(FOTO) Narcisele sălbatice de pe Vf. Saca se află în plină perioadă de înflorire. La acest sfârșit de săptămână, mulți turiști au parcurs traseul până sus în poiană, la 1.600 m altitudine.
Jandarmii montani din Rodna efectuează patrulări pe traseu alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei și salvamontiști din cadrul Salvamont Rodna, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă. Poiana cu narcise este situată într-o arie protejată de lege, astfel că florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.
Sâmbătă după-amiază, în poiană erau aproximativ 300 de turiști, informează Jandarmeria.
Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius) protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.
Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situată la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului. Pentru urcare, este recomandat traseul de pe Izvorul Roșu – Dealul Popii. Traseul este marcat cu un simbol: ”omulețul portocaliu”.
Acesta este noul concept numit TURISMUL de TURMA, care aduce mari prejudicii intregului ecosistem. Asa zisii turisti care sosec cu sutele, miile intr-o singura zi streseaza mult pasarile, gandacii, covorul vegetal si unde nu mai pui calcatul din neatentie a florilor. Despre aruncatul mucurilor de tigari, peturi , servetele etc nu mai vorbim. In fapt scopul final nu este de a te documenta, cerceta ci fix de a consuma adrenalina cu un selfie si o postare . Asa este si cu Laleaua Pestrita si cu Bujorii de Stepa de la Zau de Campie.
MULTAM FAIN !!!