Actualitate

Ședință de lucru la Prefectură pe tema intervenției imediate în cazul urșilor

La Prefectura Bistrița-Năsăud a avut loc o ședință de lucru pe tema intervenției în caz de atacuri de urs în zone intravilane.

Prezența urșilor în apropierea locuințelor a fost semnalată foarte des în ultima perioadă. Chiar luni seară a fost transmis mesaj Ro-Alert cu privire la apariția unui urs în curtea unei pensiuni din Colibița, la fața locului intervenind jandarmii montani.


”Primarii unităților administrativ-teritoriale unde au fost înregistrate atacuri de urs și reprezentanți ai autorităților competente s-au întrunit pentru a discuta modul de aplicare a Ordonanței de Urgență care prevede modalitățile de intervenție în cazul prezenței urșilor în intravilanul localităților”, a transmis Prefectura.

Săptămâna trecută, a avut loc o reuniune a medicilor veterinari, pe aceeași temă.

OUG prevede intervenţia graduală, care porneşte de la alungare prin diferite mijloace şi poate ajunge la eutanasiere sau împuşcare.

Echipa de intervenţie este formată din: primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs; personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de permanenţă cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul; medicul veterinar. Conducătorul echipei de intervenţie este primarul/viceprimarul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode: a) alungare prin diverse mijloace; b) tranchilizare şi relocare; c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Potrivit documentului, extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii: a) dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului; b) dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol; c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol; d) dacă exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă; e) dacă exemplarul de urs în cauză este prins într-o capcană neautorizată, prezintă răni şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă; f) dacă exemplarul de urs în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.

2 comentarii

  • Atâta a reușit coaliția în doi ani de când guvernează și la un an de la alegeri: să vândă pielea ursului din pădure. În loc să prindă pește cum a promis. Vezi, d-aia n-are ursul coadă!

  • propun ca la intrarea in padure, pe dealuri, pe munti vajnicul domn primar si cu domnul prefect sa puna o bulina galbena ca PNL-ul sa ne spuna ca ursul iese din padure pe propria lui raspundere, si noi intram in padure tot asa!!!!! si gata! au terminat si cu asta….atat de simplu….o bulina galbena ca PNL-ul::))) a…da si sa mearaga sa isi faca si niste poze cand ii cearta pe ursi!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS