(VIDEO) Asociația Mocănița Transilvaniei ne va spune, la mijlocul acestei luni, „Povestea vinului în pasajele Bistriței”, un eveniment organizat împreună cu Primăria Bistrița.
”Câți dintre voi știau până acum ceva timp că în județul Bistrița-Năsăud mai există un traseu de mocăniță? A fost (și încă este) nevoie de multă muncă și promovare pentru a face vizibil acest proiect, pentru a-l dezvolta și a-l face funcțional.
Aceeași situație am întâlnit-o în Bistrița, orașul unde asociația noastră își are casa. Un burg medieval unic prin istoria și cultura sa, ce merită să fie explorat și apreciat atât de turiști cât mai ales de bistrițeni.
După acțiunile de voluntariat de la Teaca, de obicei invităm tot grupul la Bistrița pentru a le prezenta orașul. Și cum ne plimbam și exploram pasajele, cele mai multe dintre ele fiind reabilitate foarte frumos de către Primăria Bistrița în urmă cu câțiva ani, ne-am dat seama că foarte puține persoane știu de existența lor.
Așa s-a născut ideea de a adopta traseul pasajelor ce formeaza Axa Breslelor, astfel oferindu-i puțin din spiritul cu care muncim la proiectul mocăniței de la Teaca.
În acest sens ne-am asociat cu Primăria Municipiului Bistrița și împreună ne dorim să facem din Axa Breslelor, cel mai fain și cunoscut pasaj al Bistriței.
La mijloc de august, ne bucurăm împreună de micul burg medieval, în cadrul primului eveniment pe care îl organizăm: ”Povestea vinului în pasajele Bistriței”.
Imaginează-ți că petreci o după masă văratică pe îngustele pasaje ale Bistriței bucurându-te de arhitectura clădirilor, în timp ce descoperi povestea și istoria lor. Vinul merge bine unde-i istorie și cultură, așa că vom aduce vinul din Podgoria Lechința în pasajele Bistriței, unde vom redescoperi breslele prin ateliere meșteșugărești susținute de artizani locali și ne vom bucura de muzică și film, în spații neconvenționale.
Am pregătit și acțiuni de voluntariat pentru înfrumusețarea pasajelor, tururi ghidate, ateliere creative, acte culturale stradale ale artiștilor locali, muzică și film.
Sună atrăgător?! Aceasta este magia proiectului “Povestea vinului în pasajele Bistriței”, un eveniment pe care l-am creionat având ca scop punerea în valoare a pasajelor Bistriței, cu specificul și farmecul lor. Un loc unde punem mai puțin accent pe vizitarea a cât mai multe obiective turistice și mai mult pe interacțiunea umană lejeră, experiența culturală, muzicală, gastronomică și oenologică.
Așadar, vino și tu între 19 și 22 august, să afli Povestea pinului pe pasajele Bistriței, vino la un pahar cu vin din Podgoria Lechința și savurează-l alături de prieteni vechi sau noi, pe acorduri de chitară și miros de bunătăți proaspete…”, anunță asociația pe Facebook.
Prin acest proiect, Asociația Mocănița Transilvaniei își propune să îi provoace pe bistrițeni și pe cei care vizitează Bistrița să (re)descopere pasajele, să se bucure de produsul local, de artă și de cultură, prin vitalizarea zonei, să promoveze mersul pe jos prin utilizarea zonei pietonale a municipiului Bistrița, prin organizarea de activități de divertisment în aer liber, activități care să atragă oamenii înspre pasaje, să le readucă la viață și să le pună în atenția publicului țintă.
În cadrul Acordului de parteneriat cu Primăria Bistrița, angajamentele asociației Mocănița Transilvaniei sunt:
- Să organizeze activități de voluntariat și evenimente pentru îndeplinirea scopului prezentului acord de parteneriat ;
- Să organizeze acțiuni de voluntariat pentru întreținerea și repararea mobilierului urban deteriorat, în colaborare cu partenerul;
- Să organizeze tururi ghidate pe Axa Breslelor atât pentru cetățenii orașului cât și pentru turiștii străini, în vederea promovării și punerii în valoare a pasajului;
- Să realizeze periodic materiale de promovare video, foto și text, privind acțiunile desfășurate conform acordului de parteneriat;
- Să comunice în timp util detaliile cu privire la proiectele propuse, care urmează să fie implementate;
- Să se consulte cu partenerul asupra comunicatelor de presă pre și post eveniment, dacă acestea îl implică și pe partener;
- Să agreeze cu partenerul mijloacele de promovare a evenimentului;
- Să informeze asupra altor parteneri implicați în proiect;
- Să comunice orice modificări apărute în derularea proiectului;
- Să desemneze o persoană de contact cu partenerul;
- Să fie reprezentată la evenimentele la care partenerul face invitații;
- Să propună proiecte ce pot interesa partenerul și care urmează să fie implementate în parteneriat;
- Să redacteze materiale de informare pe care să le agreeze cu partenerul;
- Să promoveze proiectele prin toate mijloacele la dispoziție, către membrii comunităților în care acestea se implementează;
- Să invite reprezentanții partenerului la acțiunile și evenimentele organizate în baza acestui acord de parteneriat.
iar angajamentele municipiului Bistrița sunt :
- Să susțină logistic derularea proiectelor conform structurii acțiunilor și evenimentelor și în funcție de ce se agreează de comun acord cu partenerul;
- Să faciliteze obținerea avizelor și autorizațiilor necesare pentru derularea activităților de voluntariat și evenimentelor în perimetrul Axei Breslelor;
- Să ofere spațiu de expunere cu titlu gratuit pe panourile de afișaj de pe pasaj, pentru promovarea acțiunilor și evenimentelor derulate în parteneriat.
