Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, şi reprezentanţii SC Vitalia vor semna vineri, în sala de şedinţe a CJ, ”Contractul de delegare prin concesionare a gestiunii Serviciului public de management şi operare a Centrului integrat de management al deşeurilor Tărpiu”.
SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firma contractoare, are sediul în Bucureşti, şi este controlată de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, în calitate de acţionar, conform Monitorului Oficial nr. 154/2011.
Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, derulat în perioada 2009-2012, a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme. Valoarea totală a proiectului este de 156.636.438 lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de 141.709.850 lei, 98 la sută din sumă reprezentând finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat.
Foto: cosr.ro
Noah, Doamne ajuta!
Nu inteleg de ce nu s-a mers pe solutia arderii deseurilor si producerea de energie electrica si agent termic.Poate pe viitor se vor gandi si la acest lucru.
Ar fi şi asta o soluţie… dar, cred cu tărie că, după ce s-au consumat atâţia bani în acest proiect, ar trebui investită o altă sumă de bani într-o acţiune de conştientizare a importanţei colectării selective a ceea ce se aruncă din gospodarii, in principal de către cei ce locuiesc la bloc. Trebuie întărită cunoştinţa că ceea ce aruncăm la ghena de gunoi e foarte mare parte resursă reutilizabilă şi foarte puţin gunoi. Pet plastic, doze aluminiu, hârtie şi carton de ambalaj, sticlă, plastice diverse, DEE, pot constitui resurse foarte uşor de pus la dispoziţiA industriilor ce le pot revalorifica, în loc să ajugă sa polueze sau să fermenteze în halde imense, fără nici un rost.
Iata cateva motive pentru care e bine sa revalorificăm o banala doză de aluminiu:
– reciclând o singura doză de aluminiu obţinem suficientă energie pentru ca un bec de 100W să funcţioneze 100 ore, un calculator 3 ore, sau un TV 2 ore;
– folosirea aluminiului reciclat reduce poluarea apei cu 97% şi a aerului cu 95%.
– în mod surprinzator, producerea de cutii de aluminiu din materii prime necesită cu 20% mai multa energie decât producerea acelorasi cutii, însa, prin reciclare.
– reciclând 1 kg de aluminiu se salveaza 8 kg de bauxita, 4 kg de chimicale si 14 kWh de electricitate.
Şi exemplele pot continua…
Nu sunt impotriva colectarii selective a gunoiului dar eu cred ca e foarte dificil de pus in practica deoarece asta presupune un efort suplimentar de a-ti schimba obiceiul dobandit in zeci de ani de a arunca totul intr-un singur sac de gunoi,necesita spatiu suplimentar pentru doi trei saci in plus care trebuie depozitati un timp mai indelungat,etc,deci la prima vedere un discomfort pentru multi dintre concetateni.Eu cred ca mai bine se realiza sortarea la groapa de gunoi,creand astfel si niste locuri de munca platite prin valorificarea materialelor refolosibile si prin energia electrica obtinuta prin arderea deseurilor ramase.