Actualitate

Preoţii au început să umble cu crucea

Preoţii ortodocşi sfinţesc, zilele acestea, toate locuinţele enoriaşilor care îi primesc cu crucea. În toate parohiile, preoţii însoţiţi de cântăreţi şi de alţi slujitori ai bisericii, pornesc pe uliţele satului încă de dimineaţă intonând „În Iordan, botezându-te Tu Doamne!”. Cu acest prilej se colectează şi contribuţia credincioşilor pentru buna funcţionare a bisericii.

Toată lumea ştie când soseşte, nu de alta, dar înaintea lui merge o ceată de copii îmbrăcată în alb care strigă, Chiraleisa. Expresia provine din greacă, cunoscuta” kirie eleison”, şi înseamnă “Doamne miluieşte”, dar în satele de la noi e percepută ca  un anunţ că soseşte preotul. Cu mănunchiul cu busuioc, părintele stropeşte fiecare încăpere, dar şi pe cei ai casei pentru ca toată lumea să intre în noul an mai curat sufleteşte. Mersul cu Iordanul e un bun prilej pentru preoţi să afle ce fac şi cei care frecventează mai rar biserica. Îi întreabă de sănătate şi le lasă şi lor, în vase, apă sfinţită, ca să aibă pentru tot anul.

Peste tot, preotul şi alaiul lui e invitat să se aşeze la masă, dar rareori se întâmplă ca invitaţia să fie onorată, nu de alta, dar un preot are de vizitat, într-o zi, chiar şi 200 de case ca să ajungă să treacă prin toate până în Ajunul Bobotezei.

Cu ocazia mersului cu Iordanul, se colectează şi contribuţia enoriaşilor stabilită de Comitetul parohial, suma fiind alta de la un an la altul şi diferă în funcţie de numărul membrilor de familie. Credincioşii plătesc, tot cu această ocazie, serviciile clopotarului, dar şi efortul preotului de a le sfinţi casa. Acestea din urmă sunt considerate donaţii, anunţate de preot în biserică imediat după slujba de Bobotează.

Potrivit tradiţiei, cine nu primeşte crucea îi va merge rău tot anul, iar cei care şi-au sfinţit locuinţele vor fi sănătoşi şi le va merge bine.

11 comentarii

  • .noi \familia mea/ i primim şi le dam in fiecare an ce vor si cit vor. de ce sa nu le dam??? cu toate ca sint ,,tragatori neti,, de la bugetul de stat şi salariile preoţilor sint scutite de impozit. le dam şi la nunţi , boteze si inmormintari …..etc. . poate intr-o zi se vor satura , sau nu vor mai avea de unde lua. asta e viaţa .

  • Doamne, ce articol „interesant”! Chiar nu mai aveti despre ce scrie? Toata lumea, cu mic cu mare, stie ce se intampla cand umbla popa cu crucea. Ce ne-ati mai luminat cu acest articol…

  • din stramoşi noi sintem creştini. \vorbesc dspre familia mea/ ! nu-mi schimb religia şi crezul ptr. 2-3 galbeni. nu ar fi corect , ma privesc ochii mamei mele de ,, dincolo,, şi mi-e ruşine. oricum e un sfat . cine vrea….

  • religia este optionala….daca vrei il primesti pe preot,daca nu ,nu este nici o tragedie……nu te obliga nimeni sa-l primesti si sa-i dai vreun ban…asa ca mai incet cu vaicareala……

    • s-o crezi tu ca nu e nici un bai daca nu-i primesti sa le dai vre-un ban. s-o crezi tu .astia sint mai rau ca fiscul.

  • iar daca nu va place la oras,haideti la tara…la tara sunt parohii in care contributia este mica-30-35 de lei.iar la inmormantari nu exista taxa…..emigrati la tara….va asteptam

  • Din pacate noi nu stim sa facem diferenta dintre traditie si credinta,si multi nu vad ca biserica promoveaza obiceiurile,ca ….dau bine,Dumnezeu ne-a lasat diferiti de animale se stie prin ce,deci sa judecam fiecare ce e bine si ce nu e bine si sa nu uitam ca nimic nu ne este interzis….noi suntem cei ce avem puterea sa luam ce e bine,pt ca,nu-i asa…..pt toate vom da socoteala.

  • Isus i-a trimis pe ucenicii sai in lume fara traista adica sa propovaduiasca cuvintul Lui fara sa ceara avantaje materiale.Ma intreb preotii astia care cer bani din toate pozitiile si cu toate ocaziile al cui cuvint il propovaduiesc daca incalca flagrant ce e scris in scriptura care este cuvintul lui Dumnezeu?

    • Dacă vrei să dai ești mai bun dacă nu ești zgârie telemea îți dai ție pe lumea cealaltă nu ai priceput nimic

  • De multe ori se rastalmacesc lucrurile din necunostinta de cauza.1.Preotii nu merg cu Sf.Cruce in scopul de a aduna bani ,ci de a sfinti casele .Altfel cum se explica bucuria credinciosilor cand le intra Crucea in casa? In multe parohii adunarea contributiilor pt sustinerea Bisericii [ consum gaz,lemne,curent,apa ,inclusiv completarea salariului preotului si angajatilor],se face anterior de catre coratori. Pe cei ce fac afirmatii gratuite ii rugam sa se informeze ca preotii nu iau decat o indemnizatie de la stat,care deabia acopera ce ia statul inapoi pt impozit,CAS,pensii.2.Deschiderea usilor este optionala.3.O mica copilarie este in a afirma ca la sate,unde sunt parohii mici, contributia e mica.Cum ar putea trai si sa intretina Biserica un preot cu 100 de familii,decat fixand o contributie mult mai mare decat cea obisnuita la oras,unde parohiile sunt mai mari? Oare cati stiti ca sunt preoti la sate care din iulie pana la Boboteaza nu mai au de unde lua salariu? Si au familii,copii…4.Pe puritanii ,care afirma cu tarie ca preotii ar trebui sa traiasca numai cu aerul spiritualitatii ,ii rugam sa nu uite ca tot Scriptura spune ca cel ce munceste la altar ,de la altar sa manance.In rest ,multumiri bunilor credinciosi,mai putina patima si incrancenare si sa dea Cel de sus un an bun pt toti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS