Timp de gândire

Ce mă enervează cel mai mult în acest oraş

Chiar toţi dezaxaţii trebuie să fie instructori la şcoli de şoferi, toţi debilii mintali şi nesăbuiţii? Cine le dă acestor persoane dreptul să scoată şoferi tembeli în serie? Dacă ceva mă exasperează la acest oraş până la refuz sunt maşinile tip şcoală care blochează traficul în cele mai aglomerate zone, la ore de vârf şi pe străzi cu sens unic. Exasperant! Dar nu sunt elevii de vină şi nici instructorii. Vinovaţi sunt cei care le dau voie.

Să vă povestesc ce mi s-a întâmplat azi pe strada Andrei Mureşanu. Veneam dinspre Năsăudului şi am oprit la semaforul din apropiere de Lamă. În faţa mea, o maşină-şcoală care semnaliza stânga. Cum voiam să merg tot înainte, mi-am zis că ar fi numai bine să mă încadrez pe banda din dreapta ca să nu mai stau în spatele ei. Când să pornesc de pe loc, observ în ultima fracţiune de secundă că elevul semnalizează dreapta aproape să-mi taie calea. Pun frână, care evident nu ţine fiind şoseaua necurăţată şi zăpada îngheţată, ajung în paralel cu maşina şcoală ca pe schiuri şi mă uit exasperată în stânga bolborosind nervoasă. Şi ce credeţi că văd? Instructorul, care vorbea la telefonul său mobil, îmi arată semne obscene. El mie, dacă vă puteţi imagina. Vă daţi seama ce cretin şi ce poate o astfel de creatură odioasă să-l înveţe pe viitorul şofer.

Da, ştiu că îmi veţi spune că toţi am fost începători şi că noi, restul, trebuie să avem răbdare cu novicii. Da, aşa este. Dar vă invit să facem o comparaţie cu învăţământul, da? Toţi copiii, înainte de a fi studenţi, trag liniuţe şi fac cerculeţe în clasele primare. Totuşi, ei nu merg cu ghiozdane în spate în Aula Magna şi nici nu se strecoară printre studenţii de anul IV ca să le zgârie urechile în timp ce restul dezbat teme de cercetare. Aşa şi cu şcolile de şofer. Eu înţeleg perfect că oamenii trebuie să înveţe să se descurce într-un trafic infernal, cu drumuri proaste, cu şoferi nervoşi, cu sensuri giratorii, dar înainte de a intra în jungla asta, ar trebuie să se pregătească exersând semnalizarea într-un cartier, pe un drum de ţară, oriunde altundeva decât în mijlocul oraşului. Spun acest lucru pentru că ştiu că un instructor responsabil aşa ar face, pentru că eu însămi am făcut aşa fără să încurc pe nimeni. Până am stăpânit bine maşina, am umblat prin cartiere sau în afara oraşului. Abia când am nimerit atât pedalele, cât şi vitezele şi semnalizarea, instructorul m-a adus în oraş. Nu spun că atunci nu am greşit semnalizând aiurea, dar niciodată nu l-am văzut pe profesorul meu de şofat înjurându-i pe alţi şoferi sau arătându-le semne obscene. Întotdeauna m-a certat pe mine, mi-a cerut să fiu atentă. Nici la telefon nu a vorbit vreodată şi mi-a interzis şi mie să o fac în prezenţa lui. Am tot respectul pentru instructorul meu şi niciunul pentru majoritatea celor cu care mă dau nas în nas prin oraş. Se vede de la o poştă că elevii care merg cu 0,1 km la oră sunt la prima oră de curs, că se tem, sunt îngroziţi. Şi e normal să fie aşa, dar nu e normal ca ei să circule prin oraş aşa nepregătiţi cum sunt. Nu ştiu dacă aţi prins vreodată patru maşini-şcoală pe o stradă cu sens unic. Cea care pleacă de pe Titulescu şi duce spre Sala Polivalentă, cartierul general al şcolilor de şoferi, e veşnic ocupată de unii care merg cu 0,1 km la oră. Nu ai pe unde depăşi, nu ai ce face decât să-ţi omori motorul în spatele lor.

Nu o singură dată am cerut celor responsabili, Poliţiei, Primăriei Bistriţa, să stabilească trasee pentru şcolile de şofer şi orele în care acestea pot intra în zonele aglomerate. Nu e normal ca, folosindu-ne de scuza că şi ei trebuie să înveţe, să-i punem în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic. Nu ştiu cine le dă voie unor cetăţeni să fie instructori şi pe ce criterii, dar personal aş ridica licenţa celor care fac semne obscene, care blochează traficul la ore de vârf, a celor care nu au o anumită promovabilitate în rândurile elevilor, a celor care nu trec minime teste de inteligenţă şi psihologice. Până la urmă, se plătesc bani grei ca să faci şcoala de şoferi. Măcar să ştie oamenii pe ce aruncă banii sau, mai precis, în buzunarele cărui isteric tembel şi dezaxat.

Cristiana Sabău

38 comentarii

  • Legea le da voie . o lege tembela [ca multe altele] !!! i multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat , ca sa nu am nevoie de masina !! sint un om fericit . la serviciu ma duc pe jos [fac 20 minute] aer curat , fac sport , la mare ma duc cu trenul[vagon de dormit extra , pina in Mangalia sint fresh , spalat , dormit , mancat] , iar in excursiile ocazitionale [anuale] cu avionul. simplu . eficient , modern !!! nu am nevoie de parcare , banzina si muuuulte alte altele inutile si cu bani multi !!! intr-un cuvint ; sint un om fericit !!

    • Va rog, domnul raul, cand mai inserati un comentariu, incercati sa nu mai folositi atat de des semnul de exclamare. Deja recunosc comentariile Dumneavoastra dupa punctuatie, nu dupa nume. E obositor vizual, si tot ce e prea mult pierde din semnificatie. Sper ca nu v-am suparat, e doar feed-back. 🙂 90% din instructorii din oras sunt pur si simplu TEMBELI. ( Un exemplu despre cum poti sublinia o idee fara semne de exclamare multiple). Restul de 10 % probabil fac orele de scoala cu incepatorii in afara orasului, asa cum am facut si eu. Eu abia dupa 6 sedinte de condus am intrat in oras. Dar asta era acum destul de multi ani.

    • Bine . asa o sa fac . va multumesc ptr. ca m-ati rabdat pina acum. o faceam instinctiv, fara nici o intentie .

    • :))))))))))))))). Multzam fain. :)))) sincer, ma asteptam la o replica acida, dar aveti respectul meu.

  • Totuşi, ei nu merg cu ghiozdane în spate în Aula Magna şi nici nu se strecoară printre studenţii de anul IV ca să le zgârie urechile în timp ce restul dezbat teme de cercetare.
    Te simti cumva „studenta” in trafic?
    Exista asa zisi „studenti” care au si cate 10 ani vechime si habar nu au de prioritati,de legile din legislatie.

  • Daca Primaria ar scuti scolile de soferi de impozitul pe nijloacele auto pe care il platesc bugetului local (sau daca l-ar reduce in cazul lor), atunci ar putea sa interzica/limiteze accesul masinilor scolilor de soferi in oras. Pana atunci merge regula „la obligatii egale, drepturi egale”.
    Cat despre instructorul mitocan, nu prea stiu ce s-ar putea face. Mitocani sunt destui in traficul din oras, daca ar fi sa ne gandim doar la unii soferi de taxi, unii soferi de pe autobuze/microbuze, de pe masinile de aprovizionare a magazinelor, „disperatii” care urca morti de beti la volan, rupand copacii de pe marginea strazilor etc. Poate daca Politia Rutiera si-ar face treaba mai serios, sa-i mai scoata 1-3 luni din trafic prin suspendarea permiselor (folosind si multele camere de supraveghere amplasate in oras), s-ar mai putea rezolva cate ceva.

  • Recent am vazut o reclama ca sa poate face permis cu 700 lei.
    Calculati va rog costuri mersului cu masina si veti vedea ca cu acesti bani nu poti face multe km cu elevul sa nu vorbim de calitate.
    Cum e pretul, asa este si produsul. Sa pare ca trebuie reglementari mai ridicate si impuse la scoli de sofer pana la un nivel minim.

  • Doamna Cristiana

    Va sfatuiesc sa l iertati asta va va da o stare de bine
    Si dupa ce l ati iertat faceti bine si scrieti mai jos numele prenumele
    si numaru de la masina instructorului sa vada si prietenii dansului ce om i domnu instructor.

    • Am vrut chiar să-l fotografiez, dar nu am avut unde să opresc rapid, iar din maşină nu am putut fiindcă se circula aşa de prost încât am decis să-l las în plata Domnului şi m-am dus mai departe.

  • auzi duduie
    nu cumva ai vrea ca si nevazatorii nici copii prescolari sa se plimbe prin afara local ai stiut sa stapanesti masina cand erai in preajma unei scoli de soferi. referitor la semne obscene poate da poate nu dar ale tale evidente itatii pana vei reusi si tu sa poti adapta viteza la trafic? ori acuma intreb eu ce pui mei diploma de pui mei ziarista si cine pui me ti-o dat-o iti da tie dreptu sa jignesti tocmai o categorie de oameni care fiind vorba te-o invatat sa meri in picioare prin trafic.

    • Domnule, când aveţi timp, scrieţi al o sutălea comentariu şi traduceţi-ne şi nouă ce aţi vrut să exprimaţi dacă se poate în limba română sau mai bine rugaţi pe cineva să vă ajute. E clar că nu o stăpâniţi. Cum să înţelegeţi ce am scris mai sus?

  • da cum ar fi sa inveti sa conduci in afara localitatii duminica si eventual noaptea cand nu va deranjaza pe voi mari artisti in ale condusului care v-ati invatat singuri. culmea nu se plang soferii de autobuze cei de taxi ci 2-3 pacalici care la randul lor nu pot si nu stiu sa conduca. zi duduie care ai scris articolu cu ce so incalcat legea acolo pe cin o omorat. te enerveaza orasu? muta-re pe luna unde ti locu.

    • Credeţi-mă că toţi şoferii de taxiuri se plâng de felul în care se face mai nou şcoala de şoferi. Numai că ei ni se plâng nouă, celor care scriem. N-aţi vrea să-şi facă şi un ziar ca să vi se pară legtimă plângerea?

  • da sunt instructor daca asta te intrebi probabil unu pe care l-ai intalnit in trafic si pe care spre dejamagirea ta o sa-l mai intalnesti pana te muti pe luna deoarece aici pe pamant se vor forme incontinuare soferi in conditii de trafic normal impreuna cu ceilalti participanti la trafic unii chiar toleranti si care nu sufera de amnezie.

  • iar ca sa fie vorba intre noi spune-mi tu mie zana zanelor cate accidente de circulatie au savarsit scolile de soferi in ultimi 5 ani si cate ati facut voi care dati vina pe zapada pe graba pe scoli dar niciodata pe voi talentatilor.

  • o sa fiu mai atent de acuma. imi pare bine ca am scris deosebit de corect pacalici si duduie. daca ai sti matale cati se plang de voi ziaristii cine va depaseste pe voi a nu stiu cata putere in stat. sti ori cine sa plange poa sa se planga da la autoritatiile care sunt rasponsabile si ii invit cu mare drag

    • Iar aţi dat-o de gard. Dumneavoastră înţelegeţi ce scrieţi sau aşa vă exprimaţi de regulă? Nu mă mir că elevii dvs. nu pricep nimic, că ies nişte şoferi tâmpiţi care stau în sens şi se întreabă câte o oră cine are prioritate. Ar trebui să vă dea un test de limbă română când vă luaţi atestatul. Totuşi, e aiurea să nu înţeleagă nimeni ce vreţi să spuneţi. Lăsaţi impresia că nu aveţi decât o clasă-două, ca trenul.

  • da bine citez din ce ai scris tu zan-o care ma corectez la romana Am tot respectul pentru instructorul meu şi niciunul pentru majoritatea celor cu care mă dau nas în nas prin oraş. dam amandoi testul?

    • Stimate domn, cuvântul şcoală nu are ce căuta nici măcar la dumneata pe maşină. Mă tem că l-ai scris „şcoal-ă”. Sincer, îi compătimesc pe cei care îţi mai şi dau bani să le predai lecţii într-o limbă pe care nu sunt sigură că o înţelegi nici dumneata.

  • profesor de sofat? 0,1 km pe ora sti ce inseamna 1 km la zece ore exagerarea e rusinoasa 0,1 km pe ora adica 1 km la 100 de ore e culmea minciunii pe 2012 politie primarie cu litere mici coana si ore nu orele coana. pe taramu tau ai lagune mari oare ce dezaxat va da voie dreptu sa va considerati ziaristi?

    • „majoritatea doarme opt ore”, „majoritatea oamenilor dorm”. E ultima lecţie gratuită de gramatică pe care v-o dau. Ca aşa-zişi instructori, nu porniţi de pe loc fără avans de 500 de lei. Aşa că puneţi mâna şi învăţaţi singuri, nu mai prostiţi lumea.

    • Un substantiv comun se scrie cu majuscule când devine un nume propriu. De exemplu, „omul” e substantiv comun, „Vârful Omul” e propriu. Tot aşa şi cu „lamă”. „Blocul Lamă” e deja un substantiv propriu dat de uz. Nu cred că vi s-a explicat în primele două clase fiindcă eraţi la faza liniuţelor la care aţi şi rămas.

  • ia auzi Când să pornesc de pe loc, observ în ultima fracţiune de secundă că elevul semnalizează dreapta aproape să-mi taie calea. e corect ziarist-o? esti varza

  • Ai pus punctul pe i, Cristiana, cu cei care nu au reuşit în alte profesii, doar că la instructori nu cred că e cazul, mai degrabă la taximetrişti.

  • Mamă, ce polemică între şcoala de şoferi şi presă. De unde până unde are voie un netot de instructor să vorbească la telefon atunci când, cu un posibil şofer la volan, dar totuşi cu pedala de frână dublă la îndemână, este şi iritat când cineva îi atrage atenţia. Eu cred că ăsta micu, m mic de tipar, este chiar ăla care a buctat-o dar nu are curajul să recunoască.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.