMUL , consider ca GOTIU manifesta RASISM!
    Apa, in miscarea ei naturala DIZOLOCA munti de piatra.
    Ca si sustinator al pietrei, lemnului din casele din Romania prefer exploatarea controlata conform legii a pietrei si redarea terenului naturii prin reimpaduriere.
    Pentru ecologisti falsi le recomand sa fac un calcul , cine polueaza mai mult : o fabrica de fabricat piatra artificiala din plastic sau sa extragi piatra naturala si sa reimpaduresti?
    PS Daca piatra nu se extragea si folosea la timpul ei acum fugeai de dinozauri si te culcai pe intuneric!!!!

  • Stai jos nota doi (2).Aceasi nota si lui CRISTIAN M care imi este prieten liberal . Nu ati invatat bine lectia VERDE.

    • te rog sa explici
      stai intr-o casa fara autorizatie care are fundatie din beton facut din PIATRA SI CIMENT (atat piatra cat si cimentul e din aceste cariere de piatra)
      mortarul tau de la pereti e facut din nisip care se obtine tot din aceste exploatari!
      Ai un acoperis din lemne , ca sigur nu ai plastic
      ACUM TE INTREB PE TINE CARE AI INVATAT bine LECTIA VERDE…. (te asigur ca chiar am un curs de ecologie facut acum 30 de ani la nivel superior ceea ce tu nu ai ca atunci faceai/scriai recomandate si le aruncai la vecinii tai peste gard) de ce nu stai intr-o casa din materiale RECICLATE daca esti invatat in ale ecologiei?
      Te asigur ca am 300 sticle de bere, 30 cauciucuri , 20 bete de floarea sorelui, 30 pungi de 1leu si ma ofer sa ti le donez sa inlocuiesti geamurile, peretii si acoperisul case tale fara permis de constructie.
      Daca faci asta ma ofer sa vin cu domnul din imagine de la cluj si ti certific casa ca fiind ecologica si poate vorbesc cu Joe Biden sa- ti elibereze autorizatia de construire! Scuze, traduc, era vorba de Ion Bideu!

  • Cu o suprafață de 47.177 ha, Parcul Național Munții Rodnei este deosebit de valoros din punct de vedere al biodiversităţii. Importanța acestei arii protejate este dată atât de structura geologică a munților Rodnei, cât și prezenței numeroaselor specii de floră și faună, endemite și relicte glaciare. Parcul Național Munții Rodnei se intinde pe teritoriile a două județe, respectiv Bistrița-Năsăud și Maramureș. Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost stabilită în localitatea Rodna din judeţul Bistriţa – Năsăud, iar la Borşa din judeţul Maramureş, s-a înfiinţat un punct de lucru. Asadar, Parcul Național Muntii Rodnei trebuie privit ca o arie protejată unitara oferind o diversitate floristica si faunistica aparte.
    Nu-i prima dată când integritatea Parcului Național Munții Rodnei este pusă în pericol. Prin anul 2014, Radu Moldovan aflat la primul mandat de presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud s-a gândit să treacă Parcul Naţional Munţii Rodnei in administrarea CJ, urmând ca in câtiva ani sa-l devasteze după bunul său plac impreună cu administratiile locale din zonă.
    Reactia oamenilor care gândesc cu adevarat, mai ales a celor din presa bistriteană a temperat pretentia lui Răducu de a pune mâna pe Parcul Național Muntii Rodnei.
    http://www.timponline.ro/luati-va-gheara-de-pe-parcul-muntii-rodnei/

  • Ecologistii , Ong-urile prietene vom depune la timp petitii catre APM -BN , Garda Nationala de Mediu sa nu autorizeze o astfel de exploatare miniera in cel mai mare masiv din Carpatii Orientali si in cel mai important parc natural din Transilvania.

    • Din fericire sau din păcate pentru unii, cei de la APM trebuie să respecte reglementările în vigoare. Din curiozitate, la o căutare cu ajutorul google, am aflat ca aceasta cariera are suprafață de 1,5 hectare și a funcționat începând cu anii ’70, suprafață respectiva nefiind impadurita. Suprafață de 40 ha a dat bine în ideea de a face senzație. Activitatea de spargere a pietrei albe, asa zisul mozaic, ce se folosește în mare parte de către stațiile de asfalt, are loc în afara Parcului, intr- o zona în care deranjează câțiva posesori de cabane. Ce nu se spune de către dl. Gotiu este ca legea care permite scoaterea unor suprafețe de teren din ariile protejate se prevede aducerea în compensare a unei suprafețe duble de teren. Din proiectele de hotărâre, care sunt publice, reiese ca cei de la cariera au alipit Parcului o suprafață de teren, pădure. Din hărți se vede ca această cariera, este la granița Parcului, foarte posibil trecuta cu intenție în perimetrul acestuia în anii 2000 cand s-a înființat parcul.Probabil, nu am cum sa verific numărul, dar acolo muncesc oameni din zona, care își întrețin familiile, se mai încasează bani de către stat, de comunele din zona. Asa ca, hai sa facem cu toții petiții, sa închidem tot ce este activitate în acest județ, ca oricum avem multe.

  • Intrebare . Cine are chef dintre voi sa luati harletul sa mergeti sa stati in munti vreo doua saptamani si sa compensati cu truda cateva hectare de molizi in timp ce jmecherii se aleg cu miliardele din minerit si pe urma pusca capre si ursi si mai si rad de voi. Ia sa va vad ?

    • balane….deci asta e problema ta!!!!
      harletul tau fata de miliardele lu ala!!!
      vrei ceva si tu?
      ceva milioane?
      sa inteleg ca prin acest mesaj anunti vulnerabilitatea ta de a te lasa cumparat si deja ai stabilit comisionul din miliarde?

  • aurels, ti-am dat un minus ca nu ma cunosti. La varsta mea am tot ce imi trebuie mie pe acest pamant si la cat mi-a mai ramas de trait am absolut de toate. Sunt independent financiar si nu am nevoie de ajutorul nimaniu nici macar al statului. Eu dau la stat si la administratie si nu invers. Iti doresc din plin sa ai parte de o zi frumoasa si sa nu te gandesti doar la tine nu la altii. Vulerabilitatea mea consta doar in faptul ca Dumnezeu ne poate bate pe rand sau pe toti odata. Deja o luam pe cocoasa cu Pandemia nenorocita. Deci cam toti suntem expusi. Tocmai de aceea ai mai bine grija de tine . Hai noroc !…….si esti simpatic tare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.