Timp de gândire

Două teme de dezbatere

Am înţeles. E nevoie de mai mulţi bani la buget, iar de la anul, vom plăti taxe şi impozite cu 10% mai mari. Ce nu am înţeles este ce se va face cu banii adunaţi în plus. Cred că a venit vremea ca Primăria Bistriţa să depăşească etapa în care să aştepte omul în sala de consiliu, vezi Doamne, la o dezbatere publică formală pe tema bugetului. Trebuie creat un forum pe internet pentru ca dezbaterea să fie una reală, iar oamenii să spună ce vor să facă administraţia cu banii lor.

Ştim cu toţii că la dezbaterile publice nu vine mai nimeni. Şi de ce să vină la cele pe marginea bugetului din moment ce proiectul e desenat, calculele făcute? De unde să ştiu eu, nefiind finanţist, că se pot muta banii dintr-o parte în alta, că legea nu prevede cu totul altfel decât îmi doresc eu? Aşa se face că la aceste aşa-zise „dezbateri publice” vine primarul, citeşte ceva de pe foi, doi-trei ecologişti prezenţi în sală se revoltă şi toată lumea pleacă apoi acasă, fericită: am dezbătut bugetul, dar el rămâne aşa cum a stabilit o mână de oameni care ocupă sporadic funcţii.

Chestiunile de detaliu, cum ar fi banii pentru funcţionarea Primăriei şi a serviciilor sale nu cred că merită dezbătute în detaliu, dar nu acelaşi lucru putem spune despre alte domenii care înghit bani mulţi fără să se vadă vreun rezultat, cum ar fi cultura sau sportul.

Am mai spus-o şi mă simt obligată să repet: nu văd sensul existenţei Centrului Cultural Municipal Bistriţa. Atât timp cât avem un Centru Judeţean pentru Cultură care prestează servicii culturale pentru tot judeţul, inclusiv pentru Bistriţa, nu pricep de ce CJC nu are un departament care să se ocupe strict de viaţa culturală a oraşului. Consiliul Local şi cel Judeţean ar trebui să intre într-un parteneriat şi să finanţeze împreună un singur centru pentru cultură cu o singură orchestră poate în formulă mai lărgită, cu o secţiune de teatru în care să fie cuprinşi şi artiştii din Şanţ, cu un singur ansamblu de dansuri. Ar costa mai puţin să fie un singur director, o singură secretară, un singur consiliu consultativ care să gândească un program artistic coerent nu cu operă la ţară şi căruţe la oraş pe post de care alegorice. Pe baza unei evaluări anuale din care să reiasă câţi oameni au participat la manifestări trebuie făcut şi programul pe anul viitor. Degeaba facem noi festival profesionist de teatru dacă nu vine nimeni. Degeaba facem colocvii când la CJC, când la CMC, când la Casa Sindicatelor dacă sunt aceiaşi patru oameni care se duc gură-cască peste tot. Trebuie creat un consiliu consultativ la nivel de judeţ din care să facă parte oameni de litere, artişti plastici, muzicieni, oameni din show-biz, firme de impresariat. Toţi aceştia, adunaţi la un loc, să decidă o ofertă cultural-distractivă adecvată secolului în care trăim. Dacă vom lăsa viaţa culturală a Bistriţei tot pe mâna oamenilor care au făcut Festivalul „Cântarea României”, vom toca în continuare miliarde de lei vechi de la buget cu eficienţă zero şi vom aştepta, la fiecare sărbătoare a oraşului sau sfârşit de an, să vedem ce trupă nu are contract în altă parte ca să vină să cânte şi la noi.

Un alt domeniu în care se aruncă bani cu nemiluita cu rezultate zero e sportul. Dacă Primăria Bistriţa nu ar fi dat 20 de miliarde de lei vechi clubului Gloria care se târăşte la coada clasamentului, nimeni nu ar fi cerut autorităţilor să găsească bani şi să premieze pe cei care au făcut cu adevărat performanţă, Răzvan Martin şi Rareş Buhai. Pretenţiile au fost atât de mari în cazul celor doi fiindcă autorităţile sunt extrem de generoase cu cei fără rezultate. Degeaba s-au plâns apoi edilii că nu pot continua cu premierile în acest ritm. Au creat un precedent, suportă consecinţele.

Drept urmare, eu cred că, în anul 2013, dacă tot va trebui să plătim taxe mai mari, va trebui să ştim ce se va face cu banii respectivi. Primăria e obligată să ne întrebe dacă mai vrem să-i aloce Gloriei Bistriţa bani. Dacă peste 50% dintre cei care răspund la această întrebare spun „DA”, atunci cei 21 de consilieri locali să se simtă liberi să voteze „pentru”, altfel să voteze ”împotrivă” fiindcă sunt reprezentanţii noştri în acest for şi trebuie să facă ceea ce vrem noi fiindcă tot noi suntem cei care îi plătim, nu ceea ce încearcă unii să-i convingă că ar trebui să facă.  