- Să desemneze o persoană de contact cu Asociația Mocănița Transilvaniei;
- Să informeze și să promoveze prezentul acord și proiectele comune, către cetățenii Municipiului Bistrița;
- Să propună proiecte ce pot interesa partenerul și care urmează să fie implementate în parteneriat.
Asociația Mocănița Transilvaniei propune municipiului Bistrița încheierea acordului de parteneriat pe o durată de minim 5 ani, perioadă în care anual și chiar în permanență săfie organizate diverse evenimente care să aibă ca scop:
- promovarea Pasajelor Bistriței în rândul locuitorilor municipiului Bistrița și nu numai;
- promovarea municipiului Bistrița ca o reală destinație turistică prin expunerea acesteia ca un mic burg medieval nedescoperit;
- promovarea unui mod de realizarea a turismului sustenabil prin integrarea pasajului Axei Breslelor în mai multe rute turistice cum ar fi Via Transilvanica;
- promovarea activității asociației și scopului primordial al acesteia anume de a pune în mișcare “Mocănița Transilvaniei”;
- ridicarea gradului de conștientizare și implicare publică și civică a tinerilor din Bistrița prin atragerea acestora în evenimente culturale și activități de voluntariat;
- încurajarea și a altor ONG-uri bistrițene să se implice în comunitate prin adoptarea altor pasaje și zone din municipiu, în vederea creșterii atractivității și dinamizarea lor.
Asociația Mocănița Transilvaniei beneficiază de finanțare de la bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2021 pentru implementarea Proiectului ”Povestea Vinului în Pasajele Bistriței”, prin care se urmărește promovarea mersului pe jos prin utilizarea zonei pietonale a Municipiului Bistrița și organizarea unor activități de divertisment în aer liber, care să atragă oamenii înspre pasaje, să le readucă la viață și să le pună în atenția publicului țintă.
Laudabila initiativa baietilor insa ce sa ne puna noua bistritenilor nascuti aici despre ce si cum trebuia sa arate pasjele orasului ca noi le stim prea bine. Sa nu uitam ca fostul Primar si camarila lui au behait ani la rand spunandu-ne noua de marele succes al unui proiect pe fonduri europene numit AXA PASAJELOR. Reamintesc ca impreuna cu TIMP ONLINE am facut doua filmari si filmulete intitulat CE A GASIT MB pe pasajele istoice. Vizionati-le numai sa va lamuriti inca odata.
Primaria din acea vreme a dat-o de palant cu proiectul. Tot asa de rau arata pasajele, pline de pisat pana la un metru sunt murati peretii, , cutii de gaz , cabluri ,lipsa iluminat etc. Si ce s-a facut jumate din iluminatul din paviment nu functioneaza. Mentenanta nu se vede nici macar la importantul complex SUGALETE unde administratia nu este capabila sa intretina luminile de sub bolte. Bgicasaii, bordurile etc. se misca la calcare pe pasaje sunt lipsa. Pietonalul are un stalp de fonta rupt impachetat la firele electrice cu o punga de plastic. Arata rau totul in centrul istoric la cat tam-tam s-a facut si la cati euroi s-au cheltuit.
Bălane, chiar nu realizezi că nu te mai bagă nimeni în seamă! Asociația vrea un lucru bun, spune despre pasaj că a fost reabilitat frumos și tu hop cu muci-n fasole
Mai lasă-ne!!
din momentul in care se aduc laude cum ca s-au renovat foarte frumos pasajele ,inseamna ca cei de la asociatie sunt amicii pesedistilor care au votat un asemenea proiect de reabilitare.un singur pasaj arata bine cel de langa turnul Dogarilor, in rest vraiste.
Cata prostie, atata rautate.
Incearca un om sa dea viata orasului si imediat zici ca e psd-ist.
Dragul meu, haide tu si pune in aplicare initiative.
Cele doua filmulete si articolul pot fi revazute pe Timp Online din data de 4 apr. 2019 cu titlul. ….(Alt pasaj din Bistrita europeana, alt focar de infectie )
De atunci si pana astazi nu s-a schimbat nimic. Cine are curaj sa ciocneasca un pahar de vin pe unul din pasaje o sa dea pe dinafara.
Eu zic ca mai bine dam o mana de ajutor acestor oameni care vor sa face ceva pentru comunitate, retusand greselile altora. Oamenii astia vor da cu var, vor curata. Chiar la asa nivel de toxicitate am ajuns ca nu putem sa mai vedem ce e sanatos in jurul nostru?
Cat adevar intr-un comentariu.
Chapeau!
Comentati fara creierul folosit. Eu am toata stima pt. o initiativa insa sunt scandalizat tocmai de neputinta administratiilor acestui oras care nu au vrut sa finalizeze ca lumea o lucrare pe fonduri europene. Aici e baiul nu la baietii de la Mocanita Transilvaniei. Mai judecati si voi ce naiba !