Nu mă pricep la fotbal, dar nu trebuie să fiu specialist ca să constat că nu merge mai nimeni la meciuri. În epoca noastră, dacă vrei să vezi fotbal de calitate, e de ajuns să deschizi televizorul. Pe stadionul nostru dacă mergi, nu faci decât să te enervezi din cauza unor străini care se împiedică pe teren şi care se plâng tot timpul că nu sunt bine plătiţi. Eu nu înţeleg ce îi mai ţine aici. Poate faptul că nu ar găsi pe nimeni care să-i vrea? Sunt 100% convinsă că, dacă Gloria Bistriţa ar fi o echipă formată numai din bistriţeni, stadionul ar fi aproape plin la fiecare meci chiar dacă echipa ar juca în ultima ligă. Cei de pe teren şi-ar chema familiile, prietenii, vecinii, s-ar crea o stare de spirit. Uitaţi-vă la Cupa Liceelor la Streetdance! E singurul eveniment ce umple Sala Polivalentă fiindcă vin echipe din aproape toate liceele, elevii dau năvală să-şi susţină colegii. E absolut impresionant. Primăria Bistriţa ar trebui să susţină un campionat de fotbal între licee care să aibă loc vara, nu în decembrie cum se joacă în Liga 1. Vă garantez că ar umple stadionul şi că ar vibra Parcul Municipal. Cu banii alocaţi s-ar putea face echipamente pentru toate liceele, eventual plătiţi profesorii de sport ca să fie stimulaţi să-i pregătească pe elevi cât mai bine, recompensaţi câştigătorii cu o excursie în străinătate la vreun turneu. Se pot face multe cu banii publici şi vă garantez că ne-am simţi chiar mândri, ca bistriţeni, să susţinem o astfel de iniţiativă.

Gloria Bistriţa nu creează nici pe departe o astfel de stare de spirit. Veşnic abonată la bani publici, se încăpăţânează să mănânce în restaurant de cinci stele în timp ce oamenii care îşi plătesc dările simt un gol mare în buzunar. Nu e corect. În peste două decenii de la Revoluţie, acest club trebuia să se adapteze vremurilor, să fie competitiv, să facă publicul să iubească echipa şi să o susţină. Nu avem nici azi de unde să ne cumpărăm un pix pe care să scrie Gloria Bistriţa sau o minge. Din sutele de miliarde pe care le-a înghiţit de la bugetul local, Gloria nu a fost în stare să dea înapoi nici măcar atât, un pix inscripţionat sau un tricou pe care să-l poţi dărui cuiva de sărbători. Se pune foarte serios întrebarea dacă mai are sens să plătim noi mai mulţi bani la buget pentru ca Gloria să-i cheltuiască habar nu avem pe ce, e clar că numai pentru oraş şi oamenii lui, nu.

Dacă aceste două teme sunt supuse dezbaterii publice reale eu mă declar mulţumită. Nu cred că Primăria va face un forum pe pagina sa de internet, aşa că nu ar fi rău să începem chiar de aici să le spunem aleşilor ce vrem să facă cu banii noştri.

Cristiana Sabău

20 comentarii

  • 16% (din ordonanta guvernului) + 20% (optiunea administratiilor locale) = 36% . Majoritatea taxelor cu atat vor creste, cu 36%. Edilii nu recunosc acest lucru acum pt. ca nu vor sa isi aprinda paie in cap, acum cand stirea apare pe toate televiziunile. O vor face insa in ianuarie, in liniste, cand subiectul va fi uitat. O sa va amintiti de el cand o sa mergeti la ghiseu 🙂 Cu sau fara voia lor, toate administratiile locale vor creste impozitele cu marja maxima, cand vor vedea ca de la bugetul central vin doar firimituri. Mai discutam luna viitoare 🙂

  • Dl. Cretu [primarul] este un incapatinat notoriu , asta a recunoscut si el si asta a spus si dl. Tanko. acum cum credeti dvs. ca acest primar o sa ne intrebe pe noi ce sa faca cu banii nostrii??va reamintesc ca inca traim in comunism, inca sintem condusi la primarie de comunisti, si va mai reamintesc ca in vremurile acelea [si astea] acesti conducatori [asa se cred ei] stiu doar atit ca: ce e al meu , e numai al meu, ce e al vostru e tot al meu !!!si daca totul e doar al lui ……..la ce sa mai dea socoteala sau sa intrebe pe cineva ceva .
    Acum daca e sa spun ca ce sa faca cu banii din taxe , dupa mine ar trebui investiti , ca sa produca ceva . sint multe variante , dar nu imi mai racesc gura de pomana , ca stiu ca n-o sa faca primarul ce o sa propunem noi. noi in fata lui sintem o zero total. si atunci ..faca ce-o vrea ! poate sa si doarma pe acesti bani , asa cum facea in parlament .

    • Domnule Raul, scopul dezbaterii nu e să aruncăm cu acuze şi cu pietre, ci cu idei. Nu se ştie niciodată cine le citeşte şi ascultă. Vă amintesc faptul că ne-am numărat printre cei care au susţinut premierea celor doi performeri, Răzvan Martin şi Rareş Buhai, şi ne bucurăm că s-a ţinut cont şi de cele scrise în acest ziar. Haideţi să nu mai fim negativişti, să ne implicăm în sensul bun. Nu vom schimba nimic dacă tot criticăm şi punem etichete.

    • asa este . imi pare rau ca am deranjat . nu acesta a fost scopul. inca odata imi cer scuze .

  • Ei maresc taxele pentru a putea DORMI linistiti…..Nu pentru a fi investiti eficient.”Oamenii care lucreaza pe 600 lei se zbat sa aiba un viitor,in timp ce alesii dorm linistiti pentru ca viitorul lor e deja asigurat”.Nu e putin lucru sa stii ca esti ales pe viata sau ca ai „servici „asigurat la stat pana la pensie,in timp ce toti ceilalti stau cu frica in spate daca maine vor mai avea locul de munca cel prost platit.Avem nevoie de toti chiar si de bugetari ,de sportivi talentati si de cluburi de fotbal,care sa nu astepte doar cu mana intinsa ci sa investeasca ,in imagine sa promoveze si sa vaneze tineri ca directori de marketing care pot „vinde” in alt mod .Avem nevoie de lucruri facute cu inteligenta.

  • IN ATENTIA LUI PONTA-Guvernul portughez vrea să coboare taxa pentru afacerile noi de la 25% la 10%, cel mai scăzut nivel din UE, rată utilizată deja de Bulgaria şi Cipru. deci aia pot . noi……….

    Eu daca asi fi PM , pentru investitiile straine as baga alte taxe
    se stie ca astia nu prea lasa profit in Romania.. poate fi el si de 10%
    prefera 25% in austria decit 16% in Romania.
    As impune un numar de salariati ,la 100.000. euro inverstiti
    sa aiba cel putin salariul mediu pe economie [salariati cu taxe in romania]
    si de la o cifra de afaceri mai mare, un impozit pe cifra de afaceri.

    Stim ca NOKIA desi avea cifra de afaceri uriasa, avea pondere mica in PIB.
    profitul in 2011 [parca] a fost de vreo 3 ori mai mare decit cheltuiala cu salariatii,etc,etc
    si in oras avem o firma mare cu aceleasi caracteristici. poate doua !!

  • foarte buna discutia inceputa asta discutam in cercul meu de prieteni si in familie!
    bani cheltuiti aiurea, toate comentariile pertinente de pana acum, va felicit pt dezbaterea pornita sper sa ramana STICKY in ziar!

  • Am mai spus de cateva ori, primaria ar trebui sa organizeze pe site-ul institutiei un forum de discutii, unde cetatenii din Bistrita sa se logheze pe baza de CNP.
    Ar fi foarte usor de votat de la calculator, foarte putini avem vreme sa participam la sedintele de consiliu.
    Nu spun ca rezultatul votului ar trebui considerat litera de lege, dar in cazul unui rezultat fara echivoc, trebuie tinut cont si de parerea oamenilor. De altfel, asta e principala indatorire a celor alesi si a celor ce-si castiga salariul din banii nostri.
    Sau ar trebui sa fie, ma rog…

    • asa ar trebui sa fie intr-o tara normala la cap. Ia spune-mi 1 [unu] lucru normal in Romania asta de azi . doar 1 .

    • raul a comentat aici mai sus…..la subiect! intr-o tara anormala ca romania nu poti sa comentezi pe baza de cnp pentru ca prima oara cand ai nevoie de un certificat fiscal te amana

  • dar cat de greu ar fii sa faca primaria un profil de facebook de care sa se ocupe cei de la relatii publice. Si de fiecare data cand e de hotarat ceva sa faca un chestionar cu intrebarea si variante de raspuns? mai direct de atat nu se poate.

    • Nu e bine, fiindca eu nu am feisbuk. 🙂
      Exista baze de date cu CNP-uri care apartin de municipiul Bistrita, asa ca logarea cu CNP mi se pare fireasca.

  • al doilea lucru pe care vreau sa-l exprim este ca GLORIA nu ar trebui sa mai primeasca nici un ban, asta deoarece nu face ABSOLUT nimic pentru miscarea sportiva din Bistrita. NIMIC. doar jucatori adusi din Ghana si alte funduri de lume. Nu creste jucatori local, nu face lobby pentru Bistrita, nu aduce plus-valoare in Bistrita.

    • te felicit!……si eu vreau dar nu am incotro pentru ca a doua zi e plina cutia postala cu somatii!!!

  • Cele doua institutii de cultura sunt bune „la tropotit” in campaniile electorale, fiecare partid vrea sa aiba jucaria lui, nu sa depinda de altcineva (in indeea ca Primaria Bistrita si CJ BN nu au aceeasi culoare politica). Daca informatiile mele sunt corecte, domnul primar a fost, alaturi de donul Cosma Dorel, dansator in ceva ansamblu; poate si de aici „febletea” dansului pentru Casa de Cultura din parc (rebotezata Centru Cultural Municipal). Si sa nu uitam ca Primaria Bistrita aloca un buget mai mare pentru Casa de Cultura, decat o face CJ BN pentru Centrul Judetean de Cultura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.